Wersje 1.9 i starsze - Okreźlenie formatu pola w profilu
sniadanie - 02-09-2004, 12:44 Temat postu: Okreźlenie formatu pola w profilu witam!
znowu "Szukaj" nic nie pomogło.
tym razem chciałbym, aby dodane przeze mnie pole w profilu, którego wypełnienie jest obowiązkowe przy rejestracji, było wypełniane wg danego formatu.
każdy użytkownik ma swój nr legitymacji - przykładowy nr:
1234/10/2003
i chodzi mi o to, aby tylko taki format był prawidłowy, czyli potrzeba mi, aby forum przy rejestracji sprawdza?o czy pierwsza liczba składa się z min. 2 cyfr i max. 4 cyfr, następnie czy użytkownik postawić " / ", dalej czy są min. 1 i max. 2 cyfry, dalej znowu czy jest " / " i na końcu - czy ostatnia liczba jest 4-cyfrowa (rok).
wiem, że możnaby to załatwi? poprzez stworzenie trzech oddzielnych pól do wpisywania wartości pomiędzy " / " , ale s?k w tym, że zależy mi z pewnych wzglądów na tym, aby nowy użytkownik wpisywać ca?o?? w jednym ciągu, w jednym polu.
w przypadku wprowadzenia błądnego numeru legitymacji pojawiałby się komunikat ogólnie stwierdzaj?cy, że to pole jest błądnie wypełnione, a nie co konkretnie jest źle w numerze.
Wiem że to trochę zawi?e, i ogólnie z Waszej strony możnaby liczy? tylko na wskazanie miejsca gdzie mam wprowadziś tą funkcj?, ale - przyznaj? się bez bicia - w php jestem raczej zielony więc gdyby komuś się chciało napisać ca?y skrypt o podanych wyżej parametrach byłbym dozgonnie wdzięczny
z góry dzięki za każd? pomoc
pzdr!
Crack - 02-09-2004, 17:53
jak dla mnie to wymaga użycia wyrałe? regularnych, w moim wypadku z 10 - 20 minut prób i błedów
sniadanie - 03-09-2004, 08:33
to ja się uśmiecham szerokim gestem do Ciebie
lub chociaż określ proszę, gdzie należy wstawić ten moduł?
dzięki!
pzdr!
Crack - 03-09-2004, 15:52
includes/usercp_register.php
Powinno to chyb był w iteracji:
Kod: | for($i = 0; $i < count($custom_fields[0]); $i++) |
sniadanie - 05-09-2004, 13:44
dzieki!
pzdr!
|
|
|