phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
01-05-2009, 14:19
Brak polskich liter
Autor Wiadomość
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 24-01-2009, 17:37   Brak polskich liter

Postawiłem najnowszą wersję PHPBB2 by Przemo, gdzie na hostingu na domenie stoi PHPBB2 by Przemo z polskimi znakami w UTF-8 . Zainstalowałem najnowszą wersję w katalogu /beta i jeśli wstawię polską literę ucina mi posta. Tzn. jeśli wpiszę Grzegrzółka będę mieć Grzegrz. Robię trochę strony w HTML i spotkałem się z problemami z polskim kodowaniem, więc je zawsze ustawiam na ISOxxxx2 i nie mam problemu. Nie potrzebuję żadnych hacków, packów czy niczego, żeby mieć polskie litery. I tu się nie dziwię. Z UTF-8 miałem już raz wpadkę, że nie wyświetlało polskich znaków. Więc co zrobiłem - stworzyłem nową Bazę Danych i przed wgraniem forum zmieniłem kodowanie na latin2_general_ci. Mamlatin2_general_ci wszędzie, gdzie się dało. Tyle, że zamiast ucinania tekstu przez polskie litery mam pytajniki . :evil:

Proszę pomóżcie mi coś z tym zrobić. Nie wiem dlaczego tak jest. Oba fora w źródle mają
Kod:
 <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">


Czytam to forum, ale nikt jeszcze tak chyba nie miał, żeby mieć ten problem na kodowaniu UTF-8.

btw. widzę, że na forum niektórzy też mają problem i zamiast ogonków są pytajniki.
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 24-01-2009, 19:27   

To kodowanie wybrał skrypt w czasie instalacji, czy miałes juz tak baze wczesniej ustawiona?
Sprobuj wymusic kodowanie w mysql4.php:

http://www.przemo.org/php...ic.php?p=295584
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 24-01-2009, 19:45   

Jaką bazę? Przecież bez bazy nie zainstalowałbym forum? :shock:

Dopisałem ten haczek do pliku mysql4.php. nadal był pytajniki. Zainstalowałem więc forum od nowa na UTF-8. Teraz znów mi ucina litery.

Pozdro 8)
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 24-01-2009, 19:58   

Cytat:
Jaką bazę? Przecież bez bazy nie zainstalowałbym forum?

baze, w której instalowales forum. Pytam, czy miała zmieniane kodowanie lub ustalone wczesniej, czy kodowanie tabel i calej bazy wybral skrypt?

To co piszesz, to kodowanie tabel i bazy, czy System kodowania znaków dla MySQL i System porównań dla połączenia MySQL?

Jakie jest kodowanie BAZY i TABEL?
Czemu caly czas piszesz, ze instalujesz forum na UTF-8?
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 24-01-2009, 21:10   

# System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
# System porównań dla połączenia MySQL: utf-unicode-ci

Tu ucinało tekst po wpisaniu polskiego znaku.

Zmieniłem system porównań na latin2-general-ci. Zainstalowałem forum na nowo. tu pojawiły się pytajniki, ale nie ucinało już żadnych znaków.

Starałem się opisać problem dokładnie.
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 24-01-2009, 21:25   

Przywroc to, co było. Usun baze, załoz nowa.

I jeszcze raz zapytam, jakie masz kodowanie tabel w bazie?
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 24-01-2009, 21:31   

Jezu, ile razy mam to pisać. Zrobiłem tak już 2 razy! Co mi ma dać po raz trzeci stworzenie nowej bazy? Musiałbym bym jej tym razem ustawić metodę porównywania na Latin-1, bo już mi brak pomysłów.

joli napisał/a:
I jeszcze raz zapytam, jakie masz kodowanie tabel w bazie?
Nie wiem. Znam tylko metodę porywnywania wpisów. Gdzie to mogę sprawdzić?
Ostatnio zmieniony przez spookypld 24-01-2009, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 24-01-2009, 21:33   

W bazie. Przeczytac w bazie, jakie kodowanie maja tabele...
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 24-01-2009, 21:34   

w phpmyadmin?

ja nie widzę gdzie jest kodowanie tabeli, tylko widzę metoda porywnywania. coś takiego. nie znam się na bazach danych, zupełnie zielony jestem jeśli o to chodzi.
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 24-01-2009, 21:36   

O matko. Wejdz do bazy, np przez phpmyadmin i zobacz jakie kodowanie maja tabele i baza.. Tak, a dotychczas w nim nie byles?
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 24-01-2009, 21:42   

no byłem i właśnie :D nie możemy się dogadać.



a wczesniej mialem latin-2 w bazie i tabelach. po prostu juz to napisalem gdzies wczesniej a ty ciagle mnie o to pytasz.
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 25-01-2009, 11:11   

Bo normalnie krecisz.
przywróc
spookypld napisał/a:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
# System porównań dla połączenia MySQL: utf-unicode-ci

czyli ma byc tak, jak bylo na samym poczatku, zanim zaczałęs kombinowac.
Załóz nowa, czysta baze, zainstaluj w niej forum. Niech skrypt ustali kodowanie w czasie instalacji.
jak to zrobisz, daj znac, jakie kodowanie jest wbazie - kodowanie calej bazy (na dole tabelki, z ktorej dales screen) oraz kodowanie tabel.
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
spookypld

Posty: 12
Wysłany: 25-01-2009, 12:30   

To ci tłumacze milion razy, że miałem tak postawioną bazę danych. Teraz to mam w dupie już, bo klient, który chciał, żebym mu z php2byprzemo zrobił integrację forum smf i drupal wybrał firmę, która mu to zrobi. Co ja poradzę, że chciałem dobrze i żeby sprawdzić najpierw na testowym forum, czy wszystko pójdzie gładko. Okazało się, że poległem zaraz na początku, gdyż nikt nie umiał wyjaśnić dlaczego w kodowaniu UTF Bazy Danych zamiast polskich liter jest coś jakby end of text tudzież !brake.

Instalowałem to 3 razy raz z default ustawieniami, drugi raz na latin2 i trzeci raz masz screena, gdzie na dole tabelki jest utf-8. Wg ciebie mam próbować do skutku?
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 25-01-2009, 12:36   

Masz zrobic to, co napisalam w poprzednim poscie, i dac mi znac, jakie kodowanie przyjely tabele. I to wszystko. Nie chcesz, nei musisz
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 25-01-2009, 13:48   

spookypld, korzystaj z zapytań:
Kod:
SHOW VARIABLES LIKE "character_set%";

pokazuje kodowania

oraz
SET NAMES
http://dev.mysql.com/doc/...connection.html

One ci pomogą dopasować bazę :)
a w skrypcie musisz w pliku łączącym się z baza (tzn. możesz jeśli nic już nie pomaga) dopisać także
mysql_query set names latin2 ; (bądź inne)
http://www.google.pl/sear...btnG=Szukaj&lr=

poczytaj w google :)

a jeżeli już nic nie pomaga zacznij bawić się z porównywaniem połączeń także z mysql_query
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę