phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
[Ważne] Wersja 1.12.0 Beta 2 - testy
Autor Wiadomość
Przemo

Wysłany: 19-11-2005, 20:18   [Ważne] Wersja 1.12.0 Beta 2 - testy

Skończyłem wstępne prace nad wersją 1.12.0 Pozostało jeszcze dopasowanie reszty stylów i wykrycie ostatecznych błędów, które napewno będą.

Zamieszczam do ściągnięcia dla wszystkich ale ważne: Nie aktualizowac innych wersji, jest to wersja testowa i nie będzie żadnych instrukcji jeśli zmieni się coś w kodzie !!! Służy tylko do czystego zainstalowania w celach TESTOWYCH !

Co nowego:
    Wszystkie poniższe nowe funkcje (z wyjątkiem kat. albumu i plusminus) pisałem sam, już tak się zraziłem do gotowych modów, że wole więcej nie ryzykować :)

-Znak wodny z konfiguracją w albumie
    -Skróty postów w liście tamatów
    -Historia edycji postów
    -Opisy czynności na tematach w widoku tematu
    -Groups Colors, z prefixami, w panelu online, autorach ost. postów-widoku listy tematów i str. głownej, widoku tematu, listy userów, shoutbox'ie, i na liście userów w panelu admina
    -Zakaz opuszczania grupy
    -Sortowanie porządku uśmieszków
    -Rozszerzona personalizacja ustawień/wyglądu forum oparta na ciastkach i dostępna dla gości
    -Zmiana śledzenia tematów na sprawniejsze, o wiele mniej obciążające i zajmujące mniej miejsca (tym samym znika całkiem system postów od ostatniej wizyty)
    -Poprawione kolorowanie linków postów, tematów, nazw użytkowników
    -Przerobiony shoutbox aby w pełni obsługiwał style
    -Dodane palety kolorów w panelu admina przy określaniu kolorów w stylu oraz w innych miejscach konfiguracji
    -Tuning całego forum, zmniejszona ilość zapytań do SQL o 80% !
    -Cachowanie SQL, zmniejszenie ilości zapytań o 2-8
    -Tuning HTML, zmniejsza o kilkanaście procent transfer. Tym samym wykorzystuje plik nazwa_stylu.css, przy edycji stylu w panelu admina, korzysta z pliku nazwa_stylu_css.tpl i przepisuje plik CSS. Przeniesienie prawie wszystkich funkcji JavaScript do pliku /images/jsscripts.js
    -Ikona OnLine gdy użytkownik jest online
    -Zamiana dat na Dzisiaj/Wczoraj
    -Licznik wizyt danej osoby na forum
    -Licznik łącznego czasu spedzonego na forum
    -Ilość napisanych tematów, dodanych załączników, ankiet przez użytkownika
    -Szpieg przeglądanych tematów przez użytkowników
    -Podkategorie w albumie
    -Aktualizacja z 2.0.18 doszło wyłączenie autologowania
    -Kasowanie punktów pomógł
    -Możliwość wyłączenia aktywnych dymków lub kolorowania pól tabeli po najechaniu myszą
    -Możliwość wyłączenia dla niezalogowanych: Dymki, OnMouseOver, Ikony systemu, Poziom użytkowników, Loading, Statystyki, Ostatnich odwiedzających. W celu zaoszczędzenia transferu
    -Możliwośc ustalenia w edycji stylu kolorów dla Admina, Moda, JR Admina, kolorów efektów po najechaniu myszą na komórki i komórki "pomógł"
    -Dopasowanie prawie wszystkich elementów do poprawnej obsługi stylów.
    -Przerobienie całkowite kodu portalu - dostosowanie do stylow - każdy moduł w osobnym pliku TPL
    -Możliwośc włączenia wyświetlania informacji o edycji własnego postu nawet gdy nie ma odpowiedzi
    -Przerobiony w większości system banowania, można teraz banowac też hosty
    -Poprawne wyszukiwanie słów ze znakami -_.@
    -Mass korespondencja z obsługą emaili w HTML, wysyłaniem na raty, możliwością osobnej wysyłki dla każdego języka użytkowników, podglądem z możliwością powrotu i poprawienia textu, również w html
    -Możliwość wysyłania mass emailów przez moderatora grupy do jej członków
    -Zamiana polskich znaków przy innych językach niż polski
    -Forum Trasz, admin wybiera jedno forum jako smietnik i podczas kasowania tematu pojawia się przycisk "Usuń do smietnika"
    -Heh, mój nowy ptaent, podczas wyszukiwania mamy możliwość wyboru szukania według "Wartości merytorycznej postu" :D Zobaczymy jak to się sprawdzi :)
    -Mała ikonka nad każdym postem służąca do komentowania postu przez moderatora. Ułatwienie starej edycji postu i dopisywanie swojego komentarza.
    -Nieduża zmiana podczas instalacji
    -Automatyczne zalogowanie po rejestracji
    -Plus Minus do powiększania okna pisania postu
    -Inne których już nie pamiętam :)
    -Według ciekawej sugestii Widm'a dodałem prefix i suffix w dodatkowych polach profilu, zatem można w łatwy sposób zrobić mod np. Skype
    -Przywrócone wyświetlanie for w jakich w danej chwili znajdują się użytkownicy OnLine, oraz lista osób w danym forum
    -Okienko z szybkim wyszukiwaniem, po najechaniu na link szukania
    -Okienko z Jumpboxem po najechaniu na znak oddzielający dużą ilość stron, innymi słowy można przeskoczyć już do dowolnej strony

--Poprawione wszystkie zgłaszane błedy
    --Inne nieduże lub niezauważalne z zewnątrz zmiany i mini dodatki/ulepszenia
    --Spore zmiany kodu w wielu miejscach w celu usprawnienia i optymalizacji
    --Proszę się nie zdziwić, gdy zobaczycie, że wersja 1.12.0 pokazuje dłuższy czas generowania niż wcześniejsze wersje. We wcześniejszych oraz w większości for phpBB start obliczania generowanego czasu jest rozpoczynany w pliku page_header.php a ten jest dołączany czasem w połowie kodu php i pokazuje czas generowania z księżyca :)

Na co zwrócić uwagę:
    -Zmieniony system masowej korespondencji, proszę potestowac jego działanie, poprawność wysyłania, równiez w formacie HTML, znaki specjalne
    -Posprawdzać dokładnie system banowania gdyz zmienił się całkowicie
    -Posprawdzać dokładnie zabezpieczenie uzytkowników na IP i hosty
    -Nowe posty, zmieniony całkiem system oznaczania postów nieczytanych

Istniejące problemy
    1. Opera: Podpisy nie chcą zejść na dół i jest beznadziejnie tak jak w oryginalnym phpBB2
    2. Mozilla FF: Gdy jest dużo stron, w podziale na strony, pojawiają się dwie strzałki po środku listy po kliknięciu w IE i Operze ładnie otwiera się mini okienko z jumpboxem i wyborem stron, natomiast w FF otwiea się ono na dole strony. Nie mogę znaleźć jak w FF zwrócić położenie myszy na ekranie, dla IE i Opery działa: event.x i event.y Jeżeli ktoś mógłby pomóc będzie fajnie, jeśli nie, FF będzie miał wyłączoną tą funkcję.

Wersja 1.12.0 powinna działać dobrze na nowych PHP i MySQL chociaż odnośnie tego drugiego będe jeszcze zmieniał zapytania SQL

Jest to wersja Beta 2 na temat wersji Beta rozmawialismy tutaj: http://www.przemo.org/php...wforum.php?f=49

Różnice w stosunku do wersji Beta

Problemy:
-Zerowanie ilości postów użytkowników (prosze o sprawdzenie w jakich okolicznościach to się dzieje, na razie zaobserwowane tylko na moim forum)
-Błąd wysyłania masowej korespondencji w html

Będzie zmieniane:
-Kolory grup - prawdopodobnie będzie możliwość dodatkowej obsługi adminów, modów, oraz obsługa pogrubień
-Okienko szukania po najechaniu na link "Szukaj" (Prosiłbym o jakieś propozycje, może też inne gotowe rozwiązanie, jeżeli nikt nie zaproponuje a ja nie znajdę jakiegoś rozsądnego rozwiązania, zostanie to całkowicie usunięte)

Jest kilka różnic pomiędzy wersją Beta i Beta 2 Głównie poprawione wszystkie błędy, oraz kilka małych udogodnień
Dwie zmiany które trzeba sprawdzić:

-Usunąłem sprawdzanie banow, ostrzeżeń i zabezpieczających IP z miejsca aktualizacji informacji o sesji do miejsca w którym nowa sesja użytkownika jest zakładana.
W momencie kiedy użytkownik loguje się poprzez formularz do logowania, zostaje założona sesja, później jest ona aktualizowana co 60 sekund. Co 60 sekund również kasowane są sesje starsze niż czas podany w panelu admina, domyślnie 15 minut.
Tak więc kiedy dostaniemy ostrzeżenie lub zostanie nam przypisany adres IP lub dostaniemy bana to nie będzie to sprawdzane gdy będziemy na forum. Nastąpi to dopiero po 15 minutach, pod warunkiem, że ktoś po 15 minutach wejdzie przed nami na forum aby mogły zostać usunięte nasze stare sesje.
Chodzi tutaj o odciążenie forum aby nie sprawdzało co chwilę czyli co (60/ilość osób online) sekund, nowych ostrzeżeń, banów itp.
Jednak podczas dodawania nowego bana, lub ostrzeżenia kasowane są z bazy wszystkie sesje z wyjątkiej tej, która jest wykorzystywana przez osobę dającą bana lub ostrzeżenie.
Cały minus tego to fakt iż podczas dodawania bana lub ostrzeżenia zostaną wylogowani z forum wszyscy ci, którzy nie mają atomatycznego logowania. Ale myślę, że warto było to zrobić dla odciążenia forum.
Pisze o tym dlatego, aby było łatwiej testowac działanie tych zabezpieczeń. Przy sprawdzaniu należy ustawić zabezpieczenie, wylogować się z forum i zalogowac ponownie. Chciałbym tez abyście sprawdzili jak będzie to działać bez wylogowywania, tylko na logowaniu zapamiętanym. Chodzi o to żeby z czasem nie okazało się, że działa to źle a mam obawy, że pojawi się tu jakiś błąd.
Chciałbym też aby osoby znające się na PHP prześledziły w pliku sessions.php funkcje session_begin(), session_pagestart(), sprawdziły w jakich okolicznościach jest używana jedna i druga sesja i przemyślały czy taki system jak ja zaproponowałem jest dobry. Tak więc trzeba testów teoretycznych i praktycznych oba są bardzo ważne.

-Dodatkowe pola wyposażyłem w możliwość przekształcenia za pomocą prefixu i suffixu w kolejny obrazek ikony pod postem, potestujcie jak to działa oraz wyświetlanie w widoku profilu i listy użytkowników. Posiada też obsługę stylu i języka przeglądającego w prefixie i suffixie w celu dopasowania obrazków do języków i stylów. Podobnie w kilku innych miejscach w konfiguracji bannerów na stronie głównej i portalu.

Im szybciej ktoś mi pomoże przy: zerowaniu ilości postów, okienku szukania, systemu sesji i czasów tym szybciej pojawi się końcowa wersja 1.12.0

Jeżeli znajdziecie jakiś błąd, który nie jest tutaj wymieniony, napiszcie. Nawet jeżeli w wersji Beta był zgłaszany. Każdy zgłaszany błąd poprawiłem ale nie chciałbym aby jakiś umknął.
Przed zgłoszeniem błędu przeczytajcie cały ten temat aby uniknąć zdublowanych zgłoszeń.

Jeżeli testowaliście u siebie wersję beta, wystarczy nadpisać wszystkie pliki za wyjątkiem config.php z wersji Beta2 Różnic w bazie praktycznie nie ma

Zapraszam do testów:
phpBB_modified_v112_Beta_2_by_Przemo.zip

Gadatliwa Kasia 

Widmo

Wysłany: 19-11-2005, 20:43   

Przemo napisał/a:
-Okienko szukania po najechaniu na link "Szukaj" (Prosiłbym o jakieś propozycje, może też inne gotowe rozwiązanie, jeżeli nikt nie zaproponuje a ja nie znajdę jakiegoś rozsądnego rozwiązania, zostanie to całkowicie usunięte)

pisałem - bardzo fajne, tylko nie rozumiem w czym jest problem ?
ze nie znika po zjechaniu ?

BTW: moze by dodac do tego okienka link do seekera...

Przemo

Wysłany: 19-11-2005, 20:45   

W tym jest problem, ze trzeba zrobić aby ono znikało po zjechaniu z niego myszką, wiele osób drażni to, że trzeba go ręcznie zamknąć i mają rację. Próbowałem to robić, ale pojawił sie problem gdy w tym oknie najeżdżałem myszką na pole tekstowe lub przycisk, wtedy okno znikało :/ Nie znam się za bardzo na JS, przydało by się, żeby ktos to dopracował albo dał linka do takiego istniejącego skryptu. Ale raczej nie to z vB

Widmo

Wysłany: 19-11-2005, 20:55   

Przemo napisał/a:
ze trzeba zrobić aby ono znikało po zjechaniu z niego myszką

wklej bezposrednio za tag zamykajacy BODY:

Kod:
</body>
<div id="overDiv" style="position:absolute; visibility:hide;"></div>

Paszczak000

Wysłany: 19-11-2005, 20:58   

Po wykasowaniu kategori i for mam w PA:
Kod:
Błąd Ogólny
No forum access control lists exist

i nic się z tym nie da zrobić ;]

[ Dodano: 19-11-2005, 21:08 ]
Cytat:
Jeżeli pole jest oznaczone Obsługa au_tpl au_lng oznacza to, że ciącg znaków au_tpl zostanie zamieniony na nazwę stylu a au_lng na język przeglądająccego.

Przemo

Wysłany: 19-11-2005, 21:08   

Paszczak000, z forami fakt, było zgłaszane przy Beta ale mi umknęło.

Paszczak000

Wysłany: 19-11-2005, 21:14   

wiem, ja tylko przypominam :)

Gaw

Wysłany: 19-11-2005, 21:43   

z szukaniem zdaje mi sie, ze lepiej by bylo jakby okienko wyskakiwalo po nacisnieciu, a pod inputem mogl by byc link "Zaawansowane szukanie" do search.php

T-kOrreD

Wysłany: 19-11-2005, 21:51   

Wartoby jedynie dodać pole "szukaj wszystkich". Wtedy to ulepszenie byłoby ulepszeniem w pełnym tego słowa znaczeniu, a nie tylko bajerem. Poza tym jest OK.

KlonAdam

Wysłany: 19-11-2005, 21:55   

brak : Groups Colors, z prefixami w downloadzie ;]

naciskam na swoje ostrzeżenie i widzę : "Only variables can be passed by reference in"

niedzwiedz_2

Wysłany: 19-11-2005, 22:02   

Gaw napisał/a:
z szukaniem zdaje mi sie, ze lepiej by bylo jakby okienko wyskakiwalo po nacisnieciu, a pod inputem mogl by byc link "Zaawansowane szukanie" do search.php

Albo po jednokrotnym kliknięciu okienko, a po 2 krotnym search.php

Przemo

Wysłany: 19-11-2005, 22:35   

KlonAdam, napisz cos wiecej gdzie jak naciskasz, czy cos jeszcze pisze?

[ Dodano: 19-11-2005, 22:37 ]
Paszczak000, co widzisz źle w tym drugim screenie? Tak ma byc zgadza się?

Dlugi

Wysłany: 19-11-2005, 22:39   

w jednym brakuje opisow a w drugim jest zdublowana tabelka smietnik

geman

Wysłany: 19-11-2005, 22:39   

Przemo napisał/a:
Tak ma byc zgadza się?

Może chodzi o to "niezlicznie" ;)

Gadatliwa Kasia 

Widmo

Wysłany: 20-11-2005, 00:01   

geman napisał/a: