phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
HTML na forum - jak w??czy?
Autor Wiadomość
joli 
Yollien +Styler



Pomogła: 2988 razy
Posty: 16981
Skąd: jestem tu od zawsze
Wysłany: 13-07-2008, 14:12   HTML na forum - jak włączyć

Ponieważ co chwilę są nowe pytania, zebrałam to w jeden post.


Aby właczyć możliwość używania html w postach, należy:
w PA>ogólne>konfiguracja>pisania tematu>włączyć:
Zezwól na HTML Tak
Zezwól Administratorom na HTML Tak
Zezwala Administratorom na używanie w postach dowolnych tagów HTML, niezależnie od ustawień forum. Tak
Zezwól Junior Adminom na HTML Tak
Zezwól Moderatorom na HTML Tak


Przy czym te ustawienia powinny być zależne od tego, komu chcemy umożliwić używanie html na forum. Jesli tylko adminom, zaznaczamy Zezwól Administratorom na HTML Tak, jesli adminom i modom, więcej i tak aż do sytuacji, kiedy wszyscy userzy maja mieć zezwolenie. Wtedy wystarczy w zasadzie zaznaczyć tylko pierwsza pozycję ( Zezwól na HTML Tak ) jesli nie podziała, można zaznaczyć wszystkie.

Teraz należy ustalić, na jakie tagi to zezwolenie dajemy. Domyślnie są już wpisane:
Kod:
b,i,u,pre

Jeżeli zamierzamy używać innych, należy je dopisać, oddzielając przecinkami, bez spacji.
np , aby mieć możliwość wklejania kodów z youtube potrzebne są tagi:
Kod:
embed,object

Trzeba to dodawać według kodu, który chce się zastosować.

Następnie w PA>ogólne>konfiguracja>profilu znajdujemy:
Zawsze włączaj HTML
Czy podczas rejestracji oraz edycji profilu, pokazać pole "Zawsze włączaj HTML" ? (Domyślnie jest włączone)
i oznaczamy TAK

Następny punkt to włączenie html w czasie pisania postu. Zrobić to można albo w trakcie pisania postu - odptaszkować opcję Wyłącz HTML w tym poście (niestety nie ma takiej możliwości w szybkiej odpowiedzi, więc wklejanie kodów w niej odpada), albo poprzez edycję pliku posting.php.
Należy znaleźć kod:
Kod:
$s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : 'checked="checked"';
i zamienić na:
Kod:
$s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : '';

Po tej operacji domyślnie będzie to pole odptaszkowane.

TAKŻE POSTY PONIŻEJ SĄ ISTOTNE!! CZYTAĆ WSZYSTKO!!
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
koziolek 



Pomógł: 675 razy
Posty: 1925
Skąd: Kraków
Wysłany: 14-07-2008, 12:12   

joli napisał/a:
niestety nie ma takiej możliwości w szybkiej odpowiedzi
jest możliwość włączenia na stałe żeby HTML działał ;)

trzeba w pliku templates/*/quick_reply.tpl znaleźć:
Kod:
<input type="hidden" name="disable_html" value="1" />
i zamienić na:
Kod:
<input type="hidden" name="disable_html" value="0" />
oraz jeszcze w pliku posting.php znaleźć:
Kod:
if ( !$HTTP_POST_VARS['disable_html'] )
{
    $s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : 'checked="checked"';
}
else
{
    $s_html_checked = 'checked="checked"';
}
i zamienić na:
Kod:
if ( !$HTTP_POST_VARS['disable_html'] )
{
    $s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : '';
}
else
{
    $s_html_checked = '';
}
:mrgreen:
_________________
#4 /xg.xrybvmbx.jjj//:cggu
 
 
     
MagicalFire 
Wyklety :(


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Skąd: cybinka
Wysłany: 06-11-2008, 18:04   

jezeli nie działa pomimo tych ustawień to
wejdź w PA ----->Ogólne---->Konfiguracja---->profilu
Zawsze włączaj HTML
Czy podczas rejestracji oraz edycji profilu, pokazać pole "Zawsze włączaj HTML" ?
ustaw na TAK
potem osoba niech wejdzie w swój profil i ustawi
Zawsze włączaj HTML: na TAK
i powinno śmigać ;)
 
 
     
mateusz2552 

Posty: 15
Wysłany: 17-11-2008, 10:47   

Więc mam pytanie robiłem wszystko jak w tym poradniku także dodawałem tagi nic mianowicie mam taka tabelke
Kod:

<head>
<!--mstheme--><link rel="stylesheet" href="iris1011-1250.css">
<meta name="Microsoft Theme" content="iris 1011">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<title>Creator Questów by DexterPOL</title>

