phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
22-01-2009, 18:57
[Problem] Ratio + beermod
Autor Wiadomość
[K]

Wysłany: 14-02-2008, 01:04   [Problem] Ratio + beermod

Witam.
Potrzebuje 'wsadzic' do beermoda funkcje, ktora bedize wyswietlala w profilu oraz w widoku tematu pod avatarem piwne ratio, czyli stosunek piw otrzymanych do postawionych.
Wlasciwie wiem jak funkcja ma wygladac (albo tylko jestem blisko :P ), ale nie wiem jak zrobic zeby skrypt pobieral z bazy info o tym ile dany user ma piw.
Zmodyfikowalem troche funkcje viewprofile w beermod.php i mam teraz cos takiego
Kod:
    function viewprofile($userdata)
    {
        global $template, $phpEx;

$beer_ratio = $user_beers_dst / $user_beers_src;
        $lang = $this->lang;
        $template->assign_block_vars('user_beers', array(
            'L_RATIO' => $lang['Beermod_ratio'],
            'RATIO' => sprintf($beer_ratio),
            'L_BEERS' => $lang['Beermod_beers'],
            'BEERS' => sprintf($lang['Beermod_viewprofile'], append_sid("beermod.$phpEx?mode=user_got&" . POST_USERS_URL . "=" . $userdata['user_id']), $userdata['user_beers_dst'], append_sid("beermod.$phpEx?mode=user_gave&" . POST_USERS_URL . "=" . $userdata['user_id']), $userdata['user_beers_src']),
            ));
    }

Jestem (prawie) pewny ze to jest zle $beer_ratio = $user_beers_dst / $user_beers_src; tzn nie tyle zle co skrypt niewie skad ma pobrac info o ilosci piw, bo jak tak odpale forum to mam taki blad
Cytat:
Warning: Division by zero in C:\Program Files\WebServ\httpd\includes\functions_beermod.php on line 408
wiec on 'mysli' ze wartosc user_beers_src = 0, a tak wcale nie jest :>

Ale juz nie pisze swoich przemyslen na ten temat tylko zglaszam sie z prosba o mozliwie jak najszybsza pomoc w rozwiazaniu tego babola :P

Z góry dziekuje.
Pozdrawiam.

PS: Wyczytalem gdzies, ze jesli w php dzielimy przez 0 to wyskakuje blad. W takim razie chcialbym aby skrypt wykonywal takie dzialanie
Cytat:
piwa_otrzymane {dzielone przez} (piwa_wystawione + 1)

EDIT:
Dobra poglowkowalem troche i mi sie udało :P
kod powinien wygladac tak
Kod:

function viewprofile($userdata)
    {
        global $template, $phpEx;

$user_beers_src = $userdata['user_beers_src'];
        $user_beers_dst = $userdata['user_beers_dst'];
        $beer_ratio = $user_beers_src / ($user_beers_dst);
        $lang = $this->lang;
        $template->assign_block_vars('user_beers', array(
            'L_RATIO' => $lang['Beermod_ratio'],
            'RATIO' => sprintf($beer_ratio),
            'L_BEERS' => $lang['Beermod_beers'],
            'BEERS' => sprintf($lang['Beermod_viewprofile'], append_sid("beermod.$phpEx?mode=user_got&" . POST_USERS_URL . "=" . $userdata['user_id']), $userdata['user_beers_dst'], append_sid("beermod.$phpEx?mode=user_gave&" . POST_USERS_URL . "=" . $userdata['user_id']), $userdata['user_beers_src']),
            ));
    }

Jednak jest tu blad w sytuacji gdy user_beers_dst = 0, a samo dodanie 1 spowoduje, ze skrypt bedzie podawal bledny/nieprawdziwy wynik :P
Jesli ktos wie jak dopisac cos w stylu "gdy user_beers_dst = 0 pokaz ratio = nieskonczonosc, to byłoby milutko ;)
Jesli ktos jest chetny na ten dodatek to 5 zł :mrgreen: - zart ;) Postaram sie wrzucic pelna instrukcje co gdzie podmienic, bo teraz juz padam ;p

Gadatliwa Kasia 

warna

Wysłany: 14-02-2008, 07:54   

Jeśli nie chcesz dzielić przez zero i zaginać czasoprzestrzeni ( :mrgreen: ), to spróbuj dać zamiast tego:
Kod:
$beer_ratio = $user_beers_src / ($user_beers_dst);

to:
Kod:
$beer_ratio = ( $user_beers_dst != 0 ) ? $user_beers_src / $user_beers_dst : 'nieskonczonosc';

Nie testowałem, ale powinno trykać.

[K]

Wysłany: 14-02-2008, 08:02   

Cud miod i orzeszki :mrgreen:
Tego mi trzabyło, a ja sie meczylem z jakimis if(costam blalal... to co dales smiga pieknie.
Kolejny raz warna dostaje ode mnie warna ;) heh
Poincik polecial ;)
Teraz juz naprawde ide spac :]

warna

Wysłany: 14-02-2008, 08:24   

Dobranoc :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi