phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: arcy
10-10-2009, 18:57
Naprawianie bazy danych - krzaków na forum
Autor Wiadomość
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 06-02-2010, 14:40   

mani, sprawdź w phpmyadminie czy widać polskie znaki, jeśli nie to źle wgrałeś bazę.

Jeśli widać to przystosuj skrypt forum do kodowania latin2: http://www.przemo.org/php...ad.php?id=15176 i wyczyść cache.
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
mani

Posty: 94
Wysłany: 06-02-2010, 14:57   

O wielkie dzięki, teraz zadziałało, jednak nadal są małe błedy:
- W PA w miejscach gdzie było pole do wpisania, wartość w polu nie ma polskich znaków, ale to poprawię sobie chyba ręcznie. Poza tym, w ogłoszeniu w PA ("Wersja tego forum jest aktualna
Jednak za kilka tygodni pojawi si? nowa wersja 1.12.7") też nie ma znaków.
- Popsuł się quote, który wstawia teraz slash w kod ([quote=\"test\"]test[/quote])
-Jednemu użytkownikowi podczas próby napisania czegoś w SB wyskoczyło:
Cytat:
Błąd kodowania zawartości
Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

Chociaż teraz nie widzę żadnych problemów z SB.
_________________
;]
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 06-02-2010, 15:06   

mani napisał/a:
-Jednemu użytkownikowi podczas próby napisania czegoś w SB wyskoczyło:

wyłącz gzip na forum

Cytat:
- W PA w miejscach gdzie było pole do wpisania, wartość w polu nie ma polskich znaków, ale to poprawię sobie chyba ręcznie. Poza tym, w ogłoszeniu w PA ("Wersja tego forum jest aktualna
Jednak za kilka tygodni pojawi si? nowa wersja 1.12.7") też nie ma znaków.

zamiast notatnika mogłeś użyć innego edytora ;) albo wgrać jako latin2 w phpmyadminie bez otwierania
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
mani

Posty: 94
Wysłany: 06-02-2010, 15:11   

Używałem EditPlus.
Co mogę zrobić z tym PA i cytatami?
_________________
;]
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 06-02-2010, 15:21   

mani, możesz wgrać backup ten tworzony przez przemo z wybranym kodowaniem latin2 na liście w phpmyadminie. Nic innego nie wymyślę bo nic nie widzę 8)
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
mani

Posty: 94
Wysłany: 06-02-2010, 16:02   

Wgrałem jeszcze raz. W PA jest dobrze, tylko te cudzysłowy :P

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko.
_________________
;]
 
     
JrQ-


Pomógł: 147 razy
Posty: 1387
Wysłany: 07-02-2010, 09:46   

Ja również przenosiłem swoje forum. Po przeniesieniu mam krzaczki, ale dość nietypowe, np (to są znaki z PhpMyAdmina):
Ś :arrow: ¦
ś :arrow: ¶
ą :arrow: ±
ż :arrow: ?
ł :arrow: 3
ć :arrow: a
ó :arrow: ??
Da się coś z tym zrobić?
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 07-02-2010, 11:46   

JrQ-, otwórz kopię bazy w kodowaniu utf-8 i wtedy sprawdź co widać, jeśli już to jest użytkowana baza to i tak ten stary backup napraw i pozamieniaj insert into na update albo replace i dopiero wgraj.

[ Dodano: 07-02-2010, 11:47 ]
Cytat:
Da się coś z tym zrobić?

zawsze się da, chyba że są pytajniki i nawet krzaków brak ;)
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
mani

Posty: 94
Wysłany: 07-02-2010, 14:52   

Zauważyłem jeszcze jeden błąd. Przy próbie edycji wiadomości w SB wyskoczyło:
Cytat:
Błąd kodowania zawartości
Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.
* Należy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.
_________________
;]
 
     
Matteo



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 07-02-2010, 15:24   

mani, PA - Ogólne - Konfiguracja - Główne - Włącz kompresje GZIP - NIE
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
Repo

Posty: 21
Wysłany: 17-03-2010, 22:56   

A wie ktoś jak to zrobić na shellu? ;>
_________________
Jeśli moje forum zawiera elementy graficzne Twojego forum- pisz do mnie! Wkrótce zmienię wszystko! Za 'plagiat' przepraszam!
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 22-03-2010, 11:01   

repo, co dokładnie chciałbyś zrobić? phpmyadmina możesz sobie wgrać jak każdy inny skrypt PHP i czyń
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
MikeFM

Pomógł: 44 razy
Posty: 217
Wysłany: 22-03-2010, 14:04   

Świetny poradnik. Co prawda nie miałem krzaków na forum, ale kodowania były tak pomieszane, że postanowiłem coś z tym zrobić. Dzięki temu tutkowi mam teraz takie same znaki w bazie i na forum (ą = ą, ę = ę)
Dzięki wielkie ;)
 
     
Repo

Posty: 21
Wysłany: 25-03-2010, 16:34   

tosiek, tyle, że ja nie mam pojęcia jak zainstalować phpmyadmina u mnie, ale problem rozwiązany, przeszedłem na hosting xaa.pl xD
_________________
Jeśli moje forum zawiera elementy graficzne Twojego forum- pisz do mnie! Wkrótce zmienię wszystko! Za 'plagiat' przepraszam!
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
wolek

Posty: 118
Wysłany: 16-05-2010, 11:18   

Witam, mam problem z przeniesieniem bazy. Baza początkowo była w latin1_general_ci i wymuszone było kodowanie w pliku dla latin2 tak jak tutaj opisano. eraz przenoszę baze danych i mam krzaki , jak ją poprawnie przeniesć ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

Sklep z gadżetami

serwis laptopów

phpbb

Design Cart - Tworzenie sklepu internetowego

https://kancelaria-transportowa.pl/

Ranking Hostingów HostingOnline.pl

www.polsystem.pl

www.bidcar.pl

• Zamów reklamę