To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

Hosting - [DARMOWE FORA] Serwis z darmowymi forami phpbb by Przemo

Matic27 - 10-09-2006, 21:21

To jest postep prac nad forka.us :)
mickula - 11-09-2006, 19:17

To tak:
1) Forka.us wracają, niestety bez starych for. Nie mieliśmy 300 Euro na wykupienie backupu.
2) Tymczasowo jest to wersja beta i fora mogą nie działać około 1h dziennie ( z tytułu wprowadzanych zmian)
3) W tej wersji będzie dostępny album i wgrywanie avatarów na serwer
4) Nie będzie już systuacji że Twoje forum zaginęło - zostanie udostępnione narzędzie do zrobienia backupu.

5) Pozostało mi przeprosić za stracone fora, posty użytkowników i straty tym spowodowane.
Teraz jesteśmy dużo lepiej przygotowani i nie boimy się udostępniać backupów użytkownikom.
Mam nadzięję, że Ci którzy z nami byli powrócą oraz, że znajdziemy nowych użytkowników. Bo nie oszukujmy się - Serwis udostępniający darmowe fora bez użytkowników jest jak człowiek bez wody.

http://forka.us BETA

KoDav - 17-09-2006, 13:56

no a juz myslałem ze to koniec ciesze sie ze wskrzesiliscie forka.us tylko troche mało styli jest
Paszczak000 - 17-09-2006, 14:00

mickula napisał/a:
Nie mieliśmy 300 Euro na wykupienie backupu

Że jak? Od kiedy za własne dane się płaci? LOL. Co to za pseudohosting?

Matti123 - 17-09-2006, 14:02

No dość ciekawe :) ale jaka jest pewność że znowu nie wywali wszystkich for ?? Sam jedno tam prowadziłem i raczej nowego nie założę.
Paszczak000 - 17-09-2006, 14:10

Matti123 napisał/a:
nie wywali wszystkich for

Żadna ;]
Im mniej pośredników tym mniej może nawalić ;-)

mickula napisał/a:
zostanie udostępnione narzędzie do zrobienia backupu

Jeżeli dla użytkowników to super. Zresztą.... czemu nie macie żadnej kopii bazy? I skąd te 300 Euro. Mimo, że u mojego hostingodawcy backup jest za free to i tak sam sobie robię kopię.

Matti123 - 17-09-2006, 14:13

Jeszcze coś dopowiem.
forka.us to "był" bardzo dobry serwis z darmowymi forami. Ale i tak często były błędy w bazie danych. To powoli było denerwujące.
A czy zaraz po założeniu u was forum znowu będą sie wyświetlały te reklamy ?? Może jakoś inaczej musicie zachęcić urzytkowników do zakładania u was for.

mickula - 17-09-2006, 16:02

Paszczak000 napisał/a:
Że jak? Od kiedy za własne dane się płaci? LOL. Co to za pseudohosting?

server4you :) pośrednik: serverownia.pl (dzisiaj host4ever.pl odradzam)

Cytat:
Żadna ;]
Im mniej pośredników tym mniej może nawalić ;-)

teraz bezpośrednio u źródła

Cytat:
Jeżeli dla użytkowników to super. Zresztą.... czemu nie macie żadnej kopii bazy? I skąd te 300 Euro. Mimo, że u mojego hostingodawcy backup jest za free to i tak sam sobie robię kopię.

Co ile robisz kopię? Wyobrażasz sobie robienie kopii 700 for co tydzień? (3GB)... serwer nie mógł wygenerować kopii bazy danych a przesyłanie ręczne katalogu data z mysql serwer przerywał. Mieliśmy osobny serwer na backupy (VPSa 100GB pojemności ) tylko na backup. Niestety zabrali 2 serwery. Nie mam pojęcia za co.

Matti123 napisał/a:
Jeszcze coś dopowiem.
forka.us to "był" bardzo dobry serwis z darmowymi forami. Ale i tak często były błędy w bazie danych. To powoli było denerwujące.
A czy zaraz po założeniu u was forum znowu będą sie wyświetlały te reklamy ?? Może jakoś inaczej musicie zachęcić urzytkowników do zakładania u was for.

Dlatego teraz dostępny bedzie album, wgrywanie obrazów na serwer, i backup bazy.

Paszczak000 - 17-09-2006, 16:30

mickula napisał/a:
server4you

Słyszałem o nich. Chyba http://foxnet.pl/ tam był i też im wałka zroblili, ale nie jestem pewien. Gdzie teraz się przenosicie?

mickula napisał/a:
Co ile robisz kopię?

Co noc :) Na serwerach robi się automatem kopia w CRONie a potem sukcesywnie skrypt odpalany też przez CRONa zasysa kopie .

mickula napisał/a:
Wyobrażasz sobie robienie kopii 700 for co tydzień? (3GB)

te 3GB to po tar.gz? Tak czy siak 3Gb to mało. Zawsze możesz podzielić to na kilka plików i zasysać z różnych miejsc a potem łączyć. Zresztą można robić kopie różnicowe i nie będzie tak źle ;-) Raz zrzucić wszystko a potem kopie różnicowe. I po sprawie ;-) No bo kopii plików to nie wiem, czy jest sens. Albo zrzucać tabele z userami, postami. Olać search i inne mniej ważne i już MB spadają.
mickula napisał/a:
Mieliśmy osobny serwer na backupy (VPSa 100GB pojemności ) tylko na backup

To może kupić jakiś serwer (w sieci lokalnej, u ISP, na uczelni etc), który się tym zajmie.

A co do backupu. Jak ludzie będą mieli możliwość robienia kopii to już dobrze ;-)

Matti123 - 17-09-2006, 17:48

Cytat:
Dlatego teraz dostępny bedzie album, wgrywanie obrazów na serwer, i backup bazy.

No no to już coś :)

*Adrian* - 17-09-2006, 18:01

szkoda ze dopiero teraz strona dziala. juz mam na innym serwisie.

pozdr

KoDav - 18-09-2006, 16:59

Bardzo sie ciesze ze znow to ruszyło teraz minusem są te reklamy, style(jest ich malo)
mickula - 19-09-2006, 21:02

reklamy? o jakich reklamach mówisz? a style beda to narazie TYLKO TESTY
radeK_HTD - 20-09-2006, 13:17

fajnie ze forka.us wreszcie wrocilo jednak mam jedna sugestie czy moglibyscie wrzucic troche wiecej stylow forum np . saphic czy tesco :?: oraz czy mozliwe jest mechaniczne ustawienie pliku nazwastylu.css na chmod 777 :?: mozna by wtedy trocje poedytowac dane stylu ;)
elymus - 20-09-2006, 14:28

radeK_HTD napisał/a:
czy moglibyscie wrzucic troche wiecej stylow forum

mickula napisał/a:
a style beda to narazie TYLKO TESTY

:roll: Chyba napisali, że style będą to po co się pytać?