phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: chelloPL
26-09-2007, 20:03
FAQ dla moderatorów
Autor Wiadomość
arcy



Pomógł: 509 razy
Posty: 3762
Wysłany: 26-09-2007, 00:24   FAQ dla moderatorów

Małe FAQ dla moderatorów.

Układ oraz dostępność poszczególnych funkcji i ikonki mogą się różnić w zależności od stylu forum oraz od uprawnień jakie nadał moderatorom Administrator danego forum.
Niniejsze FAQ opisuje podstawowe funkcje dostępne zwykle standardowo dla moderatorów i bazuje na stylu subSilver.

Operacje na tematach
Po wejściu w kategorię na dole strony, po prawej, pod tabelą z tematami jest link "Możesz moderować to forum".
Funkcje dostępne po jego kliknięciu czyli operacje na tematach wymagają zaznaczenia kwadracika w kolumnie Wybierz. Po wybraniu danego tematu dostępne sa przyciski:
    - Usuń - nieodwracalnie usuwa temat
    - Przenieś - należy następnie wybrać z rozwijalnej listy kategorię, do której temat zostanie przeniesiony i zaakceptować. Dodatkowa funkcja "Pozostaw odnośnik na starym forum." jest zbędna i raczej jej nie używajcie aby nie dublować tematów w różnych kategoriach.
    - Scalaj - scalanie dwóch tematów w jeden. Po kliknięciu przycisku na następnej stronie należy wybrać z rozwijalnej listy kategorię, w której znajduje się tamat, do którego będziemy scalać. Po kliknięciu na Tak na nowej stronie trzeba wybrać temat, do którego bedą posty scalone. Na koniec trzeba wcisnąć guzik "Scalaj"
    - Zablokuj / Odblokuj - blokuje / odblokowuje zaznaczone tematu.
    - Przyklejony | Ogłoszenie | Normalny - do oznaczania specjalnych tematów. W niektórych kategoriach te funkcje mogą być dla Was niedostępne ze względu na zezwolenia.
    - Gdy po kliknięciu w link "Możesz moderować to forum" można też podzielić temat za pomocą Panelu Kontrolnego Dzielenia Tematów. Wystarczy kliknąć na nazwę danego tematu (nie wybierając kwadracika w kolumnie Wybierz). Trzeba wpisać Tytuł nowego tematu, a w polu Forum dla nowego tematu wybrać z listy rozijalnej gdzie nowy temat z wydzielonymi postami ma się pojawić.

Operacje na postach.

Po wejściu w temat możecie:
    - usuwać pojedyńcze posty - przy każdym poście jest ikonka
    - sprawdzać IP autora postu - przy każdym poście jest ikonka - jeśli klikniesz tu jako Admin pojawi Ci się nowa strona z listami: IP dla tego postu, Użytkownicy piszący z tego IP, Inne IP z których pisał ten użytkownik. Można tutaj podejrzeć czy dany użytkownik nie pisze na forum z kilku kont. Dostępna jest także pełna historia adresów IP, z których pisał dany użytkownik.


Pod tabelą z postami po prawej są ikonki:
usuwanie postów bądź przenoszenie ich do Archiwum.
należy następnie wybrać z rozwijalnej listy kategorię, do której temat zostanie przeniesiony i zaakceptować. Dodatkowa funkcja "Pozostaw odnośnik na starym forum." jest zbędna i raczej jej nie używajcie aby nie dublować tematów w różnych kategoriach. Dodatkowa opcja to także powiadomienie autora o przesunięciu jego tematu. Możecie wpisać powód który zobaczy w prywatnej wiadomości bądź zdecydować o nie wysyłaniu takiego powiadomienia - wedle Waszego uznania.
możecie scalić posty w tematy, wybierać posty pojedyńczo lub scalać do wybranego postu. Trzeba wybrać z rozwijalnej listy Scalaj do forum kategorię, w której znajduje się tamat, do którego chcemy posty scalić. Teraz zaznaczyć, które post mają być scalone i wybrać opcję Scalaj wybrane posty lub wybrać jeden post i opcję Scalaj wszystkie od wybranego postu. Na następnej stronie wybieramy temat, do którego posty zostaną scalone.
blokowanie / odblokowanie tematu

W polu szybkiej odpowiedzi:
- opcja Zablokuj ten temat - po jego zaznaczeniou i wpisaniu jakiejś treści w polu szybkiej odpowiedzi zostanie wysłany post i równocześnie temat zostanie zamknięty.

W profilu użytkownika:
- opcja Dodaj ostrzeżenie - trzeba podać wartość.

Podczas pisania postów
- Jeśli chcecie aby w poście (pisanym przez Was lub gdy edytujecie post innego użytkownika) byla zawarta Wasza informacja widoczna tylko dla Moderatorow i dla Admina to piszecie:
Kod:
[mod]Tutaj piszecie dany tekst[/mod]

Wtedy moderatorzy widza tekst który wpiszecie miedzy znaczniki mod, a zwykli uzytkownicy widza po prostu pusta linijke i nic poza tym.

Pozostałe wątpliwości zamieszczam poniżej w formie pytań - jeśli czegoś nie wiecie to dajcie znać - wytłumaczę i opiszę to tutaj.

    Jak można zmienić/poprawić tytuł danego tematu?
    Aby zmienić tytuł tematu trzeba wejść do danego tematu, i edytować pierwszy post, który się w nim znajduje. W polu Temat dokonuje się zmian.
    Jak połączyć dwa tematy w jeden?
    Wchodzimy w dany dział i klikamy na "Możesz moderować to forum". Wybieramy temat, który chcemy przenieść do innego i klikamy guzik "Scalaj". Wybieramy forum gdzie znajduje się temat, do którego chcemy przenieść posty i klikamy "Tak". Wybieramy temat, do którego chcemy przenieść posty i klikamy "Scalaj".
    Jak nadawać, edytować ostrzeżenia?
    Aby wystawić ostrzeżenie użytkownikowi wejdź w jego profil i kliknij na link "Dodaj ostrzeżenie".
    Listę wystawionych ostrzeżeń znajdziesz pod adresem www.adres_twojego_forum.pl/warnings.php.Po wejściu w szczegóły ostrzeżenia istnieje możliwość jego edycji lub usuwania przez Admina.
    Ustawienia dotyczące ostrzeżeń znajdziesz w Panelu Administratora | Ostrzeżenia użytkowników
    W tym miejscu możesz włączyć możliwość dodawania użytkownikom ostrzeżeń, przez Administratorów lub Moderatorów. Użytkownikom można dawać ostrzeżenia o różnej wartości, w zależności od ustawionej wartości, po osiągnięciu jej użytkownik może mieć zablokowaną możliwość pisania, lub zablokowane wejście na forum. Obydwa progi można włączyć na raz, można ustalić ich wielkość, oraz czas trwania ostrzeżeń
    W jaki sposób moderator może usuwać wystawione przez siebie ostrzeżenia (warny)?
    Trzeba wprowadzić drobne zmiany w kodzie - znajdziecie je w tym temacie
    Jak dodać komentarz moderatora do tresci wiadomości?
    Jeśli chcecie dopisać coś do posta to możecie do tego użyć funkcji komentarza.
    Poniżej obrazek gdzie jest ikonka -

    kliknijcie ją, otworzy się okno jak do pisania normalnej wiadomości. Po wpisaniu tam tekstu i wysłaniu go pojawi się w poście wraz z datą i autorem tak jak poniżej:
    ** Komentarz dodany przez: arcy: 2008-02-20, 16:41 **
    Test komentarza :]


Ta i inne instrukcje znajdują się również na mojej stronie

Creative Commons License
Ten utwór autorstwa Arkadiusz Polak jest licencjonowany na podstawie Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 2.5 Polska License. Uprawnienia poza zakresem tej licencji oraz szczegółowe informacje o licencji dostępne są na stronie http://www.arcy.net/prawa-autorskie/.
_________________
| Regulamin | F.A.Q. | Szukaj | Oficjalny podręcznik administratora phpBB2 by Przemo |
| arcy.net - nowości ze świata phpBB by Przemo, Opera, Android | w tym państwie pełnym nienawiści, rap po godzinach i luz ponad wszystkim... | Opera Browser
|
Ostatnio zmieniony przez arcy 20-04-2009, 16:35, w całości zmieniany 6 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
_KoZaK_

Posty: 15
Wysłany: 21-11-2007, 14:01   Re: FAQ dla moderatorów

arcy napisał/a:
Obydwa progi można włączyć na raz, można ustalić ich wielkość, oraz czas trwania ostrzeżeń



gdzie można zmienić czas trwania ostrzeżeń? bo w PA-> Ost. użytkowników można tylko ustawić czas dla wszystkich ostrzeżeń, da się tak zrobić żeby podczas dawania warna podawało się ile ma trwać te ostrzeżenie ?

@Down

Aha thx za szybką odpowiedź poprawcie to tylko żeby nie wprowadzało ludzi w błąd ;)
Ostatnio zmieniony przez _KoZaK_ 21-11-2007, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Miki_


Pomógł: 33 razy
Posty: 96
Wysłany: 21-11-2007, 14:29   

W standardzie tego nie ma, nie widziałem też żadnej modyfikacji, która by to umożliwiła. Można ustawić tylko dla wszystkich.
_________________
Warto przeczytać regulamin forum, na którym się pisze.
 
     
arcy



Pomógł: 509 razy
Posty: 3762
Wysłany: 21-11-2007, 14:48   

_KoZaK_, dokładnie - nie ma takiej możliwości
_________________
| Regulamin | F.A.Q. | Szukaj | Oficjalny podręcznik administratora phpBB2 by Przemo |
| arcy.net - nowości ze świata phpBB by Przemo, Opera, Android | w tym państwie pełnym nienawiści, rap po godzinach i luz ponad wszystkim... | Opera Browser
|
 
     
Lord T

Posty: 1
Wysłany: 15-01-2008, 14:55   

arcy napisał/a:
Pod tabelą z postami po prawej są ikonki:
usuwanie postów bądź przenoszenie ich do Archiwum.


Niestety tyczy się to tematu a nie pojedyńczego postu:/
Czy w takim razie jest wogóle możliwiść przenoszenia pojedyńczych postów czy tylko:
arcy napisał/a:
- usuwać pojedyńcze posty - przy każdym poście jest ikonka
- sprawdzać IP autora postu - przy każdym poście jest ikonka



Edit:/ Dzięki za odpowiedzi. Zadziałało :D
Wiem jak się pisze :D
Ostatnio zmieniony przez Lord T 15-01-2008, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
arcy



Pomógł: 509 razy
Posty: 3762
Wysłany: 15-01-2008, 14:59   

Lord T napisał/a:
Czy w takim razie jest wogóle możliwiść przenoszenia pojedyńczych postów czy tylko:
Tak jest to możliwe - służy do tego opcja scalania postów.
I pisze się "w ogóle"
_________________
| Regulamin | F.A.Q. | Szukaj | Oficjalny podręcznik administratora phpBB2 by Przemo |
| arcy.net - nowości ze świata phpBB by Przemo, Opera, Android | w tym państwie pełnym nienawiści, rap po godzinach i luz ponad wszystkim... | Opera Browser
|
 
     
Woytec


Pomógł: 2595 razy
Posty: 7659
Wysłany: 15-01-2008, 15:51   

Jest też mozliwość wydzielania postów do nowego tematu(w stylu SubSilver to klawisz z 2 pałkami).
 
     
niny

Posty: 1
Wysłany: 05-02-2008, 21:34   

Witam, po wybraniu opcji scalania postów zaznaczam 3 wybieram "Scalaj do forum" na takie w jakim był temat, a następnie chciałbym wybrać temat w którym znajdują się te posty, ale niestety nie ma go tam do wyboru. Jest jakiś inny sposób na scalenie tak postów czy tylko edycja i usuwanie?
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 06-02-2008, 12:54   

Postow sie nie scala do istniejacegotematu, tylko trzeba zrobic nowy temat, a potem ten temat scalic z tematem wybranym
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
AMIGAnTOMEK

Posty: 4
Wysłany: 29-03-2008, 00:31   

CZy można w jakiś sposób automatycznie dodawać podpis moderatora do informacji wysylanej uzytkownikowi ze jego post jest kasowany. To tak żeby user wiedział kto go wymoderował.
_________________
Luke Skywalker
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 29-03-2008, 12:21   

Nie. do tego trzeba zainstalowac modyfikacje.
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
AMIGAnTOMEK

Posty: 4
Wysłany: 30-03-2008, 23:29   

joli napisał/a:
Nie. do tego trzeba zainstalowac modyfikacje.

Joli a jest taka, bo nie mogę znaleźć :E
_________________
Luke Skywalker
 
     
123XmaX

Posty: 51
Wysłany: 25-11-2009, 10:22   

Mam takie małe pytanko, bo nie umiem znaleźć gdzie się to dodaje.
Jak dodać modernizatora?, bo na forum pisze Administrator • Junior Admin • Moderator <i chodzi mi o tego modernizatora. Junior Admina znalazłem, ale moda już nie :?

Z góry THX, pozdrawiam.
 
     
xlesiu



Pomógł: 5272 razy
Posty: 10361
Wysłany: 25-11-2009, 10:26   

Wejdź w Profil jakiegoś użytkownika i naciśnij Zezwolenia. po ustawieniu mu moderatora na jakimś forum zostanie on dodany do tej "grupy"
_________________
Jak tłumaczysz mi coś z php to mów do mnie jak do labradora.
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
andrix224

Posty: 4
Wysłany: 27-11-2009, 17:25   

Ja mam następującą problem. Jak zrobić, żeby moderator mógł edytować (i nawet kasować) posty administratora. Bardzo mi na tym zależy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę