phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Koniec problemów z kodowaniem bazy danych !!!
Autor Wiadomość
Przemo



Pomógł: 210 razy
Posty: 3145
Wysłany: 10-11-2006, 13:31   Koniec problemów z kodowaniem bazy danych !!!

Napisałem fajnego moda, który służy do zmiany kodowania bazy danych poprzez forum :) Czyli nie musimy się babrać w bazie danych. Wystarczy skopiować do forum jeden plik, wybrać kodowanie i chwilkę poczekać :)

Mod współpracuje tylko z wersją wyzsza od 1.12.4
Testowałem go na tym forum, przekonwertował w 1,5 godz.
Konwerter po prostu przelatuje przez wszystkie pola tekstowe we wszystkich tabelach i jeśli wykryje podane wejściowe kodowanie zmienia zawartość wpisu na podane kodowanie wyjściowe.
Na razie obsługuje formaty:
iso-8859-2
windows-1250
utf-8
ascii-iso-8859-2
ascii-windows-1250
Jeżeli ktoś ma jeszcze inne kodowanie bazy to musi zebrać zestaw polskich znaków w tym kodowaniu i w odpowiedniej kolejności wstawić je do jakiegoś klucza w tablicy $charset

Jak na twoim forum polskie znaki są wyświetlane nieprawidłowo to ten skrypt możesz użyć tylko wtedy jeśli nowo pisane posty mają już poprawne kodowanie !
Aby nowe posty miały poprawne kodowanie należy zmienić kodowanie wszystkich pól w tabelach które mają podane jakieś kodowanie (są to pola tekstowe) na początek można testować na samych treściach postów (ale po każdej zmianie trzeba napisać nowy post) w bazie tabela phpbb_posts_text i pole post_text jeżeli nie da sie zmienić nalezy napisać do admina! Forum ma kodowanie iso-8859-2 co odpowiada w bazie polom z kodowaniem latin2_general_ci

Jak ktoś przekonwertował poprawnie baze niech tu napisze.
Jak ktoś w bazie danych (nie na forum) ma zamiast polskich znaków znaki zapytania ? to niestety nic już nie zrobi, za późno.
Jak ktoś przekonwertuje baze i kodowanie nie będzie prawidłowe niech wrzuci kopię bazy danych bo inaczej z tą bazą może się już nic nie zrobić.
Plik z załącznika rozpakowujemy i wrzucamy do katalogu /scripts/ po czym na niego wchodzimy, wybieramy kodowanie i startujemy, na końcu jeżeli wynik jest pozytywny trzeba odbudować search.

Skrypt jest przeznaczony dla osób z podstawową wiedzą na temat technologi www oraz kodowania znaków.

Można to użyć w sytuacji gdy kiedyś mieliśmy problem z kodowaniem lecz nie robiliśmy nic a nowonapisane tematy miały już poprawne kodowanie. Skrypt przekonwertuje tylko dane, które są w innym (wybranym) kodowaniu.

Niestety problemy z kodowaniem baz danych są okropne i trzeba mnóstwo cierpliwości jak ktoś się na tym dobrze nie zna.

Mile widziana wypowiedź osoby która zna się na tym dobrze bo ja mam tylko podstawową wiedzę na ten temat.

convert.zip
Pobierz Plik ściągnięto 6518 raz(y) 4,65 KB

Ostatnio zmieniony przez Polaczek 20-08-2010, 20:42, w całości zmieniany 9 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
rosolek


Pomógł: 2 razy
Posty: 25
Wysłany: 10-11-2006, 16:08   

przydalaby mi sie konwersja z latin2 pomoze mi ktos :?: :roll:
 
     
Przemo



Pomógł: 210 razy
Posty: 3145
Wysłany: 10-11-2006, 16:43   

rosolek, latin2 to jest nasze standartowe ISO 8859-2 tylko komuś się nudziło i musiał wymyslić na to różne nazwy :/ Inne określenia w bazie danych też mają swoje odpowiedniki :/ Latin to jest takie samo okreslenie jak: cyrylica, środkowoeuropejski, chiński itp.itd
 
     
rosolek


Pomógł: 2 razy
Posty: 25
Wysłany: 10-11-2006, 16:48   

aaa... Dzieki Przemo :) lama ze mnie :oops:
 
     
pieczywo

Posty: 12
Wysłany: 10-11-2006, 23:07   

u mnie jest tak:
Â? - ą
Â? - ś
Â? - ł
?? - ó
?? - ć

w ShoutBox jest po jednym "?" dla wszystkich polskich

podpowiecie mi co to za kodowanie? probowalem róznymi, ale bez zmian :/
 
     
Widmo



Pomógł: 180 razy
Posty: 2434
Wysłany: 11-11-2006, 06:55   

nie masz pliku wgranego ktory pokazuje jakie rozszerzenia plikow masz na FTP.

Przemo - swietna robota !!!

[ Dodano: 11-11-2006, 07:00 ]
a gdzie wgrales ten plik convert.php ?
_________________
Potrzebujesz pomocy?
 
     
DeJk_SEBA

Pomógł: 9 razy
Posty: 93
Wysłany: 11-11-2006, 10:28   

ej no tak ale jak ja patrzę w bazie to mam normalnie zamiast polskich znaków "?" czy na to też zadziała?

ps. kfak pewnie wgrał do głównego katalogu :D hehe ja też tak miałem a przecież pisze że do /scripts/
 
     
Raziel

Posty: 31
Wysłany: 11-11-2006, 11:23   

Co to za kodowanie:

ÂŻ - Ż
Âż - ż
ĂŞ - ę
Âą - ą
Âł - ł
Âś - ś
ÂŚ - Ś
ĂŚ - ć

PS.
To tylko kilka Polskich znaków... reszty nie mogę znaleść, jeśli ktoś mógłby mi pomóc [tzn. rozszyfrować co to za kodowanie i podać reszte znaków] to byłoby wyśmienicię. Poza tym, jak poprawnie stworzyć tą nową tablicę aby bez błędów podmienilo znaki.
 
     
zuraw2006


Pomógł: 94 razy
Posty: 697
Wysłany: 11-11-2006, 12:12   

Przemo, ja niestety mam problem :( gdy uruchamiam skrypt pisze:

Cytat:
Błąd Ogólny

Nie jesteś administratorem.


Oczywiście jestem adminem i jestem zalogowany ;)
 
     
pieczywo

Posty: 12
Wysłany: 11-11-2006, 12:20   

mi na operze tez do wyskakuje, sprobuj IE...
 
     
zuraw2006


Pomógł: 94 razy
Posty: 697
Wysłany: 11-11-2006, 12:34   

pieczywo napisał/a:
sprobuj IE...


to samo :-(
 
     
pieczywo

Posty: 12
Wysłany: 11-11-2006, 13:01   

wejdz na forum, zaloguj sie i zahacz zeby Cie zapamietalo. Teraz od razu wejdz do conventera... u mnie zadzialalo :)
 
     
zuraw2006


Pomógł: 94 razy
Posty: 697
Wysłany: 11-11-2006, 13:06   

pieczywo, nic z tego :-( dalej to samo :-(
 
     
Raziel

Posty: 31
Wysłany: 11-11-2006, 14:51   

W sieci na temat znaków znajdujących się aktualnie w mojej bazie danych znalazłem cos takiego:

Cytat:
Mieliście kiedyś problem z kodowaniem i dostaliście: Âą, ÂĄ, ĂŚ, Ă~F, ĂŞ, Ă~J, Âł, ÂŁ, Ăą, Ă~Q, Ăł, Ă~S, Âś, ÂŚ, Âź, ÂŹ, Âż, ÂŻ, §, ° lub š zamiast prawdziwych pliterek? Jest to coś pomiędzy utf8 i iso-8859-2


Kod:
s/\Â\±/±/g;
s/\Â\ˇ/ˇ/g;
s/\Ă\¦/ć/g;
s/\Ă\†/Ć/g;
s/\Ă\Ş/ę/g;
s/\Ă\Š/Ę/g;
s/\Â\ł/ł/g;
s/\Â\Ł/Ł/g;
s/\Ă\±/ń/g;
s/\Ă\‘/Ń/g;
s/\Ă\ł/ó/g;
s/\Ă\“/Ó/g;
s/\Â\¶/¶/g;
s/\Â\¦/¦/g;
s/\Â\Ľ/Ľ/g;
s/\Â\¬/¬/g;
s/\Â\ż/ż/g;
s/\Â\Ż/Ż/g;
s/\Â\§/§/g;
s/\Â\°/°/g;
# to moze byc nie tak
s/\Â\ą/±/g;


I co zrobić z takim fantem? Czy mod stworzony przez Przema coś na to poradzi?
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Widmo



Pomógł: 180 razy
Posty: 2434
Wysłany: 11-11-2006, 17:29   

dla wszystkich ktorym wyskakuje ze nie sa adminami:

wytnijcie z forum swoja sesje:

Kod:
sid=810f84f19697da22af7206bc85819b6c


wejdzcie do convert.php i doklejcie zeby wygladalo tak:

Kod:
convert.php?sid=810f84f19697da22af7206bc85819b6c
_________________
Potrzebujesz pomocy?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



Koszulki informatyczne



phpbb

serwis laptopów

Design Cart

darujsobie.pl - Sklep z gadżetami

• Zamów reklamę