phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:36
Ilość przechowywanych kopii
Autor Wiadomość
szymel

Pomógł: 1 raz
Posty: 104
Wysłany: 11-02-2007, 16:46   Ilość przechowywanych kopii

moj problem troche nawiazuje do tematu wiec nie bede zakladal nowego...
Mianowicie dzis postanowilem skopiowac swoje forum na dysk bo mam male perypetie z serwerem i kopia zapasowa nie zawadzi, ale po 3 godzinach wydalo mi sie cosik za dlugo wiec sprawdzilem i forum zajmuje mi ponad 700MB! Wszystko przez backupy zawarte w katalogu db_backup ktorych w sumie bylo ponad 100!
Moje pytanie jest nastepujace: co mam spieprzone ze serwer przetrzymuje tyle kopii mimo iz w PA jest ustawiona ich liczba na 4 (od kilku dni na 8 )???
Ostatnio zmieniony przez Boltex 04-09-2010, 13:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 12-02-2007, 20:37   

Ok - zmiany wprowadzone przy backupie w proponowanej przeze mnie poprawce:
- usunąłem 4 błędy przy wykonywaniu backupu (w tym związany z usuwaniem starych kopii),
- wykonywanie kopii (jeśli serwer obsługuje kompresję gzip), powinno znacznie mniej obciążać serwer oraz potrzebna jest kilkanaście razy mniejsza ilość wolnego miejsca na serwerze do wykonania prawidłowej kopii,
- wykonanie kopii zapasowej z poziomu PA tworzy dodatkową kopię (to, co jest wpisane jako ilość maksymalna kopii + 1) - uznałem, że administrator jeśli wykonuje kopię ręcznie, to nie powinno to kasować poprzednich kopii. Jeśli komuś się to nie podoba, poczytaj przy znaczku (*) jak wyłączyć tą opcję,
- poprawiłem błąd mogący pojawić się przy odtwarzaniu dumploaderem (niestety, ale być może odrobinę kosztem wydajności) - tak, sprawdziłem, że dbloader poprawnie wczytuje plik, którego przy starym backupie nie chciał wczytać. Czyli już nie skacze przy odtwarzaniu od razu do 100% :)

(*) - w pliku functions_admin.php, znajdź
Kod:
        $countadmin = ($do_now) ? 1 : 0;        // if function executed from PA, add 1 additional backup in db_backup dir

zamień na:
Kod:
        $countadmin = ($do_now) ? 0 : 0;        // if function executed from PA, add 1 additional backup in db_backup dir


POPRAWKA przeznaczona TYLKO do wersji 1.12.5 :!:
Osoby, które nie chcą podmieniać całych plików, powinny z functions_admin.php zamienić funkcję db_backup oraz dodać funkcję db_backup_stop oraz z pliku admin_db_utilities.php, powinny zmienić wywołanie funkcji db_backup.

Wszelkie uwagi mile widziane (a warto przetestować) ;)
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
SIMtel


Pomógł: 60 razy
Posty: 581
Wysłany: 16-12-2007, 03:47   

chelloPL, bez twojej modyfikacji wyskakiwala mi biala strona podczas robienia backupu i plik bazy sie zapisywal na serwerze ale byl w .sql i to nie byla baza w 100% zapisania, teraz gdy wgralem twoja modyfikacje to mam taki blad:
Kod:

Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in /var/www/host/simtel/public_html/includes/functions_admin.php on line 565


baza jest zapisywana w formie .gz ale po rozpakowaniu i otworzeniu tego pliku kopia nie jest zrobiona w 100%
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 29-12-2007, 21:31   

SIMtel, na to to ja Ci nic nie pomogę.
Użyj w takim razie phpmyadmina i wykonaj kopię częściami (tabelami). Ale i on będzie miał problemy z limitem czasu.

Najlepiej byłoby porozmawiać z adminem serwera, aby bezpośrednio na serwerze (a nie przez php) wykonywał codziennie kopię bazy (o ile już nie jest taka wykonywana).
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
kenezzz

Posty: 58
Wysłany: 02-01-2008, 18:21   

chelloPL napisał/a:
POPRAWKA przeznaczona TYLKO do wersji 1.12.5

Czy jezeli zrobilem Update z 1.12.5 do 1.12.6 (tylko pliki .php) to nie muszę robić tej aktualizacji?
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 02-01-2008, 23:12   

Poprawka ta już jest integralną częścią wersji 1.12.6 i nie ma potrzeby dodawać jej do wersji 1.12.6.
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
seopol

Posty: 6
Wysłany: 11-03-2008, 18:13   

Cytat:
Poprawka ta już jest integralną częścią wersji 1.12.6 i nie ma potrzeby dodawać jej do wersji 1.12.6.


no nie wiem, ja mam 1.12.6 i podczas wgrywania bazy szybko przechodzi niestety na 100% :(
Co mam z tym fantem zrobic?
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 16-03-2008, 22:55   

seopol, Kopia musi być utworzona przez wersję 1.12.6. Kopie utworzone przez 1.12.5 (bez w/w poprawki) nie będą się prawidłowo odtwarzały.
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
kfak

Pomógł: 1 raz
Posty: 28
Wysłany: 26-03-2008, 10:54   

chelloPL napisał/a:
dbloader poprawnie wczytuje plik, którego przy starym backupie nie chciał wczytać. Czyli już nie skacze przy odtwarzaniu od razu do 100%

a co zrobic jezeli mamy kopie z wersji 1.12.5 i nie mamy mozliwosci zrobic jej z poziomu 1.12.6 bo server lezy?
a ja mam dokladnie takie objawy ze "skacze do 100% i pomija wpisy"?
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 28-03-2008, 12:37   

kfak napisał/a:
a co zrobic jezeli mamy kopie z wersji 1.12.5 i nie mamy mozliwosci zrobic jej z poziomu 1.12.6 bo server lezy?

Można usiąść i płakać, albo zrobić wszystko ręcznie. W zależności od wielkości bazy, ręczna robota może zająć nawet do kilkunastu godzin :)

Jeśli nie czujesz się na siłach, poproś kogoś o pomoc (ja nie bardzo mam czas aby się tym zająć).
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
Piotrbaz


Pomógł: 13 razy
Posty: 187
Wysłany: 20-11-2009, 23:33   

posiadam kopie z wersji 1.12.6 , próbuje ją wgrac rownież na wersję 1.12.6 i DBLoader przeskakuje nadal na 100% ....

:?:
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
JoShiMa

Posty: 18
Wysłany: 23-08-2011, 12:52   

Piotrbaz napisał/a:
posiadam kopie z wersji 1.12.6 , próbuje ją wgrac rownież na wersję 1.12.6 i DBLoader przeskakuje nadal na 100% ....

:?:


No niestety u mnie to samo. Kicha totalna.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a





phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę