1.12.8 - Accesek - blokowanie spamerskich IP
browarnicy - 11-05-2009, 20:36
a jak sprawdzić czy blokuje jak naleźy?
p.s. podmieniłem w skrypnie adresy do tej listy blacklisthtaccess.txt na adres mojego serwera gdzie tą liste skopiowałem i dalej robi błędy. Wydaje mi się że to problem z serwerem OVH.ORG na którym chyba to niedziała. Przydałby się skrypt, którym bym mógl ręcznie wprowadzić tą blackliste. Chodzi mi żeby skrypt nie pobierał listy z pliku tylko bezpośrednio do skryptu bym wklejał ta liste. Poza tym jak sprawdzić poprawność działania tej blokady?
tosiek - 14-05-2009, 09:13
browarnicy, sprawdzić można tak jak opisalem w pierwszym poście:
http://www.przemo.org/php...p=427169#427169
A co do tego pobierania to podałem sposób. Nie znam konfiguracji ovh, ale możliwe, że za pomoca fil_get_contents nie odczyta z serwera zewnętrznego wiec pozmieniaj ścieżki na "wewnętrzne" typu:
Kod: | $lista = file_get_contents(dirname(__FILE__) . "/blacklisthtaccess.txt"); |
Ta ścieżka odczyta plik blacklisthtaccess.txt zawsze z tego samego folderu gdzie uruchomisz skrypt.
Jesus - 28-05-2009, 14:46
Mnie sie wyswietla cos takiego:
Kod: | #!/usr/local/bin/php -q Adres do tego pliku (potrzebne np. dla crona)
/home/ragaw/domains/aliceinchains.pl/public_html/accesek.php
Twoja czarna lista spamerskich IP jest aktualna |
Nie wyswietla sie ta tabelka, ktorej screen jest w pierwszym poscie, albo ja czegos nie czaje. Wydaje mi sie, ze zrobilem wszystko dobrze i pewnie mam racje, ze mi sie wydaje bo spamboty dalej sie rejestruja.
Any idea?
Mam jeszcze pytanie, ktory bloker jest skuteczniejszy, ten tu czy moze ten:
http://www.przemo.org/php...ghlight,#433108
tosiek - 28-05-2009, 21:01
Cytat: | Mam jeszcze pytanie, ktory bloker jest skuteczniejszy, ten tu czy moze ten: |
Accesek jest tlyko uzupełnieniem Sblam-a !
poczytaj: http://sblam.com/
Wszsytko jest ok, spradź jeszcze swój plik .htaccess
Jesus - 29-05-2009, 01:59
Czyli mam rozumiec, ze nalezy zainstalowac i jedno i drugie?
w .htaccess jest dluuuga lista IP, a w bak sa kopie zapasowe czyli wszystko ok
tosiek - 29-05-2009, 08:15
Jesus napisał/a: | Czyli mam rozumiec, ze nalezy zainstalowac i jedno i drugie? |
Najlepsze rozwiązanie Tu tylko blokujesz wejścia znanych spamerskich IP - robotów spamerskich, a tam filtrujesz spam od robotów które dalej mogą wejść
mariuszmarczyk - 07-06-2009, 21:56
Niestety w nazwa.pl mój serwer zwraca błąd 500 i nic z tego. A mod naprawdę ciekawy.
tosiek - 06-07-2009, 22:50
Cytat: | Niestety w nazwa.pl mój serwer zwraca błąd 500 i nic z tego. A mod naprawdę ciekawy. |
To oznacza błąd konfiguracji serwera. To nie wina skryptu
DaVion - 20-07-2009, 09:50
Cytat: | # Sprawdź czy hosting oferuje zadania Cron-a (cron , cronjobs etc.)
# Jeśli obsługuje poszukaj w panelu (DirectAdmin, Cpanel etc.) tej opcji
# Ustaw godzinę i minuty, resztę zostaw jako * (gwiazdki)
np. Hours: 10 Minutes: 0
I zadanie będzie wykonywane codziennie o 10:00, następnie w miejscu na komendę podaj adres który wyświetla się po wejściu na plik accesek.php:
Adres do tego pliku (potrzebne np. dla crona)
I dodaj zadanie. |
Nie rozumiem. Gdzie mam to sprawdzić? I jakim panelu? Na forum, sql, hostingu?
tosiek - 20-07-2009, 12:33
DaVion, cpanel lub directadmin i tym podobne
DaVion - 21-07-2009, 09:08
Ok, ok tylko nie wiem gdzie te panele się znajdują... nigdy nie potrzebowałem do nie wejść
tosiek - 21-07-2009, 13:08
DaVion, po założeniu konta w danym serwisie hostingowym dostałeś zapewne dane w emailu do panelu (na boo chyba mają jakiś własny) wiec się ich spytaj czy udostępniają CRONA.
DaVion - 21-07-2009, 16:08
ok, dzieki;]
siper - 25-07-2009, 10:33
Przecież on używa boo.pl, w tym shicie nie ma ani Cpanelu ani DirectAdmin (nie mówiąc już o Cronie)
tosiek - 01-08-2009, 18:04
Aktualizacja acceska, kod napisany w 100% na nowo
pozwala na aktualizacje tylko po upływie jednego dnia (co tyle ukazuje się nowa lista)
jednym słowem optymalizacja + nowy wygląd + niezawodne działanie
http://tosiek.pl/accesek-...sta-adresow-ip/
|
|
|