Przesunięty przez: joli 27-08-2007, 21:58 |
[pytanie] Jak wtawić dowolne tło to spisu for i tematów? |
Autor |
Wiadomość |
-=Acid=-

|
Wysłany: 30-04-2004, 15:54 [pytanie] Jak wtawić dowolne tło to spisu for i tematów?
|
|
|
Na forum phpbb moja rozmowa brzmiała mniej więcej tak:
JA: Zadałem pytanie
DonPedro: te tlo to klasy row1 i row2 a w spisie tematow jeszcze row3
Musisz w css nadac im tlo obrazkowe i bedzie obrazek jako tlo
JA: o nie jest to.. W stylu tym, ktory opisales.. wszem, sa kolory ale tylko te... na ktore zmienia sie np tlo tematu gdy najedzie sie na niego kursorem..
Mnie interesuje tlo, ktore jest caly czas. Domyslam sie, ze kolor ten zapisany jest gdzies w bazie danych, wiec trzeba zmienic kod pliku php.. zeby nie pobieral danych z bazy, tylko żadowal jakis plik graficzny.. Taka jest przynajmniej moja teoria..
DoPedro:
Slucham ?? Niestety nie masz racji. Tlo jak sie najdzie kursorem to hypercelss i wyglada to mniej weicej tak w kazdej komorce td
Kod: |
onMouseOver="this.style.backgroundColor='#EFEFEF'; this.style.cursor='default';" onMouseOut="this.style.backgroundColor='';" ....
|
a kolor tla jest w css klasa row1 row2 row3 tak jak pisalem wyzej
td.row1 { background-color: {T_TR_COLOR1}; }
td.row2 { background-color: {T_TR_COLOR2}; }
td.row3 { background-color: {T_TR_COLOR3}; }
|
tutaj sa faktycznie kolory pobierne z bazy ale mozna je sobie zaminic na obrazkek
background-image: url(templates/subSilver/images/jakis_obrazek.gif);
|
Okazalo sie jednak, ze forum Przema jest troche inaczej zbudowane i tego typu zmiana nic nie wnosi... Jak podstawic dowolne tło (plik gif, jpg a najlepiej png) w spisie tematow i for???[/code]..
Prosilbym o konkrety... czyli TU I TU, WSTAW TO I TO.. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Przemo

|
Wysłany: 30-04-2004, 16:24
|
|
|
Te tła sa zapisane w bazie, w pliku .css i w pliku overal_header.tpl nie wiem czmu jest to takie skomplikowane ale widocznie ktos niedopilnowal zeby byl z tym porzadek. Najpierw musisz ustalic gdzie zmiana koloru przyniesie rezultat zmien w .css row1 i 2 pozniej w overal_header.tpl a pozniej w bazie i tam gdzie zmiany przyniosa rezultat, tam kombinuj dalej. |
|
|
|
 |
-=Acid=-

|
Wysłany: 30-04-2004, 17:15
|
|
|
Okazalo sie, ze kolor tła umieszczony jest w pliku overal_header.tpl ... moj plik z tłem, znajduje sie w
TEMPLATES/.. .. ../images/back.jpg
plik overal_heander.tpl jest w folderze przed images..
Moje pytanie brzmi..Jaki kod trzeba wstawic w miejsce tego?:
Kod: | td.row1 { background-color: {T_TR_COLOR1}; } | by sie to tło wyswietlilo?
Probowałem:
Kod: | td.row1 {background-image: url(images/back.jpg); } |
ale niestety nie działalo... |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 30-04-2004, 17:47
|
|
|
Powinno dzialac, {T_TR_COLOR1} odpowiada np: #212121 |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 30-04-2004, 18:21
|
|
|
a ?cie?ka nie powinna był przypadkiem relatywna do głównego katalogu forum?
z tego co mi wiadomo, skrypt php w momencie wykonywania (chyba że ustawimy inaczej) traktuje jako aktualny katalog ten w którym się znajduje.
spróbuj skopiować na prób? obrazek do głównego katalogu images, może wtedy zadziała (oczywięcie przy tym wpisie który tutaj zaprezentowałe?). |
|
|
|
 |
-=Acid=-

|
Wysłany: 30-04-2004, 23:59
|
|
|
Tak zrobilem... plik back.jpg znajdowal sie wlasnie w images... ale nie ruszylo.. Powtarzam.. nei chce koloru . Chce miec za tlo tematow (i np calego forum) tlo z pliku jpg |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 01-05-2004, 01:20
|
|
|
bardzo ciekawe, że mnie to działa. z twojego posta wynika jasno, że umieściće? go w:
templates/.../images/
czyli nie tam gdzie ci powiedziałem. chyba niezbyt dokładnie przeczytałe? mojego posta...
zrób tak (może łatwiej zauwa?ysz że to nie o tym katalogu images mówimy):
1) skopiuj plik back.jpg do katalogu głównego forum (musi się otwiera? jako http://twoje.forum/back.jpg)
2) zmieć wpis w stylu na: Kod: | td.row1 { background: red url("back.jpg"); } |
|
|
|
|
 |
-=Acid=-

|
Wysłany: 01-05-2004, 16:03
|
|
|
Niestety.... wrzucilem nawet adres bezwzgledny..ale mimo to.. kolor wtedy jest pobierany z innego miejsca... Za bardzo jest pogmatwane z tymi kolorami.. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 01-05-2004, 16:52
|
|
|
faktycznie ja też zauważyłem pewne niezgodności w stylach...
trzeba to będzie wyja?ci?. tam jest trochę kołomyja, z CSS'ami.
ale słuchaj mnie to jednak działa, na 100% u ciebie też musi
otwierasz plik templates\subSilver\overall_header.tpl i w linii 50-tej jest wpis:
Kod: | td.row1 { background-color: {T_TR_COLOR1}; } | nie pozostaje nic innego jak zmienić go na:
Kod: | td.row1 { background: url("http://przemo.org/phpBB2/forum/templates/subSilver/images/icon_delete.gif") } | sprawdę czy to ci działa. w tej sposób wyeliminujemy na razie problem umieszczenia obrazka w danym katalogu.
|
 |
-=Acid=-

|
Wysłany: 03-05-2004, 12:41
|
|
|
Cholera.. zadziałało!!!! WRESZCIE!
a co do tego ZDUBLOWANIA.. zauwazylem, ze jesli np wpis ten jest zle zapisany, lub odwoluje sie do nieistniejacego pliku.. to kolor pobierany jest z innego miejsca, wlasnie z Css ktorego albo innego pliku.. To wiem na pewno.. ale nie potrafie w tym momencie ustalic, z ktorego miejsca. Wszystko wyglada na to, ze opcja ta zbudowana jest hierarchicznie... czyli najwazniejszy jest wpis w overall_header a jesli nei ma tam koloru to pobierany jest on z pliku znajdujacego sie nizej w drabinie.. Taka jest moja teoria.. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 06-05-2004, 08:04
|
|
|
bo to było pytanie do Przema, ale on chyba przestał już źledzić ten wątek. ^_^; |
|
|
|
 |
sova

|
Wysłany: 10-01-2005, 00:45
|
|
|
No czytam ten wątek i wszystkie porady są ok ale potrzebuje jeszcze podstawić tło do całego forum. W PA nie działa jeśli wstawie nazwe obrazka, ca?? ?cie?k? z różnymi katalogami. Próbowałem edytować css i overall_header.tpl ale także nic nie wychodzi.
Mam pytanie: gdzie dokładnie - która linia w którym pliku - należy z edytować aby móc wstawić plik tła. U?ywam standartowego szablonu subSilver. |
|
|
|
 |
They

|
|
|
|
 |
sova

|
Wysłany: 10-01-2005, 10:04
|
|
|
Dzięki They za linka - pomógł. W stylu subSilver aby wstawić tło na forum należy tylko wkleić kod:
background-image: url(templates/subSilver/images/tlo.gif);
w pliku overal_header.tpl w lini 27 zamiast
background-color: {T_BODY_BGCOLOR};
i to wszystko. Nic nie trzeba robić w CSS |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|