Ogłoszenia - Jakie znacie błędy w wersji 1.12.6p4
Oneitatsu - 26-04-2010, 11:29
Proszę mnie zbić i usunąć wiadomość jeśli okaże się, że poniższe już jest zgłoszone - nie mam obecnie czasu przekopywać wątku (byłoby miło, gdyby zgłoszone usterki były przenoszone do postu otwierającego temat).
Niezałatany problem portalu i newsów.
Mamy tekst newsa, na na przykład 2000 znaków, a limit długości newsa jest ustalony w PA na przykładowo 1500 znaków. Jeśli news jest złożony tylko z tekstu, to po prostu ucina go i pojawia się odsyłacz: "[ czytaj całość ]". Ale, jeśli news zawiera bbcode (img, code, hide, mod, spoiler, quote..), to znaczniki są ucinane - np. obrazki zamieniają się w same ścieżki doń.
Rozwiązania są dwa - albo zwiększać raz po raz długość newsa (co jest na dłuższą metę kiepskim wyjściem), albo zmodyfikować plik fetchposts.php, podług wskazówek z tego wpisu: http://www.przemo.org/php...ac4e83112#22664 (blok "A tu solidne rozwiązanie.").
Rozwiązanie z 2004, więc może nie być ideałem, może stanowić jakąś lukę - NIE mam pojęcia, to nie moja broszka. Wiem tyle, że działa, bbcode nie szaleje po modyfikacji pliku.
mek1942 - 02-05-2010, 18:44
Chodzi o gadu-gadu
W widoku otrzymanej prywatnej wiadomości gdy użytkownik ma gadu-gadu po kliknięciu na słoneczko zamiast otworzyć nam okno rozmowy gg przekierowywuje do bramki gg.
i ogólnie wprowadziłbym to do standartu: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=96419
Blant - 03-05-2010, 13:21
Mogło by być takie coś jak przywrócenie akcji moderatora. Np. Dzisiaj moderato przez pomyłkę scalił mi 2 wielkie tematy. Byłby przycisk przywróć i wszystko gra.
mek1942 - 03-05-2010, 15:46
<title> w źródle strony jest w tej samej linijce co description....
kevin_ - 03-05-2010, 16:10
mek1942, właśnie zainstalowałem u siebie phpBB u mnie jest OK.
Obstawiam winę edytora, którym edytowałeś overall_header.tpl. Poza tym nie jest to krytyczny błąd, w ogóle to nie jest błąd. A jeśli będziesz oszczędzał miejsca (np. spójrz źródło kodu Google.pl) to strona będzie mniej ważyć.
mek1942 - 03-05-2010, 16:11
kevin_, u mnie jest tak, widzę, że tu na przemie tez tak jest i na paru innych forach, które przed chwilą sprawdziłem
może ty masz dobrze bo nie ustaliłeś jeszcze description i keywords
kevin_ - 03-05-2010, 16:13
Kod: |
{META_DESC}
{META}
<title>{SITENAME} :: {PAGE_TITLE}</title>
|
na
{META_DESC}
{META}
<title>{SITENAME} :: {PAGE_TITLE}</title>
|
danontico - 03-05-2010, 16:46
Błąd w cytowaniu selektywnym przy korzystaniu z Chrome.
Gdy nie zaznaczymy tekstu i klikniemy przycisk cytowania selektywnego nie wywala komunikatu o braku zaznaczenia tekstu, tylko wrzuca do szybkiej odpowiedzi same [ quote] [/ quote ].
Jak pole szybkiej odpowiedzi było puste to komunikat wyskoczy za drugim razem. Natomiast jak jest coś wpisane to nie wyskoczy wcale i można sobie nawrzucać pustych cytatów ile dusza zapragnie.
danontico - 11-05-2010, 22:21
Przepraszam za post pod postem, ale na szybkości dodawałem ten post i nie zauważyłem, że ostatni post w tym temacie jest też mój. Jakiś czas temu były pod moim inne, ale widocznie zostały skasowane.
Kolejny błąd tylko w google chrome.
