|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
[Ważne] Wersja 1.12.0 Beta 2 - testy |
Autor |
Wiadomość |
vioka

|
Wysłany: 20-11-2005, 16:32
|
|
|
a ja mam pytanie odnośnie tego
PA/konfiguracja/dodatkowe
Kod: | Ile dni przetrzymywać nieczytane posty |
po czasie zaznaczonym posty zostają usuniete z bazy, czy oznaczone jako przeczytane ? |
_________________ Twoja <a>uroda</a> |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Radek

|
Wysłany: 20-11-2005, 16:33
|
|
|
oznaczone jako przeczytane |
|
|
|
 |
PHOENIX

|
Wysłany: 20-11-2005, 16:50
|
|
|
Draxter pod przeglądarka ci pisze wszystko więc chyba wystarczy...
A teraz jeszcze pytanie do tych "krzaków" co Vioka i ktoś tam jeszcze miał...
Mam ten sam problem pod opera krzaki a pod ff tylko kreska oddzielajaca menu od strony...
I wylaczylem gzip w mysql i nic |
_________________ Life is life |
|
|
|
 |
moron
|
Wysłany: 20-11-2005, 17:03
|
|
|
mi sie czesto jakis syf na SB pojawia
ale po odswiezeniu znika |
_________________ przenosze fora z fora.pl i innych darmowych serwisow ktore nie udostepniaja bazy! |
|
|
|
 |
Leshni@K
Gość
|
Wysłany: 20-11-2005, 17:45
|
|
|
ja bym prosil, zeby jak najszybciej zostaly zmienione zapytania MySQL, bo na moim serwerze hostingowym jest juz MySQL 5 i prawie nic nie dziala |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 20-11-2005, 17:56
|
|
|
Instalacja na mysql5: (cały post dotyczy tylko php5 i mysql5 i nie ma nic wspólnego z podobnymi błędami, które zgłaszałem wyżej)
1. db/schemas/mysql_basic.sql
Jest:
Kod: | INSERT INTO phpbb_users (user_id, username, user_level, user_regdate, user_password, user_email, user_icq, user_website, user_occ, user_from, user_interests, user_sig, user_viewemail, user_style, user_aim, user_yim, user_msnm, user_posts, user_attachsig, user_allowsmile, user_allowhtml, user_allowbbcode, user_allow_pm, user_notify_pm, user_allow_viewonline, user_rank, user_avatar, user_lang, user_timezone, user_actkey, user_newpasswd, user_notify, user_active) VALUES ( -1, 'Anonymous', 0, 0, '', '', '', '', '', '', '', '', 0, NULL, '', '', '', 0, 1, 1, 1, 1, 0, 1, 1, '', '', 'polish', 1.00, '', '', 0, 0); |
Powinno być:
Kod: | INSERT INTO phpbb_users (user_id, username, user_level, user_regdate, user_password, user_email, user_icq, user_website, user_occ, user_from, user_interests, user_sig, user_viewemail, user_style, user_aim, user_yim, user_msnm, user_posts, user_attachsig, user_allowsmile, user_allowhtml, user_allowbbcode, user_allow_pm, user_notify_pm, user_allow_viewonline, user_rank, user_avatar, user_lang, user_timezone, user_actkey, user_newpasswd, user_notify, user_active) VALUES ( -1, 'Anonymous', 0, 0, '', '', '', '', '', '', '', '', 0, NULL, '', '', '', 0, 1, 1, 1, 1, 0, 1, 1, 0, '', 'polish', 1.00, '', '', 0, 0); |
A dalej piszę skrótowo:
tabela _pa_settings: Field 'settings_dbdescription' doesn't have a default value.
tabela _topics: Field 'topic_title_e' doesn't have a default value.
tabela _topics: Field 'topic_action_user' doesn't have a default value
PA -> indeks administracji:
Kod: | Could not insert data into logs table
DEBUG MODE
SQL Error : 1366 Incorrect integer value: '' for column 'topic_id' at row 1
INSERT INTO phpbb_logs (mode, topic_id, user_id, username, user_ip, time) VALUES ('admin', '', '2', 'Jacek', '7f000001', '1132503522')
Line : 173
File : functions_log.php |
Nie działa synchronizacja bazy Po kliknięciu (jako admin) w "Sprawdź synchronizację SQL" pojawia się:
Kod: | CheckFiles - phpBB by Przemo wersja 1.12.0 Beta 2
Sprawdzanie synchronizacji SQL
Server name : localhost
Cookie domain : localhost
Check address : 0
Cookie secure : 0
PHP version : 5.0.5 - OK
Kompresja gzip forum : Tak
|
... i leci normalny check_files
PS: natomiast przy okazji stwierdzam, że sprawdzanie synchronizacji przy (bodajże) ilości postów >100 działa poprawnie (w beta nie działało, teraz jest ok).
Nie działa masowe kasowanie postów użytkowników:
Kod: | Could not select posts from posts table
DEBUG MODE
SQL Error : 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 3
SELECT post_id FROM phpbb_posts WHERE poster_id =
Line : 74
File : admin_prune_user_posts.php |
Jako nazwę użytkownika podaję oczywiście poprawnie admina (tylko on ma posty). Z resztą gdyby user nie istniał, to wywaliłby się kilka linijek wyżej.
Prawdopodobnie w linii 52 powinno być: SELECT user_id,username FROM...
Przy dodawaniu w PA nowej grupy:
Kod: | Could not insert new group
DEBUG MODE
SQL Error : 1366 Incorrect integer value: '' for column 'group_count_enable' at row 1
INSERT INTO phpbb_groups (group_type, group_name, group_description, group_moderator, group_count, group_count_enable, group_mail_enable, group_no_unsub, group_single_user, group_order, group_color, group_prefix) VALUES (0, 'VIP', '', 2, '99999999', '', '1', '1', '0', 1, '0000FF', '@')
Line : 429
File : admin_groups.php |
Przy próbie dodania pliku do downloadu w PA -> download -> pliki: dodaj
Kod: | Couldnt Query info
DEBUG MODE
SQL Error : 1264 Out of range value adjusted for column 'file_id' at row 1
INSERT INTO phpbb_pa_files VALUES('NULL', ...) // to ja celowo wyciąłem - ważny jest NULL!!
Line : 173
File : admin_file.php |
Nie może być NULL wartością integer?
To samo z dodawaniem kategorii downloadu i wszystkich innych miejscach, gdzie wpisujemy wartość 'NULL'.
Czyszczenie logów czynności:
Kod: | Could not insert data into logs table
DEBUG MODE
SQL Error : 1366 Incorrect integer value: '' for column 'topic_id' at row 1
INSERT INTO phpbb_logs (mode, topic_id, user_id, username, user_ip, time) VALUES ('Delete_all', '', '2', 'Jacek', '7f000001', '1132505423')
Line : 95
File : admin_logging.php |
Kosmetyczne sprawy: tło niektórych wierszy w PA jest mniej lub bardziej szare, np:
PA -> ogólne -> konfiguracja -> dodatkowe: ciemne tła mają "Czyszczenie read history", "Numer GG, Hasło GG", Powiadomienie admina na GG", "Powiadomienia o odpowiedziach" itd. (na pozostałych kartach konfiguracji również są takie przypadki).
Co któreś wysłanie posta na php5+mysql5+iis5 kończy się białym ekranem. Niestety, w logach nic nie ma i nie wiem jak go złapać... |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 20-11-2005, 17:57
|
|
|
Leshni@K dasz dostęp do serwera zeby potestowac?
chelloPL napisał/a: | warunek jest sprawdzany tylko wtedy, jeśli nie uda się wykonać zapytania UPDATE. Podejrzewam, że jak wchodzę anonimowo na stronę, to wówczas dostaję SIDa. Jak się loguję, to SID jest aktualizowany (update). Czyli UPDATE nie jest wykonywany TYLKO jeśli wchodzę na stronę pierwszy raz jako anonymous. |
Zrobilem tak i pisalem o tym, ze sprawdzanie odbywa sie podczas tworzenia sesji i wtedy jest sprawdzane IP mozesz zerknac do pliku sessions.php?
nasedo napisał/a: | Przy wylaczonym OnMouseOver i tak podswietla w kolumnach "tematy, posty, ostatni post" w index i "odpowiedzi, wyswietlen" w viewforum. | Ja na przyklad tutaj na forum wylaczylem sobie w preferencjach onmouseover i nie ma efektu. Gdzie Ci sie tak dzieje i gdzie to wylaczasz? |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 20-11-2005, 17:59
|
|
|
Przemo, dostęp do serwera dałem. Jest teraz włączony, możesz (możecie) z nim robić wszystko, włącznie z kasowaniem co się tylko podoba
namiary na wszystkie dane w ModTeam... |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 20-11-2005, 20:26
|
|
|
Przemo napisał/a: | sprawdzanie odbywa sie podczas tworzenia sesji i wtedy jest sprawdzane IP mozesz zerknac do pliku sessions.php? |
Wg moich informacji, sprawdzanie powinieneś przenieść do wiersza 212 (czyli tuż przed przygotowaniem zapytania UPDATE o którym pisałem).
Wówczas masz:
id usera zalogowanego, masz informację o jego IP, masz listę dozwolonych hostów - wyśmienite miejsce.
I po sprawdzeniu tego, jeśli wszystko jest ok to robisz UPDATE sesji, a jeśli jest błąd, to ją kasujesz. Krótko mówiąc, kod do weryfikacji wylądował trochę za nisko.
PS: podsyłam swoją wersję sessions.php z komentarzami. Będzie łatwiej mi wytłumaczyć o co chodzi i jak uważam że powinno być.
Poprawki moje są umieszczone w ###chelloPL### (sprawdziłem i weryfikacja hostów działa) |
|
|
|
 |
PHOENIX

|
Wysłany: 20-11-2005, 20:48
|
|
|
A ja na localhoscie sobie zrobilem forum i przy rejestracji wywala errorka ale czemu nie wiem ...
Kod: | "Notice: Undefined index: mode in /usr/local/www/data-dist/przemo/profile.php on line 26" |
A linia 26 to
Kod: | if ( $_GET['mode'] == 'viewprofile' || $_POST['mode'] == 'viewprofile' )
|
PHP 5.0.5 MySQL 5.0 ... Hmm nie wiem co to, forum sciagalem przed chwila..
W check_files.php wszystko OK
Tylko tego TABA wywalilem jak ChelloPL radzil i gzip chodzi ... |
_________________ Life is life |
|
|
|
 |
kermit

|
Wysłany: 20-11-2005, 20:57
|
|
|
jeszcze nie sprawdzałem ale mam nadzieje, że zostały poprowione błędy z niemożnością zaznaczania tekstu |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 20-11-2005, 22:10
|
|
|
No to na dziś 2 ostatnie rzeczy:
1. jak jest (powinien być) jumpbox przy bardzo dużej ilości stron, to on działa tylko pod Operą i IE. Nie działa pod Mozillą i Firefox - pojawia się na samym dole strony.
Rozwiązanie:
w pliku jsscript.js zamienić funkcję show_pagina na:
Kod: | function show_pagina(e)
{
var sTop = document.body.scrollTop;
var sLeft = document.body.scrollLeft;
document.getElementById('s_pagina').style.display='block';
document.getElementById('s_pagina').style.left=e.clientX-35+sLeft;
document.getElementById('s_pagina').style.top=e.clientY+sTop-20;
return;
} |
w functions.php, znaleźć:
Kod: | onclick="show_pagina();" |
zamienić na:
Kod: | onclick="show_pagina(event);" |
Po tych poprawkach działa pod IE, Opera, Mozilla, FireFox. Sprawdźcie tylko, czy nie ma w tym błędów (bo ja z javascriptem mam tyle wspólnego co nic)
2. Bardzo dawno temu, w phpBB (chyba) przy rejestracji był brzydki zwyczaj przesyłania hasła plaintextem via mail. No i pozostałości tego zostały we wszystkich wersjach Przemo.
W email/admin_welcome_activated.tpl zmienić:
Kod: | możesz zalogować się korzystając z loginu i hasła, które otrzymałeś w poprzednim email'u. |
na:
Kod: | możesz zalogować się korzystając z loginu i hasła, które podałeś przy rejestracji. |
|
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 20-11-2005, 22:21
|
|
|
PHOENIX napisał/a: | A linia 26 to
Kod:
if ( $_GET['mode'] == 'viewprofile' || $_POST['mode'] == 'viewprofile' )
|
Zamień na:
Kod: | if ( @$_GET['mode'] == 'viewprofile' || @$_POST['mode'] == 'viewprofile' ) |
Ja u siebie już to zmodyfikowałem od wersji 1.9.3 i tak mi zostało
Nawet tego wcześniej nie dostrzegłem. |
|
|
|
 |
Przemo

|
Wysłany: 21-11-2005, 00:45
|
|
|
chelloPL, dzięki, przesledze twoj plik jednak chodzilo mi o to aby sesja byla aktualizowana ale nie bylo sprawdzania zabezpieczen, banow, IP itp. Dlatego, ze sesja jest atualizowana co 60 seund a nowa sesja jest tworzona co 15 minut (domyslnie) i wtedy zamiast co 60 seund to caly kod i zapytania SQL sa wykonywane co 15 minut a chyba w niczym to nie przeszkodzi? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
MASS
|
Wysłany: 21-11-2005, 13:43
|
|
|
No forum access control lists exist
cały czas... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!