phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybszy sposób robienia kopii bazy
Autor Wiadomość
DJMaslak 
Admin Euro90

Pomógł: 13 razy
Posty: 198
Skąd: Trenton, NJ USA
Wysłany: 11-04-2005, 13:24   Szybszy sposób robienia kopii bazy

Witajcie.

Ostatnio ukazała się nowa wersja cPanelu w wersji 10. release 161. z wbudowanym cPanel Pro 1.0 (RC.2)

Ma ona o wiele większe możliwośći niż poprzednie wersje, dodatkowo posiada CRONTAB.

Dla wszystkich którzy znaj? linuxa nie jest to zadna nowo?? ale dla pozostałych ....

Otórz CRONTAB jest to program umożliwiający wykonywanie zadanych komend w określonym czasie.
Super ,, niby nic ale jesli dośćczymy do tego mysqldump to możemy sobie zazyczyc kopie bazy w okreslonych odstepach czasu wysyłan? w określone miejsce na server :)

Przydaje sie to zw?aszcza gdy np. robimy zrzut bazy i leci 5 kbps a możemy pliki z FTP ssac 10 sesjami po 6 kbps czyli 60 kbps - znacznie szybciej nie ?
Jesli nie mamy nowego cPanelu albo samego CRONTAB to też nieszkodzi bo mozna potestowac komende na samym serverze....jednak do CRONTAB pasuje lepiej

No to zaczynamy:

MySQL posiada wbudowane narządzie nazywające się mysqldump które służy do tworzenia niezale?nych od platformy plików tekstowych które zawieraj? pe?n? kopię tego co znajdowaćo się w bazie , która przez przypadek została utracona

Aby utworzyć kopię zapasową bazy db_przykładowa, należy wykonać poni?sz? komend?:

Kod:
# mysqldump -uLOGIN -pPASSWORD -hHOST db_przykladowa > /usr/backups/mysql/db_przykladowa.2004-12-27


-h nie jest konieczne zawsze

MySQL użyje username, password oraz host aby sprawdziś, czy posiadamy uprawnienia dostępu do bazy. Po udanej autentykacji, przekierowujemy ca?y potok wyjęcia wytworzony przez polecenie mysqldump do wskazanego przez nas pliku. Dobr? praktyk? jest dodawanie do nazwy plików z backupem daty. W niektórych przypadkach, gdy kopie robione są kilka razy dziennie, przydatne jest również wstawianie informacji o czasie ich utworzenia.

Jeśli mamy do czynienia z bazą w której niektóre z tabel są używane znacznie człąciej niż inne, wtedy mysqldump pozwala nam wykonać tylko ich kopię:

Kod:
# mysqldump db_przykladowa artykuly komentarze linki > /usr/backups/mysql/db_przykladowa.art_kom_lin.2004-12-27


fajnie nie ???

Co najwazniejsze mozna pakować w locie pliki :)

W CRONTAB mozna dodatkowo okreslic aby robil to codziennie a my tylko sobie zrzucimy kopie z servera FTP.

Moja komenda wyglada tak

Kod:
cd /home/dtfforum/public_html/katalog_kopii/; /usr/bin/mysqldump -uMoj_login -pMoje_haslo bazaforum | gzip > kopia_bazy.gz


No i codziennie sobie ?ciągam kopie z servera FTP a nie m?cz? sie w cPanelu z Exportem :)

Mozna też sobie z tego odtworzyc kopie podajac taka komende

Kod:
mysql -u -p -h db_przykladowa < /mnt/backup_share/db_przykladowa.2004-12-27


ale to już dla bardziej zaawansowanych :)

do nazwy mozna dodać kod $(date) wtedy pliki będę dodawane z datą :)
_________________
Szkoda ze nie zawsze mozna wypowiedziec sie swobodnie o tym o czym sie mysli bo inni co maja wieksza wladze zaraz wala cie prosto w baniak
Ostatnio zmieniony przez arcy 16-03-2009, 22:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Paszczak000 
Muminek


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Skąd: Łódź
Wysłany: 11-04-2005, 14:26   

Polecam również poczyta?:
http://forum.thc.net.pl/v...p?t=401&start=0
 
     
Crack 



Pomógł: 136 razy
Posty: 1442
Skąd: Puszczykowo
Wysłany: 11-04-2005, 15:22   

DJMaslak napisał/a:
No i codziennie sobie ?ciągam kopie z servera FTP a nie m?cz? sie w cPanelu z Exportem

Tak, ale ?ciągaj?c z cPanelu nie marnujesz transferu na koncie. No, chyba że FTP ci się nie liczy.
_________________
[ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
 
 
     
Paszczak000 
Muminek


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Skąd: Łódź
Wysłany: 11-04-2005, 15:27   

Ale czy jest sens ?ciąga? kopię na dysk, skoro jak forum padnie to i tak trzeba ją wrzucać na serwa. Ja CRONTAB robić kopię i zostawiam ją na serwerze. Jak co? potrzebuj? to ją dopiero zasystam a tak to sobie le?y i czeka. CRONTAB nadpisuje o 11:00 mi bazą i gites :) liczą na to, że serwer się nie zepsuje :D
 
     
DJMaslak 
Admin Euro90

Pomógł: 13 razy
Posty: 198
Skąd: Trenton, NJ USA
Wysłany: 11-04-2005, 18:37   

Paszczak000 masz rację, ale w takim razie skoro nadpisujesz pliki to trzeba by było przynajmniej raz w tygodniu zassac baze na lokala.
A co zrobisz jak sie okaze ze ostatni zrzut przed awari? jest walni?ty ( z jakiego? powodu) albo ktoś zaatakuje ci forum włącznie z FTP-em ?

