phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: arcy
21-12-2009, 23:56
Błędy wersji 1.12.5
Autor Wiadomość
Orlin

Posty: 28
Wysłany: 27-02-2007, 00:43   

Przy próbie zamieszczenia linków zawierających wewn. tagi bb ([ i], [ b], [ color] itd.) robi się mała "kaszanka" (sens takiego działania? - np. chcemy komuś wskazać, w którym miejscu popełnił błąd w adresie)
Powiedzmy, że napiszemy coś takiego (tylko nie jako [ code]):
Kod:
[url=www.przemo.org]www.[b]przemo[/b].org[/url]        // działa OK
http://www.[b]przemo[/b].org                            // zaczyna się psuć
www.[b]przemo[/b].org                                // totalna rozwałka :P

to wynik będzie tak jak widać (przynajmniej w chwili pisania) poniżej:
www.przemo.org
http://www.przemo.org
www. style="font-weight: bold">przemo
.org

.. no i dalszy tekst jak widać ma już inny wygląd/rozmiar/styl.

W kodzie strony wygląda to tak:
Kod:
<a>http://www.</a><span>przemo</span>.org
<br>
- trzeba zacytować (lub edytować) mój post, żeby zobaczyć - bo widzę, że wewnątrz [ code] nie wszystko się wyświetla...

Przy włączonym HTMLu też trochę się miesza...
Kod:
www.<b>przemo</b>.org

www.>przemo.org

Pozdr.,
Orlin
_________________
Pomoc przy przenoszeniu i/lub odtwarzaniu forum
Ostatnio zmieniony przez Orlin 16-03-2007, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
VRx


Pomógł: 3 razy
Posty: 46
Wysłany: 15-03-2007, 23:34   

Nie wiem od kiedy ale jest jakiś problem z warnings.php (nawet tutaj na forum)
nie są widoczne ustawienia ostrzeżeń

jeśli się kliknie "pokaż ustawienia" to widac tylko sam napis "ustawienia ostrzeżeń" ale ustawień nie widać
_________________
Sprzęt dla maniaków O/C
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 16-03-2007, 00:39   

kemustek napisał/a:
mati, zgadłeś jest to mały błąd w pliku lang_warnings.php wystarczy poprawić:
Cytat:
$lang['warnings_e'] = 'W tym miejscu wy¶wietlani s± użytkownicy, posiadaj±cy na swoim koncie ostrzeżenia dodane przez administratorów, lub moderatorów.

Ustawienia ostrzeżeń:
- Zablokowanie możliwo¶ci pisania postów po warto¶ci ostrzeżeń: ' . $board_config['write_warnings'] . '
- Zablokowanie możliwo¶ci wej¶cia na forum po warto¶ci ostrzeżeń: ' . $board_config['ban_warnings'] . '
- Ostrzeżenia ' . $expire_war . '
- Użytkownicy mog± widzieć od kogo dostali ostrzeżenie: ' . $lang['warnings_mods_public'] . '
- Moderatorzy mog± dodawać ostrzeżenia: ' . $lang['mod_warnings'] . '' . $lang['mod_edit_warnings'] . '' . $lang['mod_value_warning'] . '
';

trzeba stąd wywalić pogrubioną część
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
Ostatnio zmieniony przez joli 14-05-2007, 15:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
VRx


Pomógł: 3 razy
Posty: 46
Wysłany: 16-03-2007, 08:47   

Ha.
Dziękuję bardzo.
_________________
Sprzęt dla maniaków O/C
 
     
Orlin

Posty: 28
Wysłany: 26-04-2007, 17:13   

Obcinanie długich postów (bez powiadomienia)
W skrypcie posting.php jest co prawda ograniczenie, że nie można wysłać posta dłuższego niż 65500 znaków (czyli z pewnym, małym zapasem w porównaniu do 65535 dla pola TEXT w MySQL) - i wyskakuje wtedy komunikat z odpowiednią informacją, ale....
gdy post zawiera znaczniki BBCode, do których w bazie są dodawane bbcode_uid (czyli dodatkowe 22 znaki na każdą parę tagów) to przeważnie kończy się to "cichym" obcięciem posta...
_________________
Pomoc przy przenoszeniu i/lub odtwarzaniu forum
 
     
Orlin

Posty: 28
Wysłany: 10-05-2007, 20:15   

W pliku: language/lang_polish/lang_prune_users.php : 43
$lang['Prune_on_click'] = 'Chcesz jesteś pew' . (($he) ? 'ien' : 'na') . ', że chcesz usunąć %d użytkowników?';

A za pewne powinno być: Czy ...
_________________
Pomoc przy przenoszeniu i/lub odtwarzaniu forum
 
     
geman


Pomógł: 323 razy
Posty: 1500
Wysłany: 14-05-2007, 11:57   

Brak ikony zgloszonych postow w naglowku pomimo włączenia tej funkcji
rozwiązanie:
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=39316
_________________
No PW/GG/mail. Pomagam tylko na forum.
 
     
Bedziu


Pomógł: 10 razy
Posty: 80
Wysłany: 06-07-2007, 12:42   

Permanentna blokada pisania komentarzy do plików w sekcji download przez niezarejestrowanych użytkowników. Wcześniejsze zabezpieczenie (ukrywanie linka) do napisania komentarza można było ominąć po prostu go kopiując/edytując i wklejając do przeglądarki będąc niezalogowanym.

Otwórz...
.../pafiledb/includes/post_comment.php

### ZNAJDŹ ###
Kod:
//
// Update sig if they click submit
//


### DODAJ PO ###
Kod:
$poster_id = $userdata['user_id'];
    if($poster_id < 1)
    {
message_die(GENERAL_ERROR, 'Przepraszamy, strefa tylko dla zarejestrowanych użytkowników!');
    }


Porównanie następuje na początku. Więc modyfikacja jest bezpieczna i nie skoliduje z wysyłanymi danymi do sql'a przy zapisie komentarza.
_________________
UWAGA! ZŁODZIEJ!!! Czytaj więcej...
 
     
Orlin

Posty: 28
Wysłany: 24-07-2007, 21:15   

Nic poważnego, ale przy włączonej całkowitej restrykcji dostępu dla niezarejestrowanych nadal można podejrzeć listę userów (wraz z datami rejestracji) via Seeker ("Szukaj użytkowników")
http://www.przemo.org/php...=DESC&query=%2A
(Swoją drogą szkoda, że w search.php nie można szukać przesyłając dane metodą GET - tak jak to się udaje w przypadku "Seekera" - można by wtedy np. łatwo dodać wyszukiwarkę do FF)
_________________
Pomoc przy przenoszeniu i/lub odtwarzaniu forum
 
     
Orlin

Posty: 28
Wysłany: 26-07-2007, 02:18   

To znowu ja - wyjdzie że się prawie tylko "czepiam" odkąd trafiłem na ten temat ;-)

Jeden z użytkowników "przema" zwrócił moją uwagę na pewien błąd (albo i nie błąd, ale przeszkadzający co poniektórym efekt).
Chodzi o link "Otwórz wszystkie w nowych oknach" - widoczny na górze wyników szukania tematów / listy nieprzeczytanych / nowych od ostatniej wizyty - ogólnie search_results_topics.tpl
Link ten ma atrybut onclick - a w nim komendy window.open(...) - i to jest OK.
Gorzej, że parametr href jest ustawiony na "javascript:window.close()" - co w pewnych okolicznościach zamyka bieżące okno z listą wyników (i to się nie wszystkim podoba).

"Pewnych okolicznościach" - chodzi o to, że w przypadku FF polecenie "window.close()" działa tylko na
oknach/kartach, które zostały otworzone (a dokładniej mówiąc utworzone) po zwykłym kliknięciu na linku - bez naszej pomocy - jako nowe okno/karta.

Jeśli nie wysłowiłem się jasno, to mały scenariusz: jesteś na jakiejś stronie - np. swoim forum - i klikasz (np.) w stopce (np.) link do strony przemo.org (która się otwiera jako nowe okno lub karta). Teraz przechodzisz na forum (to, czy nawet inne - ważne, że bieżąca karta/okno powstało w wyniku target=_blank lub window.open() i teraz w wynikach wyszukiwania klikasz "Otwórz wszystkie w nowych oknach" - otwierają się nowe okna, ale przy okazji ginie nasze "startowe", wraz ze swoją historią, itp. (wiem że w FF2 da się to akurat odzyskać, ale nie o tym...).

Opera chyba zamyka zawsze, a IE7 pyta czy zamknąć - ale tego teraz dokładnie nie sprawdzałem, piszę z pamięci... :)

W każdym razie ja podmieniłem we wszystkich stylach javascript:window.close(); na javascript:void(0);, choć za pewne można by też po prostu wywalić całego href'a.
_________________
Pomoc przy przenoszeniu i/lub odtwarzaniu forum
 
     
Centurion



Pomógł: 543 razy
Posty: 1974
Wysłany: 15-08-2007, 14:16   

Znalazlem mały błąd związany z funkcją "Szukaj użytkowników" w PA i na dole listy użytkowników
Błąd ten nie występuje wszędzie ale to kwestia ustawień serwera zapewne a objawia się takim komunikatem przy próbie wejścia w plik seeker.php :
Kod:
Could not query users

DEBUG MODE

SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'LIKE 'Resource id #34' AND u.user_id <> -1 AND <> '' ORDER BY DES' at line 3

SELECT u.* FROM phpbb_users u WHERE LIKE 'Resource id #34' AND u.user_id <> -1 AND <> '' ORDER BY DESC

Line : 200
File : seeker.php


dzieje się tak ponieważ wewnątrz pliku seeker.php jest includowany plik includes/page_header.php w którym jest zdefiniowana zmienna $query przedefiniowująca tę, która jest w seeker.php

ponieważ w seeker.php zmienna $query występuje kilkakrotne, łatwiej jest usunąć problem przez małe zmiany w includes/page_header.php :
Kod:
## ZNAJDŹ ##
if ( !($query = $db->sql_query($sql)) )
## ZAMIEŃ NA ##
if ( !($squery = $db->sql_query($sql)) )

## ZNAJDŹ ##
while($get_row = $db->sql_fetchrow($query))
## ZAMIEŃ NA ##
while($get_row = $db->sql_fetchrow($squery))


i problem rozwiązany :)
_________________
Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql
 
     
arcy



Pomógł: 509 razy
Posty: 3762
Wysłany: 05-09-2007, 14:41   

Błędy w PA | Album zdjęć | Konfiguracja
Kod:
Maxymalna wielkość pliku (bytes)   
Maxymalna szerokość (pixel)   
Maxymalna wysokość (pixel)

Poprawnie powinno być "maksymalna"
http://usjp.pwn.pl/lista.php?co=maksymalna
_________________
| Regulamin | F.A.Q. | Szukaj | Oficjalny podręcznik administratora phpBB2 by Przemo |
| arcy.net - nowości ze świata phpBB by Przemo, Opera, Android | w tym państwie pełnym nienawiści, rap po godzinach i luz ponad wszystkim... | Opera Browser
|
 
     
nicon


Pomógł: 359 razy
Posty: 2151
Wysłany: 05-09-2007, 18:03   

Przemkowi już to przekazałem, ale chyba zapomniał...
Cytat:
You can not send private message to this user because hi have disable private messaging
_________________
Pozdrawiam, Piotr `nicon` Kowalczyk.
Pomoc poza forum tylko odpłatna.
DBA - jak sama nazwa wskazuje - jest to osoba, która dba o bazy danych.
 
     
Orlin

Posty: 28
Wysłany: 06-09-2007, 02:06   

language/lang_polish/lang_modcp.php:

Cytat:
$lang['Merge_Topic_explain'] = 'Używaj±c poniższego formularza możesz scalić posty w tematy, wybierać posty pojedyńczo lub scalać do wybranego postu';
[...]
$lang['Mod_CP_merge_explain'] = 'Wybierz tematów, z którym chcesz scalić inne tematy lub posty.';


+ (wg mnie) niekonsekwentne stawianie (bądź niestawianie) kropki na końcu zdań (przynajmniej w tym pliku).
_________________
Pomoc przy przenoszeniu i/lub odtwarzaniu forum
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
pecador

Pomógł: 292 razy
Posty: 2881
Wysłany: 06-09-2007, 02:52   

teraz, jak trwają prace nad phpbb3, wam się przypomina, że jeszcze w tej jest kilka błędów dotyczących pisowni.. ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce