Przesunięty przez: joli 29-06-2009, 19:40 |
[Problem] templates |
Autor |
Wiadomość |
PatrykSpec

|
Wysłany: 30-12-2007, 17:13 [Problem] templates
|
|
|
Przypadkiem zmieniłem chmody na pliku templates na 644 i folder znikł i teraz forum nie działa. Jak zmienić to teraz na 777??? |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 30-12-2007, 17:15
|
|
|
tak samo? przeciez powinno byc 644 |
|
|
|
 |
PatrykSpec

|
Wysłany: 30-12-2007, 17:19
|
|
|
właśnie wiem ze powinno być, ale jak takie wstawiłem to mi folder templates zniknął.
na ftp wogóle go nie widać || ok nie ważne kolega mi to jakoś naprawił |
|
|
|
 |
Centurion

|
Wysłany: 30-12-2007, 17:25
|
|
|
na katalogi powinno byc 755 a na pliki 644 a chmody mozesz zmienic przez total commandera on ma zdaje sie rekurencyjne chmodowanie nawet |
_________________ Poza forum pomagam tylko odpłatnie
• przenoszenie/łączenie/naprawianie baz danych
• instalacja/pisanie modów, aktualizacja for z zachowaniem modów
• programowanie php/mysql |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 30-12-2007, 17:28
|
|
|
PatrykSpec, od zmiany chmodow katalogi nei znikaja. Ty wez popatrz lepiej, co wlasciwie zrobiles |
|
|
|
 |
chelloPL

|
Wysłany: 30-12-2007, 18:34
|
|
|
joli napisał/a: | od zmiany chmodow katalogi nei znikaja |
W specyficznych ustawieniach mogą "zniknąć" (czytaj: pliki nie zostaną usunięte, ale nie da się ani wyświetlić zawartości katalogu, ani do niego wejść).
Efekt (widoczny od strony przeglądarki internetowej) będzie taki, że katalog nie będzie istniał.
Ale skoro problem już został naprawiony, to dla mnie temat się wyczerpał
Ciekawostka dla joli (nie próbujcie tego robić na istniejącej strukturze katalogów!):
Utwórz strukturę:
Kod: |
katalog1
|- katalog11
|- katalog111
|- plik1
|- plik2
|- plik3
\- katalog112
|- katalog12
|
Teraz ustaw: chmod 0111 katalog11
Po wykonaniu tego "zniknie" (nie będzie widoczne) wszystko co było wewnątrz katalogu katalog11
Jeśli ustawisz chmod 0644 katalog11
to katalog11 "zmieni się" w plik o nazwie katalog11 i nie będzie można do niego wejść
Generalnie znam jeszcze kilkanaście innych sztuczek z uprawnieniami, ale może celowo nie będę ich podawał, bo mogą być wykorzystane w złej intencji |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
joli
Yollien +Styler

|
Wysłany: 30-12-2007, 18:37
|
|
|
chelloPL, ale przeciez nie po zmianie na 777 !
ps czekam na gg |
Ostatnio zmieniony przez joli 30-12-2007, 19:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
chelloPL

|
Wysłany: 30-12-2007, 19:02
|
|
|
joli, jeszcze raz przeczytaj pierwszy post. Autor zmienił chmod katalogu templates z 777 na 644. Chmod 644 dotyczy tylko plików, a nie katalogów i nie ma atrybutu execute (execute, czyli uprawnienie wejścia do katalogu) |
_________________ Zanim napiszesz do mnie na GG/PW, koniecznie przeczytaj zasady.
Sygnaturka to nie tablica z ogłoszeniami! PAMIĘTAJ o tym! Nadużywanie i celowe reklamowanie stron jest ZABRONIONE i karalne!
Gość, a czy Ty nie masz sobie nic do zarzucenia? |
|
|
|
 |
|