To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

HTML/PHP/AJAX/JS - Automatyczne dostosowanie przedstrony do rozdzielczo?ci.

Cebul - 18-04-2015, 09:50
Temat postu: Automatyczne dostosowanie przedstrony do rozdzielczości.
Witam!
Zrobiłem sobie przedstronę i mam pewien problem. A mianowicie chodzi o to, że na różnych rozdzielczościach 'rozjeżdża' się jak tylko jej się podoba.
Adres do przed strony: forum.ak-cs.pl/przedstrona/index.html

U mnie wszystko ładnie dopasowane jest: stopka na dole, kategorie na środku, itd. Ale już np. z laptopa - stopka jest w połowie ekranu, kategorie przy lewej stronie, itd.

Słyszałem, że w procentach można ustawić, ale coś nie bardzo chce mi to wyjść...

Tutaj kod jeszcze z px. (css)

Kod:
#forum a { background-image: url(../images/forum.png);
position: absolute;
    top:300px;
    left:15px;
    }



a tutaj html.

Kod:
<div id="forum">
<a href="/index.php" title="Przenies sie na forum!"><img src="images/forum.png" width="200" height="200" alt=""></a></td>

</div>



Mógłby ktoś mi pokazać jak ten kod ma prawidłowo wyglądać?
Z góry dzięki :)

Tommekk80 - 18-04-2015, 17:17

Daj adres tej strony.
Tommekk80 - 18-04-2015, 19:19

kooza, fakt, nie dojrzałem.
Cebul, daj ten plik, zobaczę co da się zrobić.

Cebul - 19-04-2015, 17:03

Proszę i dzięki za zainteresowanie. :)
Tommekk80 - 19-04-2015, 18:09

Cebul, jeszcze grafiki...
irekk - 19-04-2015, 18:46

Ale co ty chcesz osiągnąć? Zmniejszyć obrazki wraz ze zmniejszeniem szerokości strony?
Tommekk80 - 20-04-2015, 08:37

Ja? Wyśrodkować, sensownie poukładać, grafik nie trzeba zmniejszać/zwiększać tylko wystarczy całość wyśrodkować. Btw -
Kod:
<meta charset="utf-14">
Czemu tak?
Dwa - 25 linia, cholera wie skąd znacznik zamykający komórkę </td> :mrgreen:

irekk - 20-04-2015, 08:53

Chodziło mi o Cebula. Samo stosowanie position:absolute to już jest bycie hardkorem. Ogólnie objąć content w diva - wycentrować, następnie pogonić position:absolute i ogarnąć odstępy box-modelem do woli, stworzyć kontener na menu i porobić szerokości zależne od szerokości kontenera (kombinacja max-width z width), zapisać i się cieszyć ;)
Tommekk80 - 20-04-2015, 09:14

No, mniej więcej. Również nie jestem zwolennikiem position:absolute...
Cebul - 20-04-2015, 17:09

Aż takie "absolute" jest złe? :D
irekk - 20-04-2015, 17:21

W tym wypadku utrudnia życie.
Cebul - 21-04-2015, 16:25

Tommekk80, i jak tam? Da się coś zrobić? Bo nie wiem czy coś z tego będzie. :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group