|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Przesunięty przez: arcy 19-05-2010, 10:51 |
Problem z polskimi znakami po instalacji przemowskiego forum |
Autor |
Wiadomość |
Eurynomos
|
Wysłany: 18-05-2010, 21:50 Problem z polskimi znakami po instalacji przemowskiego forum
|
|
|
Witam
próbowałem zmienić phpBB3 na przemowskie wszystko szło ładnie pięknie ( chodzi o kodowanie) aż do phpBB2
po update do Przemowskiej wysypało sie całkowicie kodowanie w ogole polskich znaków nie wyświetla ani nie dodaje do sql'a.
Myślałem ze robię gdzieś błąd "po drodze" to zainstalowałem Przemowskie forum na czystej bazie żeby sprawdzić czy działa, o dziwo też nie wyświetla poprawnie kodowania.
Przy pisaniu w shoutboxie widać same w polskich znakach ?????
a podczas pisania nowego tematu pisze:
Cytat: | Could not insert new word matches
DEBUG MODE
INSERT INTO phpbb_search_wordmatch (post_id, word_id, title_match) SELECT 11, word_id, 0 FROM phpbb_search_wordlist WHERE word_text IN ('teŚcik', 'kodowania', 'ąęćźńż', '-aecznz')
Line : 265
File : functions_search.php |
Miał ktoś z was tak? Mam nadzieje ze ktos z was mi pimoze
konretna baza forum ma ustawione latin2_general_ci , a system kodowania i porównywania dla mysql utf-8
link do fourm testowego http://eurynomos.jabsng.de/phpBBPrzemo/index.php |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
MaTeK_
Czarna lista

|
Wysłany: 18-05-2010, 21:52
|
|
|
czy oby na pewno ma latin2_general_ci ? może spróbuj na kodowaniu utf8_general_ci
Robiłeś konwersję z instrukcji z tego forum ? |
_________________ Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio |
|
|
|
 |
Eurynomos
|
Wysłany: 18-05-2010, 22:00
|
|
|
MaTeK_, tak z tą instrukcja.
ok spróbuje bez zmiany kodowania
p.s wersje kodowania jakie miałem podczas konwersji: (orginalna baza po zaimportowaniu na moj testowy serwer) utf8_bin ->utf8_general_ci -> latin2_general_ci
ide konwertować |
|
|
|
 |
MaTeK_
Czarna lista

|
Wysłany: 18-05-2010, 22:01
|
|
|
Z kodowaniem baz danych trzeba kombinować i to bardzo aż w końcu wyjdzie |
_________________ Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio |
|
|
|
 |
Eurynomos
|
Wysłany: 18-05-2010, 22:40
|
|
|
a więc problem ze starą bazą pozostaje nadal czyli ????????, ale na szczęście teraz nie mam juz błędu z wpisywaniem nowych polskich znaków
Może to wina po stronie samego serwera może nie, zobaczę skutki podczas konwersji oryginalnego forum na polskim serwerku. |
|
|
|
 |
Matteo

|
Wysłany: 18-05-2010, 22:48
|
|
|
Eurynomos napisał/a: | a więc problem ze starą bazą pozostaje nadal czyli ???????? |
Znaki zapytania występują w bazie, czy na forum, w starych postach? Jeśli w bazie - nic nie zrobisz, jeśli na forum, zobacz do tego tematu. |
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Eurynomos
|
Wysłany: 19-05-2010, 14:53
|
|
|
w bazie poprzez phpmyadmin widać ładnie polskie znaki w STARYCH postach na forum widać w nich ????
NOWE posty dodane poprzez forum w bazie mają stare poczciwe krzaczki ANSI/UTF8 ale na forum nowe posty ładują sie poprawnie.
Dam znać na forum po konwersji na oryginalnym serwerze forum z mojego profilu
[ Dodano: 23-05-2010, 11:51 ]
Witam
konwertowałem forum na oryginalnym serwerze i wszystko działa poprawnie.
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!