phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:29
MimeTeX - LaTeX
Autor Wiadomość
dziub3k


Posty: 15
Wysłany: 11-12-2006, 00:20   

Mam pytanie co do MimeTeX jak mogę zrobić aby nie pokazywało mi obrazu w formacie *.gif tylko np.png lub jpg bo po prostu mam szare tło na forum i strasznie to kijowo wygląda a chce mieć białe pod latex-em z góry dziękuje za odpowiedź :)
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
wokiee

Posty: 5
Wysłany: 22-12-2006, 15:46   Re: MimeTeX - LaTeX

Paszczak000 napisał/a:

Pobierz

Skrypt dopasowałem jedynie do wersji 1.12.*



no niestety usunięte z serwera ;) ma ktoś może tą paczke?


EDIT: Dobra poradziłem sobie było w download tutaj na forum :] radze zupdatować odsyłacz ;)
 
     
Jifer

Posty: 27
Wysłany: 18-02-2007, 18:22   

słuchajcie.. ja totalnie nie kumam o co chodzi z tym cgi-bin....
mam serwer wirtualny Progreso. CGI obsługują na bank.
W panelu do zarządzania serwerem nie znalazłem nic odnośnie cgi

gdzie ja mam to wgrać?
Mało tego, w edycji template jest coś takiego:
Kod:
<!-- BEGIN tex --><img src="http://TWOJ_ADRES/cgi-bin/mimetex.cgi?{URL}" border="0" /><!-- END tex -->
i co? mam podać adres mojego forum?
To by oznaczało, że muszę zrobić folder w głównej lokacji forum i wrzucić tam plik cgi. No tak nie bardzo, bo to jajo daje.

Sry, ale po prostu totalnie nie wiem o co chodzi.
 
     
Nostry


Pomógł: 4 razy
Posty: 94
Wysłany: 18-02-2007, 22:11   

Jeśli chcesz, udostępnię Ci mimeTeX wprost z mojego serwera za niewielką opłatą- wtedy nie musisz się martwić o CGI tylko linkujesz pod mój skrypt
_________________
ópa
 
     
Jifer

Posty: 27
Wysłany: 18-02-2007, 23:26   

Nostry napisał/a:
Jeśli chcesz, udostępnię Ci mimeTeX wprost z mojego serwera za niewielką opłatą- wtedy nie musisz się martwić o CGI tylko linkujesz pod mój skrypt

hehe, jeśli mogę to zrobić u Siebie, to zrobię to u siebie. Najwyżej pogadam z chłopakami z progreso, to mi to wrzucą :>
Soł: thnx, ale miałem nadzieję na jakieś bardziej konstruktywne informacje :]
 
     
Nostry


Pomógł: 4 razy
Posty: 94
Wysłany: 19-02-2007, 15:17   

Każdy serwer jest inny, być może musisz w katalogu głównym umieścić katalog cgi-bin albo cgi, albo... możliwości jest dużo.
_________________
ópa
 
     
Jifer

Posty: 27
Wysłany: 19-02-2007, 15:26   

Spoko, dostałem odpowiedź od progreso. CGI działa we wszystkich katalogach.
Tak więc pytanie, czy w tej instrukcji, jeśli mam adres wit.jifer.civ.pl i wrzuciłem plik do katalogu cgi-bin, musze wstawić:

Kod:
<!-- BEGIN tex --><img src="http://wit.jifer.civ.pl/cgi-bin/mimetex.cgi?{URL}" border="0" /><!-- END tex -->


Chodzi o to, że mi się nie wyświetla nic.. mam pustego posta ^^". Raczej trudno mówić o błędzie, bo instalacja moda jest dziecinnie łatwa...


