Konwersje, przenoszenie, łączenie forów, integracje - Błąd wgrywania backupu
Demonical Monk - 06-03-2008, 19:18 Temat postu: Błąd wgrywania backupu Witam!
Jestem administratorem głównym projektu Gothic Online i Tech Adminem portalu GothicSite.PL i dzisiaj chciałbym porozmawiać o tym drugim. Zaszła potrzeba przywrócenia bazy danych przez DumpLoader. Skasowałem już wszystkie tabele w bazie danych... Kopia jest już przygotowana... Lecz nie mogłem dokonać rollback'u ponieważ przy kopiowaniu tabeli phpbb_posts_text wyskoczył błąd:
Kod: | 1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INSERT INTO phpbb_posts_text VALUES('20', '8e66aa75ae', 'Ciekawe...', '... Jaki ' at line 3; Pozycja w pliku: 6381666
CREATE TABLE phpbb_posts_text( post_id mediumint(8) unsigned NOT NULL, bbcode_uid varchar(10) NOT NULL, post_subject varchar(60), post_text text, PRIMARY KEY (post_id) )
INSERT INTO phpbb_posts_text VALUES('20', '8e66aa75ae', 'Ciekawe...', '... Jaki Bedzie Gothic 3, jaki bedzie silnik sterowania postaci bardzo bym chcial aby byl stary poniewaz sie przyzwyczailem jak wiekszosc z was zapewne.... po trailerach widac iz jest on troszke inny postac moze operowac dwoma mieczami :) bardzo mi sie to podoba........ a co do reszty to hmm pozyjemy zobaczymy....
A wy co sadzicie ??') |
Wiem że gdzieś to już było przerabiane, ale nie mogę znaleźć tak się support przema rozrósł. Proszę o radę, jak mam zmienić polecenie CREATE TABLE phpbb_posts_text[...] żeby DumpLoader je przepuścił.
Leone - 06-03-2008, 19:25
Demonical Monk, wgraj bazę przez phpmyadmina. Będzie znacznie szybciej i prościej niż poprawianie takiej bazy.
Demonical Monk - 06-03-2008, 19:27
Ciekawe jak mam wgrać 40MB bazę przez phpMyAdmina. Poza tym i tak wywala taki sam błąd.
AnDrIu - 07-03-2008, 00:05
wgrac ja po czesci, poza tym w tym kodzie bledu widac ze:
najpierw jest zapytanie wpisania rekordu do tabeli phpbb_posts_text a potem jest zapytanie tworzenia tej tabeli phpbb_posts_text, nie moze tak byc, najpierw musi byc zapytanie tworzenia tabeli nastepnie zapytania wpisania rekordow do niej bo nie mozna wgrac rekordu do tabeli ktora nie istnieje
Centurion - 07-03-2008, 08:06
jak dla mnie to brakuje ; po
Kod: | CREATE TABLE phpbb_posts_text( post_id mediumint(8) unsigned NOT NULL, bbcode_uid varchar(10) NOT NULL, post_subject varchar(60), post_text text, PRIMARY KEY (post_id) ) |
Demonical Monk - 07-03-2008, 14:05
A najlepsze jest to że to NIE JA robiłem tą kopię tylko autobot naszego kochanego phpBB -.- Sprawdzę i dam edita. Dodano: Tam był ); na końcu, tylko go ucięło. Po wklejeniu polecenia wykonania tabeli do phpMyAdmina:
Kod: | CREATE TABLE phpbb_posts_text(
post_id mediumint( 8 ) unsigned NOT NULL ,
bbcode_uid varchar( 10 ) NOT NULL ,
post_subject varchar( 60 ) NOT NULL ,
post_text text,
PRIMARY KEY ( post_id ) ,
KEY post_text( post_text, post_subject )
)
MySQL zwrócił komunikat:
#1170 - BLOB/TEXT column 'post_text' used in key specification without a key length |
AnDrIu - 07-03-2008, 14:29
Kod: | CREATE TABLE `phpbb_posts_text` (
`post_id` mediumint(8) unsigned NOT NULL ,
`bbcode_uid` varchar(10) NOT NULL ,
`post_subject` varchar(60) NOT NULL ,
`post_text` text,
PRIMARY KEY (`post_id`) ; |
Demonical Monk - 07-03-2008, 14:36
Wersja klienta MySQL: 5.0.45
AnDrIu napisał/a: | Kod: | CREATE TABLE `phpbb_posts_text` (
`post_id` mediumint(8) unsigned NOT NULL ,
`bbcode_uid` varchar(10) NOT NULL ,
`post_subject` varchar(60) NOT NULL ,
`post_text` text,
PRIMARY KEY (`post_id`) ; |
|
MySQL zwrócił komunikat:
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 6
Radek - 07-03-2008, 14:38
Kod: | CREATE TABLE phpbb_posts_text (
post_id mediumint(8) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL,
bbcode_uid char(10) DEFAULT '' NOT NULL,
post_subject char(60) DEFAULT '' NOT NULL,
post_text text,
PRIMARY KEY (post_id)
); |
Demonical Monk - 07-03-2008, 15:00
Dziękuję, kod zadziałał ale teraz mam problem ponieważ moja baza jest duża. Pozostaje chyba tylko wgrać bazę ręcznie. Będzie roboty... Temat do zamknięcia!
|
|
|