phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:36
Redirectus Przekierowanie na właściwy adres
Autor Wiadomość
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 03-04-2009, 17:06   Redirectus Przekierowanie na właściwy adres

Redirectus Przekierowanie na właściwe adresy
Modyfikacja która przekierowuje adresy do plików .php na adresy .htm. Domyślnie Spider Friendly tego nie ma.

Wymagany jest spider friendly lub te linijki w pliku .htaccess:
Kod:
RewriteCond   %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond   %{REQUEST_FILENAME} (.*)\.htm
RewriteRule   ^(.+)\.htm(\?.*)? $1.php$2 [E=WasHTML:yes]
RewriteCond   %{ENV:WasHTML} ^yes$
RewriteCond   %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule   ^(.+)\.php(\?.*)? $1.htm$2


Czy .htm lepiej się indeksuje niż .php nie wiadomo :)

Usuwa część duplicate content w google.

Otwórz plik includes/page_header.php i znajdź w nim linię:
$template->pparse('overall_header');

dodaj przed tą linią:
Kod:
$adress = $_SERVER["REQUEST_URI"];
if (preg_match("/(.*)\.php(.*)/", $adress)) {

    $adress = str_replace(".php", ".htm", $adress);
        header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
        header("Location: http://tosiek.pl" . $adress);
        exit;
}


Pamiętaj aby zmienić http://tosiek.pl na adres twojego forum bez / (slasha, ukośnika) na końcu.

Zapisz plik i wgraj na serwer, wyczyść następnie cache i gotowe :)

Demo: http://bb2.tosiek.pl/profile.php?mode=register
Przekierowuje na .htm :)
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
Ostatnio zmieniony przez Boltex 04-09-2010, 19:38, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
fastlone

Pomógł: 2 razy
Posty: 136
Wysłany: 03-04-2009, 17:19   

Przeciez to jest w SF -.-
_________________
Zakaz Pisania v 2.0
 
     
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 03-04-2009, 17:24   

tosiek napisał/a:
Przeciez to jest w SF -.-


Niestety SF nie ma tego domyślnie. Sprawdź sam: http://symbiane.pl/groupcp.php
Nie zmienia adresu na: http://symbiane.pl/groupcp.htm

Tak więc modyfikacja jak najbardziej przydatna ;)
_________________
lui754
 
     
fastlone

Pomógł: 2 razy
Posty: 136
Wysłany: 03-04-2009, 17:25   

Chodzi w tej modyfikacji o to, ze nawet po wpisaniu groupcp.php przekieruje na htm?

Jesli tak to wielkie sry tosiek
_________________
Zakaz Pisania v 2.0
 
     
maminowiec


Pomógł: 551 razy
Posty: 1729
Wysłany: 03-04-2009, 17:25   

W SF jest przepisywanie adresów, a to jest przekierowanie
_________________
;] Ebooki do pobrania
 
     
fastlone

Pomógł: 2 razy
Posty: 136
Wysłany: 03-04-2009, 17:26   

I do tego moda nie jest potzrebne SF?
_________________
Zakaz Pisania v 2.0
 
     
MagicalFire


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Wysłany: 03-04-2009, 17:33   

lui754 napisał/a:
I do tego moda nie jest potzrebne SF?

właśnie o to chodzi ze jest potrzebny SF
tosiek, świetna robota
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
     
fastlone

Pomógł: 2 razy
Posty: 136
Wysłany: 03-04-2009, 17:39   

MagicalFire napisał/a:
właśnie o to chodzi ze jest potrzebny SF


No to juz nie rozumiem... Chodzi o to zeby nawet po wpisaniu koncowki .php zmienilo na .htm?
_________________
Zakaz Pisania v 2.0
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 03-04-2009, 17:58   

fastlone, zajrzyj w .htaccess od spider friendly to się dowiesz.

Nie trzeba mieć SF, wystarczy dodac do .htaccess:
Kod:
RewriteCond   %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond   %{REQUEST_FILENAME} (.*)\.htm
RewriteRule   ^(.+)\.htm(\?.*)? $1.php$2 [E=WasHTML:yes]
RewriteCond   %{ENV:WasHTML} ^yes$
RewriteCond   %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule   ^(.+)\.php(\?.*)? $1.htm$2


Ten mod przekierowuje z adresów np. login.php na login.htm, a te linijki wyżej przepisują tylko adresy więc bez przekierowania adres logowania znajduje się pod dwoma:
login.htm
login.php
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Seba123


Pomógł: 74 razy
Posty: 868
Wysłany: 03-04-2009, 18:05   

Pogięło Cię, aby w .tpl dodawać kod .php ?

[ Dodano: 03-04-2009, 19:05 ]
W page_header.php przed
Kod:
$adress = $_SERVER["REQUEST_URI"];
if (preg_match("/(.*)\.php(.*)/", $adress)) {

    $adress = str_replace(".php", ".htm", $adress);
        header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
        header("Location: http://" . $board_config['server_name'] . $adress);
        exit;
}
i nawet nie trzeba nic w tym zmieniać.
_________________
Fejs
Ostatnio zmieniony przez Seba123 03-04-2009, 18:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 03-04-2009, 18:09   

Seba123, ale w którym to pliku dodać aby było zawsze tam gdzie overall_header jak nie w samym pliku ? i czemu nie dodawać php w tpl ?


jesteś pewien że wszyscy nie mają slasha na końcu w:
$board_config['server_name'] ? bo ja mam :)
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
Ostatnio zmieniony przez tosiek 03-04-2009, 18:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Seba123


Pomógł: 74 razy
Posty: 868
Wysłany: 03-04-2009, 18:10   

tosiek napisał/a:
overall_header jak nie w samym pliku
Zapomniałem dopisać ;)

tosiek napisał/a:
i czemu nie dodawać php w tpl ?
Bo do tego mamy pliki php i tpl. W tpl parsowany jest html, w php parsowany jest kod php.
_________________
Fejs
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 03-04-2009, 18:21   

Seba123 napisał/a:
Bo do tego mamy pliki php i tpl.

Poprawiona króciutka instrukcja. Jak ktoś chce może usunąć z overall_header.tpl i zainstalować w page_header.php.
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Mario14125

Pomógł: 52 razy
Posty: 811
Wysłany: 04-02-2010, 22:31   

Da się to wrzucić do phpBB 3.0.X :?: :P
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 05-02-2010, 21:05   

Mario14125, możesz, powinno działać
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

Sklep z gadżetami

mediaclick.pl

agencja SEO Strategiczni.pl

Agencja SEO lepszymarketing.pl

Polisy Ubezpieczeniowe TU Europa

Design Cart

Margot pokoje na godziny Kraków

• Zamów reklamę