Wersje 1.9 i starsze - Autobanowanie
DJMaslak - 07-05-2004, 09:12 Temat postu: Autobanowanie Jeszcze jedna mysl mi sie zaplatala w glowie.
Mysle ze bardzo przydatna rzecz na duzych forach gdzie jest ponad 1000 zarejestrowanych userow.
Otoz jesli mamy okreslone w Panelu Admina w Warnings ze np: 5 ostrzezen i BAN, to fajnie by bylo aby taka osoba ktora osiagnie ten prog ostrzezen trafiala na liste "BANLISTA" widoczna w Panelu Admina.
Teraz jest tak ze tylko dana osoba ktora zostala automatycznie zbanowana wie ze ma BANA,,, poza tym inni aby mogli sie o tym dowiedziec musza kontolowac "Ostrzezenia" . Poza tym ten BAN dziala tylko na "USERNAME" czyli gosc loguje sie ponownie zakladajac nowe konto i znowu miesza na forum.
Przy duzej ilosci userow na forum jest to klopot dla admina. Wspomniana powyzej funkcja pozwolilaby automatycznie banowac NIK usera oraz jego IP.
Zastanowcie sie nad tym czy nie warto by bylo sie pokusic o wprowadzenie takiej innowacji w nastepnej poprawce.
Przemo - 07-05-2004, 11:49
Nie sprawdzalem, ale czy user może zarejestrowac sie od nowa na ten sam aders e-mail? Bo jesli nie to skutecznosc jest podobna zakladajac ze ma zmienne IP np. neostrada, mozna zbanowac tylko uzytkownika pod katem e-maila.
DJMaslak - 07-05-2004, 13:23
Masz racje ale ja nie banuje userow pod katem maila poniewaz mam jakis blad na forum i nie moge zalaczyc aktywacji konta przez Usera.
Tzn , moge zalaczyc ale server nie wysyla mi do nowych userow maila z linkiem aktywacyjnym.
Nie wiem dlaczego bo jak usuwam konto to wysyla info o skasowaniu konta.
Tak wiec nie wiem czy przy rejestracji userzy podaja prawdziwe konta e-mail.
Moze pomożesz mi Przemo jak naprawic moj blad z aktywacja przez usera to wtedy faktycznie banowanie maili bedzie mozliwe.
Ale w dzisiejszych czasach posiadanie kilku kont emailowych jest w modzie i prawie wszyscy maja co najmniej 2 jak nie 3 konta. Tak wiec nie wiem czy to dobry pomysl.
ALe i tak nie ma wyjscia, trzeba sie jakos bronic przed hamami.
Np. Dzis w nocy zarejestrowal sie user i napisal 24 posty w ktore wkleil 30 linijek tekstu i emoikon z duza iloscia przeklenstw. Widzielm ze z tego IP wchodzilo tez sporo innych userwo, czyli pewnie MODEM albo NEO.
ale w polu email wpisal bzdury tak wiec zbanowalem mu NIK i IP.
Przemo - 07-05-2004, 14:43
Koniecznie napraw to wysylanie emaila przy rejestracji, nie wiem jak Ci moge pomoc skoro normalnie wysyla.... Musisz sam pokombinowac i znalezc jakies zaleznosci.
DJMaslak - 08-05-2004, 14:52
Kurcze ale może cois ci sie nasuwa na mysl ???
Skoro wysyla info o skasowaniu konta to dalczego nie wysyla linku aktywacyjnego ?
Moze powiesz chociaz czy ten mechanizm jest identyczny.
Jesli tak to może wpadniesz na pomysl co zrobic.
Bede wdzieczny.
Przemo - 08-05-2004, 18:53
Jest identyczny. Nie mam pomysłu.
DJMaslak - 09-05-2004, 20:07
Wlasnie sprawdzilem dokladnie.
Zaznaczylem ze ma byc aktywacja przez Urzytkownika.
Wylogowalem sie i zalozylem sobie nowe konto na forum.
Okazalo sie ze otrzymalem na Go2 maila z linkiem aktywacyjnym,,
Potem zalozylem sobie nowe konto i podalem maila na Onet -> i tutaj porazka.
Nie otrzylalem linku przez 14 godzin.
To samo bylo na WP.
Wynika z tego ze mechanizm dziala, ale userzy podaja albo nieprawdziwy email albo maja konto na WP czy Onecie i to nie zawsze dziala ale chyba z winy tych providerow a nie forum.
Dzieki Przemo za checi ale nadal nie wiem co z tym fantem zrobic bo teraz w ciagu 2 dni 40 konto zostalo utworzonych z czego 10 czeka na aktywacje i moge sie zalozyc ze same sie nie aktywuja a ja nie mam juz sily recznie to robic...
Chyba zaczne po prostu kasowac.
Widmo - 09-05-2004, 20:21
a czy może ANTY SPAM ich nie kasuje ??
DJMaslak - 10-05-2004, 09:41
Calkiem mozliwe ale co ja mam z tym fantem zrobic ??
Mam w regulaminie napisac ze jak chcesz zalozyc konto na forum to MUSISZ miec maila na tlenie ???
To bez sensu..
Widmo - 10-05-2004, 10:10
co jest twoim SMTP ?
wejdz nakonfig tego konta i looknij na anty spamy...
zreszta... sam ne wiem - dziwny problem... :znudzony:
DjDuDi - 16-05-2004, 02:56
Cytat: | chyba z winy tych providerow a nie forum |
Podobnie jest na BOO.pl jak na swoim koncie na BOO.pl miałem aktywacje i ktos podać maila z WP... to maila user niedostać... jak podać innego maila wszystko wporządku... co się okaza?o że Wirtualna Polska zablokowała odbieranie Maili z Serwera BOO.pl wysyłanych przez funkcj? mail... moja rada na t ... zalozyc sobie jakies konto na np. Tlenie... z loginem np. nazwaforum... wpisać dane SMTP login i hasło w konfiguracji forum by PPrzemo... i maile piknie dochodzą ... my?l? że jak zrobisz tak u siebie to twoj problem będzie zarzegnany
Przemo - 16-05-2004, 03:05
Teraz to wysylanie i dobieranie maili jest bardzo zaostrzone z uwagi na wirusy i spamerow, nie ma sie co dziwic do tej pory to byla anarchia. Dalej zreszta jest...
Widmo - 16-05-2004, 06:52
ale zobacz ze na tych "troche mocniej komercyjnych" wszystko ?miga :hyhy:
wiec jednak >Można<...
jacekowski - 16-05-2004, 09:26
neostrada ma teorytycznie zmienne ip ale praktycznie to sie ono nie zmienia nawet przez póżroku al ban na ip i tak nic nie rozwi?zuje z drugiego powodu a dokladnie z takiego że jak ktoś ma sie? osiedlow? z neostradł i jednego sie zbanuje to przy okaji wszystkich z tej sieci banuje
They - 16-05-2004, 11:55
no jest problem... ktoś ma neo+ i ma zmienny ip to nie da się zbanowa?, bo przychodzi :zly:
|
|
|