|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
z phpbb 3 na przemo 2 |
Autor |
Wiadomość |
cesc
|
Wysłany: 03-05-2008, 14:26 z phpbb 3 na przemo 2
|
|
|
Witam !
Jak przenieść baze danych z phpbb 3 na phpbb 2 by przemo.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Goroman

|
Wysłany: 03-05-2008, 16:29
|
|
|
musisz phpbb3 przerobić na vbulletin potem na zwykłe phbb2 i potem na przemo |
_________________ Instalacja for | Przenoszenie for
Aktualizacje for | Konwersja z innych systemów for (IPB, VB)
Łączenie for | Instalacja modyfikacji do phpBB |
|
|
|
 |
vizzdoom
|
Wysłany: 11-05-2008, 16:04
|
|
|
A mógłbyś przybliżyć jak to zrobić? Na jakąś konkretną wersję vB? Byłbym wdzięczny za rozwinięcie tematu. |
|
|
|
 |
Zielu
|
Wysłany: 04-07-2008, 01:15
|
|
|
Czy czasem nie jest tak ze przy konwersji phpBb3 -> Vb traci się hasła userów? wiem, ze przy phpBb3 -> SMF ponoć tak jest, bo phpBB3 ma jakiś inny system kodowania haseł w bazie |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 04-07-2008, 08:59
|
|
|
moze zapytaj o to na supporcie phpbb. Oni powinni wiedziec, jak przekonwertowac 3 na 2. |
|
|
|
 |
Zielu
|
Wysłany: 04-07-2008, 09:19
|
|
|
Zapytałem tutaj z jednego konkretnego powodu, phpBB2 to tylko miał być stan przejściowy w drodze do wersji by przemo
Niestety po przekopaniu wszystkich możliwych zasobów internetowych wszędzie natrafiam na informację o tym, że nikt wciąż od czasu powstania wersji phpBB3 nie napisał jakiegoś mechanizmu downgrade'u.
Jedyne co udało mi się wyszperać to skrypt pozwalający przenieść posty z phpBB3 do phpBB2, niestety jedynie jako posty archiwalne czyli utracona zostaje informacja o użytkownikach, którzy je napisali, posty są podpisywane przez bota archiwizującego.
Jak kogoś to mimo wszystko interesuje to z chęcią się podzielę tym skryptem. Dla mnie on jest za mało funkcjonalny jednak.
Z tego co się zdążyłem zorientować to główny problem w konwersji 3->2 to hasła użytkowników. Jeśli ktoś byłby mi w stanie wyczaić mechanizm konwersji zakodowanych haseł z phpBB3 do phpBB2 to napisanie mi własnego skryptu downgradującego nie będzie problemem i na pewno bym go potem opublikował na tym forum. |
|
|
|
 |
koziolek

|
Wysłany: 04-07-2008, 11:50
|
|
|
Z tego co ja wyklikałem w plikach to za kodowanie haseł odpowiadają funkcje z pliku includes/functions.php które mają *hash* w nazwie
I jeżeli dobrze się orientuje to tam są operacje na bitach Kod: | $value |= ord($input[$i]) << 16; |
Najgorsza jak dla mnie do rozgryzienia jest funkcja _hash_encode64() bo jej prawie wogóle nie rozumiem
Ale chyba i tak nie da się odzyskać/zmienić kodowania haseł, bo tam jest użyte md5 + sól
Ja bym to zrobił tak, że napisał skrypt downgrade i przeszedł na zwykłe phpBB2 z zachowaniem haseł w nowym kodowaniu, a przy pierwszym logowaniu usera na nowe przekonwertowane forum, sprawdzało by się za pomocą funkcji z phpBB3 czy hasło się zgadza i kodowało je za pomocą md5() w nowej kolumnie. No ale do tego trzeba przerobić trochu pliki |
_________________ #4 /xg.xrybvmbx.jjj//:cggu |
|
|
|
 |
Zielu
|
Wysłany: 04-07-2008, 12:05
|
|
|
Czyli z tego co mówisz to w zasadzie jedna z możliwych opcji to nadpisania kodowania hasła w phpBB2 i korzystanie z haseł phpBB3.
W sumie niegłupie, bo przy zmianie phpBB2 by przemo na phpBB3 by przemo wystarczyłoby tylko przekopiować kolumny z hasłami |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 04-07-2008, 15:13
|
|
|
Problem z kodowaniem hasel moznaby jakos pominac. W sumie strata hasel, na zasadzie przydzielenia domyslnych userom, dajmy na to generowanych jakims skryptem, i przy probie logowania danego usera, odzyskanie - generowanie nowego - przypomnienie, byloby chyba mniej szkodliwe niz calkowita strata userow - ich postow (mam nadzieje ze logicznie to napisalam) . Ja bym na taki uklad poszla. Moze po prostu usunac te ich hasla, dac im nowe juz odpowiednio kodowe, obojetnie jakie, i sobie wygeneruja, jak przyjda, nowe, ktore beda juz znali? |
|
|
|
 |
Zielu
|
Wysłany: 08-07-2008, 00:00
|
|
|
Na weekend wyjechałem, więc nie moglem się tym zająć ale po krótkiej walce bez problemu udało mi się przenieść:
- userów (konieczne jest wygenerowanie nowego hasła, tak jak zaproponowała joli)
- kategorie
- fora
- topici
- ustawienia
- uprawnienia
- sondy (podczas przenosin topiców nie wziąłem ich pod uwagę)
Drobne bugi:
- konfiguracja skryptu w pliku config.php, później się jakąś interakcję z użytkownikiem zrobi
- kodowanie (phpBb2 wykorzystuje ISO-8859-2, a phpBB3 UTF-8 więc są krzaki ale to już drobnostka)
Jak się uporam z tym w wolnym czasie to mam nadzieję że w końcu posty w stylu phpBB3->phpBB2 zaczną mieć jakąś konkretną odpowiedź zamiast "nie da się" albo "phpBb3->vbulletin->coś_tam->phpBb2" |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
maniocek
|
Wysłany: 08-11-2008, 14:59
|
|
|
Zielu, to może byś napisał jak to zrobiłeś? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!