phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Woytec
13-12-2013, 20:30
Spider Friendly 1.3.12
Autor Wiadomość
chomik

Pomógł: 2 razy
Posty: 104
Wysłany: 29-07-2008, 14:25   

Goods, zedytuj jeszcze raz plik viewtopic.php

Crack

mógbyś powiedzieć coś więcej na temat cache?
_________________
NIE KARMIE TROLI!!!!!!
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 29-07-2008, 17:52   

Tu coś napisał o cache.
http://www.przemo.org/php...p=365371#365371

A ja jak zwykle znalazłem błąd bo jakże inaczej błąd czy nie błąd nie wiem ;)
Czy nie ciekawiło nigdy was czemu to jest:

A no przez to że google gdy "kliknie" na:

To traktuje to jako jedną stronę i daje jej miano:
  • Podwójne meta-opisy
  • Podwójne tagi tytułowe

Czyli trzeba zlikwidować te przyciski ;)

A i dodam że ostatnio ( nie tylko ja ) zauważyłem błąd przy przepisywaniu adresu ze słowami kluczowymi z wirtualnymi katalogami tuż po napisaniu tematu słów kluczowych nie ma i trzeba np. odświeżyć przeglądarkę.
Oraz czy nie trzeba zablokować login.php i .htm dla google ?
?
A i przydałyby się meta opisy dla kategorii bo google wywala że nie ma.
I co ciekawe niektóre posty zamiast ustawionych przez Sf tagów ma domyślne forumowe zamiast tych nadawanych postom przez SF co prezentują dwa screeny niżej:
screen 1 jest linkiem:
http://www.tosiek.pl/-vt270.htm?t=270

screen 2
http://www.tosiek.pl/admi...m?view=previous




A i czy jak zmieniam sposób przepisywania to czy SF poinformuje przeglądarki o tym np. przekierowaniem 301 ?


W instrukcji nie ma sprecyzowanego która linia bo są dwie w pliku includes/sessions.php
Kod:
#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
    if ( isset($HTTP_COOKIE_VARS[$cookiename . '_sid']) || isset($HTTP_COOKIE_VARS[$cookiename . '_data']) )

#
#-----[ BEFORE, ADD ]------------------------------------------
#
    if ( user_is_spider() && !defined('MRW_SPIDER_FORCED') )
    {
        // Gives the spider only one session
        $session_id = md5(get_spider_name());
        $sessiondata = array();
        $sessionmethod = SESSION_METHOD_GET;
    }

#
#-----[ IN-LINE FIND ]------------------------------------------
# dotyczy linii z ostatniego FIND
# concerns the line from the previous FIND
#
if

#
#-----[ IN-LINE BEFORE, ADD ]------------------------------------------
#
else


Tak samo tych linii jest chyba ze 6:
Kod:
if ( !$db->sql_query($sql) )

Te są dwie:
Kod:
if ( isset($HTTP_COOKIE_VARS[$cookiename . '_sid']) || isset($HTTP_COOKIE_VARS[$cookiename . '_data']) )


Co do Check Files po właściwej instalacji na czerwono wyświetlają się:
viewforum.php różnica -7
includes/functions_add.php 6
Functions nawet z paczki wywala na czerwono po wgraniu z paczki: (-97) więc różnica między paczką a ręczną instalacją jest znaczna. A co do viewforum.php http://www.przemo.org/php...pic.php?t=59806


A i przydałoby się brak zmiany linku do tematu przy przenoszeniu tematu z działu do działu żeby posty zawsze miały ten sam link i te przekierowania 301 po zmianie sposobu przepisywania i likwidacja tego następny / poprzedni temat. Oraz jakiś fix do słów kluczowych i żeby adresy do wszystkiego były przepisane :)

Znalazłem te 6 znaków różnicy i wiem czemu po wgraniu z paczki jest -97, bo w paczce nie ma poprawki dnia 29 lutego :)
A te 6 znaków prezentuje screen

Więc bez obaw mogę zmienić ilość znaków w mods info ( chyba ? ) ?
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
fatal

Posty: 5
Wysłany: 02-08-2008, 00:47   

Witam!
A co jeśli po wgraniu optymalizacji mam pustą stronę bez błędu 404 - pusta czysta biała tabularaza? mod_rewrite aktywny co do dyrektywy symlinks nie jestem pewien. Jakieś pomysły co może być przyczyną?
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 02-08-2008, 07:42   

fatal, przeczytaj plik docs/sf_faq_pl.html znajduje się w paczce z downloadu:
Serwer nie może znaleźć strony, mam błąd 404
http://www.przemo.org/php...ion=file&id=116
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
tomase2006

Posty: 20
Wysłany: 02-08-2008, 18:08   

Mam pytanie, jaka jest różnica w indeksowaniu, między przepisywaniem adresów w sposób "prosty" i "ze słowami kluczowymi" . Czy dzieki tym słowom kluczowym są lepsze rezultaty w indeksowaniu? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
 
     
gaku


Pomógł: 109 razy
Posty: 1095
Wysłany: 03-08-2008, 10:24   

Gotowym plikom nie zgadzają sęe sumy kontrolne
_________________
Pisanie do mnie na gg w sprawie forum mocno nie wskazane
<Cvbge> A szkolisz sie na jakiego informatyka?
http://webmastera.republika.pl/
<QSi> na zajebistego
 
     
Ares532


Posty: 2
Wysłany: 04-08-2008, 20:09   

gaku napisał/a:
Gotowym plikom nie zgadzają sęe sumy kontrolne


U mnie po wgraniu moda za pomocą easy moda sumy się zgadzają prócz: includes/functions_add.php

Dodając mod za pomocą Easy moda skopiowałem plik vforum.php do root - wtedy skrypt nie wywala błędu CODY FAILED - i działa ;]
 
     
kiuku

Posty: 1
Wysłany: 05-08-2008, 20:31   

witam,
a czy istnieje jakiś prosty sposób by przekierowywać (redirect 301) z url typu: 'viewtopic.php?t=25' na 'mojtopic-vt25.htm' ewentualnie jakieś sugestie co muszę zmienić -
bo jakoś nie mogę sobie poradzić a chyba raczej nie powinno być to problemem z skoro jest już taka opcja dla 'viewtopic.php?p=25'
 
     
fatal

Posty: 5
Wysłany: 05-08-2008, 21:59   

tosiek napisał/a:
fatal, przeczytaj plik docs/sf_faq_pl.html znajduje się w paczce z downloadu:
Serwer nie może znaleźć strony, mam błąd 404
http://www.przemo.org/php...ion=file&id=116


Rzeczywiście, mam starą stronę w profilu. Obecna znajduje się tutaj: Yang Hack. Aktualnie nie ma optymalizacji wgranej, w faq nie ma takiego problemu jak ja sie napotkałem. Po prostu czysta biała kartka bez żadnych błędów. Wygląda mi to na jakąś niepoprawną interpretację serwera. Dodam, że np stron forum nie wyświetlę ale inny plik jak dajmy na to phpinfo wyświetlę. Jakieś pomysły?
 
     
zasit

Posty: 79
Wysłany: 05-08-2008, 23:39   

nie wiem gdzie u mnie jest babol ale google widzi moje strony ale tresc zaindeksowana jest chyba w zlym kodowaniu bo w wynikach mam takie krzaczki "pr±du" zamiast prądu, SP ustawiony na iso-8859-2, podobne problemy mam ze strona w charset=utf-8

Nie wiem czy to akurat problem SF ale na to wszystko wskazuje
_________________
Najważniejszy jest profesjonalizm
 
     
fatal

Posty: 5
Wysłany: 05-08-2008, 23:56   

zasit napisał/a:
nie wiem gdzie u mnie jest babol ale google widzi moje strony ale tresc zaindeksowana jest chyba w zlym kodowaniu bo w wynikach mam takie krzaczki "pr±du" zamiast prądu, SP ustawiony na iso-8859-2, podobne problemy mam ze strona w charset=utf-8

Nie wiem czy to akurat problem SF ale na to wszystko wskazuje


Czym edytowałeś plik w trakcie zmiany ?
 
     
zasit

Posty: 79
Wysłany: 06-08-2008, 08:19   

z tego co pamietem zaden z plikow SF nie byl edytowany
_________________
Najważniejszy jest profesjonalizm
 
     
holcu

Posty: 35
Wysłany: 09-08-2008, 21:46   

Witam serdecznie

Mam zainstalowaną modyfikację wersja 1.3.12 i następujący problem. Mianowicie gdy mam włączone przepisywanie adresów ze słowami kluczowymi czas generowania strony wynosi ok 1.2 do 2.5 sek w zależności od ilości osób online na forum. Jest to dość dużo w porównaniu gdy modyfikacja jest wyłączona bądż wyłączam samo przepisywanie słów kluczowych 0.2 - 0.4sek

Czasami zdarza się, że strona zostaje zablokowana przez serwer, gdyż zbyt mocno obciążą serwer. Po wyłączeniu modyfikacji obciążenie serwera znacząco spada.

Adres forum
http://forum.opel24.com

opel24 20917 10.5 0.3 116752 14792
opel24 20918 9.8 0.3 116548 14788
opel24 21027 7.0 0.3 116656 14688
opel24 21046 10.1 0.3 116540 14696

4 kolumna od prawej jest obciazeniem CPU

Po wyłączeniu modyfikacji zbadane przy podobnej liczbie użytkowników online
(Na Forum jest 68 użytkowników :: 21 Zarejestrowanych, 0 Ukrytych i 47 Gości)

opel24 14661 3.2 0.3 116280 14404
opel24 14667 3.7 0.3 116692 14780
opel24 14668 4.8 0.3 116700 14864

Są to dane, które zostały ściągnięte z serwera. Serwer dhosting.pl

Czy jest jakiś sposób by korzystając z SF zmniejszyć obciążenie i przyspieszyć szybkość ładowania stron ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Również pojawia mi się taki komunikat :

Warning: shmop_read() [function.shmop-read]: count is out of range in /home/..../includes/sf_shm_shmop.php on line 150
Ostatnio zmieniony przez holcu 10-08-2008, 23:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
mani

Posty: 94
Wysłany: 10-08-2008, 18:32   

Witam. Mam problem z powyższym modem. Mianowicie po instalacji moda, mogę go skonfigurować w PA, mogę wejść w jakiś dział na forum, mogę też przeglądać listę użytkowników, ale po przejściu do jakiegoś tematu czy postu, pojawia mi się czysta biała strona. Ktoś poradzi, jak to naprawić?

[ Dodano: 10-08-2008, 21:14 ]
Błąd był w pliku viewtopic.php. Bez edytowania go, mod (chyba) działa. Pomimo 3 edycji tego pliku i wrzucaniu go, pojawia mi się błąd opisany powyżej. Czy mod i forum może działać bez wyedytowanego ww. pliku? Jak nie, to czy wiecie może, co z tym mam zrobić?
_________________
;]
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Crack



Pomógł: 136 razy
Posty: 1442
Wysłany: 11-08-2008, 17:58   

tosiek napisał/a:
To traktuje to jako jedną stronę i daje jej miano:
* Podwójne meta-opisy
* Podwójne tagi tytułowe
Czyli trzeba zlikwidować te przyciski ;)

Błąd, to przez to że jeśli temat ma 10 stron to prawie na pewno opisy i meta-tagi na każdej stronie są identyczne. SF blokuje linki "poprzedni temat" i "następny temat".

holcu, wyłącz "Zamieniaj linki do postów na linki do tematów". Różnica będzie kosmetyczna a obciążenie powinno spaść, boty sobie poradzą.
_________________
[ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

Sklep z gadżetami

mediaclick.pl

agencja SEO Strategiczni.pl

Agencja SEO lepszymarketing.pl

Polisy Ubezpieczeniowe TU Europa

Design Cart

Margot pokoje na godziny Kraków

• Zamów reklamę