HTML/PHP/AJAX/JS - Konwerter plików kopi baz danych - potrzebny skrypt
tosiek - 06-02-2009, 21:47 Temat postu: Konwerter plików kopi baz danych - potrzebny skrypt Witam. Poszukuję chętnej osoby która byłaby chętna do napisania konwertera plików kopi baz danych (czyli ogólnie plików .txt, .sql etc.)
Fajnie by było jeśli by obsłużył spore pliki, nie wiem jakie są ograniczenia (jezeli max upload file size, to fajnie jakby to się wyświetlało jak w PMA np.)
Zamieszczam w załączniku także tablice kodowań: utf8, latin2, latin1 (specjalne latin1 pracujące w utf8)
Znaki zostały przerobione na system heksadecymalnym zgodnie z instrukcją dla C, C++, C#, Java (prefix 0x).
http://pl.wikipedia.org/w...system_liczbowy
Więc mam nadzieje że dla PHP też się nada.
I może komuś się przydadzą te tablice (pliki należy otwierać w kodowaniu utf8), kolejność wg. alfabetu:
ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż
Tyle że miałem dylemat czy ten system szesnastkowy w kodowaniu latin1 sczytywać z pliku zapisanym w utf8 jak bazy czy z pliku z kodowaniem latin1, ale jednak sczytałem z utf8 wiec powinno działać na plikach z kopiami baz danych.
Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł jak rozpoznawać aktualne kodowanie nie pogardziłbym taka opcją
A i nie opisałem o co w tym ma chodzić : Każde z tych liczb szesnastkowych miałaby być podmieniania na szesnastkowe z innego kodowania.
warna - 06-02-2009, 23:52
A nie łatwiej było konwertować na encje? Ja tak robię, gdy baza się krzaczy, ale niestety muszę każdą ręcznie, bo nie chce szukać mi się automatu :]
Kod: | ą ą
ć ć
ę ę
ł ł
ń ń
ś ś
ó ó
ź ź
ż ż
Ą Ą
Ć Ć
Ę Ę
Ł Ł
Ń Ń
Ś Ś
Ó Ó
Ź Ź
Ż Ż |
Swoją drogą, jaki system porównywania znaków dajesz dla bazy z tymi znakami heksadecymalnymi?
tosiek - 07-03-2009, 09:26
Dobra coś sobie napisałem ale.... Jak zapisać plik w php z kodowaniem ansi ? Albo jak zapisać hexy w pliku żeby odczytywały się jak trzeba (chbya tryb binarny) ?
Bo teraz: otwieram sobie plik:
Kod: | $plik = file_get_contents('latin2.sql'); |
zmieniam na hexy:
podmieniam:
zmieniam na czytelny tekst:
i zapisuję:
Kod: | $zapisz_plik = file_put_contents("wyjsciowe.sql", $plik5); |
Tyle że plik wynikowy jest zakodowany w utf8, jak go zakodować w ANSI lub coś za pomocą hexów ?
Ok już działa
|
|
|