</head>

 <center>
        <table border="1" width="468">
    <tr>
        <td width="94" height="23">Nazwa Questa</td>
        <td width="373" align="left" valign="top" height="23">
        WPISZ NAZWE</td>
    </tr>
    <tr>
        <td width="94" height="104">Opis:</td>
        <td height="104" width="373" align="left" valign="top">
        WPISZ OPIS</td>
    </tr>
    <tr>
        <td width="94">Mapa/Kwadrat</td>
        <td width="373">WPISZ MAPE</td>
    </tr>
    <tr>
        <td width="94">Exp:</td>
        <td width="373">WPISZ EXP</td>
    </tr>
    <tr>
        <td width="94">Gold</td>
        <td width="373">WPISZ GOLD</td>
    </tr>
    <tr>
        <td width="94">NPC:</td>
        <td width="373">WPISZ NPC</td>
    </tr>
</table><br>
        </center>


i jako admin nie ma zadnego problemu ale jako zwykly uzytkownik niestety juz wysliwietli ten kod jako tekst moze cos robie zle moze zle dodalem tagi w konfiguracji wypiszcie wedlug siebie jakie tagi po przecinkach powinnem wprowadzic lub co jeszcze zrobic :) z gory dzieki oraz bedzie +
 
     
M_K_S 

Posty: 3
Wysłany: 18-11-2008, 15:17   

mateusz2552 napisał/a:


i jako admin nie ma zadnego problemu ale jako zwykly uzytkownik niestety juz wysliwietli ten kod jako tekst moze cos robie zle moze zle dodalem tagi w konfiguracji wypiszcie wedlug siebie jakie tagi po przecinkach powinnem wprowadzic lub co jeszcze zrobic :) z gory dzieki oraz bedzie +



ja mam ten sam problem. Ja widzę normalnie filmy z YT na forum a inni uzytkownicy widzą kod:/
 
     
KR!S 

Posty: 5
Wysłany: 02-01-2009, 19:26   

Ja jako admin dodaje film i go widać ale nie widze filmów umieszczanych przez innych użytkowników tylko kod, o co chodzi?
 
     
MagicalFire 
Wyklety :(


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Skąd: cybinka
Wysłany: 06-03-2009, 14:46   

mała poradnik dla tych którzy maja zainstalowanego moda
BBCode Manager
po instalacji tego moda należny
zastosować ustawienia
joli napisał/a:
Aby właczyć możliwość używania html w postach, należy:
w PA>ogólne>konfiguracja>pisania tematu>włączyć:
Zezwól na HTML Tak
Zezwól Administratorom na HTML Tak
Zezwala Administratorom na używanie w postach dowolnych tagów HTML, niezależnie od ustawień forum. Tak
Zezwól Junior Adminom na HTML Tak
Zezwól Moderatorom na HTML Tak

Przy czym te ustawienia powinny być zależne od tego, komu chcemy umożliwić używanie html na forum. Jesli tylko adminom, zaznaczamy Zezwól Administratorom na HTML Tak, jesli adminom i modom, więcej i tak aż do sytuacji, kiedy wszyscy userzy maja mieć zezwolenie. Wtedy wystarczy w zasadzie zaznaczyć tylko pierwsza pozycję ( Zezwól na HTML Tak ) jesli nie podziała, można zaznaczyć wszystkie.

Teraz należy ustalić, na jakie tagi to zezwolenie dajemy. Domyślnie są już wpisane:

Kod:
b,i,u,pre   


Jeżeli zamierzamy używać innych, należy je dopisać, oddzielając przecinkami, bez spacji.
np , aby mieć możliwość wklejania kodów z youtube potrzebne są tagi:

Kod:
embed,object   


Trzeba to dodawać według kodu, który chce się zastosować.
+

potem
w poscie
odznaczamy
Cytat:
Wyłącz HTML w tym poście

i zaznaczamy
Cytat:
Wyłącz BBCode w tym poście

bez wyłączenia BBCode będzie pokazywać sie kod
aha po zastosowaniu tego cały post/temat musi być pisany w HTML

jak sa jakieś pytania chętnie na nie odpowiem
mam nadzieje ze napisałem to zrozumiale
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
 
     
Fistach 

Posty: 1
Wysłany: 07-05-2009, 23:37   

Hej, a ja tak zrobiłem i zwykli użytkownicy nie mogą umieszczać filmików z YouTuba czy Wrzuty jako playery, wyświetla się tylko kod. Jak pisze admin to jest ok.
Macie jakiś pomysł?

P.S. w tagach mam b,i,u,pre,src,script,embed,object,script
 
     
MagicalFire 
Wyklety :(


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Skąd: cybinka
Wysłany: 08-05-2009, 06:15   

Fistach, poczytaj dokładnie temat
tu jest wszystko wyjaśnione
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
 
     
oxygen 

Posty: 11
Wysłany: 10-05-2009, 13:25   

U mnie to samo
w PA>ogólne>konfiguracja>pisania tematu>włączyć:

wszytko włączone html

Dozwolone tagi HTML b,i,u,pre,embed,object ,src,script

zrobione
Kod:
Należy znaleźć kod:
Kod:
$s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : 'checked="checked"';
i zamienić na:
Kod:
$s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : '';


oraz zrobione instrukcja @koziolek

Kod:
joli napisał/a:
niestety nie ma takiej możliwości w szybkiej odpowiedzi
jest możliwość włączenia na stałe żeby HTML działał ;)

trzeba w pliku templates/*/quick_reply.tpl znaleźć:
Kod:
<input type="hidden" name="disable_html" value="1" />
i zamienić na:
Kod:
<input type="hidden" name="disable_html" value="0" />
oraz jeszcze w pliku posting.php znaleźć:
Kod:
if ( !$HTTP_POST_VARS['disable_html'] )
{
    $s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : 'checked="checked"';
}
else
{
    $s_html_checked = 'checked="checked"';
}
i zamienić na:
Kod:
if ( !$HTTP_POST_VARS['disable_html'] )
{
    $s_html_checked = (($html_on && $mode == 'editpost') || ($preview && !isset($HTTP_POST_VARS['disable_html'])) ) ? '' : '';
}
else
{
    $s_html_checked = '';
}


userzy mają włączoną funkcje html w poście , i w profilu

i wyświetla się sam kod

moderatorzy i admini tu działa normalnie

podaje link tego problemu na moim forum klik

dodam jak edytuje posta usera to załącza się na chwile a potem znika
to samo sygnatura userów w html nie działa

tak się zastanawiam może coś się popsuło przez mody wgrane bbc menagera nie mam

napisali byście jakie pliki i fragmentu kodu za ten kod html są odpowiedzialne .
Ostatnio zmieniony przez oxygen 10-05-2009, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
MagicalFire 
Wyklety :(


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Skąd: cybinka
Wysłany: 10-05-2009, 13:29   

oxygen, możne byś dał z łaski swoje konto testowe
przeczyłeś moje posty ??

a zrobiłeś to

joli napisał/a:
w PA>ogólne>konfiguracja>pisania tematu>włączyć:
Zezwól na HTML Tak
Zezwól Administratorom na HTML Tak
Zezwala Administratorom na używanie w postach dowolnych tagów HTML, niezależnie od ustawień forum. Tak
Zezwól Junior Adminom na HTML Tak
Zezwól Moderatorom na HTML Tak
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
 
     
oxygen 

Posty: 11
Wysłany: 10-05-2009, 13:38   

Tak
mam wszytko włączone tak
login test
hasło 1test
link do forum z tematem opisujacym problem klik
userzy tez maja włączone w profilu by działał html i w poście , sprawdzałem wchodząc na ich profil .

[ Dodano: 10-05-2009, 14:22 ]
Chyba już wiem nie wszytkie tagii obsługuje z YouTube
mam takie
Dozwolone tagi HTML b,i,u,pre,embed,object ,src,script

przykładowy kod filmiku

Kod:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gpSaFbO2sjI&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/gpSaFbO2sjI&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>


teraz wyświetla kod
Kod:
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gpSaFbO2sjI&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param>


a resztę łapie .
Dozwolone tagi HTML po dodaniu param
znaczy mam tak
b,i,u,pre,embed,object ,src,script,param

wszytko jest ok.
 
 
     
alexia 
mw+@war

Posty: 388
Skąd: Zgorzelec Wlkp.
Wysłany: 28-05-2009, 21:07   

a jak prezycyjnie wsadzić flasha do podpisu dla każdego usera tj. aby każdy user mógł korzystać z funkcji umieszczania flashowych grafik w podpisie?
 
     
xenty 

Pomógł: 1 raz
Posty: 100
Wysłany: 20-07-2009, 22:21   

A co zrobić, kiedy dodam do postu html, to nie widzi mi enterów?
I tekst się zlewa
Jak to naprawić?
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
MagicalFire 
Wyklety :(


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Skąd: cybinka
Wysłany: 20-07-2009, 22:29   

podstawy
<br>

http://www.kurshtml.boo.pl/html/br,html.html
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce