|
|
phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo
|
|
Dziwne szopki z polskimi znakami |
Autor |
Wiadomość |
JoShiMa
|
Wysłany: 29-10-2008, 12:28 Dziwne szopki z polskimi znakami
|
|
|
Odziedziczyłam po kimś administrowanie forum opartym na phpBB by Przemo. Nie moge opanowac sytuacji z polskimi znakami na tym forum. Problem wydaje mi się niebanalny i nie wiem z czego wynika. Kilka faktów
1. Podejrzewam, że pierwotnie kodowanie bazy było ustawione na latin1_swedish_ci potem zostało bez pardony przestawione na utf8_general_ci
2. Wszystkie tabele skryptu mają kodowanie utf8_general_ci tak samo z polami tekstowymi
3. W bazie jest kilka dodatkowych tabel zakodowanych w latin2_general_ci Tabele te są wykorzystywane do generowania pewnych elementów nagłówka
4. Mam wrażenie, że mam w tabelach sieczkę jeśli chodzi o polskie znaki, czyli wpisy w różnych kodowaniach.
Teraz kilka słów na temat tego na czym polega problem
Te same dane w różnych warunkach wyświetlane są r polskimi znakami albo bez nich. Przykłady:
1. pole: user.username:
- spis wątków, OK
- rozwinięcie wątku, OK
- profil, OK
- spis userów, BŁĄD
- spis wiadomości PW, BŁĄD
2. pole user.user_from
- profil, OK
- spis userów, BŁĄD
3. pole privmsgs.privmsgs_subject
- treść PW, OK
- spis PW, BŁĄD
Można by mnożyć przykłady. Czy ktoś potrafi powiedzieć na czym tak naprawdę polega problem i jak mogę sobie z nim poradzić? Szukałam długo jakichś informacji, ale już wymiękam.
Aha. Można sobie podejrzeć tu http://www.anonimowizarlocy.org/forum/index.php |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 29-10-2008, 16:31
|
|
|
To co masz dobrze, oznacza ze ta tabela, lub jakies pola maja prawidlowe kodowanie. Musisz znalezc kodowanie poprawnych i w kazdej tabeli ze zlym pozmieniac na takie samo. Jaki bedzie efekt, trudno powiedziec.
[ Dodano: 29-10-2008, 16:32 ]
JoShiMa napisał/a: | - treść PW, OK
- spis PW, BŁĄD | wyglada na to, ze tabela privmsg ma zle kodowanie, natomiast privmsg_text - dobre. Niekoniecznie musi chodzic o kodowanie samej tabeli, ale pol w niej |
|
|
|
 |
JoShiMa
|
Wysłany: 29-10-2008, 16:34
|
|
|
joli napisał/a: | To co masz dobrze, oznacza ze ta tabela, lub jakies pola maja prawidlowe kodowanie. Musisz znalezc kodowanie poprawnych i w kazdej tabeli ze zlym pozmieniac na takie samo. |
Nie czytałaś uważnie. Te same dane pochodzące z tej samej tabeli na jednych podstronach wyświetlają się prawidłowo a na innych nie, więc z pewnością nie jest to problem kodowania w tabeli.
[ Dodano: 29-10-2008, 16:35 ]
joli napisał/a: | ze tabela privmsg ma zle kodowanie, natomiast privmsg_text - dobre |
w obu przypadkach nazwa usera przechowywana jest w users a tytuł posta w privmsgs natomiast tabela privmsg_text ma takie samo kodowanie jak dwie wcześniej wymienione i nie bardzo wiem co ma do rzeczy, skoro treść posta za każdym razem wyświetla się prawidłowo |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 29-10-2008, 16:40
|
|
|
JoShiMa napisał/a: | 3. pole privmsgs.privmsgs_subject
- treść PW, OK
- spis PW, BŁĄD | nie raczyles napisac, w czym jest blad. W nazwie usera? Co ma do tresci i tytulu pw nazwa usera?
Zajrzales do tabeli privmsg? Sprawdziles, jakie kodowanie ma pole privmsgs_subject ? |
|
|
|
 |
JoShiMa
|
Wysłany: 29-10-2008, 18:01
|
|
|
Raczyłam napisać bardzo wyraźnie wymieniając konkretne pola z konkretnych tabel i przypadki ich prawidłowego i nieprawidłowego wyświetlania. Na przykład:
pole privmsgs.privmsgs_subject
pole: user.username
pole user.user_from
Poza tym napisałam wyraźnie:
JoShiMa napisał/a: | Te same dane w różnych warunkach wyświetlane są z polskimi znakami albo bez nich |
joli napisał/a: | Zajrzales do tabeli privmsg? Sprawdziles, jakie kodowanie ma pole privmsgs_subject ? |
Przecież już pisałam, że ustawienia w tabelach i polach wszędzie są takie same |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 29-10-2008, 21:41
|
|
|
Przepraszam. Daj usera testowego |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
JoShiMa
|
Wysłany: 30-10-2008, 09:43
|
|
|
Już opanowałam sytuację więc błąd przestał występować, choć nadal nie rozumiem dlaczego występował na jednych podstronach a na innych nie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!