phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawa CHMODY - jak to zrobi? ?
Autor Wiadomość
They 
I'm deaf :]


Pomógł: 342 razy
Posty: 2545
Wysłany: 20-10-2004, 00:06   Prawa CHMODY - jak to zrobić ?

PRAWA DOSTĘPU DO PLIKÓW (CHMOD)


Niektóre serwery, aby móc zapisać jakiś plik za pomocą skryptów, czyli przez nasze forum (np. avatary, zdjęcia, pliki i inne), wymagają ustawienia odpowiednich praw dostępu do plików (chmod). Prawa te możemy nadać poprzez klienta FTP który ma linię poleceń (np. Total Commander, Windows Commander i inne... ), wpisując:

chmod 666 nazwa_pliku (dla plików)
albo
chmod 777 nazwa_katalogu (dla katalogów)

Czasami po zainstalowaniu forum nie musimy robić nic, lecz jeżeli będą problemy z uploadem plików, musimy nadać te prawa następującym katalogom:

Cytat:
/album_mod/upload/
/album_mod/upload/tmp/
/album_mod/upload/cache/
/tmp/
/files/
/files/tmp/
/files/thumbs/
/images/avatars/
/images/avatars/tmp/
/images/avatars/upload/
/images/avatars/upload/tmp/
/images/photos/tmp/
/images/signatures/
/images/signatures/tmp/
/pafiledb/uploads/
/cache/

________________________________________________________________________________________________

Jak to zrobić DOKŁADNIE?


Wersja graficzna: Jak zmienić atrybuty CHMOD używając Windows Commander, Total Commander na serwerze FTP !

1. Gdy chcesz/musisz zmienić atrybuty wybierz z paska menu:
Pliki ---> Zmień atrybuty w ten sposób:



Pojawia się okno gdzie możemy zmienić atrybuty, ustawienia możemy zmienić poprzez zmiane cyfrową lub poprzez zaznaczenie odpowiednich opcji:
2.Aby zmienić CHMODy na 777 :



3.Aby zmienić CHMODy na 666 :



######## CHMODy na serwerze FTP wygladaja tak: ########


Tak możemy sprawdzić CHMODY pliku / katalogu:



Ostatnio zmieniony przez Matteo 06-09-2010, 16:04, w całości zmieniany 9 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Widmo 
Wredota...



Pomógł: 180 razy
Posty: 2434
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-10-2004, 01:16   

miodność...
_________________
Potrzebujesz pomocy?
 
 
     
vegetagt 
=D


Pomógł: 125 razy
Posty: 1243
Skąd: abo ja to wiem
Wysłany: 20-10-2004, 07:00   

Jak to wygląda w IE?

Oto okienko w?a?ciwości:




A to jest człą? w?a?ciwości która ustawia chmody


CHMOD 777 TO WSZYSTKIE POLA ZAZNACZONE!
 
 
     
Corneliah 


Posty: 11
Wysłany: 04-12-2004, 15:43   .

a mi jakos to nei działa:/ a szkoda! :(
 
     
Modernizacja 
Nowoczesny


Pomógł: 58 razy
Posty: 239
Skąd: Warsaw
Wysłany: 04-12-2004, 15:51   

a jakim programem nadajesz chmody?
_________________
hej ho! Gość. widziałe? to forum?
Zanim co? napiszesz czytaj
zasady oraz FAQ.
 
 
     
Corneliah 


Posty: 11
Wysłany: 04-12-2004, 15:57   .

WS_FTP95 LE -ale to sie nadaje ale popatrz jak daje w profilu jakis adresu url avatarka to mi pisze
Podany adres obrazka nie jest prawidłowy - a jest prawidłowy http://hhh.costam.gif:P
 
     
Modernizacja 
Nowoczesny


Pomógł: 58 razy
Posty: 239
Skąd: Warsaw
Wysłany: 04-12-2004, 15:59   

a może ?askawie link podasz? :twisted:
_________________
hej ho! Gość. widziałe? to forum?
Zanim co? napiszesz czytaj
zasady oraz FAQ.
 
 
     
Corneliah 


Posty: 11
Wysłany: 04-12-2004, 16:05   ...

do forum? http://members.lycos.co.uk/corneliaxu/index.php
 
     
Mikelos 

Posty: 24
Wysłany: 07-12-2004, 10:10   

witam

mam total cmd 6.01 probowalem zmienic atrybuty ale nie ma czegoś takie jest calkiem inne

jakies

a r h s ..... i wogole calkiem inne okienko a moje forum ma duzo błądów, tzn błedy z albumem i avatarmi z kompa uzytkownika !!
 
 
     
Rif_Raf 


Pomógł: 71 razy
Posty: 468
Skąd: Bytom
Wysłany: 07-12-2004, 10:30   

tam na dole jest miejsce do wpisywania literek
pod widokiem katalogow

wpisz tam
chmod 777 nazwakatalogulubpliku

i tak dla kazdego katalogu

po ustawieniu chmodow te bledy znikna :)
_________________
nie pisz do mnie na gg
 
 
     
cesio 

Posty: 1
Wysłany: 16-01-2005, 16:12   

jaki chmod nadać najlepiej????
 
     
nasedo 
Kosmita



Pomógł: 318 razy
Posty: 1895
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 16-01-2005, 16:17   

www.czytaj.xx.pl
_________________
Wejdź na Najlepsze forum wielotematyczne. Skazzza czeka na Ciebie 8)
Pomoc tylko na forum. Nie pisz do mnie na gg/PW/e-mail chyba, że sam Cię o to poproszę.
 
 
     
Piciak 
Stra?nik


Posty: 24
Skąd: Lublin
Wysłany: 11-02-2005, 09:42   

Postępilem zgonie z instrukcja ale nadal nic. Robie total comanderem 3 cos
_________________
Gość, wejdź na www.bfme.glt.pl
 
 
     
Fanatyk 
Biały Szkwa?


Pomógł: 6 razy
Posty: 116
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2005, 12:00   

plik > zmieć atrybuty...
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
.: Przemuś 
Admin_GC

Posty: 22
Skąd: Ost. Wlkp.
Wysłany: 20-02-2005, 16:20   

A można to zrobic bez zadnego Total Comandera, bo ja go nie uzywa. Jak idzie to prosićbym równiez o instrukcje. Z góry dzieki
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Partner strony: najlepszyranking.pl



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce