phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
dbloader.php - obs?uga
Autor Wiadomość
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 12-08-2009, 23:46   dbloader.php - obsługa

Skrypt służący do wielu zadań.

Aby uruchomić skrypt, należy wyedytować w dowolnym edytorze tekstowym plik dbloader.php znajdujący się w katalogu /dbloader w głównym katalogu forum. Plik można ściągnąć z ftp lub pobrać z aktualnej paczki ze skryptem forum. W czasie edycji szukamy wpisu ( na samym początku):
Kod:
<?php
// twój adres IP
$twoje_ip = 'TU WPISZ SWOJE IP';
...
i zamieniamy na swoje IP tekst
Kod:
TU WPISZ SWOJE IP

Poprawnie po edycji powinno to wyglądać tak:

Kod:
<?php
// twój adres IP
$twoje_ip = '83.112.45.67';
...
gdzie 83.112.45.67 to przykładowe IP (wstaw tam swoje!)
Następnie plik należy zapisać i umieścić na ftp w katalogu /dbloader. Skrypt jest gotowy do pracy.
Wchodzimy na http://adrestwojegoforum/dbloader/dbloader.php i zaczynamy prace ze skryptem.

Korzystając z wyboru na górnych zakładkach można wykonać odpowiednie czynności.

1. Początek - podstawowe informacje:

Na samym dole instrukcja uruchomienia skryptu.



2.Zakładka "Edytuj config.php" - poprawienie uszkodzonego źle zapisanego pliku config.php

po wpisaniu prawidłowych danych i potwierdzeniu klawiszem "Generuj" ukaże się pod spodem dodatkowa tabela. Zawiera ona 3 możliwości naprawy pliku config.php -

ściągniecie pliku na dysk i wrzucenie samodzielnie na ftp, zapisanie - przy dobrych ustawieniach udaje sie bezpośrednio z tego miejsca nadpisać istniejący plik, lub skopiowanie zawartości do schowka systemowego i wklejenie jej do pustego pliku, który później, po zapisaniu jako config.php, wrzucamy na serwer.

3. Zakładka "Konfiguruj forum" - ustawienie domeny, domeny coockies, ścieżki forum, bezpiecznego coockies (ostrożnie!), sprawdzania poprawności adresu.
Wypełniamy pola pod napisem "zalecane":
Domena i domena coockies powinny być identyczne. Domena to prawidłowo zaparkowana na koncie w hostingu domena. Jeśli nie masz wykupionej domeny, korzystasz z przydzielonej przez hosting automatycznie. Jeśli dopiero ustawiłeś nowa domenę, poczekaj aż się ułoży. Domena może się propagować nawet do 72 godzin i do tego czasu mogą występować problemy z logowaniem, wejściem na stronę, czy wejściem do PA.

Ścieżka forum, zależnie od tego czy skrypt jest w głównym katalogu (wtedy wpisujemy tylko "/" ) czy w podkatalogu - wtedy powinna wyglądać tak:
/katalog.
Sprawdzanie poprawności adresu - najlepiej zaznaczyć na NIE
Ścieżka coockie - taka sama jak sciezka skryptu
Nazwa coockies - dowolna



Uwaga! Często po zmianie wpisów w tej części zdarza sie komunikat o błędzie podobny do tego:
Kod:
Fatal error: Call to undefined function sql_cache() in /.../dbloader/dbloader.php on line 283
. Nie oznacza to, ze nowe ustawienia się nie zapisały. Natomiast należy ręcznie wyczyścić cache na ftp (opróżnić folder /cache, pozostawiając w nim tylko, jeśli istnieje, plik .htaccess)

4. Zakładka "Sprawdź bazę" - oznacza dokładnie to samo, co ma w tytule. Po wejściu w tę zakładkę dowiesz się, czy masz w bazie jakieś uszkodzone tabele lub inne błędy.

5. Zakładka "Wczytaj bazę danych" -Skrypt służący do wgrywania zrzutów baz danych, radzi sobie nawet z bardzo dużymi plikami (powyżej 100 MB), obsługuje zrzuty skompresowane BZipem2 albo GZipem. Dokładny opis korzystania z tej funkcji w temacie Cracka

6. Zakładka "Inne funkcje" - obejmuje :
Tworzenie / usuwanie bazy danych (jeśli oczywiście ustawienia serwera na to zezwalają)
Deinstalacja phpBB z bazy danych - czyli usunięcie z bazy tabel z prefiksem opisanym w pliku config.php (domyślnie sa to tabele skryptu forum )

Po ukończeniu pracy z dbloaderem należy ponownie wyedytować plik, usuwając IP, lub wrzucić czysty z paczki ze skryptem. Jest to ważne ze względu na bezpieczeństwo!
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
Ostatnio zmieniony przez joli 07-11-2009, 21:24, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
SIWY DYM


