phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Majkelo
07-12-2012, 15:31
Poprawka do 1.12.7 - zmniejszenie transferu i przyspieszenie
Autor Wiadomość
Przemo 



Pomógł: 210 razy
Posty: 3142
Skąd: PL/Kraków
Wysłany: 22-11-2012, 22:15   Poprawka do 1.12.7 - zmniejszenie transferu i przyspieszenie

W 1.12.7 ktoś chyba przez pomyłkę zakomentował kompresję co powoduje wielokrotnie większy transfer i wolniejsze działanie - jeżeli serwer nie wymusza kompresji (a mało który wymusza)

Aby to poprawić trzeba w pliku /includes/page_header.php usunąć /* w linii 35 oraz */ w linii 75

Będzie to poprawione w wersji 1.12.8, która pojawi się niedługo i będzie zawierać tylko kluczowe poprawki lub ulepszenia.

W załączniku poprawiony i spakowany plik dla osób, które mają go niemodyfikowanego przez siebie modami.

includes.zip
Pobierz Plik ściągnięto 747 raz(y) 8,25 KB

 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Bloodson212 

Pomógł: 78 razy
Posty: 255
Wysłany: 22-11-2012, 23:19   

Przemo ściągając skrypt po tym temacie z http://www.przemo.org/phpBB2/index.php?cid=0 już nie muszę tego aktualizować ? W paczce do pobrania od teraz jest to już zrobione ?
 
     
xlesiu 



Pomógł: 5272 razy
Posty: 10361
Wysłany: 22-11-2012, 23:21   

Ta paczka nie jest poprawiona. Poprawiona będzie wraz z wersją 1.12.8.
 
 
     
adibar 
cichociemny

Pomógł: 1 raz
Posty: 92
Wysłany: 28-11-2012, 11:28   

Przy próbie aktualizacji wywala
Cytat:
Informacja

Nieprawidłowa suma kontrolna pliku ./update.sql ! (4f96bf7ab0d079cc42b0cc84ce50375d)
Spróbuj jeszcze raz skopiować plik na serwer.


Ponowne ściągnięcie i wgranie katalogu nie pomaga. WTF?
_________________
Człowiek głupi się rodzi i głupi umiera.
A uczy się przez całe życie.
 
     
KrYssTeeK 
Ziomuuś

Pomógł: 10 razy
Posty: 103
Skąd: Cze-wa
Wysłany: 28-11-2012, 15:40   

w pliku update.php zmieniasz sumę kontrolną na tą która pokazuje się przy błędzie :)
_________________
Czasem pomagam, czasem przeszkadzam.

Pomagam odpłatnie lub nie, zależy co miałbym zrobić :D
 
 
     
IceCold 
Prezes


Pomógł: 5 razy
Posty: 100
Skąd: Heaven
Wysłany: 03-12-2012, 13:19   

Trzeba usunąć ten wpis?:

Cytat:
/*
$do_gzip_compress = FALSE;
if ( $board_config['gzip_compress'] && !@headers_sent() )
{
$phpver = phpversion();

$useragent = (isset($HTTP_SERVER_VARS['HTTP_USER_AGENT'])) ? $HTTP_SERVER_VARS['HTTP_USER_AGENT'] : getenv('HTTP_USER_AGENT');

$is_ob_gzhandler_started = false;
if ( @ini_get('zlib.output_compression') && (int)@ini_get('zlib.output_compression') != 0 && strtolower(@ini_get('zlib.output_compression')) != 'off' )
{
$is_ob_gzhandler_started = true;
}
else if ( @ini_get('output_handler') && strtolower(@ini_get('output_handler'))=='ob_gzhandler' )
{
$is_ob_gzhandler_started = true;
}

if ( $phpver >= '4.0.4pl1' && ( strstr($useragent,'compatible') || strstr($useragent,'Gecko') ) )
{
if ( extension_loaded('zlib') && !$is_ob_gzhandler_started )
{
@ob_start('ob_gzhandler');
}
}
else if ( $phpver > '4.0' )
{
if ( strstr($HTTP_SERVER_VARS['HTTP_ACCEPT_ENCODING'], 'gzip') )
{
if ( extension_loaded('zlib') && !$is_ob_gzhandler_started )
{
$do_gzip_compress = TRUE;
@ob_start();
@ob_implicit_flush(0);

