phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: arcy
03-03-2008, 21:56
Domena - zakup i konfiguracja.
Autor Wiadomość
RealPlaya 
brayoz.eu


Pomógł: 10 razy
Posty: 112
Skąd: Warszawa / Ostrołęka
Wysłany: 12-10-2008, 10:39   

Nie ustawiasz przerzucania na adres www, tylko w home.pl podajesz DNSy z boo.pl i czekasz około 24 h aż się zaktualizują. Dopiero wtedy wypełniasz konfigurację na forum.
_________________
We'll keep the red flag flying high, cause Man United will never die.
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
LG 

Posty: 6
Wysłany: 25-04-2009, 19:09   

Mam kilka pytań.
1) Zakupiłem domenę, skonfigurowałem wszystko i teraz mam niby czekać kilkanaście/kilkadziesiąt godzin na coś tam, nie pamiętam na co. Obecnie nie mogę wejść na żaden adres, ani na ten z nazwą hostingodawcy, ani na tą z domeną .pl. Czy tak powinno być, czy powinienem móc wejśc przynajmniej na adres forum bez domeny .pl?
2) Jaka powinna wyświetlić mi się strona, jeżeli wpisuję adresforum.pl? Że mam czekać, czy po prostu biała strona?
 
     
RealPlaya 
brayoz.eu


Pomógł: 10 razy
Posty: 112
Skąd: Warszawa / Ostrołęka
Wysłany: 25-04-2009, 20:06   

LG, musisz poczekać na aktualizację DNS.

Jeżeli Twoja domena jest już gotowa, to po wejściu na nią widzisz coś w stylu "strona w budowie" bądź inny gotowy index. Jeżeli zobaczysz już taką stronę, to łączysz się z FTP i ładujesz swoje pliki. Wtedy jest gotowa do działania. Jeżeli zaś pisze, że nie może znaleźć serwera itp. to znaczy, że domeny jeszcze nie ma.

Forum bez domeny .pl powinno działać. Możliwe, że mają jakąś awarię/przerwę.
_________________
We'll keep the red flag flying high, cause Man United will never die.
 
 
     
LG 

Posty: 6
Wysłany: 25-04-2009, 20:18   

Czyli wpisałem dsn hostingodawcy na stronę domenodawcy i mam czekać czy działać dalej i konfigurować?

#edit
W panelu klienta na stronie, gdzie wykupiłeś domenę (czasem przy składaniu zamówienia) zaznacz opcję: "Zewnętrzne serwery DNS" i wypełnij pola "Serwer DNS" odpowiednimi wartościami, które masz podane np. w panelu hostingodawcy. Pamiętaj że po wypełnieniu tych pól rozpropagowanie trwa od ~24h do ~48h.

Chyba mam czekać. A ja sie pospieszyłem... :? A skąd mam wiedzieć, że już rozpropagowanie zostało zakończone?
 
     
RealPlaya 
brayoz.eu


Pomógł: 10 razy
Posty: 112
Skąd: Warszawa / Ostrołęka
Wysłany: 25-04-2009, 21:35   

LG napisał/a:
A skąd mam wiedzieć, że już rozpropagowanie zostało zakończone?


Masz w poście wyżej.

Cytat:
Jeżeli Twoja domena jest już gotowa, to po wejściu na nią widzisz coś w stylu "strona w budowie" bądź inny gotowy index. Jeżeli zobaczysz już taką stronę, to łączysz się z FTP i ładujesz swoje pliki.
_________________
We'll keep the red flag flying high, cause Man United will never die.
 
 
     
LG 

Posty: 6
Wysłany: 25-04-2009, 21:43   

Ale jakie pliki mam załadować? :?
 
     
arcy 
Alassenórion



Pomógł: 509 razy
Posty: 3762
Skąd: Blachownia
Wysłany: 25-04-2009, 21:44   

LG napisał/a:
Ale jakie pliki mam załadować?
Jakie chcesz. Skąd mamy wiedzieć co chcesz mieć na serwerze?
Może poczekaj te 48 godzin i potem pytaj?
_________________
| Regulamin | F.A.Q. | Szukaj | Oficjalny podręcznik administratora phpBB2 by Przemo |
| arcy.net - nowości ze świata phpBB by Przemo, Opera, Android | w tym państwie pełnym nienawiści, rap po godzinach i luz ponad wszystkim... | Opera Browser
|
 
 
     
LG 

Posty: 6
Wysłany: 25-04-2009, 21:46   

Czyli o to chodzi... Żadnych plików nie chcę już ładować. Forum zainstalowane, dodatki także...
Więc teraz pozostaje czekać te dajmy na to 48 godzin?
Jeszcze sprawa taka, że nie zaparkowałem jeszcze domeny, zrobić to teraz czy później, gdy dns'y będą rozpropagowane?
I jeszcze coś. Hosting mam niestety w webd.pl, gdy wchodzę na stronę z domeną .pl widnieje napis "właściwa strona już wkrótce, webd.pl" czy ktoś wie jaki będzie widnieć napis, gdy domena będzie już gotowa?
 
