phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekierowanie do portalu po wejsciu na strone
Autor Wiadomość
Przemo



Pomógł: 210 razy
Posty: 3144
Wysłany: 21-03-2005, 14:51   Przekierowanie do portalu po wejsciu na strone

Jezeli chcemy aby po wejsciu na nasza domene, czy tez do katalogu forum kierowalo nas najpierw do portalu musimy stworzyc odpowiedni plik index.html z taka zawartoscia:
Kod:
<html>
<head>
  <meta http-equiv="Refresh" content="0; url=portal.php">
</head>
</html>

Jezeli nie zadziala, oznacza to, ze nasz serwer czyta najpierw pliki .php a pozniej html, w takiej sytuacji musimy edytowac dwa pliki na naszym forum:
Kod:
/includes/sessions.php
Znajdz:

            if ($error)
            {
                message_die(CRITICAL_ERROR, "Error creating new session", "", __LINE__, __FILE__, $sql);
            }


Pod tym dodaj:

$userdata['new'] = true;

Otworz index.php

Znajdz:

init_userprefs($userdata);

Pod tym dodaj:

if ( $userdata['new'] )
{
    redirect("portal.$phpEx");
}


Prosze o informacje na temat dzialania tego drugiego sposobu, nie byl jeszcze dokladnie testowany.

Drugi sposob przenosi do portalu tylko podczas "nowej" wizyty. Jak uruchomimy przegladarke i wpiszemy adres zostaniemy przeniesieni do portalu lecz gdy na wlaczonej przegladarce jeszcze raz wpiszemy adres, wejdziemy na forum.

UWAGA!
Centurion znalazł inny sposób na przekierowanie do portalu po wejściu na forum.
Cytat:
Jest bardziej banalny sposób na sprawienie żeby portal był stroną główną

w index.php po
Kod:
<?php

dodajemy linijkę:
Kod:
if($_SERVER['REQUEST_URI'] == '/') include('portal.php');


/ xlesiu
Ostatnio zmieniony przez xlesiu 01-06-2010, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Pasja


Pomógł: 4 razy
Posty: 210
Wysłany: 21-03-2005, 16:08   

Przemo napisał/a:
<html>
<head>
<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=portal.php">
</head>
</html>

Brama nie jest zbyt dobrze tolerowana przez google
 
     
nasedo



Pomógł: 318 razy
Posty: 1895
Wysłany: 22-03-2005, 01:52   

Cytat:
2 pliki to razem z index.html !? Wink

Przeciez Przemo napisal o dwoch :)

Przemo napisał/a:
/includes/sessions.php


Przemo napisał/a:
Otworz index.php
_________________
Wejdź na Najlepsze forum wielotematyczne. Skazzza czeka na Ciebie 8)
Pomoc tylko na forum. Nie pisz do mnie na gg/PW/e-mail chyba, że sam Cię o to poproszę.
 
     
-=mrock=-


Posty: 42
Wysłany: 22-03-2005, 11:00   Re: Przekierowanie do portalu po wejsciu na strone

Przemo napisał/a:
Prosze o informacje na temat dzialania tego drugiego sposobu, nie byl jeszcze dokladnie testowany.

Drugi sposob przenosi do portalu tylko podczas "nowej" wizyty. Jak uruchomimy przegladarke i wpiszemy adres zostaniemy przeniesieni do portalu lecz gdy na wlaczonej przegladarce jeszcze raz wpiszemy adres, wejdziemy na forum.


Niestety, nie działa. Testowane na IE i Operze, uwzględniajac wyrzucanie cookies i plików tymczasowych.
Serwer: Netlook :x
_________________
-=mrock=-
 
     
azwel


Pomógł: 41 razy
Posty: 402
Wysłany: 05-05-2005, 21:16   

Ja zrobiłem to u siebie nieco inaczej...
W index.php po:
Kod:
//end count unread posts
wstawiłem to:
Kod:
if (!$HTTP_COOKIE_VARS['pf']){
    @setcookie('pf', 1, (time() + 600), $board_config['cookie_path'], $board_config['cookie_domain'], $board_config['cookie_secure']);
    header('Location: portal.php');
}

Tyle na ten temat...

EDIT:
Zrobiłem małą poprawkę. Pierwsza rzecz zauważyłem, że po mimo zaznacznia przy logowaniu opcji pamiętaj mnie (czy jakoś tak, wiadomo o co chodzi) po ponownym wejściu wylogowywało. Druga dodałem czas żywotności ciasteczka.
_________________
Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług.
Ostatnio zmieniony przez azwel 07-05-2005, 20:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
-=mrock=-


Posty: 42
Wysłany: 06-05-2005, 17:36   

Pomogło, wielkie dzięki azwel :D
_________________
-=mrock=-
 
     
azwel


Pomógł: 41 razy
Posty: 402
Wysłany: 07-05-2005, 21:14   

Znalazłem inne roziwązanie. Zainspirował mnie kolega Vertigo, który prosił mnie o pomoc. Ci co znają php wiedzą co ten skrypt robi, a dla mniej zaawansowanych tłumaczę: sprawdza przy wejściu na index.php czy wszedłeś z portalu czy bezpośrednio. Jeśli bezpośrednio to przerzuć na portal. I tyle... kod poniżej, a wrzucić go najlepiej za tym:
Kod:
//end count unread posts

Kod (krótki, ale za to ile radości :wink: ):
Kod:
if( !eregi('\w*portal.php\w*', $_SERVER["HTTP_REFERER"]) ){
    header('Location: portal.php');
}
_________________
Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług.
 
     
-=mrock=-


Posty: 42
Wysłany: 08-05-2005, 01:11   

Ten pomysł jest prosty, ale niezbyt dobry, bo za każdym razem gdy klikniesz na link do strony głównej, to przenosi Cię do portalu.
_________________
-=mrock=-
 
     
azwel


Pomógł: 41 razy
Posty: 402
Wysłany: 08-05-2005, 17:43   

Oczywiście, że nie! Przecież wyraźnie napisałem co on robi. Jak wchodzisz z portalu to Cię nie przenosi!
_________________
Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług.
 
     
kermit


Pomógł: 60 razy
Posty: 946
Wysłany: 10-05-2005, 15:44   

można jeszcze w cpanel ustawić redirect
pozdro
_________________
Podpis jest niedozwolony, bo forum policyjne! :D
 
     
NoVy


Posty: 45
Wysłany: 17-05-2005, 16:50   

noo jak ustawilem ten piersy kof z portal.php... to byl problem bo forum jest na index.php.. i gdy probowalem wejsc na forum. to przenosilo mnie na portal. .. troche bez sens.. dlatego.. ustawil zamaist portal.php -> index.html.. osobna stronka html jako stronka startowa.. ktora nie koliduje z cala reszta ;) wyglada to tak :

Kod:

if (!$HTTP_COOKIE_VARS['pf']){
    @setcookie('pf', 1, (time() + 600), $board_config['cookie_path'], $board_config['cookie_domain'], $board_config['cookie_secure']);
    header('Location: index.html');
 
     
azwel


Pomógł: 41 razy
Posty: 402
Wysłany: 17-05-2005, 19:36   

No kurna NoVy, przecież taka była tego idea, żeby po wejściu na index wpierw przenosiło na portal!!!
_________________
Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług.
 
     
NoVy


Posty: 45
Wysłany: 18-05-2005, 19:51   

no dobra... ale jak chce pozniej wejsc na forum to wywala mnie znow na portal.. :/ troche bez sens ...
 
     
azwel


Pomógł: 41 razy
Posty: 402
Wysłany: 19-05-2005, 09:04   

Przez 600 sekund nie będzie Cię wywalać....
_________________
Bezpłatnie pomagam na forum. Jeśli to za mało to zapraszam do skorzystania z płatnych usług.
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Sylwia


Pomógł: 92 razy
Posty: 1033
Wysłany: 20-05-2005, 19:56   

azwel, Przy pierwszej wersji tego kodu co podałeś pokazuje błąd:
Kod:
Fatal error: Call to a member function on a non-object in /home/erodzina/ftp/index.php on line 453


A przy drugiej to samo tylko linie 454. Oczywiście przy wersji forum 1.9.4. Propozycje Przema mi nie działają.

Te linie co błąd mi pokazuje to:
Kod:
    $template->assign_vars(array(
        'L_WHOSBIRTHDAY_WEEK' => ($board_config['birthday_check_day'] > 1) ? sprintf((($birthday_week_list) ? $lang ['Birthday_week'] . $birthday_week_list : $lang['Nobirthday_week']), $board_config['birthday_check_day']) : '',
        'BIRTH' => $birth,
        'L_WHOSBIRTHDAY_TODAY' => ($board_config['birthday_check_day']) ? ($birthday_today_list) ? $lang['Birthday_today'] . $birthday_today_list : $lang['Nobirthday_today'] : '')
    );
}
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce