phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z serwerem nazwa.pl
Autor Wiadomość
Przemo

Wysłany: 27-05-2005, 10:35   Problemy z serwerem nazwa.pl

Do niedawna byl to jeden z najlepszych serwerow, jednak niedawno pojawiły sie jakies problemy, najpierw ciągły błąd 500 przy odbudowywaniu search + uszkadzanie tabel szukania (tak jakby serwer pilnował aby np. w przeciągu 20-30 minut nie mogło byc wykonane więcej niż xx zapytań do bazy SQL.
Dzisiaj znowu kolejny problem - ograniczenie ilosci polaczen do bazy a wczesniej dzialalo.
Czy ktos kto ma forum na tym serwerze zaobserwowal ostatnio problemy?

Gadatliwa Kasia 

patrick

Wysłany: 27-05-2005, 13:36   

Jezeli tak jest to administracja zrobila to do optymalnego dzialania i nie przeciezanai servera przez uzytkownikow. Kazdy chce by jego server nie mial padow i zwisow. Jednak za ta cene powinni inaczej traktowac klienta nie ograniczajac tak servera :|

Gość

Wysłany: 30-05-2005, 13:14   

Niestety nic nie jest z gumy
Tylko ciekawi mnie na ile zapytan pozwala nazwa w przeciagu godziny
Mozliwosc takiego ograniczenia pojawila sie w mysql od wersji 4.0

Sylwia

Wysłany: 31-05-2005, 14:54   

Wysłałam do nich treść postu Przema i link do tej strony ale zdecydowali się do mnie odpisać zamiast na forum...
Oto co firma odpisała:

Cytat:
Forum zmodyfikowane patchem "by Przemo" nie jest oficjalną wersja
wydawcy phpBB więc mogą występować problemu z tym forum.
Serwery jak najbardziej nakładają ograniczenia w ilości połączeń do
baz danych jak i również nakładają limit czasu wykonywania połączeń co
jest standardowo ustawione na 30 sekund.
Ostatnio zmieniony przez Sylwia 03-08-2005, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

patrick

Wysłany: 31-05-2005, 17:19   

Sylwia napisał/a:
Serwery jak najbardziej nakładają ograniczenia w ilości połączeń do
baz danych jak i również nakładają limit czasu wykonywania połączeń co
jest standardowo ustawione na 30 sekund.

ehhh no tak rozumiem ich lecz sa widaca firma hostingowa w kraju, nie powinni dawac takich ograniczen ... :/
duzo lepszym wyjsciem bylo by wzmocnienie maszyn, zmiana OS'a na nich. Takie ograniczenia w mysql sa nie potrzebne i odstrzaszaja.

Przemo

Wysłany: 31-05-2005, 18:47   

Sylwia napisał/a:
Forum zmodyfikowane patchem "by Przemo" nie jest oficjalną wersja
wydawcy phpBB więc mogą występować problemu z tym forum.
Tak jakby z oficjalna wersja phpBB nie bylo takich samych problemów, kazdy kto sie zna na phpBB wie, ze na slabych serwerach z oficjalna wersją dzieje sie dokładnie to samo przez limit połączeń. W mojej wersji wymagania sa około 2 razy większe, lecz nawet średnie serwery radzą sobie z tym doskonale, widac nazwa.pl nałożyła limity mniejsze niz na średniej klasy serwerach to oznacza, że zmniejszyła jakość świadczonych usług.

Widmo

Wysłany: 31-05-2005, 20:47   

IMO to nawet LYCOS nie ma problemow z iloscia polaczen...

szym

Wysłany: 31-05-2005, 23:20   

Moze i nie ma na Lycosie takiego ograniczenia ale sa za to jest inne.......
Nic nie jest z gumy a przedsiewziecie musi sie oplacac
Co do nazwy.pl to oczywistym jest ze koszty utrzymania serwerow w pl sa duzo wyzsze wiec i ograniczenia sa wieksze
Co do limitu 30 sekund na zapytanie to wydaje sie byc jak nabardziej uzasadniony, jesli zapytanie trwa tyle czasu to oznacza jedynie ze jest albo zle napisane albo serwer jest zapchany wiec nalezy je uciac - czyste zabezpieczenie przed przeciazeniem serwera

Przemo

Wysłany: 01-06-2005, 09:55   

Ale zabezpieczenie do kitu bo blokuje mozliwosci uzytkownika. Jak juz ktos ma porzadny hosting to postaralby sie o limitowanie mozliwosci wykorzystania procesora i pamieci w zaleznosci od aktualnego obciazenia przez innych. Tak jest na home.pl

Gość

Wysłany: 01-06-2005, 11:03   

Obawiam sie ze to nie jest taki proste ...
Na home, z tego co sie orientuje, to jedynie procesy apache'a (www) sa/moga byc ograniczane
Jednak aby to zastosowac najczesciej traci sie niektore mozliwosci konfiguracyjne np flagi php w plikach .htaccess
Co do mysqla to nie ma mozliwosci zastosowania ograniczenia na procesor w tak prosty sposob i najczesciej administrator ratuje sie takim jak na nazwa.pl

patrick

Wysłany: 01-06-2005, 12:18   

Wiem jedno nie kupil bym u nich uslug. Z powodu ograniczen ..
Rozumiem ze servery sa kolokowane w polsce, co wiaze sie z duzymi kosztami. Lecz jest to malo oplacalne lacza w poslce sa drogie, limitowane. Lepiej zmienic lokalizacje na berlin, duseldorf gdzie bylo by to o wiele tansze i mozna bylo by wiele maszyn postawic bez takich ograniczen ;)

Ale no coz jest wiele firm w polsce i wszystkie sie bija o klientow ..

jedrus4

Wysłany: 19-02-2006, 02:32   

witajcie,
napisałem do nich maila, gdyż miałem dokładnie to samo - ERROR 500 i częste wolne ładowanie się strony:
Cytat:

Witam,
na serwerze jedrus.nazwa.pl obserwuję bardzo dziwne zachowanie.
Przy zainstalowanej wersji 1.9.5 forum phpbb2 by przemo nader
często pojawiał się błąd 500 - internal server error. Zrzucałem
to jednak na barki zbyt skomplikowanych skryptów w poprzedniej
wersji forum. Wykonałem aktualizację do wersji 1.12.3, która jest
o wiele bardziej stabilna, wolna od błędów i charakteryzuje się
kilkunastokrotnie mniejszą ilością zapytań do bazy danych
(zejście średnio z 50 zapytań do 6 na stronie).
Mimo to, dziennik błędów jest pełen wpisów:
[data] [error] [client xx.xx.xx.xx] FastCGI: comm with (dynamic)
server "/usr/local/apache/fcgi-bin/php-fcgi" aborted: (first
read) idle timeout (120 sec)

Forum w pewnych momentach chodzi wręcz IDEALNIE - i nie chodzi
tutaj w żaden sposób o ilość użytkowników na stronie w danej
chwili - często forum chodzi lepiej gdy na stronie jest
jednocześnie ponad 20 użytkowników niż wtedy gdy jest kilku ale
strona w żaden sposób nie chce się ładować.

Może dzięki obszerniejszym statystykom po Państwa stronie będą
Państwo w stanie znaleźć rozwiązanie tego uciążliwego problemu,
który uniemożliwia wykorzystywanie pełnych możliwości wykupionego
serwera.

odpisali (czego oczywiście można było się spodziewać):
Cytat:

Z naszych obserwacji i doświadczenia wynika, że forum phpbb z łatką by
przemo gereruje zdecydowanie większe obciążenie niz forum oryginalne i
odraddzamy je naszym klientom. Dodatkowym powodem jest fakt, że bazuje
ono na starej wersji phpbb, a nie sądzę aby twórca łatki naprawiał
błędy w samym phpbb - a może to powodować poważne problemy z
bezpieczeństwem, jak również z obciązeniem serwera poprzez skrypty
skanujące internet na obecność takich właśnie aktualizacji.

stwierdziłem - walczę - i odpisałem im:
Cytat:

Witam,
takiej odpowiedzi się niestety spodziewałem. Nie satysfakcjonuje mnie ona zupełnie. Nie bardzo widzę doszukiwanie się sensu ciągłego występowania błędu 500 serwera w skrypcie by przemo. Wygodnie jest odpowiedzieć - to ta wersja forum. Przenieśliśmy się na Państwa serwery wirtualne z serwera o dużo gorszych paramterach - tam przy identycznym obciążeniu (tyle samo użytkowników, tyle samo odwiedzin, tyle samo nowych postów) forum nie powodowało żadnych błędów.
Jest mnóstwo for dyskusyjnych "by przemo" w polskim internecie - choćby forum 206club.net na którym spędzam wiele czasu i ani razu nie zaobserwowałem zwolnionego działania czy choćby jednego błędu 500 serwera (i jakiegokolwiek innego). Także nie satysfakcjonuje mnie całkowicie Państwa odpowiedź. Przy zakupie hostingu nie byłem poinformowany, że zabronione jest instalowanie wersji phpbb by przemo ani że jego instalacja pociągnie za sobą błędy powodujące niemożność korzystania z usługi w
oczekiwanym zakresie.

Może rozwiązaniem będzie przeniesienie serwera wirtualnego jedrus.nazwa.pl na jakiś mniej obciążony serwer? Jeśli błąd powoduje jakiś skrypt, napewno w statystykach mają Państwo zapisane informacje - proszę o przekazanie ich w miarę możliwości, zgłoszę się do autora modyfikacji aby przeprowadził testy danego skryptu.

Rozumiem że jeśli nie potrafią Państwo wywiązac się z umowy dot. świadczenia usług w formie ciągłej i nie przerywanej uciążliwymi błędami przysługuje mi prawo odstąpienia od umowy i zwrotu kwoty za pozostały okres czasu?

zobaczymy co z tego wyniknie, ale ja nie odpuszczę :twisted: to śmieszne żeby tak poważny dostawca usług robił sobie jaja. forum by przemo 1.12.3 ma kilkadziesiąt razy mniej zapytań i stwarza problemy tak poważnemu hostingowi jak nazwa.pl? ośmieszają sie.....

Ivellios

Wysłany: 19-02-2006, 18:42   

Moim zdaniem, oni po prostu zastosowali dobrze wszystkim znaną wymówkę - jak Przemo, to przeciąża i koniec. I to jest poważna firma... :roll:

NetJaroPL

Wysłany: 19-02-2006, 20:46   

Oj, ja bym do nich zadzwonił ;)

[ Dodano: 19-02-2006, 20:46 ]
Oj, ja bym do nich zadzwonił ;)

i niech pokażą statystyki gdzie Przemo obciąża ;)

Gadatliwa Kasia 

Przemo

Wysłany: 20-02-2006, 12:51   

Jesli jest to wersja 1.12.* to masz argumenty, ta wersja bazuje na NAJNOWSZYM phpBB 2.0.19 oraz jest znacznie (40%) zoptymalizowana, mozesz im to napisac, niech sobie sprawdza jak obciaza twoje forum.

3 dni temu przenosilem forum http://elendili.pl na serwer nazwa.pl (forum jeszcze w wersji 1.9) Robiłem wczytywanie bazy danych oraz odbudowywanie search (które trwało 3 godziny) nie pojawił się ani jeden błąd, wszystko poszło idealnie. Wnioskuje z tego, że był to jakis inny serwer, który nie ma tego ograniczenia.

Odpowiedz do tematu