     
CyberDuck
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2009, 20:32   

Jesli wywolujesz bezposredni adres strony to powinna byc widoczna od razu.
Moze z jakimis tam bledami, ale powinna byc widoaczna.
Zwykle to jest tak, ze w tym wypadku moga byc trzy mozliwosci :
1. Masz w katalogu glownym plik index.php zaladowany przy tworzeniu konta
na serwerze i jako, ze serwer pobiera ten plik jako pierwszy to wlasnie widnieje
taka zawartosc na stronie. Mogles nienadpisac index.php.
2. Twoj serwer jako priorytetowy plik pobieta index.html a nie index.php .
Jesli Twoja strona jest napisana wylacznie w html albo z jakimis wstawkami a plikiem
startowym jest plik index.html to masz w tym wypadku co najmniej kilka rozwiazan.
Mozesz poprostu zmienic plik na index.php z index.html , ale jesli sa jakies
powiazania z index.html to stronka moze przestac dzialac prawidlowo.
3.Na serwerze jest utworzone konto, ale nie jest jeszcze odblokowane.
Znaczy na serwerze admin moze poprostu zapomnial wylaczyc suspend i zamiast
Twojego pliku index.html albo index.php jest czytany plik specjalny ktory
wyswietla to co sobie tam admin ustawil.

Domene mozesz zaparkowac odrazu albo probowac poprostu co jakis czas jak nie daje
rady juz teraz. Jak sie serwerki DNS z Twoim zobacza to pozwoli Ci na zaparkowanie
domeny.
 
     
olej1208 

Posty: 21
Wysłany: 07-10-2009, 13:34   Domena

Witam!
Domena - Nazwa.pl
Hosting - xaa.pl /proserwer.pl
Na nazwa.pl ustawić trzeba
Zewnętrzne serwery DNS:
Jeżeli posiadasz już własny serwer u innego usługodawcy i chcesz, aby zamawiane domeny właśnie tam wskazywały, wybierz tę opcję. W poniższym formularzu podaj nazwy serwerów DNS swojego usługodawcy. Pamiętaj, aby nowe serwery DNS były skonfigurowane dla tej domeny (domena musi być "dopisana" do nowych serwerów DNS).

Serwer DNS: ns1.proserwer.pl
Serwer DNS: ns2.proserwer.pl
czy to ma tak wyglądać?
Ostatnio zmieniony przez olej1208 07-10-2009, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
xlesiu 



Pomógł: 5272 razy
Posty: 10361
Wysłany: 07-10-2009, 13:36   

Spróbuj ns1.xaa.pl oraz ns2.xaa.pl
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora.
 
 
     
olej1208 

Posty: 21
Wysłany: 07-10-2009, 13:39   

Znalazlem ns2 i ns1 to pewnie o to chodzi?
 
     
xlesiu 



Pomógł: 5272 razy
Posty: 10361
Wysłany: 07-10-2009, 13:42   

olej1208, spróbuj. Znalazłem też takie ns1.proserwer.pl, ns2.proserwer.pl
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora.
 
 
     
CyberDuck
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2009, 14:05   

Nikt nie napisal o czasie propagacji.
Jesli od razu nie zadziala to sie nie przejmuj bo czas rozejscia
sie DNS w sieci siega max do 48 godzin. Co prawda
na nazwa.pl na prawde szybko to sie dzieje bo juz srednio po 10
godzinach zaczyna dziala to dopiero jesli po tym czasie
nadal nic sie nie bedzie dziac to mozesz sie zaczac martwic.
Wiekszosc paneli jesli domena nie jest skonfigurowana dla
serwera to zwykle nie przyjmie nieistniejacych ns.
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Stefan ^^ 
Wredota


Pomógł: 5 razy
Posty: 106
Wysłany: 30-12-2009, 13:38   

a ja mam taki przypadek że w poniedziałek skonfigurowałem domene na az.pl domena działa ale na stronie głównej i pod warunkiem że jest .pl/index.php jak już jest index.html nie można odnaleźć serwera

i jeszcze nie mogę załapać gdzie jakie pliki przekopiować
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Partner strony: najlepszyranking.pl



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce