phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
phpBB2 i Python
Autor Wiadomość
fenioo

Wysłany: 26-12-2008, 15:52   phpBB2 i Python

Witam,

Sytuacja wygląda następująco:

Na serwerze znajdue się kilkset katalogów, w których są różnego rodzaju dane.
Chcę, aby użytkownicy mogli wyszukiwać te dane, komentować ich jakość oraz dzielić się opiniami na ich temat z innymi użytkownikami.

Postanowiłem wykorzystać phpBB2 do tego celu. Dzięki temu mam rozwiązany problem rejestracji użytkowników, gotową wyszukiwarkę i system komentarzy. Moim zdaniem jest tylko przerzucenie informacji o wybranych katalogach do bazy phpBB. Wykorzystałem do tego celu pythona.

Za pomocą niewielkiego skryptu przeszukuje znajdujące się na serwerze dane i informacje o nich wrzucam do bazy phpBB, tak aby każdy z interesujących mnie katalogów odpowiadał pojedynczemu postowi na forum.

Skrypt wrzuca informacje do tabel:

phpbb_topics - w tej tablicy wypełniam pola forum_id, topic_title, topic_poster, topic_time, topic_first_post_id, topic_last_post_id

phpbb_posts - tu wypełniam topic_id, forum_id, poster_id

phpbb_posts_text - post_subject i post_text

Dane wypełniam na wzór postów które dodałem ręcznie za pomocą skryptu phpBB2 by Przemo. Problem w tym, że informacje dodane za pomocą Pythona nie pokazują się na forum, mimo iż znajdują się one w bazie. Po pierwsze widać je w PhpMyAdminie, a po drugie, kay nowy temat dodawany do forum za pomocą PhpBB by Przemo ma wysokie ID (około 1000, - tyle katalogów znajduje się na serwerze), mimo iż ręcznie dodanych postów jest na forum zaledwie kilka.

Czy poza wymienionymi przeze mnie tabelami muszę umieścić informacje w jakiejś dodatkowej tabeli?

Dziękuję za podpowiedzi.

Gadatliwa Kasia 

koziolek

Wysłany: 27-12-2008, 19:43   

fenioo napisał/a:
topic_first_post_id, topic_last_post_id
Co tutaj wpisujesz? ;>
Tutaj musi być id postu... którego jeszcze nie masz w bazie :mrgreen:

Więc po dodaniu wpisu do tabeli phpbb_posts musisz zaktualizować dane w phpbb_topics ;)
I wtedy będzie dobrze.

Dowód:
Kod:
$sql = "SELECT " . $sql_fields . "
    FROM (" . $sql_tables . ")
    $ignore_topics_table
    WHERE t.forum_id = $forum_id
        $ignore_topics_sql
        AND t.topic_poster = u.user_id
        AND p.post_id = t.topic_first_post_id <<< TUTAJ
        AND p2.post_id = t.topic_last_post_id <<< TUTAJ
        AND u2.user_id = p2.poster_id
        $forum_post_text_where
        AND t.topic_type <> " . POST_ANNOUNCE . "
        AND t.topic_type <> " . POST_GLOBAL_ANNOUNCE . "
        $limit_topics_time $sotr_methods
    LIMIT $start, $user_topics_per_page";
Pobiera tylko te tematy i posty dla których wszystkie warunki są spełnione, a u Ciebie prawdopodobnie topic_first_post_id, topic_last_post_id mają 0, dlatego nie wyświetla Twoich tematów.

Kiedy forum to robi? :>
Wykonałeś to co funkcja submit_post() (includes/functions_posts.php), ale potem forum jeszcze wykonuje update_post_stats() (również includes/functions_posts.php), czyści cache oraz wysyła powiadomienia ;)
#4 /xg.xrybvmbx.jjj//:cggu

Odpowiedz do tematu