To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

F.A.Q. - style i grafika - Tworzenie nowego stylu, budowa stylu, ważne informacje

szpak - 30-04-2007, 00:14
Temat postu: Tworzenie nowego stylu, budowa stylu, ważne informacje
ZMIANA NAZWY STYLU - Przygotowanie plików roboczych do utworzenia nowego stylu
Pracę najlepiej zaczynać na pewnym, sprawdzonym stylu. Takie są style dostępne na style.przemo.org, ale najpewniejszym jest zawsze subSilver z najnowszej paczki.

Postanowiłem to napisać ponieważ coraz więcej osób pyta jak zmienić nazwę stylu.
Jednym za najprostszych sposobów zmiany nazwy stylu jest edycja plików programem Notepad++

Po pobraniu i zainstalowaniu programu otwieramy w nim następujące pliki stylu:

Kod:
admin/index_body.tpl
admin/page_header.tpl
index_body.tpl
overall_header.tpl
profile_view_body.tpl
portal_header.tpl
simple_header.tpl
shoutbox_view_body.tpl
viewtopic_poll_result.tpl
theme_info.cfg


Klikamy kombinacje klawiszy CTRL+H po czym wpisujemy starą i nową nazwę stylu oraz klikamy "Zamień we wszystkich plikach"

Po tej czynności zapisujemy otwarte pliki i zmieniamy nazwy plików (na nazwę nowego stylu):
Kod:
NazwaStylu.css
NazwaStylu.tps
NazwaStylu.cfg

oraz nazwę katalogu.

Teraz może już zainstalować styl pod nową nazwą :)
UWAGA!!! nie zmieniamy nazwy stylu, który używamy aktualnie jako domyślny, bo forum się wykrzaczy!! Styl przed zmiana nazwy należy odinstalować, zmienić nazwy w plikach i nazwę katalogu, i zainstalować ponownie, jako nowy styl.

Można tez użyć opcji klonuj z panelu PA>style> Wtedy uzyskamy jakby kopię stylu, którą już pod nową nazwą, możemy przerabiać.


STOPKA
Jeśli styl jest całkowicie zmodyfikowany, w niczym nie przypomina wyjściowego, zrobiliśmy - własne grafiki, własny układ, kolorystykę, możemy go nazwać po swojemu i w pliku overall_footer.tpl dodać wpis o autorze. Jeśli tylko lekko zmodyfikowaliśmy styl, np. zmiana grafik, to do stopki autora dodajemy formułkę "modified by"
Jak wstawić w stopkę te treści - uznajemy, że jeśli ktoś potrafi tak przerobić styl, aby w stopniu wystarczającym różnił się od oryginału i zasługiwał na nowego autora, nie przypominał wyjściowego, będzie potrafił wstawić to co trzeba do pliku overall_footer.tpl. Jeśli nie potrafi, to znaczy, że i stylu przerobić nie potrafi (HTML - kursy do poszukania na google).

Stopka to plik overall_footer.tpl stylu. Zawiera link do PA w postaci
Kod:
{CLICK_HERE_TO_VIEW}
oraz stopkę przemo w postaci
Kod:
{PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}
i zamknięcia tabel, tabelki reklam i pozostałe elementy, kończące stronę.
Ze stopki nie wolno usuwać autora stylu, jeśli nie zmieniamy go całkowicie. Pod żadnym pozorem nie wolno usuwać także ze stopki urywka kodu {PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}. Dodanie własnych wpisów do stopki jest dozwolone, pod warunkiem nienaruszenia tego, co już w niej jest.
Nie należy dodawać następnego kodu ujętego w
Kod:
{...}
bezpośrednio za
Kod:
{PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}
na przykład
Kod:
{SITEMAP}
w przypadku używania SpiderFriendly, gdyż to bardzo często powoduje komunikaty o błędnej stopce.


Umieszczamy ten kod dalej, na przykład za linkiem do autora stylu.

szpak - 30-04-2007, 00:22

Stylowi mocno przerobionemu, który ma nowe: kolory, ikonki i pozostałe obrazki, układ, wymiary możemy nadać własna nazwę. W przypadku takiej modyfikacji można użyć opisanego w poście wyżej sposobu, lub skorzystać z opcji klonowania stylu, w PA > style > klonuj styl. Klonując, nadajemy stylowi własną nazwę, która zapisze się w odpowiednich plikach i powstanie katalog z nowym stylem.
Nowa nazwa nie powinna zawierac myślników, polskich czcionek, spacji, gdyż moga byc problemy z zainstalowaniem na niektórych serwerach.

joli - 08-01-2008, 13:21
Temat postu: Budowa stylu
PODSTAWY BUDOWY STYLU

Styl składa się z wielu plików. Generalnie są zbudowane na bazie html, więc aby cośkolwiek w nich zmienić, układ, wygląd, dobrze jest zapoznać się z podstawowymi zasadami HTML oraz CSS.
Kolorystyka oraz dodatkowe informacje dotyczące wyglądu tabel, tekstów są zawarte w pliku nazwastylu.css
Wielkość obrazków, czyli ikonek, buttonków w pliku nazwastylu.cfg
Globalne informacje kolorystyki w pliku theme_info.cfg
Dodatkowe, dotyczące np. dymków w pliku overlib.js.
Bez tych plików styl nie zadziała.


Styl zbudowany jest z podstawowych plików - nagłówek (top) czyli overall_header.tpl , wnętrze - zależnie od strony na której się znajdujemy, np index_body.tpl na stronie głównej, wewnątrz którego widzimy tabele działów i kategorii, zapisane w pliku index_box.tpl, viewforum_body.tpl w widoku działu, czy viewtopic_body.tpl w widoku tematu.
Pozostałe pliki stylu określają -
add_attachment_body.tpl - widok okienka załącznika
pliki album_* - wygląd albumu
pliki confirm_* - potwierdzenia
error_body.tpl - komunikaty błędów
pliki ignore_* - ignorowanie tematów, użytkowników
jumpbox.tpl - wygląd "skocz do"
login_body.tpl - logowanie
memberlist_body.tpl - użytkownicy
modcp_* - pliki moderacji - przenoszenie, scalanie itd.
pliki groupcp_* - grupy
pliki pa_* - download
pliki privmsgs_* - wygląd PW
portal_body.tpl - główna strona portalu (pliki modułów portalu są w katalogu /portal_modules)
pliki posting_* - wygląd wysyłania posta, edycji, wysyłania PW
profile_add_body.tpl - wygląd profilu w czasie rejestracji i edycji własnego profilu
profile_view_body.tpl - podgląd profilu
quick_reply.tpl - szybka odpowiedź
pliki search_* - wyszukiwarka
shoutbox_* - shoutbox
staff_body.tpl - spis administracji
viewforum_body.tpl - podforum (dział) forum
viewtopic_body.tpl - wygląd tematów
warnings_body.tpl - ostrzeżenia


Całość zakończona jest stopką, czyli plikiem overall_footer.tpl.
Należy pamiętać, ze jak w każdym pliku html, całość zaczyna się w nagłówku, a kończy w stopce. To w nagłówku jest sekcja służąca do umieszczania odpowiednich wpisów (META, itd, skrypty), tu zaczyna się sekcja za to w stopce kończy się i są zamykane tabele, rozpoczęte w overall_header.tpl. To jakby jeden plik, podzielony na dwie części. Każdy, kto łyknął choć troszkę html, zrozumie sens tego.


A więc dla przypomnienia:

NAGŁÓWEK - to overall_header.tpl. Ten plik decyduje o wielu ustawieniach, np. szerokości stylu, która jest albo ustawiona na stałe w stylu przy pomocy html (width="XXpx") lub jej wartość ma 100%, co oznacza, ze można szerokość stylu regulować przez PA>ogólne>konfiguracja>strony głównej. Zależnie od budowy stylu, szerokość jest opisana jeden raz dla całości, lub kilka razy, oddzielnie dla tabel nagłówka, i oddzielnie dla reszty forum. W tym pliku także znajduje się wpis metatagów, nazwy strony, ew. dopisek o faviconie. Także tutaj są kody skryptów, wykonywanych na forum - popup dla nowej wiadomości, kod komunikatu błędu, nazwa pliku css stylu. Dokładniejszy opis budowy menu w temacie MENU
STOPKA - to overall_footer.tpl. W tym pliku najczęściej dodajemy wpisy statystyk, linków czy innych. Dodatkowe informacje w temacie STOPKA

cziter - 28-05-2010, 21:16

Ja jak to zrobię tak jak ty robisz to gdy biorę PA>style>instaluj style to tam nic nie ma

Dałem załącznik

HardROoZi - 26-08-2010, 17:20

szpak napisał/a:
oraz stopkę przemo w postaci
Kod:
{PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}


gdzie mogę kolor stopki ustawić ? bo mam nowy styl i cały ten napis jest żółty

Matteo - 26-08-2010, 22:28

Odnosząc się do Twojego stylu domyślnego, będzie to: templates/WS_orange/WS_orange.css, konkretnie:
Kod:
/* Copyright and bottom info */
.copyright        { font-size : 10px; color: #FFFFFF; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; }
a.copyright        { text-decoration: none; color : #ffb500; }
a.copyright:hover    { text-decoration: underline; color : #ffb500; }

MASTER OF FLAMASTER - 28-05-2011, 08:03

Jak ustalić szerokość całego forum ? (nie przez pa tylko w plikach)
Matteo - 29-05-2011, 12:22

MASTER OF FLAMASTER, http://www.przemo.org/php...pic.php?t=83059
eSPe - 19-08-2011, 21:01

Cytat:
Jak ustalić szerokość całego forum ? (nie przez pa tylko w plikach)

Mam podobny problem.
Na suBsilver sterowanie szerokością forum hula elegancko.
Na stylu eXpert jakby się zablokowało. Jak się domyślam zadany jest parametr w overall_header.
Ale przyznam że gdzie w subsilverze jest 100% tam i w overallu w expercie.
To jest ten fragment overalla?
Kod:
    document.write('<div id="hidepage" style="position: absolute; left:0px; top:0px; height: 100%; width: 100%; background-color: {T_BODY_BGCOLOR}; layer-background-color: {T_BODY_BGCOLOR};"><table width="100%" style="height: 100%"><tr><td align="center" valign="middle"><table width="50%" align="center" style="border: 1px solid {T_BODY_LINK}, solid"><tr><td align="center" class="row1"><span class="genmed"><br><b>{L_PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}<br><br><img src="images/loading.gif" alt=""><br><br>{PAGE_LOADING_STOP}<br>&nbsp;<\/span><\/td><\/tr><\/table><\/td><\/tr><\/table><\/div>');


[ Dodano: 19-08-2011, 21:42 ]
ok. już znalazłem.
Trochę niżej było narzucone "z ręki" 900pix w trzech miejscach.
Można posta skasować.

grols112 - 15-04-2014, 23:14

Sory za odkopanie tematu, ale mam ten sam problem co miał cziter.
Zmieniłem w plikach wszystkie nazwy, nazwę folderu, katalogów, wszystko, a jak wchodzę do PA/style/instaluj nie ma tam stylu do zainstalowania

Scooby?! - 15-04-2014, 23:17

Może ten styl nie jest na forum phpbb2 przemo? Jaki to styl?
grols112 - 15-04-2014, 23:18

Boze :> jest ja go używałem cały czas na forum phpbb by przemo i chodził normalnie
to styl: KacperWeb IPB3

Scooby?! - 15-04-2014, 23:26

grols112, To nie wiem. Nie może się nie wyświetlić jak wszystko jest dobrze pozmieniane. Musiałeś o czymś zapomnieć. Może źle wrzuciłeś do templates? Może chmod? Może 3 podstawowe zapomniałeś zmienić .css itd.? Może różni się jakiś jeden plik jedną literą, cyfrą? Spróbuj od nowa na kompie i potem spróbuj wrzucić z powrotem. Jest tyle opcji. Rutkowski by miał problem...
grols112 - 15-04-2014, 23:59

Dobra mój błąd a jak już wgrałem poprawnie a całe forum zmieniło mi kształt? :o
Scooby?! - 16-04-2014, 00:17

Podmień .css .tps .cfg bo nie pamiętam który.

Miałeś napisane:
UWAGA!!! nie zmieniamy nazwy stylu, który używamy aktualnie jako domyślny, bo forum się wykrzaczy!! Styl przed zmiana nazwy należy odinstalować, zmienić nazwy w plikach i nazwę katalogu, i zainstalować ponownie, jako nowy styl.

I ustaw normalny link w profilu... Mam wróżyć?



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group