@header('Content-Encoding: gzip');
}
}
}
}
*/


Pewnie walnąłem głupie pytanie ale... nie wiem czy usunąć cały kod od 35 do 75 czy samo /* w linii 35 oraz */ w linii 75
Ostatnio zmieniony przez IceCold 03-12-2012, 13:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
xlesiu 



Pomógł: 5272 razy
Posty: 10361
Wysłany: 03-12-2012, 13:20   

IceCold, samo /* w linii 35 oraz */ w linii 75 tak aby kod stał się aktywny.
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora.
 
 
     
Slawcio 

Posty: 7
Skąd: WPR
Wysłany: 03-12-2012, 21:42   

Witam.
Jeżeli w CheckFiles
gzip - NIe
to chyba nie muszę wklepywać? Czy jednak trzeba?
_________________
Jestem laikiem w te klocki, ale ambitnym. :-)
 
     
maminowiec 


Pomógł: 551 razy
Posty: 1729
Skąd: /root
Wysłany: 04-12-2012, 08:52   

Slawcio, trzeba + w PA dać Opcję kompresja GZIP -> Tak
_________________
;] Ebooki do pobrania
 
 
     
Slawcio 

Posty: 7
Skąd: WPR
Wysłany: 04-12-2012, 12:42   

:mrgreen:
No i działa.
Dzięki.
Przeoczyłem.
Dla laika
Do czego potrzebna kompresja gzip? to o jakiej jest temat - żeby wyłączyć.
Przepraszam za głupie pytania.
_________________
Jestem laikiem w te klocki, ale ambitnym. :-)
 
     
Woytec 


Pomógł: 2594 razy
Posty: 7655
Wysłany: 04-12-2012, 17:19   

Zmniejsza objętość danych wysłanych do przeglądarki dzięki czemu mniej zużywany jest transfer serwera. Jeżeli chcesz z tego skorzystać to powinieneś ją włączyć. Poprawka dotyczy tego, że ktoś wyłączył fragment kodu odpowiedzialny za to, przez co nawet zaznaczając "Tak" ta funkcja nie działała.
 
 
     
Slawcio 

Posty: 7
Skąd: WPR
Wysłany: 04-12-2012, 21:37   

Dzięki za merytoryczną odpowiedż i wyjaśnienie.
_________________
Jestem laikiem w te klocki, ale ambitnym. :-)
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
tosiek 
polski znak


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Skąd: inąd
Wysłany: 07-12-2012, 14:35   

pewnie z moej poprawki się to wzięło (nie zaglądałem do 1.12.7; ostrzegałem, że jeżeli chcecie jej użyć to użyjcie wszystkiego bez wyjątku). https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=118066&postdays=0&postorder=asc&start=0

Wystarczy zmienić w common.php:
Kod:
$do_gzip_compress = false;

na:
Kod:
$do_gzip_compress = true;


(ktoś od was zmienił bo w mojej poprawce jest true)

Nie pamiętam dokładnie dlaczego ale jest to istotne żeby wywalić kompresję gzip z includes/page_header.php i wstawić do common.php. ( jeszcze trzeba pamiętać o wywaleniu gzipa z pośrendich plików nie wiem czy zrobiliścike - nie jest wszystko wywalone będą błędy:
https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=81482&postdays=0&postorder=asc&start=0

Tutaj pisałem, że mój automat nie wywala wszystkiego: https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?p=710428#710428 ale temat zamknęliście i nie mogłem poprawić :)

Jeżeli jest w tym pierwszym to można sterować z PA ale pamiętam, że to generowało sporo problkemów z wyświetlaniem chociażby błędów (bo nic nie może byźć przed nagłówkiem gzipa)

Dlatego pomyślcie o gzipie w plikach np. w config.php ustawiać a w common wlączac zależnie od configa.

Najlepije zostawcie jak jest i nie namwaiajcie do uruchamiania tamtego kodu, wystarczy zmiana w common.php na true.


Jedna z tych rzeczy, której nie opisałem bo zamknęliście mi temat a prosiłem o otwarcie od dawna... ale każdy ma w dupie.
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Partner strony: najlepszyranking.pl



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce