phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: arcy
10-10-2009, 18:57
Naprawianie bazy danych - krzaków na forum
Autor Wiadomość
R4DZ1U

Posty: 13
Wysłany: 19-04-2013, 07:25   

tego nie wiem. wydawało mi się, że jak exportowałem bazę, to cała w jednym kodowaniu się zapisuje...

wszystkie posty, tematy są okey. Tylko to co jest na forum "w oryginale" czyli właśnie staty, takie same krzaki mam w PA...
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Oneitatsu


Pomógł: 841 razy
Posty: 2324
Wysłany: 20-04-2013, 01:02   

Główna rzecz podczas takiej operacji, to przenoszenie postów. Jeśli w przeniesionych postach nie pojawiły się "krzaczki", a także jeśli w postach opublikowanych po imporcie nie ma "krzaczków", wtedy problemu nie ma.

Obecne błędy w kodowaniu dotyczą plików językowych. Albo skrypt błędnie rozpoznaje język główny forum (stosowany domyślnie), albo masz jakieś niezgodności w katalogu language/lang_polish.

ps. http://gkm.webd.pl/forum/check_files.php - skrypt nieaktualny, baza nieaktualna i nieznane modyfikacje pików, które mają tutaj znaczenie.
 
     
R4DZ1U

Posty: 13
Wysłany: 21-04-2013, 09:38   

Oneitatsu, czyli to nie wina bazy danych, ta działa bez zarzutu? tylko wina plików forum? pliki na czerwono było modyfikowane, jednak na starym forum gdzie działały i zostały przekopiowane.

Nie ma błędów w znakach w postach, tych starych jak i tych nowych
 
     
Oneitatsu


Pomógł: 841 razy
Posty: 2324
Wysłany: 21-04-2013, 13:23   

Zatem główne danie jest gotowe i nie ma się czym przejmować. Skoro posty działają, to działa także wszystko, co było obok nich importowane.
Jak mówiłem, tak dalej stoi - napisy z "błędami" pochodzą z plików językowych, niezawodnie.

Jak sprawdzić, czy dany plik językowy DZIAŁA? Ano prosto. Choćby poprzez porównanie. Proszę sobie otworzyć taki plik jak /lang_polish\lang_main.php w swoim ftp (z którego korzysta forum), a następnie obok otworzyć ten sam plik, ale z paczki ściągniętej ze strony głównej. Zestawić sobie plik nowy, ze starym, zwrócić uwagę na zamienniki.

Ale to już mówię raczej ogólnie, gdyż widzę, że kwestia jest rozwiązana.
 
     
R4DZ1U

Posty: 13
Wysłany: 23-04-2013, 07:51   

Oneitatsu, tak właśnie rozwiązałem go jak napisałeś, tyle, że sam się domyśliłem po Twoim poprzednim poście. Dzięki za wskazówki, chciałem dodać "pomógł", ale nie wiem gdzie to ;)
 
     
ertek

Posty: 1
Wysłany: 17-12-2013, 11:36   

Cześć :)
Mam problem z polskimi znakami - znaki zapytania.
Dzieje się tak na całkiem świeżym forum, ze świeżą bazą. Czy może być to wina ugu.pl? Czy jednak muszę użyć naprawy z pierwszego postu?
Pozdrawiam
 
     
Limfao


Pomógł: 7 razy
Posty: 205
Wysłany: 23-12-2013, 13:00   

ertek napisał/a:
Cześć :)
Mam problem z polskimi znakami - znaki zapytania.
Dzieje się tak na całkiem świeżym forum, ze świeżą bazą. Czy może być to wina ugu.pl? Czy jednak muszę użyć naprawy z pierwszego postu?
Pozdrawiam


Przyłączam się do problemu.
Proszę o pomoc :)

[ Dodano: 29-12-2013, 18:24 ]
Robiąc według instrukcji wiem, że nie da sie naprawić mojej bazy, gdyż cały czas mam pytajniki zamiast niektórych polskich znaków (w kazdym kodowaniu).

Teraz co zrobic, by zmienic baze, ale by wyglad forum sie zachował? (styl moge sobie wgrac, ale chodzi o modyfikacje) ?

I co zrobić, by przy tworzeniu nowej bazy przypadkiem nie nasunąć się na ten sam problem... (na ugu tworze strone)
 
     
ihote

Posty: 4
Wysłany: 27-01-2016, 17:23   Re: Naprawianie bazy danych - krzaków na forum

mam problem - mam skopiowaną bazę z folderu db
(zrobioną w phpmyadmin w przemo forum)

ale nie zrobiłem przed robieniem bazy wpisu


[ ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci; ]


teraz już nie mam tej strony i nie mogę nic zrobić ale chciałbymprzywrócić bazę z polskimi znakami na nowy server , robię wszystko tak jak na tej stronie :
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=62233

zrobiłem wszystko tak jak tutaj miałem i zrobiłem takjakpisze do tego punktu :

tosiek napisał/a:
Naprawianie bazy danych - przywracanie polskich znaków na forum
[list=1]
[*]
    Otwieranie pliku z kopią bazy w odpowiednich kodowaniach
  • Zaczniemy od przystosowania edytora Edit Plus 3 do obsługi kodowań, podobnie trzeba postępować przy innych edytorach. Odpalamy program i wchodzimy w zakładkę File >> Open ( skrót klawiaturowy CTRL + O ) i szukamy na dole przycisku z ... ( trzema kropkami ) i klikamy na niego, wyskoczy nam lista kodowań na której szukamy Central European (iso-8859-2) oraz Central European (Windows) 1250, zaznaczamy je i klikamy strzałeczkę aby przeciągnąć je na lewą stronę i potwierdzamy przyciskiem OK
    Obrazek


[*][list]Rozpoznanie kodowania pliku z kopią bazy
[*]Teraz możemy otworzyć plik z kopią bazy ( oczywiście po uprzednim wypakowaniu z archiwum jeśli została wybrana kompresja przy eksporcie ) znowu klikamy File >> Open lecz teraz zanim potwierdzimy chęć otwarcia pliku z listy Encoding: będziemy wybierać kodowanie najpierw utf-8 i klikamy Otwórz
Obrazek
Po czym sprawdzamy czy w otwartej bazie są wszystkie Polskie znaki wiec szukamy za pomocą wyszukiwarki która można otworzyć z zakładki Search >> Find lub skrótem CTRL + F, następnie zaznaczamy opcje Case sensitive i wyszukujemy polskie znaki z ogonkami np. Ź, Ż, Ł, ź, ł, ą wpisując je (każdy pojedynczo) w polu Find what: i klikamy Find
Jeśli znajdują się wszystkie oznacza to że możesz zapisać plik z bazą w kodowaniu UTF-8 i przejdź do kroku Delikatna przeróbka bazy

[*]Jeśli nie znalazłeś polskich znaków to otwórz plik zgodnie z instrukcja wcześniej lecz przy otwieraniu wybierz kodowanie Encoding: Central European ( iso-8859-2 )
Obrazek
Oznacza to że twoja kopia jest zakodowana w kodowaniu ISO-8859-2, zapisz tę kopię w kodowaniu UTF-8 i przejdź do delikatnej przeróbki.

[*]Jeśli nadal nie widzisz polskich znaków lub tylko niektóre przy otwieraniu wybierz kodowanie: Central European (Windows) 1250 i sprawdź czy teraz widać wszystkie polskie znaki. Jeśli tak to zapisz kopię bazy w kodowaniu UTF-8 i przejdź do delikatnej przeróbki bazy.


[*]Delikatna przeróbka bazy - bardzo istotny krok
Jeśli widząc polskie znaki zapisałeś swoja kopię bazy jako UTF-8 to otwórz swoją kopię bazy od nowa w kodowaniu UTF-8. I teraz jest zupełna dowolność, ponieważ wszelkie kopie baz danych różnią się od siebie...

Zaczynamy od wyszukania frazy SET NAMES (przypominam zakładka Search >> Find ) jeśli ją znajdziemy to sprawdzamy jakie kodowanie jest obok niej wpisane, jeśli inne niż utf8 to zmieniamy na:
Kod:
SET NAMES utf8


Jeśli nie mamy takiej frazy to na samym początku pliku z kopią bazy danych dodajemy linijkę:
SET NAMES utf8;




i nie mam dalszych linni - tych
Cytat:

[ CREATE TABLE i gdzieś w okolicach tej frazy rozglądamy się za ustawionym kodowaniem dla pól i porównaniem (coś podobnego do tego: CHARSET=latin1 COLLATE=latin1_swedish_c ]


w całym pliku dsql jbazy nie ma nic takiego.

teraz gdy wgrywam (próbowałem różnyh kombinacji na różnych serverach ), nie mam polskich znaków


czy wiecie jak to naprawić ?

bazę mam zarówno orginalną jak i przerobioną zgodnie z samouczkiem przemo na utf8 do punktu który opisałem


mam również pytanie - o co chodzi z plikami mysql4.php oraz mysql.php. - cxo wnnich trzeba naprawić i jak ?

Cytat:
Gdzie za nazwa_bazy wstawiamy nazwę bazy która wyświetla się po lewej stronie ( baza z forum )
A następnie wgrać do tej bazy nasz backup wybierając odpowiednie kodowanie z listy. Należy pamiętać także o zmodyfikowanych plikach mysql4.php oraz mysql.php.



pomóżcie !

[ Dodano: 27-01-2016, 17:58 ]
Dodałem na początku bazy frazę

Cytat:
SET NAMES 'utf8';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin2_general_ci';


bazę wgrywam jako :

System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

metoda porównywania napisów: latin2_general_ci

Zestaw znaków dla pliku: utf8


i dalej bez polskich znaków - zamiast nich znaki zapytania, kombinowałem z tym i bez rezultatu :(

[ Dodano: 27-01-2016, 18:32 ]
bazę wgrywam tak jak zapisałem wcześniej w phpmyadmin w byprzemo - w Tryb zgodności SQL : Mysql40
 
     
luk19952

Pomógł: 129 razy
Posty: 742
Wysłany: 27-01-2016, 20:27   

ihote, zamiast polskich znaków co masz?
 
     
ihote

Posty: 4
Wysłany: 28-01-2016, 18:13   

po wgraniu na server znaki zapytania

, jeśli chodzi ci o bazę to w surowej (po rozpakowaniu kopii zapasowej z servera db ), wchodząc poprzez WORDPAD jest w znakach polskich - prawie wszystkie poza m.in - ś - zamiast tego znak , ą - zamiast znak ± i zamiast dużego Ś - ¦ , zamiast ź -jest Ľ

robiąc zaś bazę (przekształcając do punktu który podałem w poprzednim poście) do punktu z tego tematu , otrwierając bazę za pomocą WORPADA mam m.in zamiast ś - ¶ , ó - Ăł , ż - ĹĽ , ć - ć , Ś- ¦ , ę - Ä™ , i zamiast ą jest ± .

próbowałem na różne sposoby przerobioną bazę wgrać i m.in tylko na takich ustawieniach serwerów:
Cytat:
System porównań dla połączenia MySQL: latin 1 general ci
utf8 - Zestaw znaków dla pliku
metoda porównywań napisów : latin 1 general ci

na przerobionej bazie do punktu który opisałem w poprzednim poście , wyświetlają mi się na serverze trzy polskie litery - Ś, ś, ą , reszta wyświetla się jako znaki zapytania .

czy jesteś w stanie określić jakie kodowanie ma baza ?

zgodnie z samouczkiem - pierwszym postem w tym temacie bazę mam w :
Cytat:
Oznacza to że twoja kopia jest zakodowana w kodowaniu ISO-8859-2, zapisz tę kopię w kodowaniu UTF-8 i przejdź do delikatnej przeróbki.


i teraz jak należy przerobić taką bazę na odpowiednie kodowanie ? oraz jak poprawnie dodać te frazy tego kodowania tak aby baza na początku po otwarciu miałaą frazy np. latin2_general_

jeśli spytasz mnie z jakiego msql by'lo robione, przenoszone, oraz jakie mam kodowanie - tego nie wiem, server już nie istnieje i jedyne co mi pozostało to baza zrobiony backup w db na ftp oraz ftp całe
nie mam możliwości zobaczyć jakie phpmyadmine i inne miał poprzednio server na którym stało forum. możliwe że admin też zmieniał wersje mysql . Mam tylko całe ftp i zapis bazy w folderze db

robiąc backup w php by przemo my admin nigdy nie dodawałem frazy
Kod:
ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci;
, na początku surowej, nieprzerabialnej bazy nie mam żadnych oznaczeń dotyczących kodowania jak np. latin2_general_ci czy utf8

pomóż ! :(
 
     
szatri

Posty: 21
Wysłany: 21-05-2017, 17:39   

Wysypały mi sie krzaczki na forum i poprawiłem według pierwszego posta posta, po wgraniu bazy dotaje taki oto komunikat:
Kod:
Błąd
Static analysis:

2 błędów zostało znalezionych podczas analizy.

Unexpected beginning of statement. (near "phpMyAdmin" at position 0)
Unrecognized statement type. (near "SQL" at position 11)
Zapytanie SQL:

phpMyAdmin SQL Dump SET time_zone = "+00:00"

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'phpMyAdmin SQL Dump

SET time_zone = "+00:00"' w linii 1


Co mam zrobić?
 
     
shanonWEB

Pomógł: 10 razy
Posty: 147
Wysłany: 21-05-2017, 17:57   

szatri napisał/a:
Wysypały mi sie krzaczki na forum i poprawiłem według pierwszego posta posta, po wgraniu bazy dotaje taki oto komunikat:
Kod:
Błąd
Static analysis:

2 błędów zostało znalezionych podczas analizy.

Unexpected beginning of statement. (near "phpMyAdmin" at position 0)
Unrecognized statement type. (near "SQL" at position 11)
Zapytanie SQL:

phpMyAdmin SQL Dump SET time_zone = "+00:00"

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'phpMyAdmin SQL Dump

SET time_zone = "+00:00"' w linii 1


Co mam zrobić?

Pokazać całą zawartość pliku, który importujesz.
 
     
szatri

Posty: 21
Wysłany: 21-05-2017, 19:05   

36mb tekstu chcesz zobaczyć?
 
     
shanonWEB

Pomógł: 10 razy
Posty: 147
Wysłany: 21-05-2017, 19:34   

szatri napisał/a:
36mb tekstu chcesz zobaczyć?

Spróbuj usunąć SET time_zone = "+00:00"' z pliku
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
szatri

Posty: 21
Wysłany: 24-05-2017, 12:25   

Baza mi się już poprawnie ładuje ale co ciekawe, na dysku mam normalne literki z ogonkami, a po załadowaniu już sa znaki zapytania, co jest źle zrobione?

Dodam ze bazę wgrywam poprzez phpmyadmina, próbowałem z kodowaniem : utf-8 oraz iso-8859-1, bez rezultatu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a

Sklep z gadżetami

serwis laptopów

phpbb

Polisy Ubezpieczeniowe TU Europa

Design Cart - Tworzenie sklepu internetowego

https://kancelaria-transportowa.pl/

Ranking Hostingów HostingOnline.pl

www.polsystem.pl

www.bidcar.pl

• Zamów reklamę