Konwersje, przenoszenie, łączenie forów, integracje - Kompresja gzip forum - co spowoduje wy??czenie ?
niems - 10-01-2008, 09:22 Temat postu: Kompresja gzip forum - co spowoduje wyłączenie ? Chcę ograniczyć obciążenie serwera - procentowe. Mam zapas transferu ok 1,5gb dziennie.
Czy wyłączenie gzip spowoduje odciążenie pracy serwera ?
Czy wyłączenie gzip może zaburzyć poprawne funkcjonowanie forum ?
Z góry dziękuję za pomoc
Jak znacie jeszcze jakieś metody na obniżkę obciążenia będę wdzięczny
Centurion - 10-01-2008, 10:55
wylaczenie gzip, troche odciazy serwer kosztem, transferu ile dokładnie to cięzko powiedzieć, ale miałem taki przypadek że na jednym dość dużym forum po wylaczeniu gzip, czuc bylo ze duzo sprawniej to chodzi
niems - 10-01-2008, 11:26
Centurion napisał/a: | wylaczenie gzip, troche odciazy serwer kosztem, transferu ile dokładnie to cięzko powiedzieć, ale miałem taki przypadek że na jednym dość dużym forum po wylaczeniu gzip, czuc bylo ze duzo sprawniej to chodzi |
Czy takie działanie jest bezpieczne - nie siądzie serwis po wyłączeniu
vegetagt - 10-01-2008, 11:56
wyłączenie GZIP odciąży procesor serwera, ale forum zacznie wykorzystywać więcej transferu.
Jezeli nie przekroczysz limitu jakie ma twoje konto - serwis będzie działał.
niems - 10-01-2008, 12:02
Dzięki Co jeszcze można zrobić żeby odchudzić obciążenie % serwera
arcy - 10-01-2008, 12:16
Zerknij jeszcze tutaj --> http://www.przemo.org/php...pic.php?t=10108
niems - 10-01-2008, 12:35
Dziękuję, już sprawdzałem, tylko to ogranicza funkcjonalność skryptu, a chciałbym zachować obecną
Jak macie jeszcze jakieś sugestię proszę pisać
arcy - 10-01-2008, 12:55
niems, możesz zainstalować alternatywną wyszukiwarkę --> http://unmods.pl/altsearch_v20_beta_rc2-t2024.html
Zmniejsza ona obciążenie i zmniejsza wielkość bazy, ale ciągle jest w wersji beta i ma kilka mniejszych błędów, niemniej działa prawidłowo - ja jej używam od dawna jak chcesz sprawdzić jak się sprawdza w działaniu - napisz do mnie na PW.
niems - 10-01-2008, 16:02
Dzięki na razie spasuję ze zmiany wyszukiwarki, standardowa mimo dużej niedokładności nie jest najgorsza
|
|
|