phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysyłanie PW jako inny użytkownik (bot)
Autor Wiadomość
kevin_

Wysłany: 21-12-2008, 08:53   Wysyłanie PW jako inny użytkownik (bot)

witam, mam dwie tabele związane z PW: phpbb_privmsgs oraz phpbb_privmsgs_text
Chciałbym aby mój skrypt wysyłał PW do danego użytkownika (id usera będzie pobierało z formularza), tylko nie wiem jak do tego się zabrać.

privmsgs_id - ' ' OK
privmsgs_type - o co w tym chodzi? - ??
privmsgs_subject - temat PW - OK
privmsgs_from_userid - od kogo? wpisuje ID użytkownika z FORUM (np. 2) - OK
privmsgs_to_userid - do kogo, ID usera tutaj wpisuje, id pobieram przez zmienna - OK
privmsgs_date - data, kiedy PW zostało wysłane, tak ? (data też się zakodowuje 1229845553)
privmsgs_ip - IP kto wysłał PW? Jako że to będzie BOT wpisać 127.0.0.1 ? ale IP się chyba w bazie zakodowuje np. 7f000001

Jak będzie wyglądać polecenie INSERT INTO ?
Kod:

INSERT INTO `phpbb_privmsgs` (`privmsgs_id`, `privmsgs_type`, `privmsgs_subject`, `privmsgs_from_userid`, `privmsgs_to_userid`, `privmsgs_date`, `privmsgs_ip`, `privmsgs_enable_bbcode`, `privmsgs_enable_html`, `privmsgs_enable_smilies`, `privmsgs_attach_sig`) VALUES
('', 'TYP?', 'Wiadomosc od systemu', '2', '$zmienna_pobiera_id', 'zakodowana_data', 'zakodowane_ip', 1, 0, 1, 0);

Pytania: a) Jak zakodowac date? b) jak zakodować ip wysyłającego c) co to jest TYP? d) powyższy kod zawiera poprawną składnie?

Teraz tabela phpbb_privmsgs_text - pod skryptem wysyłającym dane do phpbb_privmsg dodać skrypt wysyłający dane do phpbb_privmsgs_text ?

privmsgs_text_id - ID PW, które wysłaliśmy w tamtym skrypcie? Jak pobrać ID ? wstawić ' ' i samo zdeklaruje?
privmsgs_bbcode_uid - o co chodzi? standardowo jest wartość 0
privmsgs_text - tekst PW

Kod:

INSERT INTO `phpbb_privmsgs_text` (`privmsgs_text_id`, `privmsgs_bbcode_uid`, `privmsgs_text`) VALUES
('', '0', 'Dostales PW od Bota!:)');

Pytania: a) proszę o odpowiedź dot. struktury kolumn

Gadatliwa Kasia 

koziolek

Wysłany: 21-12-2008, 12:56   

popek_ napisał/a:
a) Jak zakodowac date?
Ona nie jest zakodowan tylko normalna. ;] To jest ilość sekund jakie mineły od początku uniksowej epoki czyli od 1.01.1970 r. 0:00:00 GMT. Skorzystaj z funkcji php time().

popek_ napisał/a:
b) jak zakodować ip wysyłającego
Użyj funkcji phpBB encode_ip() z pliku includes/functions.php

popek_ napisał/a:
c) co to jest TYP?
Wysłana, odebrana, nowa, zapsana, itd. Tobie raczej będzie tutaj potrzebne 1 - najlepiej używać stałych (np. PRIVMSGS_NEW_MAIL) z includes/constans.php linijki 93-100

popek_ napisał/a:
d) powyższy kod zawiera poprawną składnie?
Musisz to i tak jeszcze przypisać do jakiejś zmiennej bo tak "samo" w kodzie nie może być.
Jak podajesz dane liczbowe to nie dawaj apostrofów '.
privmsgs_id jest auto_increment więc możesz pominąć tą kolumnę w zapytaniu.

Przykład:
Kod:
$sql = "INSERT INTO `phpbb_privmsgs` (`privmsgs_type`, `privmsgs_subject`, `privmsgs_from_userid`, `privmsgs_to_userid`, `privmsgs_date`, `privmsgs_ip`, `privmsgs_enable_bbcode`, `privmsgs_enable_html`, `privmsgs_enable_smilies`, `privmsgs_attach_sig`) VALUES
(" . PRIVMSGS_NEW_MAIL . ", 'Wiadomosc od systemu', 2, $zmienna_pobiera_id, " . time() . ", '" . encode_ip('127.0.0.1') . "', 1, 0, 1, 0);";

popek_ napisał/a:
privmsgs_text_id - ID PW, które wysłaliśmy w tamtym skrypcie? Jak pobrać ID ? wstawić ' ' i samo zdeklaruje?
Nie, bo ta kolumna nie ma auto_increment - czyli nie zwiększa sobie automatycznie numerków. Musisz dowiedzieć się jaki jest ID tego co wstawiłeś w ostatnim zapytaniu. W php to funkcja mysql_insert_id(). W phpBB: $db->sql_nextid().

popek_ napisał/a:
privmsgs_bbcode_uid - o co chodzi? standardowo jest wartość 0
Szczerze? Sam do końca nie wiem, ale napewno coś z BBCode :P Użyj make_bbcode_uid() to wygeneruje Ci ten kod. I jak będziesz używał BBCode w wiadomości to powinieneś jeszcze treść wiadomości przepuścić przez funkcję prepare_message().

Przykład:
Kod:
$privmsg_message = prepare_message($HTTP_POST_VARS['message'], $html_on, $bbcode_on, $smilies_on, $bbcode_uid);
#4 /xg.xrybvmbx.jjj//:cggu

kevin_

Wysłany: 21-12-2008, 13:20   

Dzięki za wyjaśnienia, odnośnie tego privmsgs_bbcode_uid najmniej mnie interesowało ;-D
Mam problem z pobraniem wartości ostatnio wysłanej PW ( mysql_insert_id() )
Kod:

(44, 0, 'Nowa wiadomosc systemowa')";

Zamiast "44" co mam dokładnie wstawić? bo się motam, a mysql_insert_id() nie wstawie przecież w miejsce 44.

Radek

Wysłany: 21-12-2008, 13:50   

Kod:
$sql = "INSERT INTO `phpbb_privmsgs` (`privmsgs_type`, `privmsgs_subject`, `privmsgs_from_userid`, `privmsgs_to_userid`, `privmsgs_date`, `privmsgs_ip`, `privmsgs_enable_bbcode`, `privmsgs_enable_html`, `privmsgs_enable_smilies`, `privmsgs_attach_sig`) VALUES
(" . PRIVMSGS_NEW_MAIL . ", 'Wiadomosc od systemu', 2, $zmienna_pobiera_id, " . time() . ", '" . encode_ip('127.0.0.1') . "', 1, 0, 1, 0);";
$db->sql_query($sql);

$nexitd = $db->sql_nextid();

$sql = "INSERT INTO `phpbb_privmsgs_text` (`privmsgs_text_id`, `privmsgs_bbcode_uid`, `privmsgs_text`) VALUES
($nextid, '0', 'Dostales PW od Bota!:)');
$db->sql_query($sql);

Wyjaśnienie - wykonujesz pierwsze zapytanie, pobierasz id poprzez $db->sql_nextid() i przypisujesz do zmiennej $nextid, później w zapytaniu wstawiasz $nextid.

koziolek

Wysłany: 21-12-2008, 13:54   

Kod:
$sql = "INSERT INTO `phpbb_privmsgs_text` (`privmsgs_text_id`, `privmsgs_bbcode_uid`, `privmsgs_text`) VALUES
(" . mysql_insert_id() . ", '0', 'Dostales PW od Bota!:)');";
Znowu musi być w zmiennej ;)

Jeszcze jedna sprawa :P Jeżeli będziesz wysyłał wiadomość od użytkownika o id np. 2, to po przeczytaniu wiadomości (przez tego do kogo wysyłałeś) użytkownik o id 2 będzie miał tą wiadomość w folderze "Wysłane".
Jeżeli będziesz wysyłał wiadomości od użytkownika od id = -1 (gość, anonymous) to wtedy nie zapisze mu w wyłanych, nie będzie guzika odpowiedz, cytuj, profil, itd. i jako nadawca będzie wyświetlane: "Obsługa forum" - można zmienić w langach w pliku language/lang_polish/lang_main.php:
Kod:
$lang['forum_service'] = 'Obsłga forum';

RuseK szybszy :P

kevin_

Wysłany: 21-12-2008, 15:11   

Dzięki za pomoc, ale jednak mam problem z pokazywaniem się że dostałem nową wiadomość.
Cały skrypt działa, dostarcza PW, ale np. nie pokazuje mi informacji że dostałem nową PW.

W czym może leżeć problem?

PS. To nie może być wina stylu, ani skryptu (forum) gdyż wysyłam PW do testowego użytkownika, i dostaje info że dostałem nową wiadomość.

koziolek

Wysłany: 21-12-2008, 15:29   

To trzeba jeszcze wykonać zapytanie:
Kod:
$sql = "UPDATE `phpbb_users` SET user_new_privmsg = user_new_privmsg + 1, user_last_privmsg = " . time() . " WHERE user_id = $zmienna_pobiera_id;";
;)

Gadatliwa Kasia 

kevin_

Wysłany: 21-12-2008, 15:50   

No i wszystko gra, temat można zamknąć.

Pozdro

Odpowiedz do tematu