phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: arcy
08-05-2010, 16:40
Check_files i nowe mody
Autor Wiadomość
MaTeK_ 
Czarna lista
;)


Pomógł: 364 razy
Posty: 1708
Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 08-05-2010, 16:33   Check_files i nowe mody

Witam wszystkich użytkowników. Chciałbym wam pokazać szczegółowy opis pliku check_files.php, a więc zaczniemy od odpowiedzi na pytanie "Co to w ogóle jest?" . Jest to plik , który pokazuje nam czy edytowaliśmy inne pliki i podaje ich wartości (jakie był przed edycją i po , oraz ile znaków zostało dodanych lub usuniętych). CF pokazuje nam również statystyki bazy danych oraz czy podane foldery mają odpowiednie chmody czy złe. Zaczniemy od wyjaśnienia chmodów dla danych folderów. Kiedy pisze w check_files , że dany folder nie ma odpowiedniego chmodu powinien widnieć napis

/tmp/ : nie do zapisu ! Spróbuj ustawić prawa do zapisu przez FTP używając komendy: chmod 777 tmp

Wtedy musimy ustawić chmody folderu tmp na 777. Po nadaniu poprawnych chmodow powinien nam się pokazać taki komunikat.

/tmp/ : do zapisu - OK

Aby forum działało prawidłowo wszystkie foldery wymienione w check_files powinny mieć ustawione chmody na 777.

Dobra przejdźmy teraz do plików. Po edycji jakiegoś pliku (np: dbloader/dbloader.php) w check_files wyskoczy informacja , że plik ma złą wartość. Wyświetli się wtedy nam taka informacja

dbloader/dbloader.php : Zła zawartość ! [ 95fe77bb99d30bc7d42be4d110bfad30 ] > [ 78ad05749815ef6934cd472dfa715ac7 ] 29367 - 29359 (8)

Obecna suma plików
Wartość przed edycją
Liczba znaków w pliku po edycji
Liczba znaków w pliku przed edycją
Liczba , która pokazuje ile znaków w pliku zostało zmienionych

Jeżeli checmy, aby pisało, że plik został modyfikowany i wyświetlało nam zielony komunikat Modyfikowany musimy wykonać następujące czynności. Utworzyć nowy plik z rozszerzeniem .php o dowolnej nazwie (np: mod1.php), a w treść pliku dać
Kod:
<?php
$mod_name[] = 'Nazwa moda jaki instalowaliśmy';
$add_size['dbloader/dbloader.'.$phpEx] += 8;
?>


Objaśnienia:
Nie dodajemy nazw plików z końcówką .php . Jeżeli chcemy dodać dodatkowe znaki do danego pliku nie pisemy $add_size['nazwapliku.php.'.$phpEx] tylko $add_size['nazwapliku.'.$phpEx]
+= oznacza, że do pliku zostały dodane jakieś znaki. Jeżeli w wartości pokazało by (-8) (wyżej objaśnione co to oznacza - patrz na kolor definicji) to wtdy zamiast += 8; dodajemy -= 8; .
Jeżeli plik jest w głównym katalogu (przypuśćmy index.php) to wtedy dajemy $add_size['index.'.$phpEx] += ilość znaków;
Aby dodać kolejne pliki dla których zmieniamy warość przed ?> dodajemy $add_size['nazwapliku.'.$phpEx] += ilość znaków;

Po wykonaniu tej czynności powinniśmy wrzucić plik mod1.php do folderu includes/mods_info. Po wykonaniu tego powinniśmy otrzymać następujący komunikat

dbloader/dbloader.php : modyfikowany [ 95fe77bb99d30bc7d42be4d110bfad30 ] > [ 78ad05749815ef6934cd472dfa715ac7 ] 29367 - 29359 (0)

W razie pytań pisać w temacie.

_________________
Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio
Ostatnio zmieniony przez joli 23-05-2010, 20:29, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Matteo 



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 23-05-2010, 16:01   

Cytat:
Adres forum: www.polska-cs.eu
Popraw adres forum.
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
STRAZAK 


Pomógł: 80 razy
Posty: 777
Skąd: Gabrielów
Wysłany: 23-05-2010, 16:11   

Ja tego nie rozumiem. Można jaśniej dla kogoś jak ja?
 
     
Fragles 


Pomógł: 21 razy
Posty: 179
Wysłany: 23-05-2010, 16:28   

STRAZAK, na swoim komputerze postawił serwer apache + mysql i zainstalował forum tylko dla siebie.
 
     
STRAZAK 


Pomógł: 80 razy
Posty: 777
Skąd: Gabrielów
Wysłany: 23-05-2010, 16:44   

Fragles, to wiem :P Nie czaje tego 1 posta :)
 
     
Matteo 



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 23-05-2010, 16:52   

Prościej się już raczej nie da.
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
STRAZAK 


Pomógł: 80 razy
Posty: 777
Skąd: Gabrielów
Wysłany: 23-05-2010, 16:56   

Matteo, to co mam wrzucić
Kod:
<?php
$mod_name[] = 'Nazwa moda jaki instalowaliśmy';
$add_size['dbloader/dbloader.'.$phpEx] += 8;
?>


jak mam beer moda 2.4 ?
 
     
Matteo 



Pomógł: 1932 razy
Posty: 5715
Wysłany: 23-05-2010, 17:06   

Kod:
<?php
$mod_name[] = 'Beermod';
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
?>
itd... Oczywiście w miejsce plik, piszesz nazwę pliku/lokalizację bez .php.
_________________
Fora, strony, sklepy internetowe i wiele więcej...
matteo.fcb(at)gmail.com
 
     
MaTeK_ 
Czarna lista
;)


Pomógł: 364 razy
Posty: 1708
Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 23-05-2010, 17:24   

Napisałem to najprościej jak potrafię z wyznaczeniem kolorami nawet nie rozumiem jak wy tego możecie nie rozumieć
_________________
Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio
 
 
     
STRAZAK 


Pomógł: 80 razy
Posty: 777
Skąd: Gabrielów
Wysłany: 23-05-2010, 18:47   

MaTeK_,
Kod:
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
$add_size['plik.'.$phpEx] += ilość dodanych znaków;
?>
czyli tutaj nastepne nazwy wpisuje?

[ Dodano: 23-05-2010, 19:47 ]
Kod:
+= ilość dodanych znaków;
nie rozumiem
 
     
MaTeK_ 
Czarna lista
;)


Pomógł: 364 razy
Posty: 1708
Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 23-05-2010, 18:49   

ilość dodanych znaków masz napisane na końcu sumy danego pliku w cf ...
w nawiasach masz tą liczbę podaną...
_________________
Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio
 
 
     
STRAZAK 


Pomógł: 80 razy
Posty: 777
Skąd: Gabrielów
Wysłany: 23-05-2010, 19:43   

MaTeK_, nie kumam, ale okej.
 
     
MaTeK_ 
Czarna lista
;)


Pomógł: 364 razy
Posty: 1708
Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 23-05-2010, 21:19   

Dobra powiedz czego nie kumasz dokładnie
_________________
Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio
 
 
     
STRAZAK 


Pomógł: 80 razy
Posty: 777
Skąd: Gabrielów
Wysłany: 24-05-2010, 14:29   

MaTeK_, nie rozumiem. co ja mam wpisywać tam i dlaczego mam wpisać NP: BeerMod
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Fragles 


Pomógł: 21 razy
Posty: 179
Wysłany: 24-05-2010, 14:31   

STRAZAK, wpisujesz tam nazwe moda żeby ułatwić późniejszą identyfikacje tego co masz zainstalowane :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Partner strony: najlepszyranking.pl



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce