phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: arcy
03-03-2008, 21:56
Domena - zakup i konfiguracja.
Autor Wiadomość
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 02-03-2008, 16:23   Domena - zakup i konfiguracja.

Jeżeli planujesz kupić unikalną domenę pod swoje forum przed zadaniem pytania przeczytaj uważnie poniższy tekst. Jeśli już ją wykupiłeś i masz kłopot z jej poprawną konfiguracją to przejdź do punktu: 7.

1. Na co powinieneś zwrócić uwagę przy kupnie odpowiedniej domeny?
Nie będę się tutaj długo rozwodził, bo nie jestem w tej dziedzinie ekspertem a w Sieci istnieje masa artykułów na ten temat, ale tak krótko to:
Pamiętaj, że najlepsza domena na polski rynek to ta, z końcówką ".pl" lub ewentualnie ".com", nazwa Twojej domeny powinna być adekwatna do tematyki strony/forum jeśli ma przyciągać nowych użytkowników.
Dobra domena nie może być zbyt długa nie powinna zawierać cyfr, ewentualnie myślniki. Nie powinna też zawierać podwojonych liter, czy 'unikatowej' pisowni. Przeciętny człowiek będzie wpisywał adres z błędem i nic nie zobaczy.
Najważniejsza jest jednak jej niezmienność. Nie należy zmieniać adresu zbyt często bo najlepszy jest taki do którego już przyzwyczaili się użytkownicy.

2. W zestawie czy osobno?
Pamiętaj tylko, że to iż kupujesz hosting w firmie XXX nie oznacza że musisz się od niej uzależniać także w kwestii domeny. Jest opcja ustawienia domeny na tzw. Zewnętrzne DNSy przez co możesz mieć serwer na stronie XXX a domenę na YYY.

3. Płatna domena na darmowym serwerze?
Niektóre serwisy udostępniające darmowe serwery pozwalają używać opcji podpięcia domeny na zewnętrzne DNSy. Poza tą opcją w panelach konfiguracji domeny istnieje wiele możliwości jak np. przekierowanie na adres URL, IP serwera, oraz kilka innych. Jeżeli jednak spytasz, czy takie rozwiązanie polecam odpowiem, że stanowczo nie. Dlaczego? Jak wspominałem unikalny adres wiąże się z chęcią uzyskania nowych użytkowników, ale żadna, nawet najlepsza domena .pl nie przyciągnie odwiedzających jeśli po kliknięciu na łącze strona będzie im się otwierać minutami.

4. Zaparkowana czy Podpięta?
Może kruciótko i lapidarnie scharakteryzuje oba pojęcia. Podpinając domenę, automatycznie tworzysz podkatalog do katalogu głównego, lub jeśli katalog istnieje domena się z nim pokryje. Przekierowanie, które następuje jest niejawne, więc użtytkownik nie wie że zamiast z gilu.pl łączy się tak naprawdę z /public_html/gilu/. Parkując domenę robisz to tylko dla głównego katalogu, następuje wtedy 'zastępstwo' dla standardowej domeny. Zamiast na gilu.hosting.pl wchodzisz wtedy na gilu.pl pamiętaj, że wybór metody zarządzania domeną zależy od ścieżki skryptu forum.

5. Subdomeny.
Subdomeny to pewnego rodzaju podkatalogi dla głównej domeny. Subdomena będzie umieszczona w public_html/subdomena. Można więc przeglądać subdomeny poprzez http://gilu.pl/subdomena lub http://subdomena.gilu.pl. Jeżeli posiadasz swój portal i chcesz dodać do niego forum można użyć prostej konfiguracji. Portal stawiamy w głównym katalogu /public_html (gilu.hosting.pl) Tworzysz subdomenę /forum pod główną domenę. Następnie parkujesz nowiutki, unikalny adres (gilu.pl) i posiadasz już stronę http://gilu.pl z serwisem oraz http://gilu.pl/forum z miejscem do dyskusji.

6. Zabezpieczenie przed Hotlinkowaniem.
Aktualnie można w panelu zarządzania kontem (np. cPanel) łatwo dodać poprzez formularz domenę która będzie chroniona przed Hotlinkiem. Jeżeli będzie potrzeba (w razie gdyby w Twoim panelu nie było takiej opcji) podam kod który należy wpisać do .htaccessu, żeby chronić domenę. W praktyce brak takiego zabezpieczenia objawia się np. brakiem grafiki.

7. Zamówione, aktywowane i co dalej?
Jeżeli posiadasz już hosting i domenę zostaje ją tylko poprawnie skonfigurować, tak żeby była w pełni wykorzystywana, jeśli dokupiłeś domenę w zestawie z kontem i usługodawca Ci ją założył przejdź do podpunktu 2.
• W panelu klienta na stronie, gdzie wykupiłeś domenę (czasem przy składaniu zamówienia) zaznacz opcję: "Zewnętrzne serwery DNS" i wypełnij pola "Serwer DNS" odpowiednimi wartościami, które masz podane np. w panelu hostingodawcy. Pamiętaj że po wypełnieniu tych pól rozpropagowanie trwa od ~24h do ~48h.
• Następnym krokiem jest zaparkowanie domeny w cPanelu czy innym Panelu zarządzania serwerem. Tutaj nie ma co tłumaczyć, wpisujesz adres zakupionej domeny w polu "Parkowanie domeny".
• Ostatnia sprawa to poprawne ustawienie Cookies forum na nową domenę. W tym celu proponuję użyć DumpLoadera (www.nazwastrony.pl/dbloader/dbloader.php) i wypełnić nowe wartości w "Konfiguracji Forum". Temat samych Cookies skryptu jest szerzej opisany tutaj. Jeżeli po logowaniu na stronie adres nowej domeny zmienia Ci się na stary, lub nie możesz się zalogować, to właśnie w tym leży problem.

P.S. Dzięki Joli i Renger.
Ostatnio zmieniony przez Gilu 05-03-2008, 18:36, w całości zmieniany 5 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Kopciu

Pomógł: 6 razy
Posty: 110
Wysłany: 15-09-2008, 19:10   [Problem] phpBB DumpLoader 1.0 + Ustawienia Domeny.

Witam! Mam hosting i domene nie na jednym hostingu, a dokładniej:
Domena - Nazwa.pl
Hosting - Boo.pl
Na nazwa.pl ustawiłem;
Zewnętrzne serwery DNS
Jeżeli posiadasz już własny serwer u innego usługodawcy i chcesz, aby zamawiane domeny właśnie tam wskazywały, wybierz tę opcję. W poniższym formularzu podaj nazwy serwerów DNS swojego usługodawcy. Pamiętaj, aby nowe serwery DNS były skonfigurowane dla tej domeny (domena musi być "dopisana" do nowych serwerów DNS).

Serwer DNS: dnsa.infomex.pl
Serwer DNS: dnsb.infomex.pl


Dodatkowy serwer: zostawiłem puste.

Na boo.pl w zakładce domeny dodałem domenę: Pawno.PL (Taką domene zamówiłem w nazwa.pl), w zakladce subdomeny dodałem moją domenę i wygląda to teraz tak:
Domeny aktywne:
pawno.boo.pl => /public_html
pawno.pl => /public_html
Więc dlatego moim zdaniem wszystko jest dobrze ustawione, teraz pozostaje sprawa z phpBB DumpLoader 1.0. Wyedytowałem plik dodając mój adres IP do pliku i gdy teraz wchodzę na ,,Konfiguruj forum" widzę:
http://www.pawno.boo.pl/Untitled99.jpg a gdy chcę zmeinić jakieś ustawienia po kliknięciu na: Zapisz Konfigurację wyskakuje mi błąd:
Kod:
Fatal error: Call to undefined function sql_cache() in /home/accounts_p/pawno/public_html/dbloader/dbloader.php on line 283


Pozdrawiam i czekam na odp.
Ostatnio zmieniony przez Kopciu 15-09-2008, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 15-09-2008, 19:16   

Dobra w Nazwie Domeny w DumpLoaderze zmień na 'bez www.' żeby było jak w Domenie Cookie.
Tym błędem nie musisz się przejmować, olej go. Odśwież stronę w Konfiguracji Forum i zobacz czy dane w Bazie (te po prawo) zmieniły się na takie jak chciałeś.

Cytat:
w zakladce subdomeny dodałem moją domenę

To wygląda dziwnie, nie tworzy się subdomeny jeżeli zaparkowałeś/podpiąłeś nową.
ale to później sprawdź czy Cookies działają.
 
     
Kopciu

Pomógł: 6 razy
Posty: 110
Wysłany: 15-09-2008, 19:22   

Gilu napisał/a:
To wygląda dziwnie, nie tworzy się subdomeny jeżeli zaparkowałeś/podpiąłeś nową.
ale to później sprawdź czy Cookies działają.

Wygląda dziwnie ale tak napisane jest w panelu:

Aby podpiąć domenę do konta należy w panelu administracyjnym wybrać opcje "subdomeny", następnie w polu subdomeny wpisać "www", wybrać z listy dostępnych domen właściwą domeną oraz z następnej listy katalog, na który domena ma kierować. Po użyciu przycisku "dodaj" należy odczekać do 6 godzin na reload konfiguracji aby domena była w pełni funkcjonalna.
 
     
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 15-09-2008, 19:26   

Kopciu, w takim razie nie ma problemu, wszystko zależy od usługodawcy i tego jaki ma panel sterowania :)
W tych z których ja korzystałem subdomena znaczyła coś innego i nie była zupełnie wymagana do podpięcia domeny głównej. Jak Cookies? działa?
 
     
Kopciu

Pomógł: 6 razy
Posty: 110
Wysłany: 15-09-2008, 19:32   

Gilu napisał/a:
Jak Cookies? działa?


jak na razie gdy wchodze na strone www.pawno.pl (moja nową domenę) widzę biały ekran, spowodowane jest to na pewno tym iż na stronie nazwa.pl pisało że trzeba odczekać 24 godziny na aktywacje serwerów DNS a na boo.pl pisało aby odczekać 6 godzin :) więc jak na razie pozostaje czekać :) Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

PS gdyby był jeszcze jakiś problem odpowiem w tym temacie :)
 
     
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 15-09-2008, 19:33   

Kopciu, z doświadczenia powiem Ci, że poczekasz dłuuużej :)
 
     
uki0008

Posty: 112
Wysłany: 02-10-2008, 17:51   

Witam a ja mam pytanie jak podpiąć domene
Serwer na boo.pl
domena na az.pl

za nic nie moge jej podpiąć co tam trzeba w tym az.pl zrobic??
 
     
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 02-10-2008, 18:09   

uki0008, nie znam każdego hostingu. A coś więcej? Zrobiłeś tak jak napisałem?
 
     
uki0008

Posty: 112
Wysłany: 02-10-2008, 19:37   

zrobiłem ale gdy wpisuje te dns to wywala mi takie cos: "Wartość parametru niezgodna z zasadami systemu/Host nie jest skonfigurowany dla domeny "
 
     
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 02-10-2008, 19:41   

Centrum pomocy az.pl:
Wartość parametru niezgodna z zasadami systemu/Host nie jest skonfigurowany dla domeny.
 
     
uki0008

Posty: 112
Wysłany: 02-10-2008, 19:58   

A co mam wpisuć tutaj:):


boo.pl

jak to wypełnic??
 
     
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 02-10-2008, 20:10   

Wydaje mi się (ale nie mam pewności bo nie korzystałem z az.pl ) że musisz podać tam adres do serwera. Sądzę, że pewnie pełną ścieżkę do strony. blabla.boo.pl, ale pewny nie jestem poczekaj może, aż ktoś inny, kto korzystał z ich usług Ci odpisze.

Wszędzie gdzie ja korzystałem, trzeba było bezpośrednio wpisać u firmy w której była wykupiona domena DNSy, tutaj jest jakiś kreator.
 
     
Md_o2

Pomógł: 1 raz
Posty: 82
Wysłany: 03-10-2008, 21:11   

W sprawie domen: Nigdy nie kupujcie domen w:
a)Nazwa.pl (formalnosci , nagłe pomysły typu 'przeslij skan dowodu osobistego albo blokujemy konto)
b)Home.pl (formalnosci , problemy z transferem domeny)
c) Domeny.pl - Jeżeli chcesz być zmuszonym do opłacania domeny przez następne trzy lata, polecam tą firmę. ;)
d)Onet.pl (ceny są bajońskie , dla naiwniaków, którzy nie znają się na domenach )
e) Interia.pl (jw)
f) wp.pl (jw)
g) NASK / Dns.pl (200 zł za domenę i przedłuzenie to naprawde za duza cena)
h) nic.pl (tylko idiota chcialby tam kupować, ale ok 1000 osób się wrobiło) :lol:
i) stawa.com (Tu tez ktos kupował :lol: :lol: )

Najlepsi operatorzy:
a) Az.pl
b) Active24.pl
c)Dropped.pl
d) 2be.pl
...
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
kulpina

Posty: 28
Wysłany: 12-10-2008, 11:30   

mam pytanie
domene posiadam z nazwa.pl
hosting z boo.pl
ustawilem, że ma przezucać na adress www
i potem w PA > konfiruracja z boo.pl na cs-pajaczek.com i było ok ale po chwili juz nie moge sie zalogowac czyli problem taki ze admin nie moze sie zalogowac jak mam to naprawic prosze o pomoc
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce