phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Woytec
17-12-2013, 17:57
Adres kanoniczny "canonical"
Autor Wiadomość
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 19-09-2010, 18:38   Adres kanoniczny "canonical"

Adres kanoniczny "canonical"

Adres kanoniczny - adres domyślny

Kod:
#############################################################
## MOD Title: Adres Kanoniczny
## MOD Author: lui
## Installation Level: Easy
## Installation Time: 1 minute
##
## Files To Edit:
##    index.php
##    viewforum.php
##    viewtopic.php
##    templates/subSilver/overall_header.tpl
##
## Included Files:
##                -
## License: http://opensource.org/licenses/gpl-license.php GNU General Public License v2
## Generator: Phpbb.ModTeam.Tools
##############################################################
## Zalecane: Przed wykonaniem instrukcji zrób kopie zapasową wszyskich plików oraz bazy danych
##############################################################


Ostatnio przeglądałem kod źródłowy pewnej strony i zaciekawił mnie meta tag rel="canonical". Sprawdziłem jego działanie i doszedłem do wniosku, iż każdemu powinien przydać się ten dodatek.

Adres Kanoniczny to po prostu domyślny adres np.:

Adres domyślny
Kod:
http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=72142


To typowy adres z atrybutem start co dla google oznacza, że pod dwoma adresami jest ta sama treść.
Kod:
http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=72142,start,0


Reasumując ten tag pokazuje robotom sieciowym jaki jest prawidłowy link do tematu, podstrony nie uwzględniając przy tym sortowań, grupowań i innych atrybutów, które powodują, że do jednej strony jest 3-4 linki. Działa to też na sesje &sid=numer sesji. Nie będzie już więcej zdublowanych wyników w google. Wartość strony powinna wzrosnąć.

Dodatek dodaje meta tag np.:
Kod:
<link rel="canonical" href="http://adres_strony_www.pl/index.php">



Działa ze Spider Friendly i Spieder Friendly Optimized

Instrukcja w załączniku.
_________________
lui754
Ostatnio zmieniony przez Majkelo 13-01-2012, 12:08, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
kooza


Pomógł: 486 razy
Posty: 2402
Wysłany: 19-09-2010, 19:28   

Kod:
#
#-----[ OPEN ]------------------------------------------
#
viewtopic.php

#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
include($phpbb_root_path . 'includes/page_header.'.$phpEx);

#
#-----[ BEFORE, ADD ]------------------------------------------
#
$server_name = ($board_config['cookie_secure']) ? 'https://' : 'http://';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['server_name']));
$server_name .= ($board_config['server_port'] <> 80) ? ':' . trim($board_config['server_port']) : '';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['script_path']));
$server_name .= ($server_name == '') ? $script_name : '/' . $script_name;
$template->assign_vars(array(
    'CANONICAL' => $server_name . append_sid("viewtopic.$phpEx?" . POST_TOPIC_URL . '=' . $topic_id . (($start) ? "&amp;start=$start" : '')),
));


#Dla tych co mają Spider Friendly
#-----[ BEFORE, ADD ]------------------------------------------
#
$sfc['topics'][$topic_id]['title'] = $topic_title;
$sfc['topics'][$topic_id]['forum'] = $forum_id;



czyli przed tym

Cytat:
include($phpbb_root_path . 'includes/page_header.'.$phpEx);


mam dodac jezeli mam spider friendly

Cytat:
$sfc['topics'][$topic_id]['title'] = $topic_title;
$sfc['topics'][$topic_id]['forum'] = $forum_id;
$server_name = ($board_config['cookie_secure']) ? 'https://' : 'http://';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['server_name']));
$server_name .= ($board_config['server_port'] <> 80) ? ':' . trim($board_config['server_port']) : '';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['script_path']));
$server_name .= ($server_name == '') ? $script_name : '/' . $script_name;
$template->assign_vars(array(
'CANONICAL' => $server_name . append_sid("viewtopic.$phpEx?" . POST_TOPIC_URL . '=' . $topic_id . (($start) ? "&amp;start=$start" : '')),
));


czy jak bo nie zrozumiałem ?
 
     
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 19-09-2010, 20:05   

kooza, TAK
NowaL, DEL
_________________
lui754
 
     
Budyn00

Pomógł: 22 razy
Posty: 206
Wysłany: 19-09-2010, 23:13   

lui, a ja mam takie pytanie , czemu w źródle strony widzę tak :
<link rel="canonical" href="http://www.g-zone.pl/7ktywacja-konta-vt1898.htm">
gdzie normalnie powinno być :
<link rel="canonical" href="http://www.g-zone.pl/aktywacja-konta-vt1898.htm">
To samo widziałem u kooza ;-)
A u Ciebie na forum widzę że tak nie zmienia;-)
 
     
Mario14125

Pomógł: 52 razy
Posty: 811
Wysłany: 20-09-2010, 07:59   

lui, nie za bardzo rozumiem :P Do czego ma służyć ten "atrybut" :?:
_________________
MULTIPOLAND @ AMXBans # 1.6.2 - Deflection
 
     
tepe15


Pomógł: 7 razy
Posty: 183
Wysłany: 20-09-2010, 11:26   

Do lepszego indeksowania Twojego forum przez google...
Czytaj ze zrozumieniem ... lui przecież wyraźnie napisał na jakiej zasadzie działa mod
_________________
Zastanów się 10 razy zanim napiszesz durny post z durnym przesłaniem.
[Info tyczy się was -jednak nie mnie. Sam dobrze wiem, kogo zwać durniem, kogo zaś nie]
 
     
Boltex



Pomógł: 475 razy
Posty: 2241
Wysłany: 20-09-2010, 11:28   

Mario14125 napisał/a:
lui, nie za bardzo rozumiem :P Do czego ma służyć ten "atrybut" :?:


Przeczytaj to zrozumiesz ;)

http://www.google.com/sup...l&answer=139394
 
     
Mario14125

Pomógł: 52 razy
Posty: 811
Wysłany: 20-09-2010, 11:50   

lui napisał/a:
#
#-----[ OPEN ]------------------------------------------
#
viewtopic.php

#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
include($phpbb_root_path . 'includes/page_header.'.$phpEx);

#
#-----[ BEFORE, ADD ]------------------------------------------
#
$server_name = ($board_config['cookie_secure']) ? 'https://' : 'http://';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['server_name']));
$server_name .= ($board_config['server_port'] <> 80) ? ':' . trim($board_config['server_port']) : '';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['script_path']));
$server_name .= ($server_name == '') ? $script_name : '/' . $script_name;
$template->assign_vars(array(
'CANONICAL' => $server_name . append_sid("viewtopic.$phpEx?" . POST_TOPIC_URL . '=' . $topic_id . (($start) ? "&amp;start=$start" : '')),
));


#Dla tych co mają Spider Friendly
#-----[ BEFORE, ADD ]------------------------------------------
#
$sfc['topics'][$topic_id]['title'] = $topic_title;
$sfc['topics'][$topic_id]['forum'] = $forum_id;


Czyli mój kod musi być taki do pliku viewtopic.php

Kod:
$server_name = ($board_config['cookie_secure']) ? 'https://' : 'http://';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['server_name']));
$server_name .= ($board_config['server_port'] <> 80) ? ':' . trim($board_config['server_port']) : '';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['script_path']));
$server_name .= ($server_name == '') ? $script_name : '/' . $script_name;
$template->assign_vars(array(
    'CANONICAL' => $server_name . append_sid("viewtopic.$phpEx?" . POST_TOPIC_URL . '=' . $topic_id . (($start) ? "&amp;start=$start" : '')),
));
$sfc['topics'][$topic_id]['title'] = $topic_title;
$sfc['topics'][$topic_id]['forum'] = $forum_id;
include($phpbb_root_path . 'includes/page_header.'.$phpEx);


:?:
_________________
MULTIPOLAND @ AMXBans # 1.6.2 - Deflection
 
     
NowaL


Pomógł: 44 razy
Posty: 59
Wysłany: 20-09-2010, 11:58   

Mario14125, jeżeli nie masz Spider Friendly to tak :roll:
 
     
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 20-09-2010, 16:33   

Mario14125,

Kod:
$sfc['topics'][$topic_id]['title'] = $topic_title;
$sfc['topics'][$topic_id]['forum'] = $forum_id;
$server_name = ($board_config['cookie_secure']) ? 'https://' : 'http://';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['server_name']));
$server_name .= ($board_config['server_port'] <> 80) ? ':' . trim($board_config['server_port']) : '';
$server_name .= preg_replace('#^\/?(.*?)\/?$#', '\1', trim($board_config['script_path']));
$server_name .= ($server_name == '') ? $script_name : '/' . $script_name;
$template->assign_vars(array(
    'CANONICAL' => $server_name . append_sid("viewtopic.$phpEx?" . POST_TOPIC_URL . '=' . $topic_id . (($start) ? "&amp;start=$start" : '')),
));
include($phpbb_root_path . 'includes/page_header.'.$phpEx);

Ma przecież zamieniać linki na te Spider Friendlowskie :P

Budyn00, Nie mam pojęcia, nie wiem czemu tak jest.
_________________
lui754
 
     
Seba123


Pomógł: 74 razy
Posty: 868
Wysłany: 20-09-2010, 16:36   

lui napisał/a:
Budyn00, Nie mam pojęcia, nie wiem czemu tak jest.
To jest właśnie jakiś błąd, w moich Losowych Tematach również takie coś się pojawiało, muszę zerknąć co i jak z tym.
_________________
Fejs
 
     
Mario14125

Pomógł: 52 razy
Posty: 811
Wysłany: 20-09-2010, 17:50   

lui, no tak :P W sumie masz racje :P Dzięki :)
_________________
MULTIPOLAND @ AMXBans # 1.6.2 - Deflection
 
     
Budyn00

Pomógł: 22 razy
Posty: 206
Wysłany: 20-09-2010, 18:08   

Seba123, Jak dojdziesz do tego przez co to może być , to proszę daj nam tu znać o co z tym chodzi ;-)
 
     
Seba123


Pomógł: 74 razy
Posty: 868
Wysłany: 20-09-2010, 19:30   

Budyn00 napisał/a:
Seba123, Jak dojdziesz do tego przez co to może być , to proszę daj nam tu znać o co z tym chodzi ;-)
Tylko problem iż nie mam dostępu do ftp forum gdzie jest owy problem..\

@lui, błąd, jak ktoś ma w katalogu forum, to ma http://domena.plkatalog/dalszyciag - brakuje slasha między domeną a katalogiem.
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Mazoor

Pomógł: 5 razy
Posty: 268
Wysłany: 23-09-2010, 20:42   

Seba123 napisał/a:
@lui, błąd, jak ktoś ma w katalogu forum, to ma http://domena.plkatalog/dalszyciag - brakuje slasha między domeną a katalogiem.


Mam tak samo
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Design Cart

Sklep z gadżetami

https://pozycjonowanie.agency

• Zamów reklamę