phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:29
Portal na domenie a forum w podfolderze
Autor Wiadomość
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 11-04-2009, 00:01   Portal na domenie a forum w podfolderze

Kod:
Portal na domenie a forum w podfolderze

Nazwa moda:Portalus - forumus subfolderus

Demo: jakieś zrobie.

Co to robi ?
Ano jeśli korzystamy z portalu w phpbb by przemo a chcielibyśmy aby forum było w podfolderze a portal na domenie głównej czyli np. adresy wyglądaja tak:
adresforum.pl/ <<tu portal
adresforum.pl/forum/ <<tu forum



zaczynamy od dodania w pliku overall_header.tpl tuż pod <head>:
Cytat:
<base href="http://tosiek.pl/" />

zastępując http://tosiek.pl/ adresem twojego forum ze slashem - ukośnikiem - / na końcu, adresem już przeniesionym na /forum/ np. http://tosiek.pl/forum/
Wyczyść cache.

Potem przenosimy wszystkie pliki do podkatalogu /forum/ a w głównym katalogu dodajemy do pliku .htaccess linijki:
Kod:
RewriteEngine On
RewriteRule ^$ forum/portal.php [L,NC]
RewriteRule ^index\.php$ forum/portal.php [L,NC]

I tworzymy pusty plik index.php

Od tej pory portal będzie działał na domenie głównej a forum na podkatalogu.

Teraz należy przekierować z portal.php na domenę:
otwórz portal.php i znajdź:
Cytat:
$portal_page = 1;


dodaj pod:
Cytat:
$adress = $_SERVER["REQUEST_URI"];
if (preg_match("/(.*)\.php(.*)/", $adress)) {
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://tosiek.pl/ ");
exit;
}

zastępując http://tosiek.pl/ adresem do portalu, czyli domeną główną

W załączniku plik .htacces oraz index.php

Jak sprawić by forum było na subdomenie ?
Zaczynamy od zmiany domeny cookie w Panelu Administratoram a domenę z kropką na początku.
Więc jeśli mieliśmy tosiek.pl zmieniamy na .tosiek.pl, to pozwoli nam być zalogowanym na forum jak i portalu.

Jeśli mamy utworzoną subdomenę dla forum, to do katalogu subdomeny przenosimy wszystkie pliki. Pamiętając o tym by basename odnosił się do subdomeny forum np. forum.tosiek.pl


Kolejna rzecz to reguła w pliku .htaccess w głównym katalogu domeny (zakładam że subdomena forum jest w podkatalogu /forum/ )
Kod:
RewriteEngine On
RewriteRule ^$ forum/portal.php [L,NC]
RewriteRule ^index\.php$ forum/portal.php [L,NC]


W podkatalogu subdomeny forum możemy dodać taką linijkę w pliku .htaccess:
Kod:
#Domyslne pliki index.php index.html
DirectoryIndex index.php





Jeśli nie wyświetlają Ci się obrazki sprawdź czy dodałeś
Cytat:
<base href="http://tosiek.pl/" />

jeśli dodałeś i wyczyściłeś cache i się nie wyświetlają to usuń slash na końcu i znowu wyczyść cache.
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
Ostatnio zmieniony przez Boltex 20-08-2010, 22:15, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
michalman


Pomógł: 17 razy
Posty: 204
Wysłany: 25-04-2009, 01:15   

a pytanko :P
na subdomenie to działa ?

np:

tosiek.pl = portal
a
forum.tosiek.pl = forum
_________________
Koniec z phpbb2
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 25-04-2009, 21:45   

michalman, masz włączone wildcard :D ?
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Diablotic

Pomógł: 1 raz
Posty: 110
Wysłany: 12-05-2009, 09:49   

Fajnie, czegos takiego szukalem juz od dluzszego czasu. Pozostaje mi tylko jedno pytanie do zadania: jak google to widzi? Z tego co slyszalem to google nie lubi za bardzo przekierowan. Czy ta modyfikacja moze miec negatywny wplyw na pozycjonowanie?
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 12-05-2009, 14:06   

Diablotic napisał/a:
Czy ta modyfikacja moze miec negatywny wplyw na pozycjonowanie?

Mniej negatywny niźli jeden spamowaty post :)

Zawsze możesz ręcznie poustawiać adresy w plikach stylu i przekierowanie ustawić w razie potrzeby. Dla mnie to zbędne...
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Diablotic

Pomógł: 1 raz
Posty: 110
Wysłany: 12-05-2009, 15:37   

Cytat:
Mniej negatywny niźli jeden spamowaty post

Zawsze możesz ręcznie poustawiać adresy w plikach stylu i przekierowanie ustawić w razie potrzeby. Dla mnie to zbędne...


Sorry ale nie zrozumialem :/

Znaczy ma negatywny wplyw czy nie ma?
 
     
Diablotic

Pomógł: 1 raz
Posty: 110
Wysłany: 14-05-2009, 12:21   Portal na domenie a forum w podfolderze

Mam malutki problem z modyfikacja tosiek'a ktora znajduje sie tutaj http://www.przemo.org/php...pic.php?t=72047

Mianowicie ustawilem sobie http://angliki.info jako portal a http://forum.angliki.info jako forum i teraz jak sie loguje na z adresu http://forum.angliki.info to wszystko jest OK ale jak przejde na http://angliki.info to gubi logowanie. Natomiast jezeli przejde na http://forum.angliki.info/portal.htm to pamieta logowanie.
Jak mozna rozwiazac ten problem zeby pamietalo logowanie tez na stronie glownej z poziomu domeny?
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 06-07-2009, 11:26   

Jako domenę cookie wpisz adres poprzedzony kropką na początku np.:
.tosiek.pl wtedy cookie będa przesyłane dla każdej subdomeny i powinno działać logowanie na adresie z WWW jak i bez.

Mało kto pamięta że www to zwykła subdomena...

[ Dodano: 06-07-2009, 11:26 ]
i nie da się edytować postów :| ........................................

[ Dodano: 06-07-2009, 11:29 ]
a chciałem dodać info o forum na subdomenie i portalu także ................................................................................................................................................................................................................................
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Scorpion92

Posty: 2
Wysłany: 29-10-2009, 21:59   

tosiek napisał/a:
zaczynamy od dodania w pliku overall_header.tpl tuż pod <head>:
Cytat:
<base href="http://tosiek.pl/" />


To zrobiłem.. zamiast http://tosiek.pl/ wpisałem http://hq24.pl/

tosiek napisał/a:
Potem przenosimy wszystkie pliki do podkatalogu /forum/


to też.. bo to raczej nie problem.. poza trzema plikami (.ftpquota, .htaccess, .htgroup) bo sie nie da..

tosiek napisał/a:
a w głównym katalogu dodajemy do pliku .htaccess linijki:
Kod:
RewriteEngine On
RewriteRule ^$ forum/portal.php [L,NC]
RewriteRule ^index\.php$ forum/portal.php [L,NC]


Z tym mam problem..;p bo jedyny plik .htaccess mam w folderze cache (oryginalnie tak było).

tosiek napisał/a:
I tworzymy pusty plik index.php


i gdzie mam dać ten plik? do /forum czy katalogu głównego?

tosiek napisał/a:
Teraz należy przekierować z portal.php na domenę:
otwórz portal.php i znajdź:
Cytat:
$portal_page = 1;


dodaj pod:
Cytat:
$adress = $_SERVER["REQUEST_URI"];
if (preg_match("/(.*)\.php(.*)/", $adress)) {
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://tosiek.pl/ ");
exit;
}


To zrobłem i chyba dobrze.. zmieniłem adres na http://hq24.pl/

tosiek napisał/a:
zastępując http://tosiek.pl/ adresem do portalu, czyli domeną główną

W załączniku plik .htacces oraz index.php


a tego w ogole nie rozumiem^^

Wiem że głupio pytam ale.. zawsze korzystałem z gotowych for i się nie znam na tym ;p
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 08-11-2009, 10:07   

Scorpion92 napisał/a:
Z tym mam problem..;p bo jedyny plik .htaccess mam w folderze cache (oryginalnie tak było).

To go stwórz od zera.

I zdecyduj się czy korzystasz z gotowych plików czy sam wklepujesz od zera. Wszystko wykonujesz w katalogu głównym, nie podkatalogu /forum/.
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
bolek i lolek
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2010, 15:23   

po tej modyfikacji nie działają zdjęcia w portalu. [/quote]
 
     
tosiek


Pomógł: 109 razy
Posty: 1418
Wysłany: 26-02-2010, 15:13   

mayerboss, jakiś przykład mógłbyś podać :|
_________________
Naprawa krzaczków oraz chińskich literek, przywracanie polskich znaków jak i przenoszenie forów to codzienność... wczorajszość i jutrzejszość.
tosiek - istota śmiertelna, potrafiąca umierać do trzech razy...
 
     
Poczta561

Posty: 12
Wysłany: 27-11-2010, 16:36   

Cytat:
Nazwa moda:Portalus - forumus subfolderus


Czy to będzie działać jak mam forum

adresforum.pl/forum/

i chce mieć portal pod adresem

adresforum.pl

a forum chce zostawić bez zmian ?

[ Dodano: 27-11-2010, 16:40 ]
Czy jakbym zrobił oddzielny plik html i tam dał logo a pod tym 2 buttony:

PORTAL + adres

FORUM + adres

to wyszukiwarki będą dobrze indeksować stronę ? Czy to będzie "in minus" dla Page Rank ?

[ Dodano: 27-11-2010, 16:40 ]
Czy jakbym zrobił oddzielny plik html i tam dał logo a pod tym 2 buttony:

PORTAL + adres (ukryty)

FORUM + adres

to wyszukiwarki będą dobrze indeksować stronę ? Czy to będzie "in minus" dla Page Rank ?
 
     
kpietrek

Posty: 69
Wysłany: 22-02-2011, 18:54   

Kurcze probowalem to zrobic u siebie ale cos mi niestety nie wyszlo czy jest ktos kto moglby mi w tym pomoc ???
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
xebo

Posty: 43
Wysłany: 05-07-2011, 17:53   

Witam


A co zrobić jeśli mam Spider Friendly na forum?
Bo próbowałem to zrobić ale nie wychodziło bo gubiło ścieżki
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a





phpbb

serwis laptopów

Design Cart

Prezent Simple - Prezent dla programisty

• Zamów reklamę