Lepiej miec przynajmniej raz w tygodniu zrobiony zrzut na lokalny komputer.

Dlatego radz? ci dodac do komendy $(date) i pliki bed? nowe a nie nadpisywane, w takim razie ograniczysz sie tylko do kasowania niepotrzebnych kopii z servera a bedziesz mial historie backupów :)


Crack napisał/a:
?ciągaj?c z cPanelu nie marnujesz transferu na koncie


Moze i masz racje ale policzmy.
Baza w formie spakowanej gzip ma 8 MB
Zrzut w dni powszednie tj od pn-pt to 22x8MB = 170 MB

Czy w takim razie transfer z servera (trafic) ucierpi tak strasznie ? chyba nie, mam go 12 GB / mc
_________________
Szkoda ze nie zawsze mozna wypowiedziec sie swobodnie o tym o czym sie mysli bo inni co maja wieksza wladze zaraz wala cie prosto w baniak
Ostatnio zmieniony przez DJMaslak 14-04-2005, 07:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Widmo 
Wredota...



Pomógł: 180 razy
Posty: 2434
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-04-2005, 23:12   

Paszczak000 napisał/a:
liczą na to, że serwer się nie zepsuje

jaz tak liczylem :]

i stracilem wszystko ...
_________________
Potrzebujesz pomocy?
 
 
     
Paszczak000 
Muminek


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Skąd: Łódź
Wysłany: 12-04-2005, 06:07   

DJMaslak, oprócz kopi cronem to ja robić zrzut phpmyadminem
 
     
DJMaslak 
Admin Euro90

Pomógł: 13 razy
Posty: 198
Skąd: Trenton, NJ USA
Wysłany: 14-04-2005, 07:08   

Paszczak000 napisał/a:
DJMaslak, oprócz kopi cronem to ja robić zrzut phpmyadminem

Pytanie tylko po co ? skoro masz zawartość całej bazy na FTP-ie to po jakiego grzybka jeszcze w phpMyAdminie sie mączyc ?
No ale każdy robi to co lubi :)
_________________
Szkoda ze nie zawsze mozna wypowiedziec sie swobodnie o tym o czym sie mysli bo inni co maja wieksza wladze zaraz wala cie prosto w baniak
 
 
     
Crack 



Pomógł: 136 razy
Posty: 1442
Skąd: Puszczykowo
Wysłany: 15-04-2005, 14:17   

DJMaslak napisał/a:
Pytanie tylko po co

Przeczytaj mojego ostatniego posta, najczłąciej transfer z phpMyAdmina działającego na cPanelu się nie liczy do transferu konta, a FTP tak.
_________________
[ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
 
 
     
waldim 


Posty: 7
Wysłany: 15-04-2005, 21:05   

a co zrobić kiedy nie mam cpanelu, crontaba i dostepu przez ssh, a zrzucanie 60Mb bazy musze robic na wiele rat bo phpMyAdmin sie wysypuje...
w geeklogu widzialem kiedy taka opcje: "make backup" i po przycisnieciu przycisku pojawial sie na serwerze plik z kopia bazy.
Ma kto może pomysl na podobne rozwiazanie?
A może takie juz istnieje tylko ja o tym nie wiem? :(
 
     
spearow 

Posty: 21
Wysłany: 17-04-2005, 12:03   

mysqldump -u djstrong_3cgim --password=****** djstrong_3cgim > /usr/bin/mysqldump-`date +1d-1m-1Y_1H:1M`.sql

wyskakuje mi blad:
/bin/sh: -c: line 1: unexpected EOF while looking for matching ``'
/bin/sh: -c: line 2: syntax error: unexpected end of file

co z tym zrobic?
 
     
waspnation 

Posty: 1
Wysłany: 28-04-2005, 14:20   

ja jestem zielony i niemam pojęcia o czym gadacie.udalo mi sie w phpmyadmin wyeksportowac baze na dysk ale jak mam ją pozniej wrzucic spowrotem do mysql.prosze wyjasnijcie to jak najprosciej.Posiadam wersje phpMyAdmin 2.6.1-rc1.
 
     
marcing 


Pomógł: 3 razy
Posty: 61
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 29-04-2005, 19:40   

Ja pod linuxem używam parametr $(date +%w) - określa dzień tygodnia od 0-6

w skrypcie odpalanym z crona najpierw kasuje najstarszą baze

/bin/rm /mnt/hdd2/arch/nazwabazy$(date +%w)*

potem zrzucam nową

mysqldump -uUSER -pHASLO nazwabazy > /mnt/hdd2/arch/nazwabazy$(date +%w).sql

a potem kopiuje na drugi dysk

/bin/cp -u /mnt/hdd2/arch/* /home/services/arch_kopia

Tak robie z kilkoma bazami MYSQL-a, bazy nadpisują sie tygodniowo, na dwóch dyskach a i nic nie szkodzi coby je ściągać :-) Ja jeczcze se cotydzień wypalam cdrw... ale nie każdy jest rootem u siebie, to sie da z shela zrobić, ale z php-em nie pomoge...
 
 
     
Termo 

Pomógł: 2 razy
Posty: 147
Wysłany: 01-07-2005, 21:41   

A czy mozna za pomocą tego crondab ustawic, żeb robilo kopie na emaila?
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Paszczak000 
Muminek


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Skąd: Łódź
Wysłany: 01-07-2005, 23:49   

Poczytaj
http://forum.thc.net.pl/v...c09f815f839194c
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Partner strony: najlepszyranking.pl



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce