phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:27
Ajax-chat
Autor Wiadomość
MagicalFire


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Wysłany: 23-08-2008, 21:41   Ajax-chat

ajax-chat 0.8.1.2
AJAX Chat jest w pełni dostosowywanym do własnych potrzeb, napisanym w Javie, skryptem chatu. Może słuzyć również jako shoutbox.
demo
http://www.scypion.pl/chat/
login : test
hasło : test
POBIERZ

plików do edycji 1
/chat/lib/config.php



wykonaj zapytanie do SQL
Kod:

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_online;
CREATE TABLE ajax_chat_online (
    userID INT(11) NOT NULL,
    userName VARCHAR(64) NOT NULL,
    userRole INT(1) NOT NULL,
    channel INT(11) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL,
    ip VARBINARY(16) NOT NULL
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_messages;
CREATE TABLE ajax_chat_messages (
    id INT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    userID INT(11) NOT NULL,
    userName VARCHAR(64) NOT NULL,
    userRole INT(1) NOT NULL,
    channel INT(11) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL,
    ip VARBINARY(16) NOT NULL,
    text TEXT,
    PRIMARY KEY (id)
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_bans;
CREATE TABLE ajax_chat_bans (
    userID INT(11) NOT NULL,
    userName VARCHAR(64) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL,
    ip VARBINARY(16) NOT NULL
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_invitations;
CREATE TABLE ajax_chat_invitations (
    userID INT(11) NOT NULL,
    channel INT(11) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

pliku /chat/lib/config.php edytujemy dane dostepowe do bazy
Kod:
// Database connection values:
$config['dbConnection'] = array();
// Database hostname:
$config['dbConnection']['host'] = 'localhost';
// Database username:
$config['dbConnection']['user'] = ''; //użytkownik bazy
// Database password:
$config['dbConnection']['pass'] = ''; //hasło do bazy
// Database name:
$config['dbConnection']['name'] = ''; //nazwa bazy danych
// Database type:
$config['dbConnection']['type'] = 'mysql4';
// Database link:
$config['dbConnection']['link'] = null;

screen
Ostatnio zmieniony przez Majkelo 16-05-2012, 21:07, w całości zmieniany 10 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
CartaginaFOX
zbanowany


Pomógł: 9 razy
Posty: 101
Wysłany: 24-08-2008, 11:33   

Szybka instrukcja instalacji skryptu dla opornych ...

Wgrywamy skrypt do katalogu /chat na forum ..
W bazie tworzymy zapytania

Kod:
DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_online;
CREATE TABLE ajax_chat_online (
    userID INT(11) NOT NULL,
    userName VARCHAR(64) NOT NULL,
    userRole INT(1) NOT NULL,
    channel INT(11) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL,
    ip VARBINARY(16) NOT NULL
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_messages;
CREATE TABLE ajax_chat_messages (
    id INT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    userID INT(11) NOT NULL,
    userName VARCHAR(64) NOT NULL,
    userRole INT(1) NOT NULL,
    channel INT(11) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL,
    ip VARBINARY(16) NOT NULL,
    text TEXT,
    PRIMARY KEY (id)
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_bans;
CREATE TABLE ajax_chat_bans (
    userID INT(11) NOT NULL,
    userName VARCHAR(64) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL,
    ip VARBINARY(16) NOT NULL
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

DROP TABLE IF EXISTS ajax_chat_invitations;
CREATE TABLE ajax_chat_invitations (
    userID INT(11) NOT NULL,
    channel INT(11) NOT NULL,
    dateTime DATETIME NOT NULL
) DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;


Natępnie w pliku /chat/lib/config.php edytujemy dane dostepowe do bazy

Kod:
// Database connection values:
$config['dbConnection'] = array();
// Database hostname:
$config['dbConnection']['host'] = 'localhost';
// Database username:
$config['dbConnection']['user'] = 'nazwa użytkownika bazy';
// Database password:
$config['dbConnection']['pass'] = 'hasło do bazy';
// Database name:
$config['dbConnection']['name'] = 'nazwa bazy danych';
// Database type:
$config['dbConnection']['type'] = null;
// Database link:
$config['dbConnection']['link'] = null;


Te dane najszybciej można wyciągnąć z pliku config.php katalogu głównego .
 
     
MagicalFire


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Wysłany: 24-08-2008, 11:35   

CartaginaFOX, dodam to do pierwszego posta
czat jest 100 % sprawdzony
 
     
slevin


Pomógł: 6 razy
Posty: 118
Wysłany: 24-08-2008, 11:39   

super modyfikacja xD :) mi dziala bez zarzutow
 
     
MagicalFire


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Wysłany: 24-08-2008, 11:56   

niestety jezeli konto testowe będzie na używane zostanie ono zablokowane :evil:
jak zawsze trafi sie jakiś głupek

komendy
Cytat:
Wejdź do pokoju: /join NazwaPokoju
Utwórz nowy pokój (Tylko dla zarejestrowanych): /join
Zaproś kogoś (np. do prywatnego pokoju): /invite Nick
Odwołaj zaproszenie: /uninvite Nick
Wyloguj z czata: /quit
Prywatna wiadomość:/msg Nick tekst
Prywatna rozmowa: /query Nick
Zakończ prywatną rozmowę: /query
Napisz co teraz robisz: /action Tekst
Napisz komuś co teraz robisz: /describe Nick Tekst
Ignoruj/akceptuj wiadomości od użytkownika: /ignore Nick
Lista ignorowanych: /ignore
Gdzie jest użytkownik: /whereis Nick
Wyrzuć użytkownika (Tylko dla moderatorów): /kick Nick [Czas zablokowania w minutach]
Odblokuj użytkowników (Tylko dla moderatorów): /unban Nick
Lista zablokowanych użytkowników (Tylko dla moderatorów): /bans
Pokaż IP użytkownika (Tylko dla moderatorów): /whois Nick
Lista użytkowników online: /who [NazwaPokoju]
Lista pokoi:/list

 
     
slevin


Pomógł: 6 razy
Posty: 118
Wysłany: 24-08-2008, 12:20   

a jak zrobic aby mozna bylo sie rejestrowac? lub aby przeniesc zarejestrowane osoby na forum do czata? (chyba ze to jest tylko nie moge znalesc lub zle cos ustawilem)
 
     
szresi


Pomógł: 242 razy
Posty: 944
Wysłany: 24-08-2008, 13:06   

a mi to nie działa.. po wejściu na nazwaforum/chat pojawia się okienko logowania :/

zarejestrowany na login i hasło user nie moze wejśc bo wywala mu (Nieprawidłowy nick. ) , natomiat ten sam nick ( bez hasła ) wchodzi ok :roll:
_________________
| Pomagam TYLKO na forum | | NIE umawiam się na randki | | Instalacja skryptu i modów za sms premium |
 
     
CartaginaFOX
zbanowany


Pomógł: 9 razy
Posty: 101
Wysłany: 24-08-2008, 13:53   

slevin napisał/a:
lub aby przeniesc zarejestrowane osoby na forum do czata? (chyba ze to jest tylko nie moge znalesc lub zle cos ustawilem)


No zrób na forum link do http://www.adresforum/chat/ i będzie automatycznie przenosić userów na chat .

Cytat:
a mi to nie działa.. po wejściu na nazwaforum/chat pojawia się okienko logowania

zarejestrowany na login i hasło user nie moze wejśc bo wywala mu (Nieprawidłowy nick. ) , natomiat ten sam nick ( bez hasła ) wchodzi ok


Po pierwsze nie mam pewności czy wersją która zamieścił Magical Fire jest napewną tą która działa z phpbb2 by przemo dlatego zamieszczam link w którym znajdziecie zawsze najnowsze modyfikacje tego chatu nie tylko do przemka ... KLIKAJ TUTAJ


Po drugie to można wchodzić tylko bez hasła jest winą włączenia obsługi questów czyli gości . Oto fragment dobrego configu.php w katalogu /chat/lib/

Kod:
// Enable/Disable guest logins:
$config['allowGuestLogins'] = false;
// Enable/Disable write access for guest users - if disabled, guest users may not write messages:
$config['allowGuestWrite'] = false;
// Allow/Disallow guest users to choose their own userName:
$config['allowGuestUserName'] = false;
 
     
szresi


Pomógł: 242 razy
Posty: 944
Wysłany: 24-08-2008, 14:26   

CartaginaFOX, nadal nie działa.. tzn teraz nikt się nie może zalogować , ano user ani gość. Najlepiej rzuciłbyć swój config ( oczywiście bez tych pierwszych danych do bazy.