Pomógł: 228 razy
Posty: 662
Wysłany: 13-08-2009, 00:59   

joli, możesz przykleić ten temat? ;]
_________________
Nie pomagam tym, którzy nie potrafią tego docenić.
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 13-08-2009, 10:49   

W FAQ nie przyklejamy każdego tematu.
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
kfak

Pomógł: 1 raz
Posty: 28
Wysłany: 05-10-2009, 14:37   

joli napisał/a:
Uwaga! Często po zmianie wpisów w tej części zdarza sie komunikat o błędzie podobny do tego:
Kod:
Fatal error: Call to undefined function sql_cache() in /.../dbloader/dbloader.php on line 283   

. Nie oznacza to, ze nowe ustawienia się nie zapisały. Natomiast należy ręcznie wyczyścić cache na ftp (opróżnić folder /cache, pozostawiając w nim tylko, jeśli istnieje, plik .htaccess)

A jeżeli i to nie pomaga?

Dodam tylko ze pojawia sie problem z redir=1, ale wylaczenie poprawnosci adresu pomaga...



EDIT: szukajka ostra i wielogodzinna czasami czyni cuda: tu jest rozwiazanie
http://www.przemo.org/php...p=458534#458534

zaraz sprawdzimy czy dziala.
 
     
songo336

Posty: 9
Wysłany: 09-10-2009, 07:56   

Nic z tego nie będzie nie mge sobie poradzić ;(
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 09-10-2009, 08:24   

Z czym konkretnie?
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
lewan4

Posty: 1
Wysłany: 30-11-2009, 10:18   

W zakładce konfiguruj forum ustawiam sprawdzanie poprawności adresu na NIE i biorę zapisz to wyświetla się białe tło...
zapisało się?

Przerobiłem wg instrukcji cały proces i mam problemy nadal z podwójnym logowaniem na forum.
 
     
kraszul

Posty: 54
Wysłany: 16-12-2009, 22:32   

Bardzo przydany artykuł!
 
     
Stefan ^^


Pomógł: 5 razy
Posty: 106
Wysłany: 29-12-2009, 14:08   

eh robię wszystko według instrukcji a mimo to mam wyłączony dbloader
 
     
nicon


Pomógł: 359 razy
Posty: 2151
Wysłany: 29-12-2009, 14:10   

Stefan ^^, jaki adres forum?
http://3dmodeling.xaa.pl/dbloader/dbloader.php
http://ls09mods.xaa.pl/dbloader/dbloader.php
Na tych dwóch nic nie zrobiłeś.
_________________
Pozdrawiam, Piotr `nicon` Kowalczyk.
Pomoc poza forum tylko odpłatna.
DBA - jak sama nazwa wskazuje - jest to osoba, która dba o bazy danych.
 
     
Stefan ^^


Pomógł: 5 razy
Posty: 106
Wysłany: 29-12-2009, 14:16   

hę oto kawałek pliku dbloader
Kod:
<?php
// twój adres IP
$twoje_ip = '80.54.177.1';
// wył&#177;cz sprawdzanie IP
$disable_ip_check = 0;
// maksymalny czas wykonywania skryptu w sekundach, 0 je&#182;li nieograniczony
$execution_time = 300;
// hash md5 hasła, wył&#177;czone je&#182;li puste
$pass_hash = '';

error_reporting  (E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE);


Z http://ls09mods.xaa.pl/dbloader/dbloader.php więc ja go zmodyfikowałem ale po tym zamieszaniu na proserwer.pl nic mi nie działa
 
     
nicon


Pomógł: 359 razy
Posty: 2151
Wysłany: 29-12-2009, 14:26   

Stefan ^^, a więc zgłoś im, że pliki, które wysyłasz na serwer nie są z zapisanymi zmianami.
_________________
Pozdrawiam, Piotr `nicon` Kowalczyk.
Pomoc poza forum tylko odpłatna.
DBA - jak sama nazwa wskazuje - jest to osoba, która dba o bazy danych.
 
     
Stefan ^^


Pomógł: 5 razy
Posty: 106
Wysłany: 29-12-2009, 14:31   

Zmiany w pliku są tyle że w przeglądarce nie ma śladu po tym zero reakcji na jaką kolwiek zmiane w plikach
 
     
Cassino

Pomógł: 34 razy
Posty: 787
Wysłany: 20-06-2010, 10:29   

a jeśli ktoś ma zmienne IP ? :D
_________________
hehe
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
warna



Pomógł: 475 razy
Posty: 2335
Wysłany: 20-06-2010, 10:51   

Cassino, co do ma do rzeczy? Wpisujesz swoje aktuale IP, gdy korzystasz ze skryptu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę