|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Błąd w bazie powoduje zawieszanie wysyłania maili mail() ? |
Autor |
Wiadomość |
necik
|
Wysłany: 26-01-2008, 23:30 Błąd w bazie powoduje zawieszanie wysyłania maili mail() ?
|
|
|
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się gdyby baza była w jakiś sposób uszkodzona to mogłoby to spowodować zawieszenie wysyłania maili przez mail() ?
Mam taki właśnie problem u siebie. Myślałem że to wina skryptu ale wgrałem wszystkie pliki od nowa i mail() nadal nie wysyła. Nie jest to również wina serwera, zainstalowałem nowe forum na czystej bazie i wiadomości idą bez problemu. Więc pozostaje tylko baza danych.
Czy ktoś z was ma jakiś pomysł od czego zacząć?
Na forum zarejestrowanych jest prawie 1000 userów, mam 30000 postów, baza zajmuje około 80 mb.
PS. Czy jest jakieś skrypt który wykrywa nieużywane tabele? Obecnie mam 74 tabele i żadnych dodatkowych modyfikacji, więc te 4 dodatkowe można chyba usunąć, pytanie tylko które to? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
chelloPL

|
Wysłany: 27-01-2008, 22:08
|
|
|
necik napisał/a: | zawieszenie |
Co rozumiesz przez zawieszenie? Jakie są objawy? Komunikaty błędów?
Gdyby baza była uszkodzona, to Kontrola systemu (z poziomu PA) powinna to wykryć. Ale wątpię aby coś takiego miało miejsce.
Prędzej administrator serwera nałożył ograniczenie na ilość maili wysyłanych przez funkcję mail. Dlatego na czystym (pustym) forum udało się wysłać 1-2 maile. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
necik
|
Wysłany: 27-01-2008, 23:00
|
|
|
Problem właśnie w tym że jest to serwer VPS więc o nałożeniu limitów nie ma tutaj mowy.
Podczas próby wysyłania wszystko przebiega tak jak powinno, nie wywala żadnych błędów. Jednak maile nie dochodzą.
Sam już nie wiem jaka może być tego przyczyna. |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 27-01-2008, 23:32
|
|
|
Biorąc teraz pod uwagę obie Twoje informacje, mogę podejrzewać iż konfiguracja wysyłania maili w PA jest uszkodzona (błędna).
Proponowałbym porównać ustawienia Panelu Administracyjnego forum dla nowo zainstalowanego forum oraz dla obecnego w celu znalezienia przyczyny. |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
|
|
|
 |
necik
|
Wysłany: 28-01-2008, 11:08
|
|
|
Co może być złego w konfiguracji wysyłania maili?
W obu przypadkach odznaczona jest opcja "Używaj Serwera SMTP" więc teoretycznie powinno działać.
PS. Nie wiem czy to m jakieś znaczenie ale domenę trzymam na everydns.net i mam ustawione rekordy MX na gmail.com Ale jaki to może mieć związek z mail() ? |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 28-01-2008, 11:41
|
|
|
necik, aby działała funkcja mail():
1. w pliku php.ini nie może być ona zablokowana,
2. musi mieć ustawiony program sendmail,
3. na serwerze (localhost) musi działać serwer SMTP
4. serwer ten musi mieć możliwość wysyłania maili do serwerów SMTP odbiorców
Konfiguracja wpisów MX ani miejsce trzymania domeny nie ma prawie* żadnego znaczenia.
* - niektóre serwery przed przyjęciem poczty sprawdzają czy adres z którego mail jest wysyłany posiada poprawnie skonfigurowany serwer SMTP.
Nie mając żadnych szczegółowych informacji o VPSie nie potrafię nic więcej powiedzieć.
Pytanie kontrolne: czy oba fora (to na którym nie działa oraz to na którym działało) uruchamiałeś na tej samej domenie (lecz w innym podkatalogu)? Chcę wykluczyć wszelkie inne parametry poza konfiguracją for i ograniczeniami ilości wysyłanych maili. |
|
|
|
 |
necik
|
Wysłany: 28-01-2008, 12:17
|
|
|
Mamy taki serwer: http://www.hosteurope.de/...Server-Linux-XL
Ponieważ nie jest on jakoś super wydajny dlatego zdecydowaliśmy sie na lighttpd bez serwera pocztowego.
Oba fora zainstalowane były na tej samej domenie (na domena.pl oraz domena.pl/forum)
Na serwerze działa również dość duże forum IPB i nie ma tutaj problemów z wysyłaniem wiadomości przez mail() |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
chelloPL

|
Wysłany: 28-01-2008, 13:05
|
|
|
necik napisał/a: | lighttpd bez serwera pocztowego. |
No to ja w tej kwestii nie potrafię pomóc. Serwer pocztowy jest wymaganiem:
Cytat: | Funkcja mail() umożliwia wysyłanie e-maili.
Wymagania
Aby funkcje poczty elektronicznej były dostępne, PHP musi mieć dostęp w czasie kompilacji do binariów sendmail w Twoim systemie operacyjnym. Jeśli używasz innych programów do wysyłania maili, takich jak qmail czy postfix, upewnij się, że używają one odpowiednich nakładek do emulowania funkcji sendmail. W pierwszej kolejności PHP powinien poszukiwać sendmaila w Twojej zmiennej środowiskowej PATH, a potem w następujących katalogach: /usr/bin:/usr/sbin:/usr/etc:/etc:/usr/ucblib:/usr/lib. Bardzo ważne jest, aby mieć dostęp do sendmaila z Twojej zmiennej środowiskowej PATH. Użytkownik który kompiluje PHP również musi mieć uprawnienia dostępu do binariów sendmaila. |
Sendmail jest właśnie "wrapperem" serwera poczty. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!