phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lui754
01-05-2009, 02:31
Dyskusja nt. braku polskich liter na forum
Autor Wiadomość
KlonAdam

Pomógł: 6 razy
Posty: 80
Wysłany: 23-11-2005, 22:04   Dyskusja nt. braku polskich liter na forum

A co zrobić w przypadku gdy mam wgrana już bazę danych na nowy serwer i pokazują mi się "krzaczki zamiast polskich liter" ?? Proszę o pomoc, niestety nie mogę już na nowo zrobić kopii, ani jej wgrać z powodu tego ze już znaczna część postów została wypisana i nowi użytkownicy doszli ;)
_________________
Gość
Ostatnio zmieniony przez chelloPL 08-10-2006, 17:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 23-11-2005, 22:28   

To będzie wielka improwazacja, bo nie mam jak tego sprawdzić teraz (najwcześniej po weekendzie):
1. Wykesportuj bazę (opis w pierwszym poście).
2. masz zrzut w utf8 wykonany.
3. dopisz na początku pliku:
Cytat:
SET NAMES 'utf8';
SET CHARACTER SET 'utf8';
SET SESSION collation_connection = 'latin1_general_ci';

(jeśli jest to mysql < 4.1.X, to dodaj tylko pierwszy wiersz (ale widzę, że masz mysql 4.1.x)

Spróbuj zaimportować zrzut (ustaw zestaw znaków na utf8) - jeśli to nie zadziała, to drugim razem wczytaj bazę wybierając "binary".

PS: wcześniej pełna kopia, bo za ten post nie odpowiadam (nie wiem jakie mogą być tego konsekwencje, bo nie testowałem tego)
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
futrzak


Posty: 103
Wysłany: 06-12-2005, 13:41   

chelloPL, ja mam dalej taki sam problem wybieram kodowanie UTF8
ale dalej mam krzaczki jak smoge ich nie miec?
_________________
www.pobieralnia.pl -->> PROGRAMY & SPOLSZCZENIA
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 06-12-2005, 14:22   

futrzak, szczegóły proszę (i dotyczy to wszystkich, którym nie działa opisane wyżej metody).
Konkretnie:
1. jaka wersja mysql była poprzednio?
2. jaka wersja jest obecnie?
3. przykład kilku polskich liter ze zrzuty bazy (ułatwi to mi domyślanie się jakie kodowanie jest obecnie)
4. adres forum (o ile jest inny niż podany w profilu)
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
futrzak


Posty: 103
Wysłany: 06-12-2005, 16:10   

Ad 1-> phpMyAdmin 2.6.3-pl1 (MySQL 3.23.58)
Ad2 -> phpMyAdmin 2.6.2-Debian-3sarge1 (MySQL 4.1.11-Debian)
Ad3-> screen
Ad4-> forum.pobieralnia.pl
ale to jeszcze dobre forum z dobrymi znaczkami polskimi



wielkie dzieki za pomoc
_________________
www.pobieralnia.pl -->> PROGRAMY & SPOLSZCZENIA
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 06-12-2005, 20:29   

futrzak, baze masz wykonaną w kodowaniu latin2 (inna nazwa: iso8859-2)
Na początku zrzutu, wpisz:
Kod:

SET NAMES 'latin2';
SET CHARACTER SET 'latin2';
SET SESSION collation_connection = 'latin1_general_ci';

Jeśli w pliku występują inne wiersze zawierające 'SET NAMES' lub 'SET CHARACTER' (w mysql 3 chyba ich nie było), to je usuń.

W phpMyAdmin'ie:
"Zestaw znaków dla pliku" wybieramy binary.

Powinno zadziałać.
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
futrzak


Posty: 103
Wysłany: 06-12-2005, 22:28   

chelloPL, kurcze niestety nie pomogło :( :(
pokazuje ó
zobacz tutaj bo to samo robie dla mego CMS -> http://web2.vs01.host1.pl/

PS. Jesli mi to zrobisz jestem w stanie CI zapłacić za pzeniesienie bazy forum i CMS :)
_________________
www.pobieralnia.pl -->> PROGRAMY & SPOLSZCZENIA
 
     
Hodowca

Posty: 2
Wysłany: 17-12-2005, 14:57   

Witam co sie mogło stać gdyż swoje forum na serwerze instaluje drugi raz za pierwszym razem kiedy je instalowałem miałem normalnie polskie znaki i wszystko było ok lecz kiedy usunołem baze zainstalowałem forum od nowa to zamiast literek ę,ą, itp mam "?" pomyslałem sobie że może ja robie coś nie tak więc zainstalowałem je ponownie no i nie widze poprawy :(

w phpMyAdmin tzn na jego stronie głównej mam

System kodowania znaków dla MySQL UTF-8 Unicode (utf8)
i
System porównań dla połączenia MySQL: latin1_general_ci

a kiedy wchodze w Eksport pisze

Metoda porównywania napisów latin2_general_ci

Nie wiem czy ja robie coś źle czy jak :? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ;)
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 17-12-2005, 19:53   

Hodowca napisał/a:
za pierwszym razem kiedy je instalowałem miałem normalnie polskie znaki i wszystko było ok lecz kiedy usunołem baze zainstalowałem forum od nowa to zamiast literek ę,ą, itp mam "?"

Nie jest wykluczone, że w tym czasie admin serwera zainstalował nowszą wersję mysql. Dopóki bazy nie usunąłeś, to wszystko było ok - teraz musisz postąpić tak jak jest w pierwszym poście.
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
Hodowca

Posty: 2
Wysłany: 18-12-2005, 10:24   

Admina mojego serwera znam bardzo dobrze wiem że nie zmienił wersji bazy moze poprostu przez przypadek coś pozmieniałem nieświadomnie w phpMyAdmin? :(
 
     
Chormon

Posty: 3
Wysłany: 19-12-2005, 18:28   

mam dokładnie taki sam problem :( przez długi okres forum działało bez zarzutów, ale pojawiły mi się problemy z polskimi znakami. Na stronie serwera znalazłem informację o instalacji nowej wersji MySQL'a, ale było napisane również, że pojawiały się błedy i postanowili wrócić do poprzedniej wersji. Mimo to nadal mam krzaczki zamiast polskich znaków. Co mam robić?

P.S.
Co macie do mojej ksywy???
 
     
chelloPL



Pomógł: 413 razy
Posty: 2545
Wysłany: 19-12-2005, 21:20   

Chormon napisał/a:
Mimo to nadal mam krzaczki zamiast polskich znaków. Co mam robić?

Masz 3 możliwości:
1. zgłosić się do admina aby przywrócił bazę z kopii (sprzed aktualizacji SQLa)
2. samodzielnie przywrócić kopię (bo przecież masz ją zrobioną?) sprzed aktualizacji
3. jeśli nie czujesz się na siłach aby samodzielnie poprawić istniejącą bazę, to poproś o to kogoś (bo nie każdy musi się na tym znać).
_________________
Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia?
 
     
ciaastek


Pomógł: 37 razy
Posty: 434
Wysłany: 03-01-2006, 13:32   

A ja przeniosłem bazę w kodowaniu utf8 (myślałem, że wszystko będzie dobrze) na nowy serwer, a teraz nie ma polskich znaków, na początku myślałem, że to wina przeglądarki i zostawiłem to, ale kiedy dostałem skargi właśnie na tą usterkę próbowałem podziałać, niestety ja sie na tym tak dobrze nie znam. Czy byłaby możliwość naprawienia tego przez phpMyAdmina? Jeżeli tak, to mogę nawet udostępnić dane do zalogowania się, byle mi ktoś to naprawił.
Z góry dziękuję.
www.allmusicforum.ovh.org
 
     
Crack



Pomógł: 136 razy
Posty: 1442
Wysłany: 03-01-2006, 13:57   

1. Skąd wiesz że bazę miałeś w kodowaniu UTF-8?
2. Z jakiej wersji serwera MySQL i jak eksportowałeś
3. Na jaką wersję serwera MySQL i jak wgrywasz zrzut?
_________________
[ DumpLoader 1.0 ] [ Spider Friendly 1.3.12 Google Sitemaps 1.4 ]
[ Tanuki: recenzje anime | forum ]
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
ciaastek


Pomógł: 37 razy
Posty: 434
Wysłany: 03-01-2006, 16:25   

Ad1 :arrow: może nie tyle wiem jaką miałem, ale wiem, że eksportowałem utf8
Ad2 :arrow: 4.0.24
Ad3 :arrow: 4.1.14 poprzez opcję import
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a





phpbb

serwis laptopów

Design Cart

Prezent Simple - Prezent dla programisty

• Zamów reklamę