phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
16-09-2008, 18:01
INDEX Budowa tabeli 'Kto jest na forum' (Legendy) WHOSONLINE
Autor Wiadomość
Gilu


Pomógł: 848 razy
Posty: 2316
Wysłany: 16-09-2008, 16:24   INDEX Budowa tabeli 'Kto jest na forum' (Legendy) WHOSONLINE

Budowa tabeli 'Kto jest na forum' (Legendy)

Cały kod legendy, znajduje się w pliku index_body.tpl Twojego stylu między znacznikami:
Kod:
<!-- BEGIN disable_viewonline -->
...
<!-- END disable_viewonline -->


Opis poszczególnych elementów:
Kod:
<td class="catHead" colspan="2" height="28"><span class="cattitle"><a href="{U_VIEWONLINE}" class="cattitle" title="{L_VIEW_DETAILED}">{L_WHO_IS_ONLINE}</a></span></td>

Ten fragment kodu odpowiada za wyświetlanie pierwszej belki z naszym napisem 'Kto jest na forum'.
Możesz tutaj zmienić samą belkę, kolor czy wielkość tekstu albo zlikwidować łącze w nazwie. Wszystko edytujemy analogicznie, poprzez zmianę nazwy klasy, którą wcześniej utworzyliśmy w pliku .css, lub wykasowanie hiperłącza.
{L_WHO_IS_ONLINE} - napis na belce: 'Kto jest na forum'

Kod:
<tr>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="center" valign="middle" rowspan="6">
<img src="templates/subSilver/images/whosonline.gif" width="46" height="25" alt="" /></td>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left" width="100%">
<span class="gensmall">{TOTAL_POSTS}<br />{TOTAL_USERS}<br />{NEWEST_USER}{COUNTER}</span></td>
</tr>

W tym miejscu możemy zmienić obrazek (whosonline.gif), jego rozszerzenie i wymiary, pojawia nam się on w komórce po lewo.
Następnie:
{TOTAL_POSTS} - 'Nasi użytkownicy napisali... '
{TOTAL_USERS} - 'Mamy zarejestrowanych X użytkowników'
{NEWEST_USER} - 'Ostatnio zarejestrowana osoba: '
{COUNTER} - 'To forum odwiedzono już xxx razy'

Kod:
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
<span class="gensmall">{TOTAL_USERS_ONLINE}<br />{LOGGED_IN_USER_LIST}<br />{RECORD_USERS}

{TOTAL_USERS_ONLINE} - 'Na Forum jest x użytkowników...'
{LOGGED_IN_USER_LIST} - 'Zarejestrowani Użytkownicy: '
{RECORD_USERS} - 'Najwięcej użytkowników x było obecnych...'

Kod:
<!-- BEGIN staff_explain -->
<a href="{disable_viewonline.staff_explain.U_GROUP_URL}" class="gensmall" style="color: #{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_COLOR}{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_STYLE}">{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_PREFIX}{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_NAME}</a>
<!-- BEGIN se_separator -->
&#8226;
<!-- END se_separator -->
<!-- END staff_explain -->

Wszystko co tyczy się ułożenia rang w legendzie w tym:
{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_PREFIX} - Wyświetla prefix grupy.
{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_NAME} - Wyświetla nazwę grupy.
<!-- BEGIN se_separator --> i <!-- END se_separator --> - to co pomiędzy to separator który oddziela kolejne rangi.

Kod:
<br />{USERS_OF_THE_DAY_LIST}</span></td>

{USERS_OF_THE_DAY_LIST} - 'Przez ostatnie xx godziny byli na forum: '

Kod:
<!-- BEGIN birthday -->
<tr>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
<span class="gensmall">{L_WHOSBIRTHDAY_TODAY}<br />{L_WHOSBIRTHDAY_WEEK}</span></td>
</tr>
<!-- END birthday -->

Fragment pliku opisujący komórkę z urodzinami:
{L_WHOSBIRTHDAY_TODAY} - Obchodzący święto dzisiaj.
{L_WHOSBIRTHDAY_WEEK} - Obchodzący urodziny w najbliższym tygodniu.

Kod:
<!-- BEGIN chat -->
<tr>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
<span class="gensmall">{TOTAL_CHATTERS_ONLINE}&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<!-- BEGIN logged_out -->
[ {L_LOGIN_TO_JOIN_CHAT} ]
<!-- END logged_out -->
<!-- BEGIN logged_in -->
[ <a href="javascript:void(0);" onClick="window.open('{S_JOIN_CHAT}','{CHATBOX_NAME}','scrollbars=no,width=540,height=450')">{L_CLICK_TO_JOIN_CHAT}</a> ]
<!-- END logged_in -->
<br />{CHATTERS_LIST}</span></td>
</tr>
<!-- END chat -->

Tutaj znajdziemy funkcje odpowiedzialne za chata.
{TOTAL_CHATTERS_ONLINE} - 'Na czacie jest x użytkowników'
{L_LOGIN_TO_JOIN_CHAT} - 'Zaloguj się by wejść na czat'
width=540,height=450 - Wymiary okienka z chatem.
{L_CLICK_TO_JOIN_CHAT} - 'Kliknij by wejść na czat'
{CHATTERS_LIST} - lista użytkowników, którzy aktualnie są na chacie (nicki).

Kod:
<!-- BEGIN staff -->
<tr>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
<span class="gensmall"><a href="{U_STAFF}" class="gensmall">{L_STAFF}</a></span></td>
</tr>
<!-- END staff -->

{L_STAFF} - 'Osoby odpowiedzialne za Forum'

Kod:
<!-- BEGIN warnings -->
<tr>
<td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">
<span class="gensmall">{U_WARNINGS}</span></td>
</tr>
<!-- END warnings -->

Ostatnia już komórka, standradowej tabeli.
{U_WARNINGS} - 'Ostrzeżenia użytkowników'

Uwaga! Część z funkcji jakie opisałem, można wyłączyć z poziomu:
PA --> Ogólne --> Konfiguracja --> Strony Głównej, bez ingerencji w kod źródłowy.

Aby zmodyfikować wygląd tabeli 'Kto jest na forum' potrzebujesz podstaw htmla. Jeżeli go nie znasz to:
1) Skorzystaj z kursu w internecie.
2) Wpisz w Szukajkę 'legenda', poczytaj --> zastosuj.
3) Znajdź odpowiadającą Ci tabelę w dowolnym stylu z dema ( www.przemo.webstyle.info ) i skopiuj jej kod.
Ostatnio zmieniony przez joli 16-09-2008, 18:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 17-09-2008, 18:47   

Kolor komórek - to najczęściej kolor tła
Kod:
td.row1
i
Kod:
td.row2
, ale czasami są to inne klasy, należy ich poszukać w css.
Kreski między komórkami to kolor tła tabeli w której są umieszczone, czyli najczęściej
Kod:
.forumline
. Ich szerokosc zalezy od
Kod:
cellspacing
dla tej tabeli.

Oczywiście te klasę ma wiele innych tabel na forum, więc po zmianie tła zmieni się wszędzie. Aby mieć oddzielny kolor kresek dla "kto jest na forum" trzeba dodać nową klasę w css i zmienić w kodzie forumline na tę nową klasę.
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
krysztal


Posty: 24
Wysłany: 15-01-2009, 17:32   

a gdzie moglbym edytowac to co jest wypisane w linijce najwiecej uzytwkonikow bylo dnia ...
chcialbym aby wypisywalo mi
"Najwiecej uzytkownikow 666 bylo obecnych 20 o 20:00"

i zeby mi tego nie zmienialo tylko caly czas widnial taki, wpisany recznie tekst
 
     
xlesiu



Pomógł: 5274 razy
Posty: 10385
Wysłany: 15-01-2009, 17:40   

Zamiast {RECORD_USERS} wpisz Najwiecej uzytkownikow 666 bylo obecnych 20 o 20:00 :)
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora. / krwiodawcy.org
 
     
krysztal


Posty: 24
Wysłany: 15-01-2009, 19:32   

aha thx
 
     
SeNioR
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2009, 01:21   

:roll: :shock: 8)
Ostatnio zmieniony przez 25-04-2015, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Tavaro

Pomógł: 242 razy
Posty: 1135
Wysłany: 10-07-2009, 06:57   

sewerynsenior napisał/a:
Adres forum: ---

Zwykle w index_body.tpl, wymaga to podstawowej wiedzy z zakresu HTML-a... No i posiadania forum...
 
     
Phmn()

Posty: 34
Wysłany: 22-07-2009, 14:53   

Gdzie się włącza/wyłącza staff_explain?
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 22-07-2009, 15:04   

W PA.
ogolne<konfiguracja>strony głównej>Osoby odpowiedzialne za Forum

Podręcznik Administratora
Podręcznik opisuje cały Panel Administracyjny, zawiera wytłumaczenie wszystkich opcji, nierzadko także z dodatkowymi wskazówkami.

Prowadzisz samochód? Musisz znać przepisy ruchu drogowego. Zakładasz forum? Zapoznaj się z Panelem Administratora swojego forum.
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
Phmn()

Posty: 34
Wysłany: 22-07-2009, 15:16   

To nie to. Mnie chodzi o grupy: "Administrator • Moderator" etc., czyli o ten kod:

Kod:
<!-- BEGIN staff_explain -->
        <a href="{disable_viewonline.staff_explain.U_GROUP_URL}" class="gensmall" style="color: #{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_COLOR}{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_STYLE}">{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_PREFIX}{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_NAME}</a>
        <!-- BEGIN se_separator -->
        &bull;
        <!-- END se_separator -->
        <!-- END staff_explain -->


(Nie chcę go po prostu wyrzucać...) ;)
 
     
Lobezzz


Pomógł: 9 razy
Posty: 232
Wysłany: 28-08-2009, 02:09   

http://czestochowaforum.pl/index.php
styl darksilver - {USERS_OF_THE_DAY_LIST} - widza tylko zalogowani, a chce zeby wszyscy widzieli


fragment kodu z tego miejsca:
Kod:
<!--KONIEC STATY TOP5 BY LUI754-->
   <!-- BEGIN disable_viewonline -->
   <table width="100%" cellpadding="3" cellspacing="1" border="0" class="forumline">
      <tr>
         <td class="catHead" colspan="2" height="28"><span class="cattitle"><a href="{U_VIEWONLINE}" class="cattitle" title="{L_VIEW_DETAILED}">{L_WHO_IS_ONLINE}</a></span></td>
      </tr>
      <tr>
         <td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="center" valign="middle" rowspan="6">{AVATAR_IMG}<BR /><span class="mainmenu">{U_NAME_LINK}</span></td>
         <td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left" width="100%">
            <span class="gensmall">{TOTAL_POSTS}<br />{TOTAL_USERS}<br />{NEWEST_USER}{COUNTER}<br /></span></td>
      </tr>
      <tr>
         <td class="row1" {ONMOUSE_COLORS}align="left">            <span class="gensmall">{TOTAL_USERS_ONLINE}<br />{LOGGED_IN_USER_LIST}<br /><br />{USERS_OF_THE_DAY_LIST}<br />{RECORD_USERS}<br /><br />
            <!-- BEGIN staff_explain -->
            <a href="{disable_viewonline.staff_explain.U_GROUP_URL}" class="gensmall" style="color: #{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_COLOR}{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_STYLE}">{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_PREFIX}{disable_viewonline.staff_explain.GROUP_NAME}</a>
            <!-- BEGIN se_separator -->
            &bull;
            <!-- END se_separator -->
            <!-- END staff_explain -->
                  <!-- BEGIN staff -->
 
     
xlesiu



Pomógł: 5274 razy
Posty: 10385
Wysłany: 28-08-2009, 14:23   

Lobezzz, a jak masz PA - Ogólne - Konfiguracja - Dodatkowe - Wyłącz dla użytkowników niezalogowanych dodatki: - ???
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora. / krwiodawcy.org
 
     
Lobezzz


Pomógł: 9 razy
Posty: 232
Wysłany: 28-08-2009, 14:59   

xlesiu, jasne, mialem to wylaczone :) dzieki za zwrocenie uwagi.
 
     
SpiJay

Pomógł: 14 razy
Posty: 344
Wysłany: 28-09-2009, 16:27   

a gdzie mozna zmienic tresc wyswietlanych napisow z

{TOTAL_POSTS} - 'Nasi użytkownicy napisali... '
{TOTAL_USERS} - 'Mamy zarejestrowanych X użytkowników'
{NEWEST_USER} - 'Ostatnio zarejestrowana osoba: '
{COUNTER} - 'To forum odwiedzono już xxx razy'
{TOTAL_USERS_ONLINE} - 'Na Forum jest x użytkowników...'
{LOGGED_IN_USER_LIST} - 'Zarejestrowani Użytkownicy: '

itd.. ?
_________________
SpiJay.com | PROGRAMOWANIE | INTELIGENTNE INTERFEJSY | MODUŁY ANALITYCZNE
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Matteo



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 28-09-2009, 16:53   

/language/lang_polish/lang_main.php i szukasz interesujących Cię słów.
phpBB2 by Przemo :: View topic - Teksty na forum | Pliki z katalogu language/lang_polish
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

Sklep z gadżetami

mediaclick.pl

serwis laptopów

phpbb

lepszymarketing.pl

Polisy Ubezpieczeniowe TU Europa

Design Cart

Agencja vd.pl

majaimaks.pl

mass dot

knult.pl

gry planszowe

• Zamów reklamę