|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
phpbb by Przemo czy IPB |
Autor |
Wiadomość |
mopek

|
Wysłany: 17-06-2004, 23:28
|
|
|
Cytat: | Dziury tylko w phpbb co chwila sie ujawinaja. |
a czy to jest do końca fer argument z twojej strony? już wielokrotnie tłumaczone było (te? w rozmowie z tobą), że wszystko ma dziury tylko jeśli co? jest o wiele bardziej powszechnie używane to jest duuuu?o większe prawdopodobie?stwo odkrycia dziur! Jeśli nad tym samym skryptem siedzi prawie 10 razy więcej ludzików niż nad IPB to rachunek jest prosty...
a co do powszechności chyba nie ma w?tpliwości?:
[g:0d0132843d]inVision Power Board[/g:0d0132843d]
[g:0d0132843d]phpbb[/g:0d0132843d]
Tłumaczone ci to było kiedy? a ty w koło macieju swoje... i tak jak był tego albo nie rozumiał albo nie chciał zrozumieć... zobaczymy co będzie jeśli IPB osićgnie tą popularno??... jak możesz zagwarantowa?, że wtedy nie będę dziurska wyłazi?y jak grzyby po deszczu? |
_________________ [Forum Przyroda | Boxer Forum]
!!MoPeK!! |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Fanatyk

|
|
|
|
 |
slump
Gość
|
Wysłany: 17-06-2004, 23:36
|
|
|
Mopek.
Ja przyjmuje wszystko do wiadomosci, ale arg, ze wiecej ludzi siedzi i dlayego dziury wychodza nie jest do konca sluszny, moim zdaniem to tylko wymowka.
Ze prawdopodobienstwo jest wuieksze to fakt, ale sama nazwa prawdopodobienstwo nie oznacza pewnosci.
wiecej mniej. A czy uwazasz, ze na ib siedzi malo osob??
napewno nie. sa tam ludzie wyspecjalizowani w szukaniu tak samo jak u was.
Kilka latek ib na rynku jest, ale sam chyba powiesz, ze ilosc dzir wykrytych w ib jest relatywnie znikowma do tych u was??
Owszem, ba foku bugow ib jest duzo tematow ( juz poprawionych dawno) ale, niema tam takich zeczy jak dziury ktore umozliwiaja chachmecenie. Sa tylko niedociagniecia wystepujace w pewnych przypadkach..
Tak wiec nadal przy swoim zdaniu w tej kwesti zostane.
Nie uwazam, ze dziury u was to ulomnosc piszacych kod, a jedynie to w jaki sposob go pisza, bo jak stary kod macie to sam wiesz. |
|
|
|
 |
They

|
Wysłany: 18-06-2004, 01:25
|
|
|
eh zostawiam Wam w spokoju... skończ z tym albo zamknij ten bezsensowny temat.
nie ważne który jest lepszy i wygodniejszy i szybszy i czy zabezpieczony, lecz ważne ,że jest FORUM na serwie ! |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 18-06-2004, 01:35
|
|
|
IBP jest brzydsze, o wiele gorsza grafika, zobacz np. na przyciski formularzy, co to dziecko z pierwszej klasy szkoly podstawowej robićo? Kto to widział w dzisiejszych czasach jakies takie szare przyciski?
Jest przede wszystkim mało popularne a co się z tym wi??e nie ma supportów np. w Polsce, jest trudno?? z hackami jak np. mod GG (chyba że już ktoś napisać)
Bzdur? jest to, że IBP jest szybsze Kiedy? zainstaluje na wspólnym serwerze i wam pokałe czas generowania strony. IBP sprawia problemy na wielu serwerach poniewaz nie zostało dobrze przetestowane na różnych konfiguracjach ponieważ jest mało popularne i nie ma kto testować. Ma więcej dziur które jeszcze nie zostały odkryte z tego samego powodu co wyżej, czyli że jest mało popularne i nie ma kto ich odkry? (phpBB ma to juz za sob?)
w IBP 2.* nic nie zostało zmienione, poza dodaniem nowych modów, w dalszym ciągu nie ma kodu obiektowego. phpBB 2.2 będzie miało kod obiektowy i będzie o niebo lepsze od IBP pod wzglądem szybkońci/obciążenia serwera, możliwości rozbudowy, łatwości w pisaniu modów.
I w końcu phpBB w związku z tym, że jest za darmo nie uciaka sie do oszukiwania odbiorców co robi IBP !
Anegdota nie sugeruj?ca nic: Kod: | [cyt] ...By?a sobie grupa maniaków PHP, założyli sobie forum dyskusyjne na skrypcie phpBB, projekcie opensource którego używaj? zawodowcy i profesionalne serwisy. Po jakimś czasie forum przerodziśo się w woral http://php.pl Działał bardzo długo, miał wielu użytkowników, serwer działał dobrze, forum chodziło szybko. Pewnego dnia forum zaczłąo bardzo wolno działał, strona żadowała się 30 sekund, rzadko widuje się tak wolne fora dyskusyjne, po tygodniu czasu (żeby przyzwyczai? użytkowników do powolnego działania forum) w miejscu phpBB zawita? IBP. I nagle człą? starszych userów zaczłąa chwali? nowe forum, że od dawna o tym marzyli, że jest przepiłkne, super bezpieczne, o wiele bardziej od phpBB (LOL), wogóle super szybkie, teraz forum ładuje się w 0.1 sekundy (bo faktycznie teraz tak się ładuje) phpBB śmierdzi i wogóle. Po napisaniu postu w obronie phpBB w mgnieniu oka został on usunięty!
A teraz zerknijmy, czy faktycznie na tym forum była kiedykolwiek mowa o IB:
Idziemy do wyszukiwarki, hasło Invision: 5 wyników, hasło phpbb: 50 wyników.
No nic, zerknijmy do postów owych "zwolenników" IB .... hmm pusto, ani słowem o IBP.
Nie musze dodawać, że w?ród owych "zwolenników IB" nie zabrak?o ekipy zarządzającej serwisem.
Każdy potrafi?cy myźle? stwierdzi, że IBP team doszed? do porozumienia z php.pl, zaproponowa? współprace, pomoc czy to finansow?, czy też innego rodzaju, np. hosting, w zamian za postawienie dotychczasowego skryptu phpBB w złym ?wietle i zafa?szowanie faktów poprzez celowe spowolnienie skryptu...[cyt] | Nie jest to mój tekst, lecz moge potwierdziś - faktycznie, odwiedzałem www.php.pl i podobna sytuacja miała miejsce.
Nic dodac nic uj??. Komercha zostanie komerch?, podobnie jak tpsa pozostanie tpsa Dla mnie phpBB jest jedynym skryptem forum, IBP zabija sie w pogoni za mowosciami/dodatkami a phpBB spokojnie przygotowuje wersje 2.2 która zmiałd?y IBP pod każdym wzglądem.
Ale jakby na to nie patrze? admin wybierze skrypt nie ten, o którym będę plotki że jest bezpieczniejszy, czy też strona generuje się o 30% szybciej (w przypadku calkowitego czasu 0,2 sekundy te 30% to jest nic) Tylko wybierze ten ktory lepiej zna i ewentualnie ktory jest bardziej znany dla uzytkownikow (jakby na to nie patrzec tutaj tez phpBB wygrywa ) Na drugim miejscu bedzie brane pod uwage szata graficzna, ilość skórek do wyboru i funkcje. W ilości funkcji phpBB przegrywa (naszczę?cie jest moja wersja ) a jak ktoś nie chce ma tysi?ce modów do wyboru, które może sam doinstalować.
[ Dodano: 18-06-2004, 01:53 ]
Fanatyk, rozwaliłes mnie tymi linkami :D:D porównujesz wyniki wyszukiwania ciągu znaków 'phpBB by przemo' z 'mega pack' może dla lepszego efektu zamiast 'mega pack' mogęe? dać 'sex' ? Dodam, że 'phpBB by przemo' jest używane tylko w "mowie potocznej" pe?n? prawidłowa nazwą masz w stopce. Prosze bardzo tu masz prawidłowo: http://www.google.pl/sear...y+przemo%22&lr= 6 tysi?cy wyników, teraz Ty podaj linka z odpowiednim zapytaniem do tego mega packu, gdzie nie bedzie innych stron poza nim. |
|
|
|
 |
slump
|
Wysłany: 18-06-2004, 02:31
|
|
|
Brzydsze zecz gustu nie podlegajaca dyskusji bo nikt nic nie ustali w tej kwestji.
Bb&tlen mode jest dostepny bodajze od 2002 roku
Dalem linka do testow na identycznych parametrach i to chyba mowi wszystko jasno
Support w polsce jest, dobrze o tym wiesz, a niedlugo bedzie oficjalny i kilka zeczy wiecej
To nie forum sprawia problemy na serwerach, a userzy nie wiedzacy co i jak ustawic
Jesli niema safe mode, i wszystko jest ok ustawione, to dopuki bledu nie polelni user niema problemu..
Wiesz, malo popularne nie oznacza nioema kto wykrywac, w przeciwnienstwie do bb ib przed wydaniem rc pozbawaine jest 95% bugow. A to co w praniu wychodzi to sa niedociagniecia. Chyba sam przyznasz, ze kilka lat to okres wystarczajacy na wylapanie wielu dzir? a tak sie nie stalo.
Nie mowmy o dziurach ktore nie zostalo odkryte bo jest to smieszne.
Niemasz racji mowiac, ze nic sie nie zmienilo. Zmienilo se bardzo wiele, zarowno z poziomu acp , jak i samego forum.
czy bedzie lepsze sie okarze, przy okazji kazdej wersji to powtarzacie
A w czym oszukuje??
Apropo anegdoty, poniewaz zawiera falszywe twierdzenia podaj linka zainterwenuje
Nalerze do ibplteam i nic o takiej sytuacji, oraz o zwiazku z php.pl nie wiem.
Pomijajac fakt poprawnosci wielu modow do bb
a co do linkow fanatyka, to nie zrozumiales jego zamiaru. sam pisal ,ze to glupota
Czekam na linka jesli mozna. |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 18-06-2004, 02:41
|
|
|
Ehh slump, ja Cię naprawde podziwiam za ten upór Mi na podobne tematy odechciewa sie pisać po pierwszym swoim poście. Jaki widzisz cel w przekonywaniu nas do IB i do wyłszości IB nad phpBB ? Przecież tutaj 99% osób nie przekonasz i spotkasz się z krytyk?. TO tak jakbys poszed? do jakiego? liceum ?e?skiego i propagowa? hasła w stylu "młączy?ni gór?!"
Ta dyskusja miała by sens, gdyby toczy?a się na neutralnym gruncie. By?a kiedy? TAKOWA na webhelp.pl gdzie poniosłe? pora?k? bo źle zacząłe? i źle prowadziłe? dyskusj?. Chętnie zobaczyć bym tak? lecz podpart? faktami, kontrolowan? przez moderatorów i z wypowiedziami osób znaj?cych temat.
[ Dodano: 18-06-2004, 02:52 ]
Hmm, swoją drogą Twój link jest bardzo ciekawy, jednak z kolei tutaj widz? jakis "przekr?t na swoją korzy??" według moich dokładnych testów strona mojego forum generuje się przynajmniej 3 razy dłużej niz oryginalne phpBB 0.2 i 0.6 sekundy, według tamtych testów 0.9 i 1.4 co jest dużą różnic?. Podobnie jak testowałem phpBB i IPB ten drugi wypadł gorzej, testowałem na krasnalu lokalnie. Ciekawe. |
|
|
|
 |
slump
|
Wysłany: 18-06-2004, 03:06
|
|
|
Przemo. Zwroc uwage, ze link nie prowadzi do mojej strony ani zadnej z moja osoba zwiazana.
Jest to czyjes zestawienie. Niemam z nim nic wspulnego toterz niema mowy o przekrecie w swoja strone.
Ps podasz link do tej dyskusj>> Jesli nie na forum to na pw.
A dyskusja na wh raczej nie byla na gruncie neutralnym, bo samo wh stoi na bb
Arg to raczej wam ( tzn tymi co za bb byli) brakowalo, co przyczynilo sie do off i zamkniecia tematu po kilku ostrzezeniach.
napisalem wyraznie bede pisac jak ktos zazuci cos konkretnego, a nie bedzie mowic bb jest lepsze, bo mi sie podoba. Chyba za arg tego uznac nie mozna?? |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 18-06-2004, 03:20
|
|
|
Ehh dobra nie chce mi sie na ten temat dyskutowa?, poza tym piszesz skrótami których nie rozumiem bo juz póżno. Co to za argument, że IB ma w wesjach testowych ile? tam procent bugów? Gdzie to jest napisane, gdzie sa statystyki bugów w phpBB i w IB, gdzie jest napisana ranga tych bugów? Piszesz, że phpBB miało powazne bugi, znam tylko jeden poważny pozwalający na wyciągnięcie zakodowanych haseł userów z bazy danych. Reszta była mało niebezpieczna bo działała tylko w ?ciźle określonych warunkach.
Nikogo tu nie przekonasz do wyłszości IBP dla nas jest kepsze phpBB i tyle
I na koniec mały teżcik szybkońci żadowania stron skryptem z tego benchmarka CMS'ow
http://ibplanet.pl/forum/index.php?showtopic=1039 3,8 sekundy
http://www.przemo.org/php...opic.php?t=3506 2,4 sekundy
W obydwu tematach po 15 postów, test 10 przeżadowa?. Ale zwal teraz na wasz serwer i zamykamy temat |
|
|
|
 |
zimaq
|
Wysłany: 18-06-2004, 08:02
|
|
|
Widmo napisał/a: |
Zobacz sobie ile for w necie jest na phpBB opartych a ile na IPB...
|
to nie jest argument... ile forów jest na vBulletinie? technologicznie jest najdalej z tych 3... ale jako ? ejest płatny - nie ma go wiele, a tam gdzie jest sprawuje się znakomicie
Widmo napisał/a: |
Cytat: | kurde, napad gosciow :p |
przy takich sporach ZAWSZE wola sie kumpli zeby obronic phpbb/IPB |
no ba
Cytat: | więc czekamy na nowe IPB i PHPBB a wtedy porównamy |
o good idea |
|
|
|
 |
Fanatyk

|
Wysłany: 18-06-2004, 09:10
|
|
|
Cytat: | IBP jest brzydsze, o wiele gorsza grafika, zobacz np. na przyciski formularzy, co to dziecko z pierwszej klasy szkoly podstawowej robićo? |
A moim zdaniem jest żadniejsze
Cytat: | Jest przede wszystkim mało popularne a co się z tym wi??e nie ma supportów np. w Polsce, jest trudno?? z hackami jak np. mod GG (chyba że już ktoś napisać) |
Jest support i są mod'y
Cytat: | Bzdur? jest to, że IBP jest szybsze |
Co nier zmienia faktu że jest.
Cytat: | IBP sprawia problemy na wielu serwerach poniewaz nie zostało dobrze przetestowane na różnych konfiguracjach ponieważ jest mało popularne i nie ma kto testować. |
Działa na wszystkich serwerach z php i mysql'em - gdzie widziałae? takie problemy ??
Cytat: | w IBP 2.* nic nie zostało zmienione, poza dodaniem nowych modów, w dalszym ciągu nie ma kodu obiektowego. phpBB 2.2 będzie miało kod obiektowy i będzie o niebo lepsze od IBP pod wzglądem szybkońci/obciążenia serwera, możliwości rozbudowy, łatwości w pisaniu modów. |
O ile kiedykolwiek sie ukałe w co w?tpi? nawet Wasi użytkownicy (polecam odpowiedzni temat )
Cytat: | I w końcu phpBB w związku z tym, że jest za darmo nie uciaka sie do oszukiwania odbiorców co robi IBP ! |
Nie ma to jak uargumentowane zarzuty! To jest czystej ma?ci OCZERNIANIE
Cytat: | ...
Każdy potrafi?cy myźle? stwierdzi, że IBP team doszed? do porozumienia z php.pl, zaproponowa? współprace, pomoc czy to finansow?, czy też innego rodzaju, np. hosting, w zamian za postawienie dotychczasowego skryptu phpBB w złym ?wietle i zafa?szowanie faktów poprzez celowe spowolnienie skryptu
... |
Spiskowa teoria dziejów ???
Cytat: | Ale jakby na to nie patrze? admin wybierze skrypt [...] ten ktory lepiej zna i ewentualnie ktory jest bardziej znany dla uzytkownikow |
Albo pomy?li i wybierze ten bardziej konfigurowalny.
Cytat: | Fanatyk, rozwaliłes mnie tymi linkami |
A to akurat było celowe
Cytat: | Ehh slump, ja Cię naprawde podziwiam za ten upór |
A ja to Wszystkich pokolei maniaków z obu stron podziwiam
Cytat: | Przecież tutaj 99% osób nie przekonasz |
Czyli że jakich argumentów by nie użył to i tak nie dotrze? jak to sie... a wiem! to sie ZA?LEPIENIE chyba nazywa
Cytat: | Ta dyskusja miała by sens, gdyby toczy?a się na neutralnym gruncie |
Co do neutralności 'gruntu', ekhem, przemilczmy.
//EOT (?) //
[ Dodano: 18-06-2004, 09:12 ]
PS: nie wiem kto przenius? topic ale to dobry ruch był
Tu szybciej spadnie na dóż i ludzie o nim zapomn? |
|
|
|
 |
Piet
|
Wysłany: 18-06-2004, 09:34
|
|
|
Heh, mi się wydaje najlepsz? rekomendacj? - http://php.pl/forum
Było phpbb - na początku było fajnie - wszystko ?miga?o - po jakimś czas kicha. Wydajno?? forum spadła i to bardzo znacząco.
@Przemo nie IBP tylko IPB ;/
Ta dyskusja nie ma sensu. Każdy używa to co mu pasuje. Dla mnie grafika, wydajno??, szybkość i ogólnie sam skrypt idealny pod forum to IPB.
?ycz? mi?ych dalszych [ imho bezsensownych] walk. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Przemo

|
Wysłany: 18-06-2004, 11:52
|
|
|
Piet, odnośnie php.pl to przeczytaj 3 moje posty wyżej, zacytowałem kogo?. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!