Związany jest z edycją wpisów w shoutboxie. Po kliknięciu "e" okienko edycji pojawia się, ale po chwili samo znika. Uniemożliwia to edycję wpisów w shoutboxie.
ericx - 12-05-2010, 01:15
Podam tutaj błędy jakie udało mi się znaleźć. Skryptu używam żeby nie musieć grzebać w kodzie, bo praktycznie wszystko już jest wystarczy tylko włączyć odpowiednie modyfikacje w panelu admina. Jak aktualizuję to mogę po prostu nadpisać pliki nowymi i jest git.
Jednak jeśli naprawię podane niżej przeze mnie błędy to jeśli następna aktualizacja zawiera plik który modyfikowałem to muszę to co zmieniłem wpisywać od nowa. Jeśli by naprawić te wszystkie małe niedociągnięcia które ciągną się już latami to na pewno wielu użytkownikom oszczędziło by to roboty. Myślę że dużo ludzi używa właśnie tego skryptu żeby nie musieć ręcznie wgrywać kolejnych modów, można teoretycznie nie znać w ogóle php.
Oto lista błędów które znalazłem
Jeśli znajdę czas to podam dokładniejsze informacje i być może fragmenty kodu, które zmieniałem.
Cytat: |
== Jeśli zainstalujemy forum na localhost i wchodzimy przez adres np. http://localhost/przemo to forum NIE USTAWIA ŻADNYCH COOKIES. Przez http://127.0.0.1/przemo działa dobrze. Zauważyłem że dzieje się tak przez brak kropki w adresie, jak w hosts zmienię sobie localhost np. na "localhost.com" i wejdę przez http://localhost.com/przemo to działa dobrze. Utrudnia to trochę testowanie forum na localhost i przydałoby się ustalić dlaczego forum nie ustawia wtedy cookies.
== Katalog /images/photos - brak informacji o konieczności nadania chmod 777
== staff.php - kolumna "Forum" jest pusta jeśli użytkownik nie jest moderatorem, admin powinienm mieć wszystkie fora wypisane, albo coś w stylu "Wszystkie fora" etc.
== Album - brak kolorowania nicków, brak wyświetlania uprawenień kategorii (jedynie "możesz moderować tą kategorię"), brak odpowiednich wpisów w plikach językowych ("Możesz dodawać zdjęcia do tej kategorii", "Możesz edytować swoje zdjęcia" etc.), limit zdjęć nie powinien obowiązywać adminów bądź modów również.
== Album - Czy jeśli prywatne galerie są tylko dla Adminów, a przeglądanie dostępne jest także dla użytkowników to czy nie powinni oni móc komentować i oceniać fotek, bo oryginalnie nie mogą.
== Panel Admina->Ogólne->Konfiguracja->Dodatkowe: "Pozwól użytkownikom wybrać swoje tytuły
Ustaw ilość postów od jakiej można ustawić swój tytuł (podaj np. 9999 by wyłączyć)" - NIE TRUDNO jest przekroczyć 9999 postów przez użytkowników którzy są wiele lat na dużych forach i często piszą.
== Junior Admin: Zdublowane MODULE_ID kilku modułów, na przykład Rangi i Szukaj użytkowników, Konfiguracja i Zapis konfiguracji. Powoduje to że jeśli włączy się jedno z nich to włącza się także drugie.
== Ikony cytuj przy własnych postach powinny zostać przywrócone (czasem cytuje się siebie samego)
== Quota załączników: nie można ustawić więcej jak 2048MB, wychodzą jakieś bzdury wtedy.
== Brak możliwości masowej zmiany wszystkim userom strefy czasowej, postów na stronę, aż już na pewno postów do określenia "popularny" z panelu admina. Bardzo by się czasem przydało!
== Czas edycji postów: jeśli jest ustawiony i minie to user może NADAL USUNĄĆ POSTA i napisać go od nowa jeśli nikt nie odpowiedział. Powinien także nie móc go usunąć. A jeśli jest włączone łączenie postów tego samego użytkownika to nie może on potem edytować tego co trafi do porzedniego posta jeśli jego czas edycji minął. Myślę że wtedy czas edycji poprzedniego posta powinien się resetować.
== Zmiana kosmetyczna: jeśli ktoś chce edytować nie swoje posty i np. trafi na post admina to zamiast "Możesz zmieniać jedynie swoje posty" wyskakuje "Nie możesz zmieniać/usuwać postów admina" jeśli jest to ustawione w panelu admina. Tak samo z ograniczonym czasem edycji postów. Powinno się pojawiać zawsze "Możesz zmieniać jedynie swoje posty", a nie inne informacje nieistotne w tym momencie dla danego usera.
== Zmiana kosmetyczna w plikach językowych: czasem zdania kończą się na wykrzyknik i kropkę "!." i takie podobne babole. Na przykład w komunikacie o niemożliwości edycji postu bo minął czas edycji w połowie zdania po przecinku wyraz jest napisany z dużej litery.
== Zmiana kosmetyczna: Czasami brak odnośnika do strony głównej "Kliknij Tutaj aby wrócić do strony głównej", na przykład przy komunikacie o zbyt dużej ilości nieczytanych postów od ostatniego zalogowania.
== Możliwość zmian nazw "Administrator", "Junior Admin", "Moderator" na własne w panelu admina, możliwość zmiany kolorów, dodania prefiksów i rang. Wtedy nie trzeba tworzyć dodatkowych grup i z osobna każdego do nich dodawać. Jak ktoś dostaje uprawnienia moderatora jakiegoś działu to automatycznie dostaje kolor nicka, prefiks i rangę. Nie trzeba tworzyć osobno grupy "Moderatorzy pojedynczych działów" i dodawać każdego z osobna.
== Przeorganizowanie wyglądu reguł załączników - attach_rules.php
== W stylach obrazki (cytuj, edytuj, nowy temat etc.) mają dokładnie określone wymiary i jeśli podmieni się obrazek na inny o innych wymiarach to jest on rozciągnięty/ściśnięty. W phpBB 2 można było podmieniać bo nie było na sztywno wpisanych wymiarów obrazków w plikach stylu. Myślę że można by się tego pozbyć żeby można było i tutaj podmieniać obrazki.
|
Na pewno jest tego dużo więcej, jeśli coś nowego znajdę to będę aktualizował.
Po naprawieniu tych wszystkich małych błędów skrypt będzie niemal idealny. Przydałoby się jeszcze przeorganizować panel admina bo jest trochę nieintuicyjny, ale myślę że nie jest to konieczne.
Nelgor - 18-05-2010, 19:01
Ja bym polecał zrobić specjalne pole dla coraz bardziej popularnego komunikatora AQQ.
Coś takiego jak GG w podpisie i profilu.
Jak coś to strona komunikatora: AQQ
mek1942 - 18-05-2010, 19:05
Nelgor, tutaj tylko błedy piszemy a po drugie AQQ łatwo dodać w "Pola w profilu"
Blant - 23-05-2010, 22:20
Powiadomienie o PW od "Obsługa forum" nie przychodzi na e-mail.
mek1942 - 23-05-2010, 22:25
Blant mówisz o modyfikacji MASS PW a nie o czystym skrypcie
co do tego że nie przychodzi na e-mail to dlatego że musisz zaznaczyc przy wysyłaniu: "Powiadom użytkownikówo nowej PW na email"
kevin_ - 29-05-2010, 09:39
PORTAL.php
Jeśli na forum mamy więcej jak jeden ukryty dział, to na portalu w zakładce Ostatnie tematy wyświetli nam nazwy tematów z jednego ukrytego działu, drugi już pominie.
Ponieważ
$except_forum_id = $row['forum_id'];
|
Przypisuje ostatnie pobrane ID forum ukrytego, zamiast grupować to razem, rozwiązanie:
$except_forum_id .= (($except_forum_id) ? ', ' : '') . $row['forum_id'];
|
U mnie działa.
[ Komentarz dodany przez: warna: 31-05-2010, 17:54 ]
Poprawka już jest dawno: http://www.przemo.org/php...pic.php?t=58436
|
|
|