EDIT: wybaczcie.. me = n00b. Skopiowałem plik tpl do głównego katalogu zamiast do katalogu stylu :]
 
     
Nostry


Pomógł: 4 razy
Posty: 94
Wysłany: 19-02-2007, 17:45   

jeśli mimetex.cgi działa z poziomu przeglądarki, będzie działał i na forum.
_________________
ópa
 
     
Jifer

Posty: 27
Wysłany: 20-02-2007, 11:27   

To jeszcze przy okazji zapytam:
czy da się zwiększyć czcionki / wielkości rysunków. Np. takie jak są bezpośrednio u Ciebie na matematyka.pl (mam forum, na którym siedzą wszyscy nowo szykujący się informatycy).
I pomyślałem, że nie głupim pomysłem byłoby zrobienia przycisku BB obok "szybkiej odpowiedzi" oraz w widoku "odpowiedzi"
Co do tego pierwszego, to chyba tylko ty możesz udzielić mi odpowiedzi. Co do drugiego, jesli nikt mi nie odpowie, to może spróbuję zrobić to analogicznie do modyfikacji, które wprowadzają taki przycisk (np ukryte wiadomości)

Z góry thnx.

Mod jest świetny, a studenciki ode mnie już się go uczą. Na forum rozwiązują wspólnie zadania i piszą prace, więc to serio ułatwia życie.
Zamieściłem nawet linka do Was na forum, bo też pare fajnych rzeczy tam jest.
 
     
Lobezzz


Pomógł: 9 razy
Posty: 232
Wysłany: 03-03-2007, 18:38   

Ekskuator napisał/a:
Masz źle skomilowany mimitex.cgi :/ Musisz mieć dostęp do shella, a o to niełatwo :) .



cos wiecej? bo dostep mam, ale co mi z tego?
wyswietla mi puste obrazki :>


aaa.... o wystarczy uprawniani zmienic na 751, nie 775 :)
 
     
dariius

Posty: 1
Wysłany: 27-10-2008, 18:21   

Witam. Zamiast obrazka dostaję znaczek taki jak na załączonym obrazku. Proszę o pomoc.
 
     
Smietana

Posty: 11
Wysłany: 29-10-2008, 20:19   

nie mogę znaleźć nawet podobnych linijek w bbcode.php, mimo że mam wersje niby dostosowaną do 1.12.x ;

Jakieś wskazówki ? gdzie to umieścic ?

http://www.speedyshare.com/328484874.html
 
     
Piotrek_S

Posty: 11
Wysłany: 01-03-2009, 15:57   

Wiem, wiem, że mam refleks ;-)

Co do LaTeXu sprawa jest bardzo prosta.

Wystarczy zainstalować bardzo prostą modyfikację o której jest tutaj w temacie mowa. Tutaj większość z was się zacina po pojawiają się problemy ze skryptem cgi. A to źle skompilowany, a to źle wgrany, a to nie wiadomo co jeszcze.

Wystarczy wejść na www.codecogs.com. Tam mamy do dyspozycji LaTeX w kilku wersjach formatowych (gif, png, pdf, swf) i możemy LINKOWAĆ DO ICH SKRYPTU. Wystarczy, że umieścimy na forum ich bannerek. Dodatkowo dysponują edytorem równań on-line, do którego też warto podlinkować z forum i ustawić adres textarea na 'message', żeby równania z tego okna wskakiwały nam do okna pisania posta. Chwila roboty a LaTeX działa. I to z lepszą czcionką niż ten mimetex.cgi...
 
     
lukpep

Posty: 2
Wysłany: 14-06-2009, 15:40   

Witam

wszystko smiga jak trzeba - dzieki wielkie za skrypt.
Pytanko tylko mam - czy istnieje mozliwosc zwiekszenia odrobine czcionki?
Wdzieczny bede za pomoc

EDIT: Ok wyczailem przelacznik /Large
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
stachoo0


Pomógł: 1 raz
Posty: 89
Wysłany: 23-08-2009, 00:16   

czy ten mod działa w najnowszej wersji skryptu ?
_________________
Przyjaciel, którego tracisz, nie był twoim przyjacielem. Był uzurpatorem przyjaźni. - Kuba Wojewódzki
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

phpbb

serwis laptopów

mediaclick.pl

agencja SEO Strategiczni.pl

Design Cart

Sklep z gadżetami

https://pozycjonowanie.agency



pozycjonowanie

• Zamów reklamę