Pytanko 2.

Jak wywalić ten panel logowania i wstawić stronę z info tak jak u Was

i pytanko 3.

W jaki sposób dostosować chat do swojego stylu forum? czy jest gdzieś odnośnik żeby wpisać adres css mojego stylu czy trzeba od nowa przerabiać jakiś już istniejący ( np subSilver ) ?
_________________
| Pomagam TYLKO na forum | | NIE umawiam się na randki | | Instalacja skryptu i modów za sms premium |
 
     
CartaginaFOX
zbanowany


Pomógł: 9 razy
Posty: 101
Wysłany: 24-08-2008, 15:52   

szresi77 napisał/a:
Najlepiej rzuciłbyć swój config ( oczywiście bez tych pierwszych danych do bazy.


to nie jest dobry pomysł ponieważ cały config modyfikowałem pod potrzeby mojego forum i na twoim raczej by nie chodziło .
Cytat:
Jak wywalić ten panel logowania i wstawić stronę z info tak jak u Was


Hmmm możesz tego dokonać w /chat/lib/templates/loggedOut.html
Ten plik odpowiada za wygląd strony logowania i wylogowania

szresi77 napisał/a:
W jaki sposób dostosować chat do swojego stylu forum?


Skrypt chatu ma na starcie chyba 10 styli ... a wszystkie są zapisane w katalogu /chat/css .
Wybierz jeden i w kolorystyce dopasuj do swojego forum .
 
     
szresi


Pomógł: 242 razy
Posty: 944
Wysłany: 24-08-2008, 16:05   

Oki , sorki , że tak wypytuję , ale nie spotkałam się wczesniej z czymś takim i musiałabym pogrzebać w tych plikach , żeby sama dojsć. A ponieważ jest ich ponad 150 w paczce , zeszłoby mi to do 18-tki :lol:
_________________
| Pomagam TYLKO na forum | | NIE umawiam się na randki | | Instalacja skryptu i modów za sms premium |
 
     
slevin


Pomógł: 6 razy
Posty: 118
Wysłany: 26-08-2008, 01:07   

nie wiem jak ja to zrobilem ale chcialem tego czata wrzucic do siebie na forum prawdziwe (nie testowe gdzie wrzucilem wczesniej) i sie zdziwilem... bo tego chata juz mialem ;/ xD
 
     
r_evela

Posty: 16
Wysłany: 29-08-2008, 12:00   

a jak usunac style i pozostawic jeden , ktory bedzie stylem domyslnym caly czas?
 
     
kogutkov


Pomógł: 2 razy
Posty: 32
Wysłany: 29-08-2008, 19:34   

zainstalowałem sobie tego czata , ale jest problem bo forum mi cholernie muli. Nie wiem czy przyczyna jest ten czat , ale problemy zaczęły się wraz z jego instalacją. Ogólnie fajny dodatek , ale czy serwer to wytrzyma? czaty zazwyczaj są na dedykach.
_________________
Apple? Never again...
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
MagicalFire


Pomógł: 980 razy
Posty: 4353
Wysłany: 30-08-2008, 10:20   

kogutkov napisał/a:
ale czy serwer to wytrzyma?

no zależny jaki masz hosting
boi to prawda czat potrzebuje bardzo dobrego hostingu :/

[ Dodano: 30-08-2008, 10:22 ]
kogutkov napisał/a:
a jak usunac style i pozostawic jeden , ktory bedzie stylem domyslnym caly czas?
tu masz odpowiedz
CartaginaFOX napisał/a:
Skrypt chatu ma na starcie chyba 10 styli ... a wszystkie są zapisane w katalogu /chat/css .
_________________
nie za takie Przemo walczyliśmy
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a





phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę