phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Poprawka 3 dla wersji 1.12.6
Autor Wiadomość
chelloPL 



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2009, 22:41   Poprawka 3 dla wersji 1.12.6

W związku z możliwością manipulacji plikami forum przez moduł zarządzania stylami (dostępny w PA), prosimy o jak najszybsze usunięcie poniższego błędu. Luka oznaczona jest jako "ważna", pomimo iż do jej wykorzystania niezbędne jest posiadanie dostępu do modułu zarządzania stylami przez Panel Administratora.
Osoby niezalogowane, zwykli użytkownicy oraz osoby nie posiadające dostępu do styli, nie mogą wykorzystać poniższej luki.

Ze względów bezpieczeństwa zalecamy również profilaktycznie zmianę wszystkich haseł administratorów forum.

Instrukcja aktualizacji (w wersji tekstowej jak również pliku .patch) dostępna jest w załączniku xs_patch.zip
Poprawka dla check_files.php, dostępna jest (również w obu wersjach) w załączniku check_data.zip

Przydatne informacje:
1. Jak posługiwać się plikami .patch
2. jeśli przy używaniu pliku .patch pojawi się błąd zawierający:
Kod:
Assertion failed

należy użyć nowej wersji programu patch.exe, do pobrania tutaj: http://gnuwin32.sourceforge.net/packages/patch.htm [Binaries -> ZIP]

[ Komentarz dodany przez: joli: 18-08-2009, 17:07 ]
UWAGA!
Jeśli nie zamierzasz patchować!

Przypominam, ze wystarczy podmienić 4 pliki i ew. tylko wyedytować check_data.php ręcznie. To 3 minuty roboty.Aby uzyskac informacje w check_files.php o obecności poprawki nr 3 , nalezy nadpisać plik check_files.php na nowy, z najnowszej paczki lub z kompletu plików w załaczniku.
W załączniku komplet plików do podmiany oraz w pliku check_data.txt instrukcja edycji posiadanego pliku check_data.php (pliki.rar)

[ Komentarz dodany przez: arcy: 20-10-2009, 11:16 ]
Informacja w PA o nowej poprawce zniknie, gdy uznamy to za stosowne. Proszę nie zadawać pytań kiedy przestanie się pojawiać i jak ją można usunąć!

pliki.rar
Pobierz Plik ściągnięto 3754 raz(y) 35,51 KB

check_data.zip
Pobierz Plik ściągnięto 3314 raz(y) 2,84 KB

xs_patch.zip
Pobierz Plik ściągnięto 3038 raz(y) 3,1 KB

_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
Ostatnio zmieniony przez lui754 17-07-2011, 21:47, w całości zmieniany 11 razy  
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Mazoor 

Pomógł: 5 razy
Posty: 268
Wysłany: 07-08-2009, 01:26   

A ja mam problem, bo w w instrukcji check_data.txt nie mam żadnej linijki z instrukcji w mioim check_data.php ;/

Np. zamiast:
$md5_sum['admin/xs_edit.'.$phpEx] = '183d72ec07a0157560120e391d971e5a';

Mam: $md5_sum['admin/xs_edit.'.$phpEx] = 'e1d[...]
 
     
chelloPL 



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2009, 07:56   

Mazoor napisał/a:
A ja mam problem, bo w w instrukcji check_data.txt nie mam żadnej linijki z instrukcji w mioim check_data.php ;/

Np. zamiast:
$md5_sum['admin/xs_edit.'.$phpEx] = '183d72ec07a0157560120e391d971e5a';

Mam: $md5_sum['admin/xs_edit.'.$phpEx] = 'e1d[...]

I dobrze. Wszystko zależy od wersji forum jaką masz. W tym przypadku znajdujesz wiersze mające przed znakiem '=' ten sam tekst. A za znakiem '=' masz podaną sumę kontrolną pliku oraz jego rozmiar i one muszą się zgadzać, żeby check_files pokazywał plik na zielono.

Z resztą po co ja to piszę, skoro tak samo jest z każdą aktualizacją forum?
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
 
     
virus191 


Posty: 129
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 07-08-2009, 16:23   

Cytat:
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Virus>c:

C:\Documents and Settings\Virus>cd \Przemo

C:\Przemo>patch -p1 < xs_patch.patch
patching file admin/xs_edit.php
Assertion failed: hunk, file patch-2.5.4/patch.c, line 343

This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
Please contact the application's support team for more information.

C:\Przemo>


robiłem tak jak w istrukcji...
 
     
chelloPL 



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2009, 18:48   

virus191, pobierz plik stąd: http://gnuwin32.sourceforge.net/packages/patch.htm
Binaries -> ZIP
Wersja, której używasz jest baaardzo stara i ma błędy. Nie raz już to wałkowaliśmy na forum.
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
 
     
virus191 


Posty: 129
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 07-08-2009, 20:32   

Cytat:
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Virus>cd \Przemo

C:\Przemo>patch -p1 < xs_patch.patch
patching file admin/xs_edit.php
Assertion failed: hunk, file ../patch-2.5.9-src/patch.c, line 354

This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
Please contact the application's support team for more information.

C:\Przemo>


to samo...
 
     
bartek98 
VeB

Pomógł: 13 razy
Posty: 190
Skąd: Camp Nou
Wysłany: 07-08-2009, 21:47   

Mam pytanie. Czy to można wgrac tylko patchem ? nie normalnie jak modyfikacje ?
 
     
virus191 


Posty: 129
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 07-08-2009, 21:58   

Można. Jest przecież w załączniku instrukcja. Ja chcę wgrać jeszcze kilka innych modyfikacji za pomocą patcha ale coś nie chce iść nawet to...
 
     
Bucu 
PHP <3


Pomógł: 487 razy
Posty: 2127
Skąd: Kielce
Wysłany: 08-08-2009, 06:15   

virus191, ja patche swego czasu wrzucalem tortoisem albo winmerge.
_________________
Zanim napiszesz głupi temat, zapoznaj sie z FAQ
Pisanie / Instalacja Modyfikacji / For / CMS , przenoszenie For / CMS / Baz Danych (odpłatnie) - Osoby zainteresowane Proszę o kontakt GG.
Przez GG Pomagam tylko odpłatnie!
 
 
     
Master93 

Pomógł: 21 razy
Posty: 744
Wysłany: 08-08-2009, 21:58   

a jeśli tego nie wykonam, to jestem narażony na hack?
 
 
     
Widmo 
Wredota...



Pomógł: 180 razy
Posty: 2434
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-08-2009, 03:04   

Cytat:
a jeśli tego nie wykonam, to jestem narażony na hack?


tak...
_________________
Potrzebujesz pomocy?
 
 
     
chelloPL 



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-08-2009, 08:48   

virus191, W takim razie skorzystaj z instrukcji ręcznej. Nie jest to jakaś ogromna aktualizacja (~5 minut).
A jeśli nie chcesz i miałeś wersję >= 1.12.2, to możesz podgrać wszystkie 3 pliki (admin/xs_edit.php, admin/xs_import.php, admin/xs_include_import2.php) z paczki dostępnej na stronie głównej. Od wersji 1.12.2 pliki te się nie zmieniały.

Na razie Twój przypadek jest odosobniony i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
 
     
kajtek2008 

Posty: 31
Wysłany: 10-08-2009, 15:14   

czyli tylko te 3 pliki wystarczy podmienić w admin tak?
 
     
joli 
Yollien +Styler



Pomogła: 2988 razy
Posty: 16981
Skąd: jestem tu od zawsze
Wysłany: 10-08-2009, 19:10   

kajtek2008 napisał/a:
czyli tylko te 3 pliki wystarczy podmienić w admin tak?

nie
Warto tez zrobic poprawki w check_data, zeby nie miec bałaganu. Generalnie wystarczy te pliki podmienic, mozna sobie odpuscic patchowanie, bo chyba nie znam modyfikacji, ktora by ingerowała w te pliki.
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
andachiel 
PHP beginner


Posty: 160
Wysłany: 11-08-2009, 08:15   

ale skoro nikt z miojego forum nie posiada dostępu do PA to chyba nie musze tego instalować :?:

Jesli zadałem głupie pytanie to przepraszam :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Partner strony: najlepszyranking.pl



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce