phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Integracja joomla z phpbb by Przemo
Autor Wiadomość
kermit


Pomógł: 60 razy
Posty: 946
Wysłany: 18-04-2006, 22:51   Integracja joomla z phpbb by Przemo

Instrukcja:

1. Wejdź na http://www.joomlapl.com/ i ściągnij joomla w wersji 1.0.8. Nastepnie ściągnij komponent o nazwie Joomla <-> Phpbb2 by Przemo z http://www.joomlapl.com/c...fileinfo/id,66/
2. Przejdź na http://www.przemo.org/phpBB2/ i ściągnij skrypt forum w wersji 1.12.5.

Dane podane dla użytownika przy instalacji Joomli i forum muszą być identyczne.

3.Wyślij pliki joomla 1.0.8 na serwer, następnie zainstaluj zgodnie ze wskazówkami http://www.joomlapl.com/content/view/12/26/ Pamiętaj, aby nie zmieniać standardowego prefixu
Kod:
jos_

4. W katalogu głównym, gdzie została zainstalowana joomla stwórz katalog o nazwie forum. Otwórz go i wyślij tam pliki skryptu forum phpBB by Przemo w wersji 1.12.5. Forum zainstaluj na tej samej bazie, na której jest zainstalowana joomla. Pamiętaj by nie zmieniać standardowego prefixu forum
Kod:
phpbb_


Zrób backup bazy danych i plików

6. Rozpakuj ściągnięty wcześniej komponent na swój dysk komputera. Będzie tam kolejne archiwum, które należy rozpakować. Nosi nazwę files to upload.
7. Z powstałego katalogu files to upload należy wysłać pliki do głównego katalogu joomla i nadpisać istniejące.
8. Nalezy przejść do phpmyadmin swojego konta i w zakładce sql wykonać następujące zapytania
Kod:
ALTER TABLE `jos_users` ADD `phpbb_user_id` TINYINT( 10 ) DEFAULT '0' NOT NULL AFTER `params`;
ALTER TABLE `phpbb_users` CHANGE `user_id` `user_id` MEDIUMINT( 8 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT;

9. Wyślij plik synch.php do głównego katalogu joomla. Wywołaj go z poziomu przeglądarki http://adresjoomla.pl/synch.php Potem trzeba go usunąć. Plik synch.php umożliwia synchronizację użytkowników Joomli i Przemo.
10. W administracji joomla należy w ustawieniach menu głównego podpiąć adres forum poprzez wpisanie nazwy Forum i podane adresu http://adresjoomla.pl/forum/index.php
_________________
Podpis jest niedozwolony, bo forum policyjne! :D
Ostatnio zmieniony przez chelloPL 22-04-2006, 11:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
emilio

Posty: 7
Wysłany: 15-05-2006, 23:41   

A da sie to zrobić w odwrotnej kolejnosci, czyli najpierw miec zainstalowane forum a pozniej joomla ??:)
Ewentualnie jak zrobic zeby miec wszystkie ustawienia posty, uzytwkonikow itd i przeniesc forum do innego katalogu ??:)
 
     
ciaastek


Pomógł: 37 razy
Posty: 434
Wysłany: 20-05-2006, 17:34   

Dokładnie to samo pytanie.
 
     
kermit


Pomógł: 60 razy
Posty: 946
Wysłany: 09-06-2006, 11:27   

ja wykonałem to na gotowym forum

baza liczy 538 userów i zainstalowałem joomle, wrzuciłem patcha potem synch.php i zaskoczyło :) ))

polecam joomla pe, ma wbudowany patch i instalke z forum przema
_________________
Podpis jest niedozwolony, bo forum policyjne! :D
 
     
skate

Posty: 13
Wysłany: 17-06-2006, 23:23   

Czy pojawi się nowsza wersja tego pomostu (nie-beta)?
Czy jeśli joomlę będę aktualizował, muszę zachować ostrożność i nie robić tego standardowo? Czy wówczas nie będzie problemów z aktualizowaniem tego cmsa?
 
     
emilio

Posty: 7
Wysłany: 04-07-2006, 13:06   

Zrobilem wszystko tak jak napisales, ale jak daje w phpmyadmin zapytanie do dostaje taki komunikat

Kod:
 zapytanie SQL:

ALTER TABLE `jos_users` ADD `phpbb_user_id` TINYINT( 10 ) DEFAULT '0' NOT NULL AFTER `params`

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1060 - Duplicate column name 'phpbb_user_id'


juz probowalem na wszystkie sposoby i dalej to samo :)
 
     
Gracek


Pomógł: 222 razy
Posty: 1781
Wysłany: 04-07-2006, 13:08   

omG..
zapytanie wykonujemy RAZ i juz to zrobiles
_________________
###
 
     
emilio

Posty: 7
Wysłany: 04-07-2006, 13:14   

nie moglem wykonac juz 2 raz bo dopiero rzucilem forum i joomle na serwer :) a jakby nawet to przy synchronizacji otrzymuje komnikat


Kod:
Joomla->Przemo

Column count doesn't match value count at row 1



wykonalem wszystko tak samo na krasnalu i poszło :/ znaczy niby sie synchronizowalo ale jak chce sie zalogowac na joomli to dostaje komunikat ze nie mam uprawnien zeby przegladac ten zasob i tyle :/
 
     
gaaaarfield

Posty: 42
Wysłany: 16-07-2006, 12:45   

emilio napisał/a:
nie moglem wykonac juz 2 raz bo dopiero rzucilem forum i joomle na serwer :) a jakby nawet to przy synchronizacji otrzymuje komnikat


Kod:
Joomla->Przemo

Column count doesn't match value count at row 1



wykonalem wszystko tak samo na krasnalu i poszło :/ znaczy niby sie synchronizowalo ale jak chce sie zalogowac na joomli to dostaje komunikat ze nie mam uprawnien zeby przegladac ten zasob i tyle :/


mam ten sam problem o co chodzi z tym Column cos tam cos tam ?
 
     
PiotrekM1

Posty: 10
Wysłany: 20-07-2006, 17:16   

Jak to bezpiecznie zrobic już z zainstalowanym forum? :? Nie chcę niczego popsuć.
_________________
Rejstrować się: www.gtafan.xt.pl
 
     
promm.pl

Posty: 1
Wysłany: 06-08-2006, 14:26   2 strony joomla z forum phpbb 1.12.5 by Przemo

Witam

Hmm chciałbym zapytać sie czy jest mozliwość połączenie 2 stron joomla takich jak te promm.pl i jak również mp3.promm.pl chodzi dokladnie o userów którzy są zarejestrowani na tych stronach gdzie później by niemusieli na nowo sie rejestrować na Forum phpbb przemo zeby połączyć tych userów do forum. Przypomne ze tam jest joomla 1.0.10. Jeśli jest taka możliwość proszę o kontakt ze mną :)

Pozdrawiam ;)
 
     
stone


Pomógł: 5 razy
Posty: 162
Wysłany: 11-08-2006, 11:59   

Czyli rozumiem że chcesz mieć dwie strony na joomli i jedno forum, wszystko na jednych użytkownikach, tak?
Jeżeli tak do odnośnie joomli jest multisite hack który pozwala na połączenie stron, poszukaj na extensions.joomla.org tylko że wtedy może nie działać pomost do forum, ale to musiałbyć już zobaczyć w praktyce
 
     
evo4
zbanowany


Pomógł: 3 razy
Posty: 97
Wysłany: 15-08-2006, 15:48   

możebyć wersja 1.0.10 ?? czy muii 1.0.8
 
     
Trok

Posty: 12
Wysłany: 29-08-2006, 08:48   

Gdzie dokladnie w panelu administratora joomli mam podpiac to forum?
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
stone


Pomógł: 5 razy
Posty: 162
Wysłany: 30-08-2006, 08:40   

Dokładne instrukcje integracji znadziej w pliku tekstowych w paczce z pomostem

I prośba na zas jakbyś mógł pisac w tym temacie http://www.przemo.org/php...ighlight,joomla

Łatwiej będzie mi śledzić odpowiedzi
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce