phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie nowego stylu, budowa stylu, ważne informacje
Autor Wiadomość
szpak


Pomógł: 108 razy
Posty: 813
Wysłany: 30-04-2007, 00:14   Tworzenie nowego stylu, budowa stylu, ważne informacje

ZMIANA NAZWY STYLU - Przygotowanie plików roboczych do utworzenia nowego stylu
Pracę najlepiej zaczynać na pewnym, sprawdzonym stylu. Takie są style dostępne na style.przemo.org, ale najpewniejszym jest zawsze subSilver z najnowszej paczki.

Postanowiłem to napisać ponieważ coraz więcej osób pyta jak zmienić nazwę stylu.
Jednym za najprostszych sposobów zmiany nazwy stylu jest edycja plików programem Notepad++

Po pobraniu i zainstalowaniu programu otwieramy w nim następujące pliki stylu:

Kod:
admin/index_body.tpl
admin/page_header.tpl
index_body.tpl
overall_header.tpl
profile_view_body.tpl
portal_header.tpl
simple_header.tpl
shoutbox_view_body.tpl
viewtopic_poll_result.tpl
theme_info.cfg


Klikamy kombinacje klawiszy CTRL+H po czym wpisujemy starą i nową nazwę stylu oraz klikamy "Zamień we wszystkich plikach"

Po tej czynności zapisujemy otwarte pliki i zmieniamy nazwy plików (na nazwę nowego stylu):
Kod:
NazwaStylu.css
NazwaStylu.tps
NazwaStylu.cfg

oraz nazwę katalogu.

Teraz może już zainstalować styl pod nową nazwą :)
UWAGA!!! nie zmieniamy nazwy stylu, który używamy aktualnie jako domyślny, bo forum się wykrzaczy!! Styl przed zmiana nazwy należy odinstalować, zmienić nazwy w plikach i nazwę katalogu, i zainstalować ponownie, jako nowy styl.

Można tez użyć opcji klonuj z panelu PA>style> Wtedy uzyskamy jakby kopię stylu, którą już pod nową nazwą, możemy przerabiać.


STOPKA
Jeśli styl jest całkowicie zmodyfikowany, w niczym nie przypomina wyjściowego, zrobiliśmy - własne grafiki, własny układ, kolorystykę, możemy go nazwać po swojemu i w pliku overall_footer.tpl dodać wpis o autorze. Jeśli tylko lekko zmodyfikowaliśmy styl, np. zmiana grafik, to do stopki autora dodajemy formułkę "modified by"
Jak wstawić w stopkę te treści - uznajemy, że jeśli ktoś potrafi tak przerobić styl, aby w stopniu wystarczającym różnił się od oryginału i zasługiwał na nowego autora, nie przypominał wyjściowego, będzie potrafił wstawić to co trzeba do pliku overall_footer.tpl. Jeśli nie potrafi, to znaczy, że i stylu przerobić nie potrafi (HTML - kursy do poszukania na google).

Stopka to plik overall_footer.tpl stylu. Zawiera link do PA w postaci
Kod:
{CLICK_HERE_TO_VIEW}
oraz stopkę przemo w postaci
Kod:
{PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}
i zamknięcia tabel, tabelki reklam i pozostałe elementy, kończące stronę.
Ze stopki nie wolno usuwać autora stylu, jeśli nie zmieniamy go całkowicie. Pod żadnym pozorem nie wolno usuwać także ze stopki urywka kodu {PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}. Dodanie własnych wpisów do stopki jest dozwolone, pod warunkiem nienaruszenia tego, co już w niej jest.
Nie należy dodawać następnego kodu ujętego w
Kod:
{...}
bezpośrednio za
Kod:
{PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}
na przykład
Kod:
{SITEMAP}
w przypadku używania SpiderFriendly, gdyż to bardzo często powoduje komunikaty o błędnej stopce.


Umieszczamy ten kod dalej, na przykład za linkiem do autora stylu.
_________________
Nie pisz do mnie na GyGy ani na PW bo normalnie nie wytrzymam, no chyba ze chcesz dać mi na chleb zarobić :)
Lubię poważne wyzwania http://www.szpak.eu/phpbb.php
Ostatnio zmieniony przez Woytec 28-08-2013, 22:00, w całości zmieniany 11 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
szpak


Pomógł: 108 razy
Posty: 813
Wysłany: 30-04-2007, 00:22   

Stylowi mocno przerobionemu, który ma nowe: kolory, ikonki i pozostałe obrazki, układ, wymiary możemy nadać własna nazwę. W przypadku takiej modyfikacji można użyć opisanego w poście wyżej sposobu, lub skorzystać z opcji klonowania stylu, w PA > style > klonuj styl. Klonując, nadajemy stylowi własną nazwę, która zapisze się w odpowiednich plikach i powstanie katalog z nowym stylem.
Nowa nazwa nie powinna zawierac myślników, polskich czcionek, spacji, gdyż moga byc problemy z zainstalowaniem na niektórych serwerach.
_________________
Nie pisz do mnie na GyGy ani na PW bo normalnie nie wytrzymam, no chyba ze chcesz dać mi na chleb zarobić :)
Lubię poważne wyzwania http://www.szpak.eu/phpbb.php
Ostatnio zmieniony przez joli 19-12-2007, 20:57, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 08-01-2008, 13:21   Budowa stylu

PODSTAWY BUDOWY STYLU

Styl składa się z wielu plików. Generalnie są zbudowane na bazie html, więc aby cośkolwiek w nich zmienić, układ, wygląd, dobrze jest zapoznać się z podstawowymi zasadami HTML oraz CSS.
Kolorystyka oraz dodatkowe informacje dotyczące wyglądu tabel, tekstów są zawarte w pliku nazwastylu.css
Wielkość obrazków, czyli ikonek, buttonków w pliku nazwastylu.cfg
Globalne informacje kolorystyki w pliku theme_info.cfg
Dodatkowe, dotyczące np. dymków w pliku overlib.js.
Bez tych plików styl nie zadziała.


Styl zbudowany jest z podstawowych plików - nagłówek (top) czyli overall_header.tpl , wnętrze - zależnie od strony na której się znajdujemy, np index_body.tpl na stronie głównej, wewnątrz którego widzimy tabele działów i kategorii, zapisane w pliku index_box.tpl, viewforum_body.tpl w widoku działu, czy viewtopic_body.tpl w widoku tematu.
Pozostałe pliki stylu określają -
add_attachment_body.tpl - widok okienka załącznika
pliki album_* - wygląd albumu
pliki confirm_* - potwierdzenia
error_body.tpl - komunikaty błędów
pliki ignore_* - ignorowanie tematów, użytkowników
jumpbox.tpl - wygląd "skocz do"
login_body.tpl - logowanie
memberlist_body.tpl - użytkownicy
modcp_* - pliki moderacji - przenoszenie, scalanie itd.
pliki groupcp_* - grupy
pliki pa_* - download
pliki privmsgs_* - wygląd PW
portal_body.tpl - główna strona portalu (pliki modułów portalu są w katalogu /portal_modules)
pliki posting_* - wygląd wysyłania posta, edycji, wysyłania PW
profile_add_body.tpl - wygląd profilu w czasie rejestracji i edycji własnego profilu
profile_view_body.tpl - podgląd profilu
quick_reply.tpl - szybka odpowiedź
pliki search_* - wyszukiwarka
shoutbox_* - shoutbox
staff_body.tpl - spis administracji
viewforum_body.tpl - podforum (dział) forum
viewtopic_body.tpl - wygląd tematów
warnings_body.tpl - ostrzeżenia


Całość zakończona jest stopką, czyli plikiem overall_footer.tpl.
Należy pamiętać, ze jak w każdym pliku html, całość zaczyna się w nagłówku, a kończy w stopce. To w nagłówku jest sekcja służąca do umieszczania odpowiednich wpisów (META, itd, skrypty), tu zaczyna się sekcja za to w stopce kończy się i są zamykane tabele, rozpoczęte w overall_header.tpl. To jakby jeden plik, podzielony na dwie części. Każdy, kto łyknął choć troszkę html, zrozumie sens tego.


A więc dla przypomnienia:

NAGŁÓWEK - to overall_header.tpl. Ten plik decyduje o wielu ustawieniach, np. szerokości stylu, która jest albo ustawiona na stałe w stylu przy pomocy html (width="XXpx") lub jej wartość ma 100%, co oznacza, ze można szerokość stylu regulować przez PA>ogólne>konfiguracja>strony głównej. Zależnie od budowy stylu, szerokość jest opisana jeden raz dla całości, lub kilka razy, oddzielnie dla tabel nagłówka, i oddzielnie dla reszty forum. W tym pliku także znajduje się wpis metatagów, nazwy strony, ew. dopisek o faviconie. Także tutaj są kody skryptów, wykonywanych na forum - popup dla nowej wiadomości, kod komunikatu błędu, nazwa pliku css stylu. Dokładniejszy opis budowy menu w temacie MENU
STOPKA - to overall_footer.tpl. W tym pliku najczęściej dodajemy wpisy statystyk, linków czy innych. Dodatkowe informacje w temacie STOPKA
Ostatnio zmieniony przez Woytec 28-08-2013, 21:31, w całości zmieniany 9 razy  
 
     
cziter


Pomógł: 92 razy
Posty: 806
Wysłany: 28-05-2010, 21:16   

Ja jak to zrobię tak jak ty robisz to gdy biorę PA>style>instaluj style to tam nic nie ma

Dałem załącznik

Styl michi153pl.rar
To styl brata
Pobierz Plik ściągnięto 595 raz(y) 577,16 KB

Ostatnio zmieniony przez Woytec 28-08-2013, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
HardROoZi


Pomógł: 27 razy
Posty: 304
Wysłany: 26-08-2010, 17:20   

szpak napisał/a:
oraz stopkę przemo w postaci
Kod:
{PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}


gdzie mogę kolor stopki ustawić ? bo mam nowy styl i cały ten napis jest żółty
 
     
Matteo



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 26-08-2010, 22:28   

Odnosząc się do Twojego stylu domyślnego, będzie to: templates/WS_orange/WS_orange.css, konkretnie:
Kod:
/* Copyright and bottom info */
.copyright        { font-size : 10px; color: #FFFFFF; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; }
a.copyright        { text-decoration: none; color : #ffb500; }
a.copyright:hover    { text-decoration: underline; color : #ffb500; }
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
MASTER OF FLAMASTER

Pomógł: 1 raz
Posty: 31
Wysłany: 28-05-2011, 08:03   

Jak ustalić szerokość całego forum ? (nie przez pa tylko w plikach)
 
     
Matteo



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 29-05-2011, 12:22   

MASTER OF FLAMASTER, http://www.przemo.org/php...pic.php?t=83059
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
eSPe


Posty: 37
Wysłany: 19-08-2011, 21:01   

Cytat:
Jak ustalić szerokość całego forum ? (nie przez pa tylko w plikach)

Mam podobny problem.
Na suBsilver sterowanie szerokością forum hula elegancko.
Na stylu eXpert jakby się zablokowało. Jak się domyślam zadany jest parametr w overall_header.
Ale przyznam że gdzie w subsilverze jest 100% tam i w overallu w expercie.
To jest ten fragment overalla?
Kod:
    document.write('<div id="hidepage" style="position: absolute; left:0px; top:0px; height: 100%; width: 100%; background-color: {T_BODY_BGCOLOR}; layer-background-color: {T_BODY_BGCOLOR};"><table width="100%" style="height: 100%"><tr><td align="center" valign="middle"><table width="50%" align="center" style="border: 1px solid {T_BODY_LINK}, solid"><tr><td align="center" class="row1"><span class="genmed"><br><b>{L_PAGE_LOAD_PLEASE_WAIT}<br><br><img src="images/loading.gif" alt=""><br><br>{PAGE_LOADING_STOP}<br>&nbsp;<\/span><\/td><\/tr><\/table><\/td><\/tr><\/table><\/div>');


[ Dodano: 19-08-2011, 21:42 ]
ok. już znalazłem.
Trochę niżej było narzucone "z ręki" 900pix w trzech miejscach.
Można posta skasować.
 
     
grols112

Posty: 28
Wysłany: 15-04-2014, 23:14   

Sory za odkopanie tematu, ale mam ten sam problem co miał cziter.
Zmieniłem w plikach wszystkie nazwy, nazwę folderu, katalogów, wszystko, a jak wchodzę do PA/style/instaluj nie ma tam stylu do zainstalowania
Ostatnio zmieniony przez Woytec 18-04-2014, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Scooby?!

Pomógł: 62 razy
Posty: 305
Wysłany: 15-04-2014, 23:17   

Może ten styl nie jest na forum phpbb2 przemo? Jaki to styl?
 
     
grols112

Posty: 28
Wysłany: 15-04-2014, 23:18   

Boze :> jest ja go używałem cały czas na forum phpbb by przemo i chodził normalnie
to styl: KacperWeb IPB3
 
     
Scooby?!

Pomógł: 62 razy
Posty: 305
Wysłany: 15-04-2014, 23:26   

grols112, To nie wiem. Nie może się nie wyświetlić jak wszystko jest dobrze pozmieniane. Musiałeś o czymś zapomnieć. Może źle wrzuciłeś do templates? Może chmod? Może 3 podstawowe zapomniałeś zmienić .css itd.? Może różni się jakiś jeden plik jedną literą, cyfrą? Spróbuj od nowa na kompie i potem spróbuj wrzucić z powrotem. Jest tyle opcji. Rutkowski by miał problem...
 
     
grols112

Posty: 28
Wysłany: 15-04-2014, 23:59   

Dobra mój błąd a jak już wgrałem poprawnie a całe forum zmieniło mi kształt? :o
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Scooby?!

Pomógł: 62 razy
Posty: 305
Wysłany: 16-04-2014, 00:17   

Podmień .css .tps .cfg bo nie pamiętam który.

Miałeś napisane:
UWAGA!!! nie zmieniamy nazwy stylu, który używamy aktualnie jako domyślny, bo forum się wykrzaczy!! Styl przed zmiana nazwy należy odinstalować, zmienić nazwy w plikach i nazwę katalogu, i zainstalować ponownie, jako nowy styl.

I ustaw normalny link w profilu... Mam wróżyć?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 18
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a





phpbb

serwis laptopów

Design Cart

Prezent Simple - Prezent dla programisty

• Zamów reklamę